icon

Ako sa vyrovnávajú dospelí jedináčikovia so samotou?

23. jún 2026

Ahojte, tí čo ste jedináčikovia. Ako vnímate fakt, že nemáte súrodenca s ktorým by ste sa poradili, prípadne ktorý by vám pomohol, ak potrebujete pomoc. Máte sa na koho obrátiť (rodičia, širšia rodina, partner)? Trápim sa kvôli dcére, síce je ešte malá, druhé sa nám nedarí a už aj máme svoj vek. Bývam na dedine a každý mi len hovorí, že druhé treba, že bude sama a bude jej smutno. To mi teda na duševnej pohode nepridáva. A neviem sa nejak odosobniť a ani prijať fakt, že bude sama. Má síce sesternice, bratrancov, ale oveľa starších. Bojím sa, čo bude až my nebudeme.

Strana
z3
cutespider
24. jún 2026

Podľa mňa je toto veľmi individuálne. Tak ako sa tu opakovane píše, že nemusí mať dobré vzťahy so súrodencami, tak isto môže byť introvert, ktorý bude mať problém s vytváraním priateľstiev a nemusí mať ani vlastnú rodinu. Skúste porozmýšľať, akú povahu po vás pravdepodobne zdedí dcéra. Ak sa ale nedarí, nemá zmysel sa nad tým trápiť.
Aby som odpovedal, mne chýbal súrodenec iba v detstve, lebo som mal v okolí kamarátov, ktorí mali dobré vzťahy so súrodencami. Ale teraz v dospelosti som spokojný.

anonym_fd7f1d
24. jún 2026

@anonym_autor kašli na reči. Som jedináčik a nikdy v živote mi nechýbal žiadny súrodenec, ale že vôbec. To sú len také reči. Mimochodom, ked už tu ty nebudeš tak už bude dcéra vydatá a bude mať muža a deti. Takže sa nemusíš obávať.

anonym_09a5f8
24. jún 2026

@anonym_autor som jedinacik a nikdy som sa necitila sama/osamela. Ved clovek ma partnerov, kamaratov, kolegov a inych clenov rodiny. To ze niekto ma surodenca, este nezarucuje ze budu mat dobry vztah a ze si budu cely zivot oporou a priatelmi 🤷🏼‍♀️ nastastie nebyvame na dedine, lebo z tych kecov a starania sa druhemu do zivota a rozhodovania kolko kto ma mat deti, mi je zle a to ich iba citam.

darmasiswa
24. jún 2026

Surodenecky vztah moze byt cenny, ale casto sa romantizuje. Nie je ziadna garancia, ze budu mat blizky vztah. Rozhoduju skor povahy, rodinne prostredie, zivotne okolnosti a ochota vztah budovat. Poznam surodencov, ktori si volaju denne, ale taky isty pocet poznam aj takych, ktori sa prinajjmensom nerozpravaju 20 rokov, alebo uplne su od seba odstrihnuti, Strach rodicov, co bude s dietatom, ked tu oni nebudu, je pochopitelny, ale odpovedou nie je automaticky dalsie dieta. Ovela vacsi vplyv ma to, ake vztahy a zazemie si dieta pocas zivota vybuduje.

Strana
z3