icon

Ako si udržať vzťah a zvládnuť závislosť?

7. jan 2025

Ahojte, idem sa s vami podeliť o niečo co ma trápi už dlho. Neviem si udržať žiadny vzťah. Ked sa s niekym zoznámim a neberiem to až tak vážne tak je všetko super, muž prejavuje záujem, ja sa namotam a tu začína problém. Keď mi nepíše tak ako v začiatkoch tak za tym hneď vidím niečo zle, začnem sa prehnane snažiť, pripadne hneď vybuchnem a vycitam, proste toho chlapa doslova prevalcujem. Vytratí sa zo mňa ta ľahkosť a celý vzťah ide do preč. Prosím poraďte mi co robiť, ako si udržať ten záujem muža. Pripadne ako pracovať na sebe aby som nebola hneď taka závislá. Je to nejaká psychická porucha? Som z toho nešťastná

Strana
z3
autor
4. mar 2025

@mischy00 uplne hocikde, v práci, na zoznamke, v realite ma oslovil. Mne to príde tak ze sa príliš skoro namotam a dávam to príliš najavo a to ich odradí. Kým je to vo fáze priatelstva, namotavania tak vypisujú ako diví, chcú byť so mnou každú voľnú chvíľu a potom to zrazu zacne upadať. A vtedy ja začnem tlačiť a je to v háji

mischy00
4. mar 2025

@autor ale vždy natrafiš na rovnaký typ mužov? Za 10 rokov stále rovnaký scenár? Toto mi nejde do hlavy, že každí jeden strácal záujem a ty vtedy vystreliš ako raketa a začneš sekirovat. Podľa mňa ty tak silno túžiš po láske a vzťahu, že sa vieš namotat aj na človeka, ktorého by si možno v skutočnosti ani nechcela, zidealizujes si ho na začiatku a keď sa to nevyvija podľa predstáv, tak zúris. Ozaj by to chcelo väčší odstup a nevidieť v každom chlapovi hneď partnera, vzťah, rodinu, deti.

zabka79
4. mar 2025

@stella520333 pokial nepochopis povod / vacsinou v detstve/ sa neda posunut natrvalo. Ja som to tak.mala tiez. Spoznavam sa uz rok a pol a este som neni v cieli

autor
5. mar 2025

@mischy00 ano, myslím ze si to trafila presne. Ale ako byť viac nad vecou? U mna nastúpi strach ze toho muža stratím a už idem ako píla

autor
5. mar 2025

@zabka79 chodíš k psychológovi?

zabka79
5. mar 2025

Som samouk...knihy, videa, clanky...podcasty....nemam na psychologov volne peniaze

autor
5. mar 2025

@zabka79 a vies mi prosím niečo odporučiť? Ďakujem

zabka79
5. mar 2025

Ja som riesila uplne temy ako ty, takze by som ti nepomohla s mojim okruhom.

jurly
5. mar 2025

pozerala si to video?

mischy00
5. mar 2025

@autor....tak v prvom rade by si si mala dat pauzu od zoznamovania a vypisovania s mužmi, začni sa venovať viac sama sebe a buduj si zdravé sebavedomie. Žiadny muž tu nieje na to, aby sa správal tak ako to teba uspokojuje, ma to byť vzájomne . Ak hneď na začiatku dáš mužovi pocitit, že ťa ľahko získal, nemusí sa viac snažiť, dosiahol všetko a viac už nemá potrebu o teba bojovať. Nebuď zufalka, čo potrebuje muža...bud ženou, ktorú potrebuje muž 🙂

autor
5. mar 2025

@jurly bohužiaľ neviem po anglicky

autor
5. mar 2025

@mischy00 to je pekne povedana a v hlave to viem, ale neviem tak žiť. Knih som prečítala stovky a som na tom stále rovnako 😔

mischy00
5. mar 2025

Vieš ako sa hovorí....len blázon robí veci stále rovnako a očakáva iný výsledok.
Keď vieš pomenovať svoj problém, tak sa ti ľahšie na ňom pracuje.
A čo sa stane, ako reagujú muži, keď takto na nich vybuchnes?

autor
5. mar 2025

@mischy00 skončia to. Ale tento posledný zatiaľ odoláva

mischy00
6. mar 2025

@autor myslím si, ze problém u mužov voči tebe prichádza skôr, ako vybuchnes. To už mi príde z ich strany ako taký alibisticky dôvod na ukončenie celého, aby bolo zrejmé, ze ty si to spôsobila. Lebo píšeš, že prestanú mat záujem, klesá intenzita písania, čiže tam treba pátrať, čo robíš zle, že to takto vždy dopadne.
Pravdepodobne máš pocit ze robíš všetko správne, správaš sa k nim tak, že si zaslúžiš, aby ťa neopúšťali.

autor
6. mar 2025

@mischy00 myslím ze sa príliš skoro namotam a dusím ich svojou láskou

mischy00
6. mar 2025

@autor tu sa jedine zatať a zmeniť sa....aspoň pomalé kroky, nepozeraj, nekontroluj stále mobil ci píše, nepíše, ak príde správa, skus neodpisovat hneď, počkaj a odpíš neskor. Bud trošku nedostupná, nechaj ich o teba bojovať. Viem, že s tým máš problém ale ak nezacnes robiť zmenu u seba, budeš stále v bludnom kruhu. A hlavne sa nezamilovávaj na počkanie, nie si pubertiak 🙂

autor
6. mar 2025

@mischy00 ono je to asi cele o tom ze mne velmi chyba láska. Poriadny vzťah mi skončil pred 11 rokmi a odvtedy len takéto pokusy. Viem ze sa musím zmeniť len bez pomoci to asi nezvladnem

mischy00
6. mar 2025

@autor tak smer terapeut, nájsť si iný zmysel života ako hľadať chlapa, začni sa učiť jazyk, cvičiť, tancovať, maľovať....hocičo. A možno prirodzene príde aj ta láska, spontánna a nebudeš musieť chlapa uhanat. Lebo úprimne, tiež by som utekala kade ľahšie keby mi chlap nedá dýchať, kontroluje kedy píšem, nepíšem, venujem sa, nevenujem.....brrr, by som si hneď predstavila, ze toto mat doma, tak ma picne😀

autor
6. mar 2025

@mischy00 ano, viem ze máš pravdu. Som hrozna 😔 neviem ci v nasom meste je nejaky terapeut, skôr si myslím ze nie

mischy00
6. mar 2025

Nie si hrozná 🙂🙂len tak veľmi túžiš po láske a vzťahu, že svoj čas a samú seba ponúkaš aj tam, kde by si možno o toho dotyčného ani inak nezakopla. Muži ta budu chcieť, keď budeš uvoľnená, sama sebou a nebudeš ich chcieť vlastniť.

sisczk
6. mar 2025

Ahoj, kdyz jsem precetla tvuj dotaz, jakobych to psala ja! Ale uplne. Jen nesedi ta delka samoty. Chci ti jen rict, neztracej nadeji! 🌼
Vzdy, kdyz me nekdo oslovil, vypadalo to ze zacatku uplne stejne. Nejdrive me namotaval a snazil se a ja se celkem brzy namotala. Pak opadal zajem z druhe strany a ja mela uplne stejne myslenky jako ty. Jen s tim rozdilem, ze jsem se hodne rychle kousla a prestala jsem psat take. Nebo spis jsem to zkusila parkrat tak, ze jsem je treba pozvala ven a kdyz jsem videla vymluvy, tak jsem to vzdala a “odtrpela” si to zklamani v soukromi.
Bylo to presne ze stejneho duvodu, jako u tebe. Chybel mi nekdo v zivote, citila jsem, ze mi chybi laska. Pak jsem se smirila s tim, ze takova proste jsem a pokud tomu druhemu nestacim, tak me nebere takovou, jaka jsem a ze bud zustanu sama, nebo prijde nekdo, kdo me bude brat takovou, jaka jsem a neprestane mit o me zajem jen proto, ze zajem ukazu taky. A on pak prisel. Jsme spolu sice necely rok, ale u nej to najednou slo tak hladce. Teda byly tam jine problemy, ale ne takove, ze by ztracel zajem. A najednou to slo i z me strany jinak, lehceji, ve fazi namlouvani jsem nepochybovala, ze by o me nemel zajem. I ten cit od zacatku byl k tomuto partnerovi uplne jiny, nez u tech predchozich. Mela jsem tedy pred nim dlouhodoby vztah, ale pak jsem cca 3 roky byla sama.
Reknu ti jedine. Netrap se tim, tihle napadnici nejsou ti, se kterymi mas byt. On ten zivot sam vi, s kym to dopadne a s kym ne. Az prijde nekdo, s kym byt mas, tak to pujde jinak, lehceji. I z tve strany a rozhodne neztrati ten druhy zajem jen proto, ze mu ukazes take zajem.
A vis co je vtipne u tech predchozich? Vzdy jsem si myslela, jak jsem se zakoukala, ze ten dotycny by byl super ve vztahu apod. a ted zpetne se divim, co jsem na nich videla. Ted bych si o spoustu z nich ani kolo neoprela a nekteri se po case zacali ozyvat a ozyvaji doted. No smula. Nemam zajem. S pritelem, se kterym jsem, to bylo od zacatku z hlediska citu a pocitu uplne jine, hlubsi. Prislo to v obdobi, kdy jsem se smirila s tim, jaka jsem a ze tedy bud nekdo prijde nebo ne. Ani jsem od zacatku neverila, ze to dopadne. Ti pred nim nebyli ti, se kteryma jsem mela byt a myslim, ze po chvili bych stejne zjistila, ze jsem si s nima zacala jen kvuli nedostatku lasky, ne kvuli nim, jako osobam.
Drzim palce! 🌼

autor
6. mar 2025

@sisczk ahoj, velmi veľmi ti ďakujem že si sa so mnou podelila o svoje skúsenosti. Som rada ze nie som jediná takto "postihnutá" 😄 tvoje slová mi dali nádej, že ešte mam šancu mat normálny vztah.
Trpím už niekoľko rokov. Najskôr som velmi šťastná a potom trpím ako zviera, nedokážem jest, spať, ničím samu seba. Trvá mi dlho kým si to odtrpim a dostanem sa do pohody. Potom zase príde niekto a kolotoč sa zacne od znova. Ja som veľmi citlivý človek, potrebujem aby mi partner prejavoval záujem, aby som sa cítila milovaná a preto je pre mňa veľmi ťažké ked to hneď na začiatku začnem strácať. Snáď aj mne príde do života niekto kto ma bude milovať takú aká som.

Prajem ti, aby ti to s týmto partnerom vyšlo, nech si šťastná a milovaná 😊 ďakujem za povzbudzujúce slová 😊

stella520333
6. mar 2025

@zabka79 ja na tom pracujem uz dlho. A presne mam obdobie ked som si myslela ze uz je vsetko ok. A potom prisiel super typek a ja som to pokazila. Ale ja mam skor odozvu ze uplne zmrznem a nie je somnou rec a som smutna s oni potom prestanu sa ozyvat. Ale ja som neni smutna ale moje telo tak reaguje. Nechapem tomu. Uz davno by som mala vztah kebyze to takto nepokazim.

autor
6. mar 2025

@stella520333 ja sa neviem pohnúť, viem ze mam pracovať na sebe ale neviem ako. Viem ze mam nízke sebavedomie, vzdy su mi prednejsi iní ako ja sama a neviem ako zapracovať na sebalaske, sebavedomi. Strašne mi to ničí zivot, vyvoláva mi to úzkosti, stres, nedokážem spať, na nič sa neviem sústrediť.

Ja nezamrznem, ja idem ako píla, bojujem ako lev a snažím sa získať si pozornosť, zachrániť to až to nakoniec zničim. A ked ma to všetko prejde tak toho človeka uplne zavrhnem a viac pre mňa neexistuje

zabka79
7. mar 2025

@stella520333 ked si to tak vezmes potrebujes niekoho ku sebe, to znamena ze toto dokaze prekonat a neutecie. Ti co utecu su nekompatibilny...boli by iba problemy...Skus si vybrat na rande iny typ muza ako doteraz...nemyslim vlasy a oci....a uvidis co bude ine

lalu_sk111
22. máj 2025

Bojíš sa, že toho druhého stratíš. Musíš sa zmieriť s tým, že áno, ten druhý môže odísť, tak ako aj ty. Nikoho nevlastníme. Vždy je tam riziko takéhoto zranenia ale je to riziko, ktoré zvládneš prežiť lebo si ho už prežila v minulosti. Ak niekto odíde, nepatrí ti. Možno keď toto akceptuješ, budeš viac sama sebou a nebudeš sa trápiť tým, čo nemôžeš až tak ovplyvniť. Pre mňa je dôležité vedieť a mať silu otvorene komunikovať a mať partnera, ktorý tiež vie a chce komunikovať. Keď tam je toto, človek vie, v akom je vzťah stave a nemôže sa stať, že ten druhý nás opustí zo dňa na deň. Keď držíme spolu, počúvame sa, rozumieme si, vieme, čo sa v tom druhom odohráva, máme možnosť na sebe a na vzťahu pracovať a všetko môže byť prirodzené. Psychológ je super vec. Chodila som kvôli vyhoreniu z práce ale časom ma to naučilo veľa aj akk fungovať v osobnom živote.

Strana
z3