Ako slušne naznačiť svokre, že 3 mesiace bývania u nás je už priveľa?
Ked mi muz povedal, ze jeho mama pride na par dni, neprotestovala som. Ved pomoze s detmi, navari, trochu si oddychnem... No presli tri dni, tri tyzdne a teraz uz tri mesiace. Povodne "kratka navsteva" sa zmenila na trvaly pobyt s jej uterakom v nasej kupelni, salkami na stole a poznamkami o tom, ako mam varit lepsie polievky. Nechcem byt zla – je to rodina, pomaha, deti ju maju rady. ALE. Mam svoj domov, svoje zvyky a svoju trpezlivost, ktora sa mina. Partner to nejako "nerieši", lebo "ved pomaha". A ja som z toho nervozna, najma ked mi vecer v pyzame zrazu sedi v obyvacke.Ako by ste to riesili vy? Uz ste niekedy museli vyhodit svokru... slusne? 😅
@buberova byvala sama v byte, ale vraj sa tam po smrti manzela neciti dobre. Najprv to malo byt len na par dni, kym si oddychne… no a z „par dni“ su tri mesiace. Medzitym sa nenapadne udomacnila
Chápem, úplne normálne jej povedz, že si potrebuješ už aj ty oddýchnuť a mať svoj kľud a súkromie.
Čo su to dnes za ľudia.....
Ten byt je teraz prázdny? Je od vás ďaleko? Ak je ďaleko a svokra chce tráviť viac času z deťmi, nech byt predá a kúpi si niečo bližšie. Tri mesiace sú dlho na návštevu, návšteva chodí na par dni a nie mesiacov. To je už spolubývajúci.
Rozumiem ti, ale plne chapem aj ju ze sa nechce vratit domov. Musi to byt uprimny rozhovor s riesenim a pochopenim, mozno par dni doma, par dni u vas. Alebo predat jej byt a kupit nieco blizsie k vam. Skuste najst nieco co bude kompromisom pre vsetkych. Je to matka, ktora je osamela a hlada utocisko u syna. Aj ja dufam, ze ma raz moje dcery nebudu poklonkovat z domu, co ako dlho ostanem...
Fuha. Tak to sa návšteva riadne natiahla. Skús sa pobaviť s manželom. A ak nepomôže, opýtaj sa svokry, ci máš ísť do jej bytu Ty. Tu už asi nič iné nepomôže, keď si nevie uvedomiť, čo je a čo nie je vhodné.
Fúha to by som nedala tri mesiace, Max po týždni by išla pekne domov, však povedz mužovi, nech ju zbalí a povie jej je čas ísť domov, alebo ja by som si to po svojom vyriešila či by sa hnevala či nie povedala by som jej po týždni chcem mať pokoj, drzovka riadna ona sa už chystá ostať žiť s Vami zrejme, muž bude tiež vymlety tak nech si žije on s ňou a ja s deťmi odchádzam ak to nevie vyriesit
Ona už nepracuje? Keď je stále u vás ? To je veru už dlho u vás. Skús sa jej opýtať čo urobíme s jej bytom či by ste ho nemali predať, keď býva už u vás.
Vidim, ze nie som sama, kto by z toho bol na nervy. Ja viem, ze to cele je citliva situacia – stratila manzela, je sama, hlada blizkost... a ja som to chapala. Ale po troch mesiacoch mam fakt pocit, ze stracam svoj domov. ja proste potrebujem aj svoj priestor, svoj rytmus, svoje ticho. Jej byt je prazdny, je len asi 15 minut od nas. Uz som to parkrat naznacila muzovi – lenze on to zatial len zameta pod koberec. Asi sa to fakt nezaobide bez otvoreneho rozhovoru s muzom... a potom so svokrou. Jemne, slusne, ale jasne. Nechcem vojnu – len nas zivot spat. ❤️
Autorka, absolutne ti rozumiem, aj ja mam svokru vdovu, no nikdy v zivote by jej nenapadlo byvat u nas a rovnako ani muzovi a mne, a to od nas byva daleko, nie ze 15 minut.
Dorazne dohovor muzovi, ze stacilo, ze mama moze chodit na navstevy, no ziadne prespavacky, narusanie intimity rodiny a nevyziadane rady pri vareni, ze keby si bola vedela, ze z par dni budu mesiace, ze to ani nedovolis.
Ved jej povedz ze milá mama môžete k nám chodiť, ale radi by sme chceli mať sukromie či by na noc nechodila uz k sebe spat do bytu. Radi by ste chceli
byť sami ako mladá rodina. Možno pochopí. A na budúce už nedovol aby prespavala u vás veď to až tak ďaleko nemá k sebe domov.
Ahoj. Toto riešila moja mamina, keď sme boli malé... babka chodila najskôr v nedeľu k obedu, potom prišla v sobotu a bola do pondelka, a neskôr z toho boli celé týždne, z ktorých bola doma možno dva dni... V podstate by im to možno ani nevadilo, keby nenarúšala výchovu nás detí.... Nakoniec to vyriešil tatino (jej syn) a povedal jej, že je u nás vždy vítaná v rámci návštevy, no nastálo u nás bude, až keď bude potrebovať stálu opateru - takže pokiaľ je sebestačná, potrebujú svoje súkromie a rovnako aj ona. Pochopila a viac to tak nerobila...
15 minút od vás? Tak mne to príde celé cez hlavu. Mne by prišlo aj divné úplne na začiatku, že chce prespať u vás kvôli tomu, že je smutná? A to býva tak blízko? Veď aj keby chcela byť od rána do večera u vás, aby nebola sama, ale rovno aj prespávať? Ja ťa chápem, a ešte v byte, ja by som mala ponorku. Ale toho sa musí chopiť manžel, je to jeho matka, musíš presvedčiť jeho. On by jej mal navrhnúť riešenie - že môže tu byť každý deň, ale spať doma napr. Fuu, je to nepríjemná situácia, svokra je fakt divná, ja len cumim, čo za ľudia existujú ...
Akože ju na jednej strane chápem. Bojí sa samoty, chce byť s vami ale chápem aj teba. Ale možno ani nechápem, ja by som to tak dlho nevydržala, máš božskú trpezlivosť. A najhoršie je že aj tak budeš tá zlá, ktorá ju vyhadzuje. Nepríjemná situácia 😔 Držím palce nech sa svokre otvoria oči a ide pekne domov
Rozumiem, že ten byt jej pripomína mŕtveho manžela.
Avšak, keď býva tak blízko, nie je dôvod, aby u vás spávala. Veď vie ľahko kedykoľvek prísť. (Nebojí sa sama v noci na byte?)
Možno by jej pomohlo niečo v byte zmeniť, vymeniť skriňu, premaľovať izbu... posunúť sa ďalej.
Moja bývalá svokra,keď jej zomrel muž tak môj partner u nej zo začiatku prespaval, bola s toho dosť hotová, zrazu sama,ja som to chápala. Neskôr už chodil len každý deň na obed, čo mi tiež vyhovovalo 😃, viac krát som išla aj ja. Samozrejme keď sme mali nejaký program výlet tak k nej nešiel. Potom sa nam narodil syn a chodil s nim skoro kazdy deň co bolo super aspon som si oddýchla.Toto trvalo veľmi dlho,ja som s tým nemala problém. Možno jej to skúste navrhnúť ze by ste ju chodili často navštevovať nech sa neciti sama.
moja teta ako jej zomrel manž. nechcela v dome byť. cez deň ešte ako tak, v noci nie. tak na noc chodila k dcére - býva od nej neďaleko.
Rozumiem ti, ale plne chapem aj ju ze sa nechce vratit domov. Musi to byt uprimny rozhovor s riesenim a pochopenim, mozno par dni doma, par dni u vas. Alebo predat jej byt a kupit nieco blizsie k vam. Skuste najst nieco co bude kompromisom pre vsetkych. Je to matka, ktora je osamela a hlada utocisko u syna. Aj ja dufam, ze ma raz moje dcery nebudu poklonkovat z domu, co ako dlho ostanem...
@selena_luna ak nebudes strielat mudre poznamky, ale tito stari ludia casto davaju nevyziadane rady, tak potom nech sa necuduju ze vztahy sa pokazia
@selena_luna ak nebudes strielat mudre poznamky, ale tito stari ludia casto davaju nevyziadane rady, tak potom nech sa necuduju ze vztahy sa pokazia
@katulienkax tak zatial som pochopila ze je to par nevyziadanych poznamok vareniu, ziadne frontalne doje*avanie za vsetko ake poznam ja 🙂 co je este udychatelne.
Ale ano, ak je to len 15 min od domu, moze chodit na denne navstevy, ale aj nie kazdy den a spat doma. @autorka Mozno predvidatelny program - utorky poobede ihrisko s detmi, stvrtok zobrat na kruzok, nieco co vie planovat, chystat a tesit sa na to. Ja neznasam planovanie, svokra ho vsak potrebuje tak mame vytvoreny system kedy je s detmi, kedze si ich chce uzit.
Zahral by som scenku v style - tvoj muz ju posle prec, ty budes "nahodna okoloiduca" a zastanes sa jej. Muz vsak stale bude trvat na tom, aby isla het a ty sa budes chvilu tvarit, ze si nanho urazena..... Toto je jediny scenar, ako z toho vyjst tak, aby si nebola za blbku, co vyhadzuje vlastnu svokru 🙂
Dalsia moznost je booknut si niekde ubytko aj s detmi na predlzeny vikend... V style, ze chcete ist ako "rodina", samozrejme bez nej. Mozno to bude taky prvy impulz, aby sa sama zdekovala.
Akože autorka vážne ona býva 15 minút od Vás a ty toto toleruješ?, fúha ja by som to neda žiadne naznačovanie na rovinu povedať už Vás zavezieme domov a hotovo, ináč muž má byť ten čo by mal trvat na tom, chudák bude riadny slaboch alebo mamičkin maznáčik
Autorka potom napíš ako ste to vyriešili.
A čo napríklad intimita? Ak mužovi nevadí, že je počas sexu jeho mama za stenou, tak mu povedz, že ty sa nevieš uvoľniť so svokrou vo vedľajšej izbe.
@janinah ze? Nastahovat sa k niekomu bez dovolenia...
@mandzula hej? Nasťahovať sa po smrti manzela k vlastnemu dieťatu a tam zavadziaš nevestičke,lebo chuderka nema svoje sukromie...
Prekvapim ťa..su rodiny.ktore byvaju spolu a babku ci dedka dochovaju aj ked to trva roky..
A to s laskou....
Ale v dnesnej dobe sa toto nenosi...
Vsetko sa raz vrati a verim.ze autorka sa dozije raz svojej nevesty...
Aha.zabudla som.ona autorka by sa predsa nikdy nenastahovalavk svojmu dospelemu dietatu...
Ozaj? Nikdy nehovor nikdy ....
@mandzula hej? Nasťahovať sa po smrti manzela k vlastnemu dieťatu a tam zavadziaš nevestičke,lebo chuderka nema svoje sukromie...
Prekvapim ťa..su rodiny.ktore byvaju spolu a babku ci dedka dochovaju aj ked to trva roky..
A to s laskou....
Ale v dnesnej dobe sa toto nenosi...
Vsetko sa raz vrati a verim.ze autorka sa dozije raz svojej nevesty...
Aha.zabudla som.ona autorka by sa predsa nikdy nenastahovalavk svojmu dospelemu dietatu...
Ozaj? Nikdy nehovor nikdy ....
@janinah od teba som nic ine ani necakala, ty si zmyslanim stale v obdobi, ked boli nevesty bosorky hodne upalenia na hranici, aby som nezabudla, maju byt nekonecne vdacne, lebo im svokra vychovala syna, maju teda zniest vsetko, a svokry su chranene nekonecnou svatoziarou.
Ak ma muz ci zena svoj zivot obetovat poziadavkam rodicom, nech sa nevydava/nezeni, ale sedi doma a sluzi rodicom. Ak sa vsak vyda/ozeni, prvorada je nova rodina a jej potreby. U autorky evidentne naplnene nie su, ale nevadi, hlavne ze je spokojna svokra, ktora sa zabyvala tam, kde bola pozvana na kratku navstevu na preklenutie tazkeho obdobia.
Nikde sa nepise, ze autorka jej odopiera pomoc, jedine, co chce, je sukromie svojej rodiny, nie svokru vecer na gauci a k tomu komentujucu jej kucharske umenie.

Prečo je u vás? Kde bývala doteraz?