Ako slušne reagovať na otázky o dieťati?
Dobrý deň , už dlhšie premýšľam nad jednou témou ,možno pre niekoho citlivou alebo pre niekoho normálnou témou. A tou je - Prečo je to v tejto spoločnosti tak zakorenené že automaticky keď sa človek vydá automaticky prídu narad otázky tipu - no čo bude dieťa ? Už čakáte ? Áno ,rozumiem že drvivá väčšina ľudí už čakajú dieťa ale je tu tá časť ľudí čo sa snaží a jednoducho to nejde . Chápem že kedysi to bolo úplne normálne mať po svadbe dieťa ale teraz je velmi veľa ľudí čo sa im to hneď nedarí a sú im tie otázky nepríjemné. Aj my bohužiaľ patríme do tej skupiny ľudí. A tu smeruje moja otázka - ako slušne človeku odpovedať na tú otázku a zároveň ich tak nasmerovať k tomu aby sa už viac na to nepýtali ? Nie že by som nevedela odpovedať na takéto odpovede ale už ozaj sama neviem. Ďakujem za rady a prečítanie. 🙂 🌹
@paradajkova
V takej Británii sú otázky o peniazoch, náboženstve, vzťahoch totálne tabu. Tam sa takéto veci nepýtaš. U nás je to taký “dedinský folklór”. Mňa sa cudzí random ľudia na zastávke pýtali, či kojím, keď som šla s kočárom. My sme v tomto takí trochu mimózni.
@yoxinka ano, to kojenie som sa aj ja cudovala, kto vsetko sa to dokaze opytat. Preto mam pocit, ze u nas su problem hranice. Lebo ked sa niekto opyta co dieta a odpoved je, nepodme sa o tom rozpravat pride dalsich 47 otazok. Keby po odpovedi "nechcem sa o tom bavit" pride zmena temy, tak by to bolo okej.
@paradajkova nesuhlasim. Statisticky sa tym ozaj trapi vela parov. Takze porovnavat to s tvojou situaciou sa mi nezda vhodne. Ved ja netvrdím, ze to ma byt total tabu. Ale proste treba mat cit pre situaciu, kontext, je ine ked sa ma to spyta blizka kolegyna ked ostaneme same v kancelarii alebo niekto komu som o tom uz hovorila ale random nahodne niekto na party medzi ludmi? Daj priestor na to aby ti to ti ludia sami povedali. Aj v inom komentari pisem, ze mi bezne nevadi o tom hovorit, myslim, ze aj o stratach je fajn hovorit, podporit sa navzajom. Ale odtial potial. Na mna to napr dakto vybalil aj na kare mojho otca.
Ja som otazku po svadbe “kedy babatko?” zamenila za “kedy staviate?”.
Prekvapivo vie byt rovnako problemova (chapana ako necitliva, lebo vy uz po X rokoch manzelstva mate kupene i splatene. Ta drzost, lebo ste to mali v rokoch, ked uver bol lepsi, ….).
Nam Slovakom by pomohlo, ak by sa negativizmus pri konverzacii zacal chapat ako spolocensky nevhodny. Lebo kamkolvek odbocite pri rozhovore (aby ste sa vyhli temam zasnuby, svadba, deti), protistrana skonci pri nadavani na nieco.
Zacnete o dovolenkach, skoncia pri nadavani na zamestnavatela.
Zacne radsej o pestovani na balkone a zahradke, skoncia pri nadavani na ceny potravin.
Zacnete o domacich milacikoch, skoncia pri nadavani na psickarov (uvedomelejsi pri utulkoch a ludskej zlobe).
Zacnete o mode, skoncia pri rieseni influenceriek.
…
No niet kam uniknut.
@yoxinka
@paradajkova tak ja zijem v Spanielsku a tento dedinsky folklor, je tu uplne bezny. Kedy bude svadba, kedy bude dieta, kedy bude druhe, dojcis? A ako si rodila? A kludne aj ludia, co ta poznaju len z videnia alebo s ktorymi si v zivote prehovorila par slov. Dokonca sa mi stalo, ze ma jeden stary par, nas pravidelny zakaznik zvozil, ked videl, ze davam malemu mlieku z flasky- ze to mam zahodit, ze dieta potrebuje materske mlieko, nie tieto umele hluposti, aby sa nam matkam lahsie zilo 🤦♀️ tak som panovi vysvetlila, ze kazde 3 hodiny odsavam, umyvam, sterilizujem, len aby to mm mlieko malo, ze by bolo pre ma urcite jednoduchsie vytasit prso..sklapol..
@simca115 Ahoj, snažime sa o dieťa už dlhši čas
Pri typu otazkach kedy bude dieťa? Poviem že keď to pride tak to pride nebránime sa tomu,
Ale lezie to poriadne na nervy keď sa to ta istá osoba opyta 20krat pritom nevie ako sa s tym trápim.
Všade kam ideme tie iste otázky žiaľ nie každemu sa podari na prvy krat 🙂
Alebo že veď už mate bývanie, užite už mate svoje, prácu už mate tak načo čakate ? 😂😂😂😂
Alebo keď mame narodeniny, je silvester, vianoce a praju že dufam že buduci rok už budete traja :D a o mojom zdravotnom stave vedia tak absolutne velke H
@simca115 no keď to budeš počúvať 3-4 roky túto otázku a 3-4 roky revat nad negatívnym tehotenským testom, ako ja, aj ta chuť na ten takt ta prejde. Ja som bola už po 2 rokoch snaženia sa bola tak sklamaná a znechutená a rozcitlivena, na hormonálnej liečbe, že keď sa ma to niekto opytal, robilo mi ti strašne zle. Spôsobovalo mi to uzkosti, hneď som povedala, v slušnej spoločnosti sa o politike, sexe a náboženstve nehovorí… plodenie deti patrí do témy sexu - cauko. Rovnako vyhradená som voči otázke - kojis? Je snáď moja vec čo robím so svojim poprsím a akýkoľvek sused, či chlap v rodine nech drží jazyk za zubami. Enormne ma tieto otázky obťažujú a ľudia by sa už raz a navždy mali naučiť, že sa to nepatrí….
@simca115 ahoj,zavisi od toho, kto sa pyta. Mna sa tiez pytali,ale brala som to v pohode ako normalnu otazku, pretoze sa proste ludia zaujimali o nas zivot. V praci to bolo ine, casto som vnimala pohlady na brucho.a teraz po 6 rokoch som dostala v praci gratulaciu k tehotenstvu (velmi peknu a uprimnu), mam 40,proste niekto vypustil kacicu ako hrom 😄 ale ja to beriem sportovo
Ja som sa to tiež pýtala jednej známej z rodiny, ktorým sme boli na svadbu. Mala som asi 18 a vôbec mi v tom čase neprišla tá otázka nevhodna, ďalej som sa nad tým nezamýšľala. Kamoška povedala len ,,nevieme,,. Po niekoľkých rokoch manželstva sa rozviedli, práve kvôli tomu, že deti mať nemohli. Teraz už má s inym partnerom. Veľa krát si nato spomeniem, že aká blbá som bola. Možno to tým ľuďom treba vysvetliť. Že nie každému sa dari a tá otázka je nevhodná, keďže netuší či len deti nechcú, alebo nemôžu mať, ani čo všetko kvôli tomu prežívajú. A možno sa tá osoba zobudí a nebude sa to viac pýtať teba, ani nikoho iného.