Ako správne odpovedať na small talk otázky?
Ahojte, možno som asociál, možno som autista, neviem, možno som len rozčarovaná.
Nemám rada small talk otázky, také tie bez hlbšieho záujmu. Nikdy mi to nešlo.
Od mladosti, mám veľký problém s otázkou - Ako sa máš? Nezvyknem sa túto otázku pýtať cudzích ľudí. Ak sa opýtam, tak ma úprimne zaujíma odpoveď a dopýtavam sa viac (ako sa darí v práci, ako sa majú rodičia, ako deti, ste všetci zdraví apd). Cudzích ľudí, ktorých nepoznám sa nezvyknem pýtať otázku - ako sa máš. Nepoužívam to ako otvárač komunikácie, špeciálne nie pri zoznamovaní, príde mi to zvláštne. Lebo, keď sa človeku nedarí - zdravotne, pracovne v súkromí, ma zo slušnosti povedať dobre, perfektne, aj keď to nie je pravda?
Dosť často sa ma zvyknú muži pri oslovení opýtať, ako sa mám alebo ako sa darí.
Skúsila som 2x napísať pravdu, ako sa reálne mám - a to len veľmi jednoducho - vieš čo, nemám sa dobre. A tí muži zostali zaskočení a nevedeli reagovať, dokonca napísali, že takú odpoveď nečakali. Tak na čo sa potom pýtajú, keď ich to reálne nezaujíma.
A teda mám otázky pre vás:
1. Pýtate sa cudzích ľudí ako sa majú?
2. Očakávate pozitívnu odpoveď? Viete reagovať ak napíšu niečo iné? Zaujíma vás to?
3. Ako odpovedáte na túto otázku vy ak sa vám nedarí?
Ďakujem za vaše zdieľanie.
A inak? Ako sa máte? 🙂 Aký máte dnes deň?
Otázku ako sa máš neznášam, je úplne hlúpa. Napríklad čo máš nové znie lepšie, tam môžeš zhrnúť že napríklad máš novú prácu alebo kabát a dá sa rozvinúť. Ešte aj otázka ako sa ti dnes darí je celkom ok, môžeš povedať že máš toho veľa alebo že ti to dnes ide v práci alebo že ako každý pracovný deň, ale ako sa máš je hlúpa otázka. Ale ja na ňu odpovedám ujde to ak nič moc alebo dobre ak dobre a je, nerozvíjam odpoved.
@anonym_autor cely small talk je pre ne-extrovertov skor nekomfortny (zbytocnost), ale zas mnohi z nich by mozno aj boli radi komunikativnejsi. Clovek casto zisti, ze vacsina ludi je fajn a vacsinou nehryzu. Ale jasne, kazdy sme nejaky.
Nepýtam sa, keď ma nezaujíma odpoveď. Keď nechcem odpovedať, poviem "fajn", "dá sa" alebo "po starom". Nezvyknem sa zdôverovať cudzím ľuďom.
Mne to cele pride silene a komicke, az niekedy smutne. Lebo je to umele. Niekto sa ma opyta a ja idem odpovedat, zas nie nejak obsirne, ale nie uplne vyrehotane, se super a Ty? A v procese odpovede zistim, ze on je hlavou uz niekde inde a moja odpoved ho ani nezaujima, nie ze je zaskoceny, ze cakal jednoduchu odpoved = super. Ale ze uplne mas pocit, ze si nikto. Tak sa pytam, naco sa vlastne pytal...Neviem tomuto prist na chut.
Tiež mám vždy pocit,keď sa ma niekto opýta ako sa mám, tak chce počuť "dobre" a vybavená vec. Raz som odpovedala inak a ten človek ostal ako obarený 🤣🤣, a v diskusii ani nepokračoval. Je to trápna otázka, špeciálne od ľudí, ktorí sú si nie blízki. Potom je lepšie radšej opýtať sa...aký máš deň?
@anonym_autor ti muzi boli cudzí či známi?Určite nehodím depresiu a negatívne veci na niekoho s kým sa chcem zoznámiť pri otázke ako sa mám?
Ako by si chcela, aby začal vás rozhovor?ľudia nevedia komunikovať.Den môže mať človek zlý, ale môže sa báť dobre.Skor to bude povahou, že sa v tom pitves a už dopredu čakáš klamstvo v odpovedi, že sa má zle, ale povie dobre.Neber život a small talk tak vážne
@anonym_autor ti muzi boli cudzí či známi?Určite nehodím depresiu a negatívne veci na niekoho s kým sa chcem zoznámiť pri otázke ako sa mám?
Ako by si chcela, aby začal vás rozhovor?ľudia nevedia komunikovať.Den môže mať človek zlý, ale môže sa báť dobre.Skor to bude povahou, že sa v tom pitves a už dopredu čakáš klamstvo v odpovedi, že sa má zle, ale povie dobre.Neber život a small talk tak vážne
@anonym_fd3c86 Ahoj, zaujal ma tvoj profil. Rád by som sa niečo o tebe dozvedel. Pracuješ dnes? Aký máš deň? Ja rýchlo a zbesilo.
Ja mám takú príhodu z ameriky keď som tam bola ako študent na working holiday. Prišla som do obchodu a predavačka sa ma opýtala HI HOW ARE YOU. A ja som jej odpovedala že Im fine thank you, how about you?
A ona normálne prestala skladať trička a pozerala na mňa akoby som spadla z vesmíru. Keď som to povedala známemu čo tam žije už 20 rokov tak sa začal strašne smiať že ich to vôbec nezaujíma a je to taká fráza ako u nás dobrý deň 😂
Neznášam small talk a vyhýbam sa mu, tiež v tom niesom dobrá a som takýchto situáciách priam spoločensky trápna, alebo dá tak aspoň cítim. Vyhýbam sa ľudom s ktorými mám mať small talk takže mám okolo seba len kamarátov s ktorými si super rozumiem. Small talk nech si nechajú extroverti
@anonym_fd3c86 Ahoj, zaujal ma tvoj profil. Rád by som sa niečo o tebe dozvedel. Pracuješ dnes? Aký máš deň? Ja rýchlo a zbesilo.
@anonym_autor tak odpis, tak ako citis😀na to nie je univerzálna odpoveď hlavne, ak sa nepoznáte.
@anonym_autor tak odpis, tak ako citis😀na to nie je univerzálna odpoveď hlavne, ak sa nepoznáte.
@anonym_fd3c86 veď som odpísala - že nie veľmi dobre a šok na druhej strane. Rada robím šoky ľuďom. Keď sa nezaujímam o odpoveď, tak sa to nepýtam. Mám rada ešte otázku, keď stretnem človeka zo ZŠ po 20r, čo mám nové. Milujem 🙂
1. ak ma úprimne nezaujíma ako sa majú - ani sa nepýtam
2. reagujem podľa toho ako odpovie ten čo sa ho pýtam. u mňa to nie je small talk
3. podľa toho kto sa ma pýta - ak niekto kto ma zaujíma, odpoviem a rozvíjam rozhovor. ak to má byť iba small talk - poviem že dobre a ďalej sa nebavím...
neznášam small talks ...
Nevediem rozhovory s cudzími ľuďmi.
To niekto na zoznamke? Ked sa ma to niekto spyta a nemam sa uplne najlepsie, tak poviem/odpisem "7 z 10" alebo nieco take.. ja sa to nikoho nepytam ked ma to nezaujima
To niekto na zoznamke? Ked sa ma to niekto spyta a nemam sa uplne najlepsie, tak poviem/odpisem "7 z 10" alebo nieco take.. ja sa to nikoho nepytam ked ma to nezaujima
@anonym_92ec45 vo všeobecnosti sa ťa to opýta kolega, rodinný príslušník, sused, spolužiak, ktorého si roky nevidel, ale je to aj obľúbená otázka pri zoznamovaní.
Tiež to nemám rada. Small talky neviem viesť. Ale vekom som zistila, že vlastne ani to vedieť nechcem. Nie je to pre mňa. Čiže sama od seba také rozhovory nezačínam. A ak je to situácia kde je to nutné (ja neviem, profesijná sféra) tak reagujem tak ako si myslím, že by sa asi malo. Ak je to situácia kde vlastne ani nemám záujem byť angažovaná (u mňa napr "susedkovanie"), tak síce slušne, ale úplne stroho, ideálne tak aby sa to ďalej nerozvíjalo a kľudne nech ma majú za čudáčku 🙂 A na nejakej zoznamke napr (príde mi, že si skopírovala správu od muža čo sa chcel zoznámiť) alebo keby si chcem nájsť kamošku alebo tak, tak odpovedám a vediem rozhovor presne tak ako to cítim.. aj za cenu, že ich zaskočím - lebo tým vlastne aj selektujem 😏 Skrátka prispôsobujem sa situácii.
Ja ako introvert sa casto stretavam s otazkou: co si taka smutna? Rozmyslam, ci odpoved: lebo ta vidim, by bola velmi drza.

Small talk existuje len aby nebolo ticho. Nikoho neznámeho naozaj nezaujíma ako sa máš ani aké je počasie. Osobne ho nevyhladavam a odpovedám minimálne.