Ako slušne zastaviť susedu pri donášaní koláčov?
Suseda mi nosi kolace, pecivo, a barco keď niečoho urobi. Je b tom šikovná a baví ju to. Lezie mi to na nervy, lebo vždy mi to nechá pred dverami a len napíše “draha niečo som ti nechala pred dverami❤️” áno je to od nej pekne, aj nám to chuti, ale už som ju minimálne 5 krat poprosila, aby nám to nenosila, lebo ja nemám chut ani energiu ori detoch vypekat a vymyslat kadejaké kolace. Vždy keď idem vrátiť dozicku musím sa premáhať a aspoň nejaké muffiny urovit alebo nejaký perník. Akože ja peciem dá sa povedať skoro kazdu nedeľu nejakú bublaninu alebo babovku, ale nemám to dokonale tip top ako ona dáva mne a popravde kopec krat mi niečo nevyjde a hanbim sa jej to dať. Nerobim to vôbec preto lebo chcem. Dnes zas niečo doniesla, už od 15:00 to lezi pred dverami, mám doma 2 jej dozicky a fakt neviem ako ju mám slušne stopnúť. Poraďte. Take že nech si nerobi stále starosti a že ja nemám čas na pečenie a nemám jej kedy. Čo vrátiť u nej neprechádza. Ona vždy povie, že ona to nerobi preto, aby som niečo vrátila. Ale mne to vadi,
Čo mám robiť. Je to fajn baba občas ideme aj na vinko sadnúť a už x krat som jej to hovorila, že mi to je nepríjemne a ona nechápe…a to nehovorím, že kopec krat to aj vyhodim lebo to nemá kto jesť …
Oslov MKacov z tvojho okolia, pridu si po kolaciky 😁.
Ak je to jej vasen, ma nadprodukciu ako rybar, ktory ryby neje (nema rad) a musi poroznasat po susedoch. Ale ten, nastastie, len obcas.
Podľa mňa ona sa chce pochváliť a mať dobré vzťahy. Sem tam pochvális, sem tam vypytas recept, nepec jej nič naspäť, povedz, že si od nového roka na diete alebo zdravšom režime, kde nejes múku trebárs. Ked bude chcieť stále nosiť, je to jej vec. Vôbec by som sa preto netrapila. Prečo Ti to vlastne vadí? Tie 3-4 kusky sa u Vás nezjedia? Ste kamošky?
Tak ked si ju vyslovene poziadala, tak hod do kosa, no co uz ine. Nechcete jest, nejedzte. Nam tak suseda nosi tiez, je na dochodku a je ozaj perfektna kucharka. Som za to vdacna a spat jej kludne odnesiem prazdny tanier😀 ved ak by nechcela doniest, nemusi
Ja keby som mala normálnu susedu,tiež by som jej odniesla koláč, buchty,pagáče..sme štyria a keď spravím na veľký plech koláč, zje sa možno polovica a potom je to človeku ľúto vyhodiť a naozaj by som za to nič nechcela späť. Myslím ,že ona za to ani nič nečaká...Možno keby som mala pár krát v roku prebytok niečoho napr jabĺk, cukín, paradajok atď, by som jej odniesla. Prípadne by som ju pozvala na kávu,víno..
@lila246 tak niesu ro len kolace sú ro aj bagety, chleba rožky a kto pečie doma cerstve vie, že chuti to len keď to je čerstvé a na deuhy deň max obaliť vo vajicku. Estw kolace daj daj pochutíme si, ale pecivo ide tamer vždy sliepkam, tiwz som to vyhadzovala ale našla som pani kde jej nosím štáte pecivo celkovo
@personality presne, ta nasa sa len tak rochni v pochvalach od nas.
Švagrova mama takto vypeká a rozdáva grilážky...iba pečie a rozdáva ..365 dni v roku už roky... má cez 80 rokov ...je to proste jej zmysel života...
A skúša stále nové recepty? 😀 Alebo točí dokola to isté? 😀
Koľko má rokov?
Mne by to liezlo tiez na nervy, behat s dozickami hore dole a chvalit kolace. Ja tiez peciem, ale nosim mojim rodicom, kde to otec zje, ma rad sladke a mame sa uz piect nechce. Ale keby mi niekto povedal, ze nemam to nosit, tak to nenosim. Povedz susede, nech si to doma zamrazi aby nemusela tyzden jest cely plech sama. Alebo nech to nosi nejakemu starsiemu cloveku, ze ty ides drzat dietu a muz odmieta behat s dozami do prace.
Pozri, očividne je to jej hobby a sama to nepoje, takže musí rozdávať. Proste jej nedávaj nič naspäť, prázdna dóza a hotovo.
Určite by som skúsila tu radu, že obmedzujete sladké odteraz, že to jest určite nebudete. Nech to rešpektuje.
Ak nič, tak nech to muž nosí tým chlapom do roboty. Ak ona žije sama, je dosť možné, že jej ide prioritne o to, aby na seba nalákala nejakého chlapa odtiaľ 😅
na oplatku jej nemusis piect. Mna vozi kolegyna vela krat z prace peniaze nechce tak jej dam veci po detoch aspon..Vyberiem pekne veci vzdy ..Dalsia ma zas vozi do prace a bud rano kupim obcas nieco sladke ,alebo co ma napadne ked kupim caj a tak.Je to mile od nej.
Tak zrejme je doma a nemá čo robiť tak si kráti čas pečením a robí jej radost niečo doniesť ľuďom ktorých ma rada a potešiť ich. Ak ti sama povedala, že nechce nič na oplátku, prečo máš nutkanie jej nasilu niečo piecť keď ti to nie je komfortne a nemáš na to čas? Veď keď niečo donesie, poďakuj jej, oznam jej že to bolo super a vráť jej prázdnu dozu naspäť. Viac by som sa v tom nepitvala. Ked ju to prestane časom bavit, tak prestane s tým aj sama.
Nedavaj jej nazad ani dozicky😅😂 nebude mat v com nosit
Ešte môžeš skúsiť nevracat dózy, to určite po čase zaberie 😜
🫣🫣 to je sťažnosť na mňa ? 😂
My so susedmi si zvykneme vypekať a posielať. Vždy, keď skúšam nejaký nový recept, susedia dostanú na ochutnávku. A potom oni mne pošlú niekedy, akurát ten týždeň sused skúšal bábovku, tak poslal na koštovku.
Ja v tom nevidím nič zlé. Áno, niekedy je to "nevhod", napr keď nebudeme doma a nemá to kto zjesť alebo máme napečené naše a je toho veľa. No tak dostanú sliepky, stane sa. Neriešim.
celkom nerozumiem prečo pečieš aspoň muffiny keď jej vraciaš dózu? veď ona to asi nerobí kvôli tomu… proste poďakuj, rozdaj deťom, mužovi - a vráť prázdnu dózu…
@gypsomilka
@personality
cobyyyy, da do novin, jak kedysi v moskovskom GUMe.
Tak jej povedz narovinu a nezaobaluj to do toho, ze ti je to neprijemne. Povedz, ze to nestihate zjest a je ti to luto vyhadzovat. A naspat by som nepiekla. Ak ja nieco darujem, tak neocakavam odplatu.
Možno chce aby si bola tučná 🤣
Nevracaj dózy, keď ich budeš mať veľmi veľa a začne ich pýtať nazad povieš, že nedáš, iba ak prestane nosiť. 🤣
Asi ju to bavi. My sme v praci asi piati co pravidelne pecieme pre kolegov a necakam, ze to bude robit kazdy ani za to nic nechcem. Proste chce sa mi spravit kolac v nedelu, my to doma dvaja nezjeme, tak odnesiem v pondelok do prace 🤷🏻♀️ keby sa to nezjedlo tak nenosim.
Musis byt viac asertivna: pocuj Milada, vazim si tvoje pecenie a ze nam chces urobit radost, ale nestihame to zjest, prosim uz nam nenos. Citim sa zle, ked to musim vyhodit/dat sliepkam. Ani ja ti nestiham na oplatku napiect a potom sa tiez citim zle.
Ked ani toto nezaberie, tak chvilu vracaj dozy neotvorene naspat a opakuj text vyssie. Ked ani to nezaberie, tak dozy uplne ignoruj, neber ich ani dnu. To uz nebude tvoja vina, ze je nechapava.
tak jej vrat prazdnu nadobu.. :DDD nemusis vypekat... omg
ja tiez dostavam od susedy sem tam a nemam s tym problem, je ich malo, velakrat to beriem tak, ze maju na nieco chut = urobi, rada pecie = ale tolko by nezjedli.
Nikto necaka od teba ze budes mu na oplatku piect :D
Vsak jej podakuj a ak sa jej chces zavdacit, tak radsej jej napr. raz za cas kup nejake suroviny na to :DDD ja som posledne niesla miesto flase k susedom, veci na pecenie :DDD
Ešte je možnosť, čo sa vám hodí zjete, čo nie vyhodite. Pred dverami jej necháš prázdnu nádobu a napíšeš "drahá nádobku máš pred dverami ❤️" 😝
Čiže sa vyhnes smalltalku a vychvalovaniu.
Ale čudujem sa, že s týmto nevies poradiť za 6 rokov, veď možností je veľa 😀
Dve možnosti , postav sa za seba , na rovinu povedz, že nechceš a hotovo, ak ti to je proti srsti povedz,že niekto doma má nezistenú alergiu, musí byť dieta, nech nenosi nič, lebo to jest nemôžete
Asi rada pečie, aj sama mozno si da, ale nema kapacitu tolko spotrebovať...
Skus jej podporit v tom, ze nech to hodi na siet, susedsku skupinu alebo cosi take ... Ze pecie. Mozno sa jej ktosi ozve a ona bude inam davat, kde si to cenia
Alebo ponuknut niekam dôchodcom do domova, ak by boli blizko.. v prianiacj vo vianocnom zazraku sa nasli ludia co si priali domacu tortu/kolac
čo by som ja dala za takú susedu 🙏🏻 ale na druhej strane chápem aj teba, každopádne určite urob ako radili ženy vyššie - slušne jej to povedz a ak znova donesie vráť jej koláč ktorý doniesla naspäť… písala si, že nosí aj pečivo - čo tak ho dať do mraziaku a využiť to keď sa ti kúpené minie? ja milujem pečenie a tiež keď upečiem prebytok rozdám, ale po rodine, nie susedom, s nimi sa veľmi nekontaktujeme
Ja nerozumiem, prečo ak ti suseda jasne povedala, že nič ako protihodnotu nečaká, ty si stále domýšľaš, že čaká.

Ako často nosí? 1x do týždňa 4 ks?