icon

Ako slušne zastaviť susedu pri donášaní koláčov?

6. jan 2025

Suseda mi nosi kolace, pecivo, a barco keď niečoho urobi. Je b tom šikovná a baví ju to. Lezie mi to na nervy, lebo vždy mi to nechá pred dverami a len napíše “draha niečo som ti nechala pred dverami❤️” áno je to od nej pekne, aj nám to chuti, ale už som ju minimálne 5 krat poprosila, aby nám to nenosila, lebo ja nemám chut ani energiu ori detoch vypekat a vymyslat kadejaké kolace. Vždy keď idem vrátiť dozicku musím sa premáhať a aspoň nejaké muffiny urovit alebo nejaký perník. Akože ja peciem dá sa povedať skoro kazdu nedeľu nejakú bublaninu alebo babovku, ale nemám to dokonale tip top ako ona dáva mne a popravde kopec krat mi niečo nevyjde a hanbim sa jej to dať. Nerobim to vôbec preto lebo chcem. Dnes zas niečo doniesla, už od 15:00 to lezi pred dverami, mám doma 2 jej dozicky a fakt neviem ako ju mám slušne stopnúť. Poraďte. Take že nech si nerobi stále starosti a že ja nemám čas na pečenie a nemám jej kedy. Čo vrátiť u nej neprechádza. Ona vždy povie, že ona to nerobi preto, aby som niečo vrátila. Ale mne to vadi,
Čo mám robiť. Je to fajn baba občas ideme aj na vinko sadnúť a už x krat som jej to hovorila, že mi to je nepríjemne a ona nechápe…a to nehovorím, že kopec krat to aj vyhodim lebo to nemá kto jesť …

michaelam2
6. jan 2025

Viem ako toto moze liezt na nervy 🙄 isty cas by som jej na tie soravy ani nereagovala, ziadne “dakujem” ani nic, dozy by som tiez nevracala. A ak by prisla na to tema tak by som povedala, ze uz si jej parkrat povedala ze to nosit nema, nejete to, musi sa to vyhadzovat.

mikadooo
Autor odpoveď zmazal
dahra
6. jan 2025

povedz jej pravdu, ako to cítiš. Čosi ako : Si výborná kuchárka, všetko, čo nám donesieš je suprové. Cítim sa však zaviazaná a mám potrebu ti to odplatiť. Ja sama nerada pečiem a nie všetko mi ide od ruky, ako tebe. Priznám sa, že som unavená a nevládzem stále na oplátku piecť. Nechcem, aby si sa nahnevala, alebo cítila zle, ale už nebudem piecť na oplátku, keď mi niečo dáš.

alienkami
6. jan 2025

Nemusíš jej vypekať naspäť. Raz za čas vezmi fľašu vína a choď podebatiť. Alebo kúp niečo deťom. Suseda chodí do práce alebo je doma a toto je jej sebarealizácia?

sissy27
6. jan 2025

Jezisi s laskou spominam na susedu, ktora piekla a vzdy priniesla aj nam ♥️ podla mna si len nevdacna, ved ona za to nic nechce, proste je mila a mozno chce mat len dobre vztahy so susedmi, len ma smolu, ze natrafila na teba, no 🤷‍♀️ to fakt je taky problem povedat “dakujem” a zjest?

maja22
6. jan 2025

My sme mali susedu, ktora bola vychyrena cukrarka, piekla v dedine na svadby a ine prilezitosti a mna ako dieta fascinovalo stat v jej kuchyni pri stole a divat sa, ako reze uhladne kusky… A odrezky nosila nam. Mnam. To boli casy. Nech odpociva v pokoji. Autorka, bud sa nauc prijat tie 4 kusky raz do tyzdna, buduj pekny vztah alebo vytrvalo ignoruj spravy, nedakuj, neodpisuj, nechaj to v tej doze pred dverami splesniviet, nech to tam najde, ked donesie dalsie a zbavis sa kolacov aj moznej kamaratky. Ja by som si vybrala skor prvu moznost ako druhu…

renesance80
6. jan 2025

nenosila by som jej naspäť nič ,len prázdne dozy

cecilia29
6. jan 2025

Aj ja chcem taku susedu 😀

morusha
6. jan 2025

@maja22 Prihlás ju do Pečie celé Slovensko 😆

hankab
6. jan 2025

Ale no, nehnevaj sa za to ze ta chce potesit 😅
Ja takto roky nosim kolegom do prace kolace. Spravim babovku niekedy iba pre nich, lebo chlap ju nelubi. Zaroven si z nej dobnem aj ja na ranajky v praci, ale celu by som ju nezjedla. Niekedy aj 3x do tyzdna nieco prinesiem, kludne aj kupene, cokoladu, cukriky atd. Niektori kolegovia nenosia nic ako je rok dlhy, ani na narodky, a som s tym ok. Necakam ze sa po mne niekto bude opicit a vracat mi to.
Ak ta stve to, ze ti je hlupe jej vracat prazdne dozy, tak jej pri najblizsom vrateni povedz:
“Sorry …… (janka,majka, zuzka), ale po tych rokoch mi uz fakt dosli napady co ti do tej dozy dat, lebo mi je blbe ti ju vracat prazdnu. But teda bude odteeeraz naozaj vracat prazdne, alebo mi prosim uz nic nenos. Dakujem.” A stat si za tym.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
liliana8
6. jan 2025

No neviem, mne to pride od teba nevdacne. Rada pecie, bavi ju to, chce potesit. Ved je uz tak malo ludi, co este urobia nieco nezistne a dobrych susedskych vztahov tiez. Ze sa ti nechce piect nasilu na oplatku to chapem, ale da sa ju obcas pozvat na kavu alebo vino.

dankanka
6. jan 2025

Tak jej tam daj do dozicky sladkosť, alebo nálepky pre deti, hocijakú sprostosť a je to. Nemusíš piecť a ona tiež dostane niečo, čo asi ani nechce :D

dankanka
6. jan 2025

@hankab to akoby som ja písala. Koľkokrát upečiem do práce :D

smilingwoman
6. jan 2025

Milé gesto to je. Ale ak jej to autorka viackrát spomínala ze nechce dostávať už koláče a pečivo. Mala by to akceptovať. Ide o princíp. Či už sa jedná o pečivo alebo ako v inych diskusiach sa riešia napr.caste návštevy, dekorácie, oblečenie po deťoch,proste hocičo.... predstavte si aj vy ak by ste niekoho poprosili nech niečo nerobí a neprestal s tým nebolo by vám to príjemné, obzvlášť keď to trvá roky.

lubika39
6. jan 2025

Tak susede povedz, ze mas problem s lepkom a nemozes jest klasicke kolace. Ze to aj tak budes musiet vyhodit.
Inak ti rozumiem, mam kolegynu, co nam casto nosi do prace kolace, nikoho sa nepyta, ci chceme, kazdemu automaticky nalozi a prinesie na stol. Tiez som jej x-krat povedala, ze si neprosim, nepocuva vobec. Tak hadzem kolace do kosa.

lukbe
6. jan 2025

@autorka Ja ti dávam zapravdu. Slušne, dôrazne povedať, že to už nechcete. Ak to zase urobí, vráť jej to, ak ste v bytovke. Verím, že ak jej nevratis prázdne dózy, ona si niečo vymyslí. Je uz dotieravá, raz, dva za rok, nepoviem, ale stále, tiež by mi to liezlo na nervy. Napíš, ako si dopadla.

lukbe
6. jan 2025

@lubika39 ešte aj klamať ma kvôli dotieravej susede? O to ide, že je to už veľa a suseda bude asi dosť mimo, ak nerozumie, čo sa jej hovorí.

muchotrafka298
6. jan 2025

Na jednej strane je to "zlate" a na druhej to moze byt obtazujuce. Ked tie veci od nej nechces, tak slusne podakuj a povedz jej, ze si tie veci od nej neprosite. Ze to nestihate jest. Alebo to posuvaj proste dalej. A nic jej nenos. Aj ked je drze to, ze by si jej vracala co Ti da, s niektorymi ludmi sa neda inac.
To je presne tom, ze moze to byt dobre, chutne, ale OBCAS, nie v jednom kuse a hlavne, ked to fakt uz jest nechcete a zacina Ta to obtazovat a liezt na nervy. Rozumiem tomu, ze je Ti trapne jej nieco povedat, ale inac to nepojde.

maja22
6. jan 2025

@morusha Uz asi 15 rokov nezije… Chyba mi.

alickapusinka
6. jan 2025

tak na nu zrev tresní jej tanier alebo dozu pred dvere a máš po probléme.Ja žartujem

ankare
6. jan 2025

Zjedzte, poďakuj a vráť prázdne dózy. Hotovo.

morusha
6. jan 2025

@maja22 Pardon, omylom som odpovedala tebe ...to malo patriť autorke

oliviabb
6. jan 2025

Ja ta uplne chapem. Mne to robili kamosky, s ktorymi pracujem v jednom podniku. Tak som im dala napr. jablko, jogurt. Ja uz nevypekam casto, ale ked som uz upiekla, vzala do dozy a potom mi tam supli kakao na pecenie a cokoladu, tak ma vytocili, co uz stoji dost, isla som za nimi, trosku slusne zdvihla hlas a povedala som im, ze toto teda nie a vratila som im to. Odvtedy mam vcelku pokoj. Dalej podobne som to mala so sluzobnym soferom, ked ma viezol, ze mi kupoval keksy, cokolady. Tak som mu to potom vracala, co bolo blbe a blbe to bolo aj bez toho. Isiel si stale svoje, vyriesila som to tak, ze ked mi to dal, slusne som podakovala s tym, ze si to viac nebudem brat a nechala mu to v aute. Konecne s tym prestal. Ano, tí ludia to myslia dobre, ale pre druhu stranu je to fakt neprijemne. Este ma napadla byvala kolegyna, ktora mi minule rozpravala, ze jej tiez nosi suseda kolace a ide ju z toho porazit. Tiez je jej to neprijemne a ze sa stane, ze hocikedy ich aj vyhodi, ked ich nema kto zjest.

sisska96
6. jan 2025

Prázdne dózy nemôžeš vrátiť? Ci nechápem. To ze sa ona nudí a vypekava, ty nemusíš piecť koláčiky jej. Proste daj naspäť prázdne a časom jej prestane baviť

simonka1304
6. jan 2025

Ja by som jej to dala naspäť nezjedene..ze uz to proste nema kto u nás jesť..

autor
6. jan 2025

@personality má 33, bezdetna, skúšajú dieťa už nejaký čas, ale nedarí sa im. Ona je ten tip 5:00 budik 1,5 hodiny kardio, rano upiecť čerstvé pecivo, utekať do roboty, z roboty do fitka, z fitka do obchodu variť niečo extra zdravé a zas 1,5h kardio. Ani minúta volna. A do toho ešte vypeka, ja som unavená len keď mi opise čo všetko má počas dňa v plane urobiť 😃 ale je to zlata baba, aj všetko super len mne osobne proste vadi ten pocit byt furt niekomu za niečo vdacna a zaviazana. Neviem či ma chapete

autor
6. jan 2025

@personality je to veľmi nepravidelne, niekedy nedonesie ak týždeň nič, ale niekedy v nedeľu cheesecake, v pondelok žemle v piatok nejakú cícerovu bagetky proste nič pravidelne a niekedy to je 2-3 kusky a nieked aj pol chleba. Proste ona si myslí, že ja mám muza v montérkach, ktorý má firmu zje všetko jak smetny kos, ale neni to tak a furt že to má zobrať do roboty robotníkom, ale jak im má zobrať 4rožky keď tam sú 20ti, aby sa o to bili? 😃

autor
6. jan 2025

@dahra toto som jej milión krat povedala, a už mi ani nevolá, ci sme doma, ale nechá to pred dverami a že ona je rada, keď nám chuti a že to nevyhodí. Aj sama povedala že nemám nič vracať, ale ja ten pocit že mám byt vdacna a furt ďakovať za niečo, čo ani nechcem. Ach…

autor
6. jan 2025

@oliviabb no ja nenavidim plytvanie jedlom, sama som zo skromnejšie rodiny a my sme boli vždy vďační keď nám niekto niečo doniesol, ale mamka nás sama ucila a hovorila, že aj darované má hranicu a aj ona sama neskôr odmietla, lebo sa k nej dostali reči, že chudata nosím im, aby nepomreli od hladu 😃 asi mám aj z toho komplex