icon

Ako slušne zastaviť susedu pri donášaní koláčov?

6. jan 2025

Suseda mi nosi kolace, pecivo, a barco keď niečoho urobi. Je b tom šikovná a baví ju to. Lezie mi to na nervy, lebo vždy mi to nechá pred dverami a len napíše “draha niečo som ti nechala pred dverami❤️” áno je to od nej pekne, aj nám to chuti, ale už som ju minimálne 5 krat poprosila, aby nám to nenosila, lebo ja nemám chut ani energiu ori detoch vypekat a vymyslat kadejaké kolace. Vždy keď idem vrátiť dozicku musím sa premáhať a aspoň nejaké muffiny urovit alebo nejaký perník. Akože ja peciem dá sa povedať skoro kazdu nedeľu nejakú bublaninu alebo babovku, ale nemám to dokonale tip top ako ona dáva mne a popravde kopec krat mi niečo nevyjde a hanbim sa jej to dať. Nerobim to vôbec preto lebo chcem. Dnes zas niečo doniesla, už od 15:00 to lezi pred dverami, mám doma 2 jej dozicky a fakt neviem ako ju mám slušne stopnúť. Poraďte. Take že nech si nerobi stále starosti a že ja nemám čas na pečenie a nemám jej kedy. Čo vrátiť u nej neprechádza. Ona vždy povie, že ona to nerobi preto, aby som niečo vrátila. Ale mne to vadi,
Čo mám robiť. Je to fajn baba občas ideme aj na vinko sadnúť a už x krat som jej to hovorila, že mi to je nepríjemne a ona nechápe…a to nehovorím, že kopec krat to aj vyhodim lebo to nemá kto jesť …

autor
6. jan 2025

@sisska96 sme susedí cca 6ty rok a dávam aj prázdne, furt ju to drzi

autor
6. jan 2025

@sissy27 ale ja nechcem 100krat do roka niekomu ďakovať za niečo čo nechcem. Každý mame asi úroveň nastavenú inak, ale ja sa potom cítim, že furt musím byt vdacna lebo donesie niečo. Ona má svoje potreby uspokojené, ale ja sa tým trápim. To je podľa teba ok?

lapersefona
6. jan 2025

Keď nechceš , prines mne 😄

Nemusis jej stále niečo piecť, môžeš priniesť sladkosť. Alebo ak naozaj chceš aby prestala, už sa jej nerevansuj a ona s tým po čase prestane. Toto funguje na ľudí.
Alebo možno pečie fakt veľa a dá to všetko nezjedla tak daruje

simca06022011
6. jan 2025

tak jej rovno povedz, nech ti nic nenosi a hotovo. Nie pri vine, ale normalne chyt tie krabice prazdne, zaklop jej a povedz, ze dakujes, vracias jej dozy, a prosis ju, nech ti naoazj nic neposiela. Inak jej to posunies pred dvere spat. Vybavene. Na co sa hrat? Ked mas problem, zjest/vyhodit kolac a vratit jej krabicu.. ked ona to robi lebo ju to bavi a nie lebo caka, ze nieco donesies...

autor
6. jan 2025

@alickapusinka 😃😃😃 inak koľko krat keď otvorím dvere a zakopnem do nejakej dozicky tiež “penim” ale nie žartujem. Ale nieje to vážne prijemne

deti95060810
6. jan 2025

povedz že máte diagnózu... lepok, alebo cukrovku, zvýšený cukor, di=tu pri žlčníku...

autor
6. jan 2025

@liliana8 Áno nevďačné. Ale vieš čo je nevďačné, že keď ju poprosím nech rano nedáva kolace pred dvere, lebo idem s detmi do škôlky a keď vidis nejaký čokoládový cheesecake logicky začnú revat že chcú jesť kolac. Proste tam je toho kvantum a asi som nevďačná ale proste otravuje má to a čím viac o tom pisem, tým sa mi vynára len viac a viac udalosti. Napríklad spomenula som si, že keď som krstila druhorodeného poprosila som ju, ci mi upecie chesecake, boli sme dohodnuté že veľmi rada atd, rano pred krstom mi pocedala, že zabudla, tak ja utekacky po
Cukrarnach nájsť niečo, a na druhý deň mi pred dverami nechala cely chceesceke, ako omluvu. Povedz mi načo, keď som To už nepotrebovala a mala ešte kopec koláčov z druhého dňa to urobila a zas som deň po krstinach, keď sme tu už nebolo hosti mala v chladničke chceesecake, ešte ani do roboty sa nemohol vziať, lebo chlapi mali “celozávodnú dovolenku”. Áno som asi nevďačná

autor
6. jan 2025

@deti95060810 ona sa veľmi zdravo stravuje, ešte toto jej povedať by mi na diagnózu začala
Volaco nosit 😃

autor
6. jan 2025

@lapersefona vieš čo, je s tým vážne robota ja sa nech em vyhovárať furt, ale al aj niekomu niečo chcem dať naprikald koláč a donesiem v dozicke mojej, vieš aký je niekedy problém aby sa mi aj ta istá vrátila? 😃 ja som už aj rozdávala, akoze po svokre svagrine, sesternici mám barjake dozy porozprávane kvôli tej susede a na to sa po čase zabudne a ja už ani neviem, kto má akú , len dozicky chýbajú, ako možno nepodstatne ale chápeme sa, len roboty s rým furt 😃 ešte suché do sacku v pohode ale keď nejaké krémové to kaslem nato a neposielam nikomu

muchotrafka298
6. jan 2025

Vobec nie si nevdacna. Ona si z vas urobila smetny kos, aby nevyhadzovala, tak ti to odnesie. Mne velmi dlho trvalo naucit sa hovorit nie. Teraz pracujem na tom nerobit to, co chcu druhi aby som robila a mne to nevyhovuje. Ze nebudem robit veci len preto, aby som bola slusna. Mna by osobne dost nahnevalo to, ze ta nechala v stichu s tym cheesecake na oslavu. Ked jej to vyhovuje, tak ti strka pecene veci, aby sa nevyhodilo. Ked si potrebovala, tak zabudla a dalsi den si spomenula?
Moja kolegyna pecie akoze zdrave kolace, ktore su bohuzial nejedle. Ale bavi ju to, tak to nosi do prace. Nikto to nechce, ona si neda povedat. Cele plechy hnusnych kolacov vyhadzujeme do smetia. Tiez si neda povedat, tak som prestala a raz tyzdenne pri cisteni chladnicky to plesnive vyhadzujem.

bielasovicka
6. jan 2025

Prosím ta, len jej nenos na oplátku žiadne koláče. Načo? Véd ona keď stále vypeka tak nepotrebuje ešte aj od susedy to isté.... To ako keby si nosila drevo do lesa. Ja tiež rada pečiem, a nechcela by som ale teda vôbec aby mi aj suseda ešte nosila to isté keď sama mam toho dosť. A tie 2,4 kusy zas není tak veľa, no..... Alebo ich vyhod a hotovo. Ale nenos jej nič. Možno ju to raz prejde keď jej to budeš stále opakovať nech to nenosí 😄

sissy27
6. jan 2025

Tak jej vrat dozu aj s kolacom alebo teda nezober, ked ta zastihne osobne. Tazko uverit niekomu, kto povie “neprosim si” ked to aj tak vezme a zje 🤷‍♀️
Mimochodom, ze sa citis zaviazana, je tvoj osobny problem. Zrejme nie si z tych, co urobia nieco pre druhych nezistne, iba “nieco za nieco”.

sisaka
7. jan 2025

Mne takto nosí kamoška, keď jej mama napečie a oni nemajú šancu to zjesť. Na Vianoce nám dokonca napiekla plnú krabicu rôznych koláčikov. Ja jej cely rok nič nedávam, na Vianoce jej kupujem nejakú maličkosť.
Keď sme mali toho viac, dala som do mraziaku a keď nie mraziak u nás v robote sa všetko zje, stačí ráno doniesť a najneskoršie na druhy deň je to preč… z pár
koláčikov raz za týždeň by som drámu určite nerobila, zjedlo by sa, polku chleba, či iné pečivo by som dala do mraziaku, alebo radšej vyhodila kúpené ako domáce.
Takže osobne by som nerobila nič, zjedla by som, rozdala a vrátila prázdne dozy, raz za čas keby som piekla by som niečo pribalila, hodila sem tam kávu, čaj… a vôbec by som sa tým neumarala, je vzácnosť nájsť v dnešnej dobe človeka, čo robí niečo nezištne

babydesire
7. jan 2025

No proste to stopni ale tvrdo.nezober ten kolac od tych dveri,pripadne jej ho daj pred jej dvere..urazi sa, poohovara ta ale aj to prehrmi,,neboj. Ja to tiez nemam rada, taketo obdarovavanie a potom sa clovek citi blbo az zaviazane..mam podobnu svagrinu a drzim si distanc radsej..to su ludia, ktory maju nizke sebavedomie a aj takouto formou to kryju, ukazuju ako robia vsetko preto aby sa ludia okolo nich mali dobre aby ich kazdy obdivoval a chvalil az su stym otravny,,vsetkeho moc skodi a zlata stredna cesta je ta najspravnejsia...

petulda333
7. jan 2025

To robis scenu pre 2-4 kusky? Preboha

elenatomasova
7. jan 2025

Nič jej nedávaj a možno prestane,možno o tie tvoje ani nestojí

kvetinka_2
7. jan 2025

Autorka, viete koľko ľudí, by dalo všetko za to, že ho niekto len tak, sam od seba niečim poteší. Bez nároku na protislužbičku. Každý máme svoje hobby, a vaša susedka si ho našla v pečení. Neviem, ale príde mi zo, z tvojej strany trošku nevdačné.❤️Veľa ľudí, nemá šťastie na takých susedov. Susedia sa im snažia urobiť, zo života peklo. Ohovárajú, nadávajú, majú zo všetkým problém. Vy ste opačný prípad. Vážme si, čo pre nás ostatný robia.

sisska96
7. jan 2025

Noooo tak povedz že máš cukrovku, nemôžes sladké

autor
7. jan 2025

@petulda333 nie ja robím sceny za nerešpektovanie mojich prosieb, aby s tým prestala. Radšej budem nevďačná za niečo čo vôbec nechcem, ako nasilu nútiť niekoho robiť zo seba kontajner, lebo mne je to ľúto vyhodiť do kosa 🤦‍♀️

autor
7. jan 2025

@sisaka neverím, keby tebe niekto slušne povedal nenos mi to, my toľko toho nejeme, deti mi robia scény nechcem im furt dávať sladke a aj tak to jebne pred dvere. Je to rešpekt voči mne? Ona si z nám urobila kontajner, presne ako to napísala jedna baba vyššie

dankanka
7. jan 2025

Och toto by aj mňa hnevalo, presne to, že decká by mi revali hneď odrana že chcú koláč:D. Akože ja by som to brala do práce, nechala pri kávovare a kto skôr príde, ten skôr melie, ale chápem, že nie každý má túto možnosť. Asi len dokolecka vysvetľovať, zaklamat že máš diétu a podobne..hlavne nič nevracaj naspäť..možno ani krabicky

autor
7. jan 2025

@kvetinka_2 ty vieš čo je byt nevďačná? Že by som to zobrala a ani za to nepodakovala. Ja som práveže bola vdacna za tie roky až až a za každým jak opakovaci somár dakovala za niečo, čo nechcem a vyhodim 🤦‍♀️ ale tato téma mi len ukázala, jak ste väčšina netolerantné a nerešpektujúc ľudí okolo seba. Sa čudujeme, že tu ľudia píšu ako sa so susedmi nemajú radi a robia si zle, keď sa nedokážu rešpektovať ani v primitívnej prosbe neprosím si to, nenos to. A že je stat tam kde je, keď tu žijú takí ľudia, ktorí majú názor, že nyt byt fur za niečo nasilu vďačný je v pohode…. za ďalšie, nevidíte do hĺbky problému a označíte niekoho za nevdacneho, to mi príde mimo. Keby som bola nevďačná a netrápi má to jebnem to do kosa aj s dozickou a kaslem na nás susedský vzťah 👌

kukulienka999
7. jan 2025

Absolútne by som jej za nič nedalovala, z toho čo píšeš mi príde, že ona si je vedomá toho, že k vašim dveram niečo polozi a ona má čistý štít, lebo nič nevyhodila do koša. Mne niečo podobne robila kamarátka, nosila mi ale oblečenie pre deti, zažltnute, deravé s tým, že “”po dome dobre”” a ja som jej z vďaky vždy dala nejakú bombonieru, no keď som si to potom preratala, za tie šmaty, ktoré sli do kosa som v hodnote bombinieri mohla kúpiť legíny alebo tričko v pepcu…. Sekla som s tým, keď som jej to akože po nejakej dobe vrátila, že mne to je ľúto vyhodiť, nech to niekomu inému 😅 a kazdu vec som jej tak vrátila potom s tým prestala

vilma7
7. jan 2025

Takú susedu by som brala hneď;)

dagas
7. jan 2025

Ale veď nie každý musí mať záujem . U nás moc sladké nejde a svorka vždy naposiela plné krabičky. Niekedy to ide celé do koša,inokedy si aspoň dá povedať nech nám to nedá lebo to nezjeme.Úplne ťa chápem. Keby je to raz za čas tak ok ale nie stále . A aj mne by bolo blbé nič nedať a len si to brať. Aj keď nedobrovoľne....

marygk
7. jan 2025

Ahoj, zažila som niečo podobné strýko mi takto nosil zajace, uz zabite očistené...ja som mu zato nabalila koláče, buchty...ked to bolo obcas ,no budis, nie som az tak milovník zajacieho mäsa, ale ked to bolo raz do mesiaca no dajme tomu, ale časom to bolo každý týždeň a začal nosiť aj prebytky zo záhrady z ničoho nic bednicky uhoriek, ze zavar si,sama pestujem a nebudem nikomu upratovať zahradu. Už mi to išlo na nervy. Viac krát som mu povedala,nenos nič, máme dosť svojho...nosil aj tak. Ako doniesol,tak si to pri odchode aj odniesol, takto som mu to vrátila 2 krat a viac nenosi nič. Ako sa urazil,tak sa aj odrazil a život ide ďalej.

adka_bh
7. jan 2025

Pri najbližšej príležitosti keď nechá niečo by som jej išla zazvoniť a vrátiť jej to plne, slušne povedala že deti toľko sladkého nemôžu a že už to naozaj nestíhate jesť, že nech ponúkne niekomu inému že aj pečiva máš nakúpené na celý týždeň.
Pokiaľ sa jej budú vracať prázdne krabice nepochopí a bude si myslieť že to proste zjete a vravíš to len zo slušnosti.
Nenavidim keď si aj zo mňa niekto robí odpadkový kôš, on už nechce a mne to zabalí veď oni zjedia 💁‍♀️ a ja doma nakúpené, navarené. Už som asertívna a nie neberiem, nechcem, a keď to prinesú po odmietnutí ide to do smetí. Ono všetkého veľa škodí. Mne toto robili babky a nie som nevďačná ale brat stále zvyšky čo niekomu ostali teda nechcem.

muchotrafka298
7. jan 2025

@adka_bh toto je jediny spravny pristup. Lebo vacsina z nas nechce byt nevdacna, ze si nevezme, ale treba urcit hranicu. Lebo ja tiez tvrdim, ze nebudem zo slusnosti niekoho smetny kos, aby on nevyhadzoval.

adka_bh
7. jan 2025

@muchotrafka298 možno sa suseda na chvíľu urazí ale potom sa aj odrazí lebo inak si nedá povedať 🙂

Ak jej to autorka takto zakaždým vráti tak si nájde niekoho iného komu to bude nosiť.

margotka17
7. jan 2025

Hmmmm, my si so susedovcami bežne, ktorá pečie posúvame koláčiky. Niekedy nič nepeciem, ale mam 3 druhy 🍰🫣. Nerieš, donesie zober, vráť tanierik a nerieš to. Možno ju to časom prejde.