Ako slušne zastaviť susedu pri donášaní koláčov?
Suseda mi nosi kolace, pecivo, a barco keď niečoho urobi. Je b tom šikovná a baví ju to. Lezie mi to na nervy, lebo vždy mi to nechá pred dverami a len napíše “draha niečo som ti nechala pred dverami❤️” áno je to od nej pekne, aj nám to chuti, ale už som ju minimálne 5 krat poprosila, aby nám to nenosila, lebo ja nemám chut ani energiu ori detoch vypekat a vymyslat kadejaké kolace. Vždy keď idem vrátiť dozicku musím sa premáhať a aspoň nejaké muffiny urovit alebo nejaký perník. Akože ja peciem dá sa povedať skoro kazdu nedeľu nejakú bublaninu alebo babovku, ale nemám to dokonale tip top ako ona dáva mne a popravde kopec krat mi niečo nevyjde a hanbim sa jej to dať. Nerobim to vôbec preto lebo chcem. Dnes zas niečo doniesla, už od 15:00 to lezi pred dverami, mám doma 2 jej dozicky a fakt neviem ako ju mám slušne stopnúť. Poraďte. Take že nech si nerobi stále starosti a že ja nemám čas na pečenie a nemám jej kedy. Čo vrátiť u nej neprechádza. Ona vždy povie, že ona to nerobi preto, aby som niečo vrátila. Ale mne to vadi,
Čo mám robiť. Je to fajn baba občas ideme aj na vinko sadnúť a už x krat som jej to hovorila, že mi to je nepríjemne a ona nechápe…a to nehovorím, že kopec krat to aj vyhodim lebo to nemá kto jesť …
@muchotrafka298 by sme si rozumeli 😄 tiež som v tomto štádiu, život ma naučil, nedá sa stále ustupovať a robiť to aby boli iní spokojní.
Keby je to dobrá kamarátka a nosí mi aj napriek tomu, že som jej povedala, že to nestihame pojesť a nechcem deťom dávať toľko sladkého, tak to jednoducho beriem aj tak. Ľudia sú rôzni, ak ju teší, že nemusí vyhodiť a rozdá, tak by som jej tú radosť nekazila. Niektorí ľudia si myslia, že keď hovoríš nie, že si len zdvorilý….
Mna takéto veci nevedia vytočiť. Vy chlieb, pečivo vôbec nejete? Lebo normálne človek uvíta také domáce. A 4 kúsky koláča pre 4 ľudí neberiem ako tragédiu, nenapiekla by som v ten týždeň ja.
Mne skôr príde z toho úvodného príspevku, že máš pocit, že jej musíš s tými dózami vrátiť tiež nejaké koláče a to ťa unavuje, v takom duchu sa to viac menej zo začiatku nieslo. Lebo fakt takto hysterčiť koli polke chleba a 4 kúskom koláča mi príde zvláštne.
@muchotrafka298 To mi pripomenulo, ako kolega doniesol taky zdravy kolac , co piekla jeho zena a ponukol ma. Dodnes neviem, co to bolo, nieco prachove, nesladke, akurat na vrchu sa dal identifikovat za hrasok slahacky a 1/18 jahody. On to nadesene jedol a pyta sa ma - je to vyborne, ze ? A mne to neslo ani prehltnut, ani vyplut :DDD
@rusalkablack tak tu si bola o level vyssie. Toto au nejake maglajzy vacsinou slizske, ze to nechces ani na to pozerat. Z coho to je sa nema odvahu opytat ani najvacsi odvazlivec 😂😂😂😂😂😂
@margotka17 Ale aj my takto fungujeme, ja na tom nevidím vôbec nič zle. Tiež keď mame sviatky a tortu tak roznesiem ale je to v priemere za rok 5-6 krat max. A vždy zavolam, ajooj mali sme krst, máte chut na tortu, mohla ny som podlat manzela? Nikdy to nedám pred dvere nez súhlasu. Koľko krat nápisu nemame chut alebo mame upečené atd… to je rozdiel jak rýchle rozdať aby som ja nemusela nič vyhodiť. Takisto si požičiavame potraviny ak nám niečo chyba my tu mame dobru komunitu, a mne sa páčia naše vzťahy. Čo sa mi nepaci, že keď prejde nejaká hranica už to je otravne…nikto zo susedov to tak nehroti, ako ona.
Daj do mrazničky a keď pôjdeš niekam na návštevu, tak výber rozmraz a máš hotovo 😀😀😀
Proste využi príležitosť na to, aby si si uľahčila to čo neznašaš. Suseda bude spokojná že stále berieš,, a ty sa nebudeš na návštevu obťažovať niečo piecť. 🙂
Vrátila by som jej prázdne dozy s tým, že toto bolo už naozaj poslednýkrát, lebo už dlho uvažujete o zmene stravovacích návykov, obmedzovani cukru atď. a všetko ďalšie by išlo už žiaľ do koša, lebo to nemáš komu dať a bolo by toho škoda. A že to myslíš naozaj vážne.
O tomto, co si napisala posledny prispevok to cele je. Ty sa OPYTAS vopred, ona Ti BEZ OPYTANIA dava veci, ktore nechces. A toto je cely problem. Ze as treba slusne opytat, ci vobec by si to chcela a nehadzat veci automaticky na rohozku pred dvere, kolace, chleba, pecivo, torty, len preto, aby niekto nevyhadzoval, ked to nema komu dat. Toto je elementarna slusnost, ze sa vopred opytas. Ked povies ano, donesiem, ked nie, tak sa zariadim inac. Nie, ako tu pisu zeny, ze si nevdacna, nevazis si, ze Ti nieco dava a robis cirkus pre "4 kusky kolaca". Tu ide o princip, ze ty si rada vezmes, ale vtedy, kedy Ti to bude vyhovovat.
Tak to je po tom ako moja svokra 😀😀 Pár rokov sme sa "pretekali"ale už ma to prestalo baviť. Ona si chce udržať líniu aj ďaleko po 70tke a ja môžem mať sto kíl 😁🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Pretože my aj s mojimi deťm,inevieme odolať nikdy. Teda keď deti si chcú držať už váhu a muž zje max.1-2 kúsky tak to žeriem ja a moja mama.
A hlavne ja som už závislá na koláčoch 😁 A tiež sme jej povedali sto krát,že nevieme odolať tomu,že je to veľa aj 3x v týždni keď nosila sladké. Hocikedy keď sa nudila tak piekla.A pritom som.jej tiež vysvetľovala,že aj ja strašne rada pečiem a pečiem často,že nech povie aspoň dopredu .No nie.. A už viac krát aj deti povedia,že ini radšej slané. Ale darmo ..Keď má niekto v tom záľubu a ide mu to ťažko sa vysvetľuje. Ale ja som veľmi vďačná 🙏Len moje telo nie 😅
Ahoj aj ja som mala skvelú susedku,nosili sme si navzájom koláčiky, naši chlapi sa potešili pochválili. Potom sme si úprimne navzájom povedali, dosť vypekaniu a priberaniu. A tym bola vec vybavená.
Tsk jej to skus povedat, ako si to napisala sem. Mila XY, nechcem byt nevdacna, a spiciatku mi robilo radost, ked si mi nieco doniesla. Ale uz je toho vela, nemam z toho dobry pocit a uz parkrat som ta poprosila, aby si mi nic nenosila a nenechavala pred dverami. Kedze to stale robis, beriem to uz tak, ze vobec nerespektujes moje zelanie. ... alebo tak nejak
A prečo si myslíš, že by si jej to mala opätovať? Toto má veľa ľudí z výchovy. Neschopnosť prijať dar ako dar. Potešiť sa z neho a nemať výčitky. Nenapadlo ti, že si tým vlastne robí radosť a potrebuje len obyčajné ďakujem? Do istej miery je patológia aj na jej strane. Veľa ľudí žije v tom, že ich hodnota sa naplní len "v službe iným". Že musia stále okolo iných skákať, nejako si získavať ich priazeň svojou produktivitou. Že nestači len keď jednoducho "sú".
Na tvojom mieste sa tým netrápim. Prijmem, poďakujem, koláčik pochválim, prehodím pár slov, prejavím trocha záujem a normálne vrátim prázdne dózičky. Neboj sa, raz ju to prejde a ešte na to budeš v dobrom spomínať, keď raz budeš stará a osamelá 😏
@rusalkablack uff, ja takto občas pošlem s mužom do jeho práce nejaké koláče, domáce pečivo, chlieb... Dúfam, že to takto nedopadá. Mne samozrejme povie, ako sa to všetko hneď rozobralo a chutilo im 😅

@adka_bh ja som uz dosla do stadia, ze mne je jedno, ci sa niekto urazi na to, ked nieco odmietnem spravit, zobrat, poviem proste uplne obycajne nie.Jednoducho nieco nechcem a nezaujima ma vobec to, ci je druha strana urazena, ked sa urazi, nie je to moja vec, pokial vec vykomunikujem slusne.