icon

Ako spracovať neustále upozorňovanie starých rodičov?

zuzinka888
1. júl 2023

Baby, ako spracovat stale upozornovanie starych rodičov. Syn ma rok a pol objavuje, teda chcel by objavovat svet, no stari rodicia mu to " nedovolia". Stale ho popravuju, upozornuju co robi zle a ako sa to má. A zle drzis tu lyzicu takto si ju chyt( ja dam jedlo a lyzicu nech skusa ako, čo, kde...). A takto musis jazdit s autickom( ja dam hracku- nech skusa vsetky moznosti) A takto si drz chlebik- to sa to zle tak papa........ Viem, ze vnucata miluju, zahraju sa, postrazia dali by prve aj posledne, ale toto ma fakt vycerpava. Uz som ich viac krat upozornila, je to dieta ma rozum a nech ho nechaju nahcit ho pozivat. Ale akoby hrach o stenu hadzal. Aj vy to mate nejak podobne? (Ak chcete napisat,ze ich mam odstrihnut - taj sa neunuvajte. Toto fakt nie je dovod aby dieta prislo o starych rodicov).

adelkaa159
3. júl 2023

@madbeth1 tak ja kontakt obmedzovať nebudem mne to už nevadí zvykla som si 🤣

linduska86
3. júl 2023

😃😃😃 Vieš čo podľa mňa bud im povedz na rovinu za každým, aleho sa nato vyser. A prečo sa tvoje dieťa hodí o zem, keď sa mu nedaj bože zlomí lornutik a babka mu povie, že nejedz to tak lebo ti to bude kvapkat.... Normálna výchovná veta.... Ako mne príde, že si precitlivena a ze nevieš sa svoje dieťaťa ale ze vôbec zastať a miesto toho ides starých rodičov ohovárať na modrý koník ako veľmi dospelé mi to nepríde, keď hovoríš, že už deti máš a ze si to nevidela. Akoooooo.....
Aj bárs liberál výchova je na hovno.
Tak bud im povedz rázne na rozum a nech im to povie aj tvoj muž alebo tam chod sama bez deti, alebo niečo urob. Možno zmysel ich života je práve toto a nič iné nevedia. Skus im dat prečítať túto komunikáciu a verím tomu, že ťa už nikdy navštíviť neprídu

btus
3. júl 2023

@zuzinka888 tak sa s nimi dohodnite, že návštevy nebudú každý deň, ale len raz za týždeň a vtedy to prežiješ.

stanislavicenka
3. júl 2023

@janinah zial, nehovoris pravdu. Ja, co si nezelam, poviem mame, aj svokre. Iba ma zaraza, ze to treba vysvetlovat dospelym ludom. To ze treba vysvetlovat detom, a viest ich mi pride normalne, ale aby som dospelym ludom vysvetlovala veci, ktore su zjavne, mi normalne nepride. To by uz mali davno vediet. To, ze vychovali minimalne jedno dieta I'm nedava pravo na rozum, a ani nehovori o tom, ze nerobili chyby, rovnako ako in rodicia. Dcera by ti nemusela nic otlkat, lebo ak by sa vyjadrila raz, tak by si to snad pochopila🙂. Ak nie, tak nie, ale aj deti ucime znasat dosledky svojich cinov, a niekedy to treba aplikovat aj na dospelych

hendikep
3. júl 2023

@zuzinka888 nastastie som nezazila, som rocnik 91 :D ale ano vela neduhov je z komunizmu.. takisto ako studeny odchov, deti v jasliach od pol roka “ samostatnost deti od prveho dna na svete” atd. vsetko malo svoj ucel

mooonika1975
3. júl 2023

@zuzinka888 ako tu niektoré na MK píšu, takéto dieťa kedysi a v ostatných krajinách stále , okrem našej, chodia už do jaslí- inštitúcii. Tam ich naprávajú stále, upozorňujú. A nič sa dieťatku nestane. Ono to berie inak ako ty. Takze sa netráp, oni sa tiež zvolnia, postupom času, a dieťaťu to NAOZAJ nevadí, hlavne ze je milované. To je základ.

matussara
3. júl 2023

@zuzinka888 boli tak vychovany a myslia si, ze tak sa to ma...oni to vedua lepsie, dieta treba usmernovat,lebo je male a blbe...to su nase naucene vzorce-potreba sa neustale starat do niecoho, kontrolovat. Dieta potom bude ako robot, zvyknute pocuvat pravdy druhych, autorit a co on chce ani nebude vediet.
Dalsi problem je prenasanie zbytocnych strachov na dieta-pozor, spadnes a este ani nesadlo na bicykel, nelez tam, lebo spadnes a ine bludy.

janinah
3. júl 2023

@stanislavicenka jasné, hlavne ze ty si vždy 100% v správaní aj konaní....len nic dietatu nepovedat,neusmernit a potom su tu prispevky,ze vam prerastu cez hlavu a nevedia sa zmestit do koze...btw moja dcéra mi nič neotlka,zjavne nemusí,teda ak rozumieš slovám " ak by mi otlkala"

zuzinka888
autor
3. júl 2023

@linduska86 ja nemam liberalnu vychovu, mame vsrtci pravidla. A nevidela som to na ostatnych detoch lebo sme tu este nebyvali,mama chodila do prace, a stratavali sme sa bohuzial menej. Skus prist k svojim detom ked budu jest, alebo sa budu hrat s hrackou a zkber im ju hoci na par sekund a sleduj ich reakciu- Neverim ze sa na teba budu usmievat a tichulunko cakat kedy im ju vratis. Ale uch reakcia bude mozno - Heeeej co robis?!Prestan! Ale male decko co nevie rozpravat to ma ako dst najavo,ze sa mu ti nepaci inak ako revom. Prepac za porovnanie ale aj pes by na teba vrcal, mozno aj pohryzol keby si mu brala musku s jedlom. A svojich rodicov neohovaram. Prisla som tu " vyplakavat preto, lebo mam hlupy problem a moje riesenie nezabera, tak som chcela radu. A neriesim to so sestrami, susedkami, kamoskami....,len preto aby som ich neohovarala a nepoukazovala na ich "chyby" To sa kon potom moze premenovat na ohovaracske centrum- lebo v kazdej diskusii niekto chce radu, v mnohych ludia vravia ako nenavidia, neznasaju, padaju sliva ako striga, debil a horsie. Ja som pisala- ako milo a LASKYPLNE nieco vysvetlit rodicom. Ked sa zveris kamoske o manzelovi, alebo muzovi o kolegyni v lraci tiez ohovaras? Tak to pktom ohovaraju vsetci co chodia k psychologom, koucom,pravnikom....

stanislavicenka
3. júl 2023

@janinah citaj s porozumenim, ak to vies. To som nikde nenapisala. Ale je usmernovat a usmernovat. Takze, ty si ani nepichopila moji odpvoed, a uz sa aj navazas. Vravim, casto ani dospeli ludia nevedia pochopit. Citis sa lepsi rodic, lebo tvoje dieta je uz dospele, takze ty si uz jedno vychovala, a mas patent na rozum, ze iba tia je to dobre? Ja sa necitim na nic take, robim chyby ako oni rodicia, ale ked raz nechcem, aby bolo voci mojmu dietatu uplatnovane nejake spravanie, je jedno od koho, tak to poviem

stanislavicenka
3. júl 2023

@mooonika1975 ach, je napravat, opravit a s laskou ich vyviezt z omylu, a je ine im dirigovat. Vychovavat sa da respektujuco, a neznamena to, ze dieta v niecom nenavigujes.

mooonika1975
3. júl 2023

@stanislavicenka trošku nechápem, akože stari rodičia jej deti dirigujú ?? Či ako ?

beton
3. júl 2023

Poviem im len jednu vetu: Čo je dobré, nevylepšuj... teraz je ticho, spokojný, potom ho bude treba riešiť. Stojí to za to? .....a po rokoch už vedia, čo myslím a sem tam si to aj sami povedia :oD

lenapg
3. júl 2023

Na jednej strane je usmerňovanie/dirigovanie niektorých starých rodičov, pre ktorých boli chodítka v pohode, prekladanie z ľavej ruky do pravej, jedna výchovná, dávanie vody kojencom a podobné veci. Lebo takto boli naučení, takto je to správne a veď všetci sú tu a v pohode.
Na druhej strane tu je tzv. helikoptérová výchova, ktorú vidím aj u mladých rodičov. Oboje je problém.
Neskutočne to lezie na nervy a keď človek nevie veľmi obmedziť kontakt.... Dá sa to riešiť už len ignoráciou alebo neustálym opakovaním, že takto to nechceme a nerobíme a pod.
A keď to dieťaťu vyslovene robí zle, ako tvrdí autorka, treba zakročiť vždy. Myslím si, že predsa každý chce mať zdravé, vyrovnané deti a nie nesamostatných robotov bez sebavedomia 🤷🏼‍♀️

matussara
3. júl 2023

@zuzinka888 smutne. Vidia iba jednu stranu riesenia, a ked dieta zacne protestovat ke zle,nevychovane. Bohuzial takto fungujeme dlhe roky...co bolo povedane, je pravdou a iny uhol uz nevidia,lebo takto sa to ma robit.

matussara
3. júl 2023

@andreakotesova fakt blby usudok

matussara
3. júl 2023

@zuzinka888 nevidela,lebo ste bpla v tom vychovana. Az nase deti nam vedia oci otvorit a posunut nas na vhodnejsiu cestu

matussara
3. júl 2023

Urobte im zrkadlo.
A to tak, ze to co oni robia malemu urobite vy im. Pojdu jest a usmernujte ako maju pit, obliekat, cokolvek. Uvidite tie reakcie.
A potom im pekne povedzte, a vy to mozete robit? A ked sa hnevate tak ste nevychovany,zly

andreakotesova
3. júl 2023

@matussara v prispevku sa nič konkrétne nepisalo, preto taky úsudok 😉 matky bežne využívajú rodičov/svokrovcov, keď bývajú v blízkosti 🙂

linduska86
3. júl 2023

@zuzinka888 sak to povedz svokre mame normálne, ako neverím. Ze ti to bude robiť schválne a keď bude tak jej to povedz 200 x.
Hádzať sa o zem je cez čiaru aj bez toho aby som mu nič nepovedala to je rozmaznané decko ta asitak

ixayxa
3. júl 2023

@zuzinka888 moja mamka vždy komentovala moje dojčenie (nemáš slabé mlieko?, tečie ti? nie je hladný?...) , vždy som jej odporovala. Viem, že to myslela dobre, ale liezlo to na nervy. Až som jej dala prečítať článok o dojčení a materskom mlieku a mala som pokoj, zdieľala rovnaký názor. Možno, keby si našla článok o výchove, ktorým by sa mohli inšpirovať. Držím ti palce, máš výhodu, že sú to rodičia, nie svokrovci.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lacibo
3. júl 2023

@zuzinka888 povedala by som im, ze aj mu nemaju hovorit pozitivne vety, tak nech radsej ani nehovoria nič..negacie typu: robis to zle, si zly, spadnes, udries sa..este nikdy nikoho nic dobre nenaucili..tiez im povedz, aby sa opytali teba predtym, ako s nim idu manipulovat nejako- brat mu lyzicu a pod....nasla by som asi jednu dve aktivity ktore zapadaju do tvojej predstavy o vychove a nechala ich, nech robia s nim iba to..aj oni aj ty budete spokojni a aj syn..ked bude mat spolocnu oblubenu aktivitu so starymi rodicmi..a za zelane spravanie by som ich vzdy pochvalila..tym das najavo ze to dobre robia..a to im bude stacit..lebo oni sa chcu citit ako dolezita sucast zivota tvojho syna, len nevedia, ako na to, kedze nemaju ponatie o spravnej.vychove, robia len to, co ich naucili ich rodicia a tak sa to opakuje dokola

matussara
3. júl 2023

@h2 to dieta samo vie co je spravne, keby my sme do toho nedristali. A deti sa ucia z pozorovania.

matussara
3. júl 2023

@kristinka92 to je druhy extrem

zuzinka888
autor
3. júl 2023

@elizabet173 🙏. Dakujem, ze mi rozumies. Naozaj, denne je tu vela tem, kde sa cudujem, preco to tie zeny manzelom, kolegom....toleruju, preco za seba nebojuju- no lebo ich to rodicia nenaucili, naucili ich len posluchat - drzat usta a krok. Aj ked to robili, z laskou.

matussara
3. júl 2023

@ivanka33 je to skor o tom, co im bolo hovorene ako detom. A tym starsim to hovorili zase rovnako okresani ludia. Kym nepride niekto ako autorka a nezmeni chory, naprogramovany, obmedzeny pohlad na svet a vychovu

matussara
3. júl 2023

@zdenkak87 zrejme ju treba zamestnat niecim inym, co ak sa potrebuje citis dolezita,potrebna. Clovek nikdy nevie co sa v nas skryva

matussara
3. júl 2023

@zuzinka888 nasledok takejto vychovy. Chcela ste robit po svojom...no druhy vaz miatli, teraz neviete ck je pravda-ta vasa. Ale super, hladate a najdete. Vyliecite to pokazene...hneva vas to aj preto lebo to boli vas.

matussara
3. júl 2023

@stanislavicenka kolko dospelych ludi vobec niesu dospely mentalne...staci priklad urazenie sa...to nieje dospele ale urazene decko. Kolki dospely takto reaguju. Alebo niekto neskace ako oni chcu, urazia sa,manipuluju. Vsetko je to taktika nezdraveho dietata.