icon

Ako stanoviť hranice bez urážky kamarátky?

8. feb 2025

Ahojte,skusim to skratit. Mam jednu kamosku, starsiu o 25r cca. Mam ju velmi rada,aj ked to mozno tak nevyznue, z toho,co napisem. Manzel mi hovori,ze som ako jej poskok a mame kvoli tomu nezhody.
Kamoska nema nikoho, rodicia jej zomreli, pribuzni ziju daleko, aj ked bratranec jej byva blizko, ale zablokoval si ju, nech jlho neotravuje. Nechapala som preco, kedze je to dobra zena, ale asi mi to doplo.
Ked nieco potrebuje, vola aj 8x za sebou v priebehu pol hodiny, uz som jej povedala,ze ked jej nedvihnen hned, tak nemozem volat,ze sa jej ozvem hned ako budem moct,ze nemusi volat x-krat za sebou. Mam dve male deti, jedna doma,druha do skolky, tak mam plne ruky vavsinou.
Cez vikend zvykne volat aj rano o 7, 7.30, aj ked som jej vravela,ze spíme,ze skor nech ako o 8 nevola, ked to nie je fakt surne, napriklad,ze jej je zle. Volala tak aj minuly tyzden x-krat po sebe okolo 7.20, tak som jej dvihla ,myslela som,ze nieco vazne. Len sa chcela opytat ako sa mam,ze ona perie, ide platit ucty, atd...
Doma u mna mali vsetci chripku, len ja nie, trva to uz 14ty den.(Mna na 7den chytili dutiny) Kamoska ochorela pred 10 dňami tiez na chripku, tak som sa ponukla,ze ak jej bude zle a bude nieco potrebovar (viem,ze nikoho nema) , nech sa ozve.
Za tych 10 dni som jej bola na nákup uz 6x, ale ona si ziada vzdy take veci,ze uz mi to zacalo vadit ( nie,ze rozky, sunku alebo nieco normalne, ale napriklad 6 balení kav, 9 balukov kuch.utierok, casopis, noviny atd.. Ja ze jej urobim velky nakup ,aby nenusela chora ist nikde,ale mam pocit,ze to uz zneuziva. Ja mam tiez choru rodinu a ja chytene dutiny. Dnes som bola na nakup sebe, lebo nakupujem jedina, kedze doma su chori, cestou mi volala, ci jej mozem kupit 7 balikov kuchynskych utierok a chleba, tak som jej povedala,ze nie,ze idem z nakupu, mam plne ruky, idem peso, uz sa nevraciam, ona,ze dobre,ze ci mozem zajtra. Ja ze dobre. A teraz poobede mi vola ci mozem spravit ten nakup,ze to potrbuje dnes. Pritom tuto stredu bola v robote odniest papiere a nakup si nespravila. Chapem, ked je niekto chory a potrebuje zakladne veci, ale 16 balikov kuchynskych?? Ach. Ako jej to vsetko vysvetlit taj,abt to pochopila, to znamena,nevolala stokrat, nevolala rano a aby pochopila ze nakup spravim,ale nie som ako pajac na spagate? Mam ju ozaj rada ako cloveka, ale mam pocit,ze ju vobec netrapi,ako sme na tom my a ze to uz prehana.

ahhola
8. feb 2025

Ked bude najblizsie volat, ze potrebuje 500 kotucov toaletneho naraz, ci 3 pecne chleba, povedz len - pockaj, lebo mi vykypi mlieko, dam ti muza, nadiktuj mu, co potrebujes😅mam taky pocit, ze bude mat v tej chvili vsetko a chcela si len pokecat, lebo vie, ze u tvojho chlapa odtial potial. Tiez to na mna posobi ako dusevna porucha, deti asi nema co? Tak ju prepadne panika, ze je sama ako prst, niektore zeny samotu nezvladaju a tak ti zavola s nejakou absurditou. No napis tak v decembri, kam ste sa pohli a co je nove... ☢️

alickapusinka
8. feb 2025

treba sa opýtať ked poznaš jej bratranca prečo ju odstrihol a nekomunikuje s ňou tam najdeš odpoved.

autor
8. feb 2025

@letfenixa inak aj moja svokra ma takmer 70 a na internete je ako doma, objedna hocico, na mobile zas pofoti. A mobil rano pred 8 uz nedviham, mam ine starosti predsa 🐵

autor
8. feb 2025

@personality asertivite sa musim ucit , lebo iste situacie sa opakuju.. no, ja som si tie nakupy predstavovala presne tak,ako opisujes .

autor
8. feb 2025

@rorino ja zas nie som ten typ,ze by som to urobila,ale ako zrkadlo je to vyborny napad

autor
8. feb 2025

@fantaghiro21 myslim,zw ju blokol, lebo mu vela volala,resp.vzdy nieco chcela,tak mu dosla trpezlivosť. Tiez neviem,ako sa da reálne minut tolko utierok.
Uprimny rozhovor,ze to prehana nepadol asi preto,lebo za 6r. ma potrebovala len obcas nevyhnutne, len teraz posledne dva roky sa to tak kumuluje. Mne na jednej strane nevadi,ze pomaham, rada pomozem,ale zas odtiaľ potial.

autor
8. feb 2025

@fantaghiro21 mat inak taky sucit, je väčšinou na škodu. Clovek si len pritazi.

autor
8. feb 2025

@haraburdova ano, do prace chodi do dochodku ma 6rokov cca? Veru, tiez mi napadlo,ze si budem musiet narobit s tym poriadky alebi povedat nie, lebo to bude cim dalej tym horsie.

autor
8. feb 2025

@apolka77 56 ma

autor
8. feb 2025

@gribka1 no vsak to, mobil potrebujem mať dostupný🙂

autor
8. feb 2025

@barbie79 super,ze si vies poradit,aj ked si na tom takto. Ako som pisala,ona nema internet,aj ked to znie neskutocne v dnesnej dobe😏,tak si donasku urobit nevie.

autor
8. feb 2025

@lukbe
@vilma7 nema vôbec vysoke teploty,mala prve dva dni, teraz ma kasel. Tak,ona sa nad tym asi gak nezamysla ked nema deti. Hocikedy mi vola, ppviem jej nech to skrati,ze sa venujem detom a vystrajaju a ona spusti taky monolog, ze jej poviem,nehnevaj sa,ale uz musim koncit fakt nemám cas a ona,zs prpeac,viem ze ta otravijem, a zas pokracuje,kde skončila :D

autor
8. feb 2025

@apolka77 praveze ja som ju zaklady na internete naucila, zaobstarala notas, vyuzivala ho mozno pol toka,povedala,se jej sa tazko orientuje,ze to pre nu nie je. Notas mi vratila a bolo vybavene. Falt ma 56, moja mama 54 a to je neporovnateľne. Kamoska je tymito znalostami na urovni mojej 83r babky a to neprehanam. A pracuje ,do prace chodi.

pupavka345
8. feb 2025

Ty ju máš rada... Len on ma rada skôr seba. V tomto vašom kamaratskom vzťahu jej ide skôr o seba ako o teba. Zvaz si, ci to stoji za to. Ci by urobila ona tiež toto pre teba. Ja by som si to aj preverila.. Skôr mi to príde, ze ma nejaké psychicke problémy, plus sa cíti sama a prisala sa na teba, lebo nemá momentálne na koho. Je ako malé nevyrastene dieťa, ktore nevie byt samo so sebou. Tým, že jej povieš nie, neznamená to ze si zlý človek alebo ze ju nemáš rada. Znamená to to, že máš rada samu seba, sebe hovoríš ano a jej tým pomáhaš byt dospelsim človekom. Povedz jej nie a nevysvetľuj. Nemusíš nikomu nič. Ak ta ma rada, pochopí, akceptuje a bude ta mat rada takcitak. Ak ta bude citovo vydierať, manipulovať, ci skúšať opäť prekračovať, drz sa svojho nie..

autor
8. feb 2025

@eeffka no,sama neviem ako to ona berie.🙁

autor
8. feb 2025

@kulumulu123 dobra odpoveď,si ma pobavila 😄

autor
8. feb 2025

@muchotrafka298 no to je naprd,muselo ta to mrziet o to viac.

autor
8. feb 2025

@ahhola podla mna by pockala,ktm by som spratala to vykypene mlieko 😄a pokracovala by. Napisem o pol roka,ked ma neklepne dovtedy. Nema deti a ani ziadne deti v rodine, proste fakt nikoho. Asi dve tri kamosky s ktorými sa obcas stretne.

autor
8. feb 2025

@alickapusinka s nim som sa prave videla len dvakrat, takze netusim ci nanho este niekedy natrafim

summer23456
8. feb 2025

Na základe čoho ju ty nazyvas priateľkou? Sú ľudia, ktorým nie je blbe využívať druhých, len aby oni boli spokojní. Mám takú kolegyňu. Za tie nákupy ti aspoň zaplatí či ani to nie? Ja by som s ňou prerušila kontakt.

autor
8. feb 2025

@pupavka345 pekne napisane, dakujem, uz len si to uvedomiť a zaruadit sa podla toho. A to ze nemusim nikomu nic, je pravda. Neviem preco mam stale tajy blby pocit,ze musim.

autor
8. feb 2025

@summer23456 dobra otazka na zamyslenie, asi preto,ze na vie vypočuť aj dobre poradit, ale to tiez musi mat naladu, lebo niekedy akoby nepocuvala, len sa sebou zaobera. Jasne,za nakupy zaplati, aj chce dat navyse, ale to ja samozrejme nechcem, uz by som si fakt pripadaka ako doručovacia sluzba 😄

katkati
8. feb 2025

Nie je ona taká jednoduchšia? Nemusí byť zlá, ale na druhej strane takýto ľudia zvyknú byť aj veľmi prefíkaní.

clementisa
9. feb 2025

Prosím ťa ak ti bude volať tak nech to pokažde dvihne manžel na tretí raz nech snou urobí poriadky že vás obťažuje nech nevymysla hlúposti že máte rodinu a svoj život blokni si ju neviem aká je to kamarátka pracujete spolu alebo sa stretávate pomohla ti niekedy prečo si myslíš že je to kamarátka veď ťa iba využíva nech sa hnevá alebo nie ty máš svoju rodinu tak ju prosím ťa nerieš a venuj sa deťom manželovi a neskač okolo tej ženy nestojí za to neboj ona sa nestratí, tiež som mala takú koleginu čo každého využívala povedala som jej nie bola urazená ale prežila to raz si dala urobiť nákup prečo nie ale nemohla som sa jej dovolať ani doma dobuchat urobila mi to raz tak dovidenia nemám očom prajem veľa šťastia

martinadomianova
9. feb 2025

Ty si blbá a ona Ťa zneužíva. A ty to buď nevidíš, alebo nechceš vidieť. To je celé.

muchotrafka298
9. feb 2025

Ty mas primarne svoju rodinu, mas sa venovat tej. A nie skakat okolo niekoho, kto sa doma nudi, potrebuje poskoka, sluzku, cloveka co nakupy dovlecie. Nech si zaplati donasku. A uz vobec by som jej nedvihala telefon kedykolvek, rano, v noci. Povedz jej nie a ked to nevies, nauc sa to.

lasona
9. feb 2025

Skus jej teda nastaviť zrkadlo. Niečo si vymysli a zavolaj jej ze toto a toto potrebuješ od nej, urgovala by som ju...potom uvidíš ci je ochotná...

lilitela
9. feb 2025

U teba identifikujem 2 problemy - prvy taky, ze ked nemas "dostatocny" dovod, nevies povedat nie. Cize ked si sla domov z nakupu s plnymi rukami, tak si vedela povedat nie, ale ked sa ta spytala ze a zajtra? Tak si bola zaskocena, lebo si vedela, ze zajtra by to uz islo a nevedela si jej povedat nie. To ze si myslis, ze to ona prehana, nepovazujes zjavne za dostatocny dovod. Zrejme budes aj voci rodine dost obetava. Tak tu len trenovat aj doma obcas povedat nie, aj to ze sa ti ozaj nechce, moze byt dostatocny dovod na nie. A druhy je ten, ze ju zjavne netrapi, ako sa ty citis, ako ti to robi problemy, netrapi ju, ze ta rano budi a pod., ale ty sa ides trapit tym, ci ju neurazis. Tak sa tym netrap, ked sa ona netrapi.
Ano, moze to byt neprijemne, povedat jej ze co a ako, ale nezabudni, ze ty sa mozno budes pritom citit horsie nez ona. A to je fer?
A este teda vidim problem v tom, ze asi aj keby si jej povedala, ze Janka, mam toho vela rada ti nakupim, ale za tyzden ti neviem raz ako 1x skocit do obchodu, by to asi vobec nerespektovala.
Takze sa vratim k budu 1. Ucit sa povedat, Prepac, ozaj sa mi neda. (Keby mala manzela, aj toho by prehanala kazdy druhy den pre servitky a kavicky?)
Takze pevne urict hranice (1x nakup, ziadne ranne telefonaty a pod...) a striktne dodrziavat z tvojej strany, od nej sa to nedockas, ozaj to NECAKAJ. A netrap sa, ze co ked jej je ozaj zle - sama si to ona pokazila.
Ano, je chudiatko sama a preto sa na teba aj nalepila, lebo nikoho nema a u teba citi istotu, no asi ma aj nejaky psychicky problem, ze sa to tak udialo a ty predsa nie si jej terapeutka. Si kamaratka.

margotka17
9. feb 2025

Mám pocit, že si pre ňu ako človek na telefóne v každom prípade. Nákup, radosť, starosť, voľný čas..., všetko rieši len s tebou. Skús občas večer cez víkend vypnúť mobil a zapnúť, až keď to tebe vyhovuje. Povieš, že mobil bol vybitý. A nákup jej urob cez týždeň, víkend sa venuje rodine. Keď chodí do práce, prečo si cestou nekúpi čo potrebuje?

barborachors
9. feb 2025

nechaoem ty sa staras o nejaku staru pani ? pride mi akoby si jej opatrovatelka, caakas, ze ked otrci kopytom ze ti necha byt? ak ano tak to strp a nestazuj sa tu, ak ti to vadi tak ser na nu.