Ako stanoviť hranice bez urážky kamarátky?
Ahojte,skusim to skratit. Mam jednu kamosku, starsiu o 25r cca. Mam ju velmi rada,aj ked to mozno tak nevyznue, z toho,co napisem. Manzel mi hovori,ze som ako jej poskok a mame kvoli tomu nezhody.
Kamoska nema nikoho, rodicia jej zomreli, pribuzni ziju daleko, aj ked bratranec jej byva blizko, ale zablokoval si ju, nech jlho neotravuje. Nechapala som preco, kedze je to dobra zena, ale asi mi to doplo.
Ked nieco potrebuje, vola aj 8x za sebou v priebehu pol hodiny, uz som jej povedala,ze ked jej nedvihnen hned, tak nemozem volat,ze sa jej ozvem hned ako budem moct,ze nemusi volat x-krat za sebou. Mam dve male deti, jedna doma,druha do skolky, tak mam plne ruky vavsinou.
Cez vikend zvykne volat aj rano o 7, 7.30, aj ked som jej vravela,ze spíme,ze skor nech ako o 8 nevola, ked to nie je fakt surne, napriklad,ze jej je zle. Volala tak aj minuly tyzden x-krat po sebe okolo 7.20, tak som jej dvihla ,myslela som,ze nieco vazne. Len sa chcela opytat ako sa mam,ze ona perie, ide platit ucty, atd...
Doma u mna mali vsetci chripku, len ja nie, trva to uz 14ty den.(Mna na 7den chytili dutiny) Kamoska ochorela pred 10 dňami tiez na chripku, tak som sa ponukla,ze ak jej bude zle a bude nieco potrebovar (viem,ze nikoho nema) , nech sa ozve.
Za tych 10 dni som jej bola na nákup uz 6x, ale ona si ziada vzdy take veci,ze uz mi to zacalo vadit ( nie,ze rozky, sunku alebo nieco normalne, ale napriklad 6 balení kav, 9 balukov kuch.utierok, casopis, noviny atd.. Ja ze jej urobim velky nakup ,aby nenusela chora ist nikde,ale mam pocit,ze to uz zneuziva. Ja mam tiez choru rodinu a ja chytene dutiny. Dnes som bola na nakup sebe, lebo nakupujem jedina, kedze doma su chori, cestou mi volala, ci jej mozem kupit 7 balikov kuchynskych utierok a chleba, tak som jej povedala,ze nie,ze idem z nakupu, mam plne ruky, idem peso, uz sa nevraciam, ona,ze dobre,ze ci mozem zajtra. Ja ze dobre. A teraz poobede mi vola ci mozem spravit ten nakup,ze to potrbuje dnes. Pritom tuto stredu bola v robote odniest papiere a nakup si nespravila. Chapem, ked je niekto chory a potrebuje zakladne veci, ale 16 balikov kuchynskych?? Ach. Ako jej to vsetko vysvetlit taj,abt to pochopila, to znamena,nevolala stokrat, nevolala rano a aby pochopila ze nakup spravim,ale nie som ako pajac na spagate? Mam ju ozaj rada ako cloveka, ale mam pocit,ze ju vobec netrapi,ako sme na tom my a ze to uz prehana.
Kvôli tomuto razim teóriu, že pomáhať treba len vtedy, keď to sama chceš, z radosti a nie z povinnosti, strachu, vypočítavosti či očakávaniu, že sa ti raz niečo z toho vráti.
To je taká falošná a nie úprimná pomoc.
Potom nebudes sklamaná ani zo seba, ani z nej, ani nebudes mat pocit, že ta využíva, ani že sa necháš vyuzivat. Raz keď ti robí problém v tej chvíli pomôcť, nechceš to robiť, tak to nerob. Povedz jej, prepáč, ale teraz nie. Tak milo a pokojne, s úctou ako len vieš. Áno, možno sa nahnevá. No to je jej problém. Ty nie si za jej pocity predsa zodpovedná. Nič zle nerobíš, pokial sa staráš aj o svoju spokojnosť a potreby. Nechci byt pre každého len dobrá a žiť v strachu, pokial si niekto o tebe pomyslí niečo zle. Môže sa to stať. Avšak chceš byt doživotne otrokom svojich obáv a robiť veci, ktoré nechceš?
@tiika tvoja teoria sa mi paci, no len to je take diskutabilne, fakt som to robila z radosti a nezistnosti, ale uz ked to bolo piatykrát, tak uz ma to nasralo, lebo neslo o nutné veci. Ale ano, mas prabdu,ze je to potom falosne, len ja ked ju vidim,aka je vdacna, tak ma hnev hned prejde, to ma potom chyti az doma, ked nad tym premyslam. Nechcem byt dizivotne otrokom. Pravdu nas
Asi rozumiem. Skratka ten piaty krát, keď ti napadnú takéto myšlienky a nemáš chuť jej pomôcť, tak si sama sebe dovoľ jej nepomoct. Možno to bude pre teba niečo nove, i ťažké, skús prekročiť svoj tieň ako sa hovorí. Získaj novú skúsenosť.
Pokial budeš mat opäť chuť jej pomôcť, môžeš jej predsa vyhovieť. Ak to bude cele na báze voľnosti a dobrovoľnosti a ty budeš vedieť, že je to len a len na tebe, ako sa rozhodnes a máš to vo svojich rukách.
Inak to rozhodnutie nepomôct iba tlacis pred sebou a odsúvas na neskôr. Rastie v tebe nechuť, napätie, negatívne myšlienky. To nie je prínosom ani pre teba, ani pre ňu. Odzrkadlí sa to na vašich vzťahoch. Môžeš byt voci nej viac kritická, nepriateľská, zaujatá, to môže byt na podvedomej urovni, navonok mat nepatrný prejav. Napokon to môže cele vybuchnut. Lepšie sa udržia vzťahy, v ktorých je úprimnosť, ľahkosť, otvorenosť, sloboda…
Ide aj o to, či vlastne dokážeš vnímať svoje osobne hranice. Či ich sice na chvíľu spozorujes, no ďalej prehliadas, ignorujes a prekracujes…
Nehnevaj sa ale toto nie, ona ta skusa, co vydrzis, manipuluje tebou, skus jej neist na ten nakup vobec. Samozrejme ze to zneuziva.. a mozno sa na to maj dobre bavi, ako ju pocuvas na slovo. Prerusit kontakt s nou. Moj manzel by mi toto teda ani nedovolil 🤔 vdakabohu, takto sa mechat zneuzivat.
Mna by zaujimalo tak celkovo, co ti to dava? Dava ti to kamaratstvo aspon dobry pocit?
.... nechcem za teba odpovedat, tak radsej odpovedz ty.. 🤔
Otvorene komunikuj. "Veď si choď nakúpiť sama. Ja som tiež chorá a idem. Ty si bola v robote, mala si si nakúpiť".... a tak podobne. Žiadne ohľady. Ráno telefón nedvihaj. Keď máš chuť, dvihni, pokecaj. Niekedy nemusíš nikoho odstrihávať. Smeti sa vyhodia samé alebo jednoducho zmení prístup. Pôjde len tam, kde ju pustíš 🤷🏻♀️
Prečo asi nikoho nema? Hm? Brnka ti na city a zneužíva ťa. Nastaviť hranice. Ok zavolám ti v rovnakom dohodnutom čase tri krát za týždeň. Na presne dohodnutý čas. Potom položím a voláme zas v dohodnutom čase. Medzitým nedvíham. Ak budem mať robotu napíšem ti sms kedy sa termín presúva. Ak budeš mať zdravotné problémy zavolaj sanitku. Nie je to zrejme nahoda že je sama keď toto robí s ľuďmi. Ty más svoju rodinu ktorá ťa skutocne potrebuje. Ona len nevie ako zabiť čas a samotu. Porad jej pokec tam si niekoho na debatu najde a psychológa. A na čom sa dohodnete to dodrz. Nie si poskok ani opica na gumicke.

pozri mas rodinu a vlastne problemy, je pekne z ejej chces pomoct ale podla mna ona vyuziva ludi okolo seba. a to ze sa ti raz ozyva intenzivne a potom menej len znamena ze si nasla ineho panaka ktoreho zmyka a ked ju posle do prdele vrati sa za tebou ... to je taky ukazkovy manipulator