icon

Ako ste "vysťahovali" deti z domu?

23. sep 2023

Ahojte, mam 21 ročnú dcéru a ma 2 rocne dieťa čiže je na rodičáku. Ma priateľa už asi rok a pol, najprv sa nehrnuli hneď do bývania keďže sa spoznávali a nie je otcom malému. No problém nastal, keď som od nej žiadala 250 eur na nájom. Chlapec je viacmenej v zahraničí takže to nič. Ale dcera Ma razantne odmietla ze nemá z čoho dávať toľko peňazí keďže ani výživné neberie na dieťa. Ako postupovať? Dala som jej ultimátum do októbra odísť. No zatiaľ vraj nenasla vyhovujúci nájom a plný internet je len bytov....

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
hladamematku
24. sep 2023
januelik
24. sep 2023

@drahomirrra 👌🏻

biela_sova
24. sep 2023

@lonely66 Vola sa to zakon o rodine.

biela_sova
24. sep 2023

@lonely66 V pripade, ze by toto nastalo, a boli by vyhodeni z domu, prislo by k stretu zaujmu starej mamy a zaujmu 2 rocneho dietata - sud by mohol namietat, ze sa tymto brani v dodrziavani (jeho) zakladnych ludskych prav.

biela_sova
24. sep 2023

@biela_sova ak by matka dietata nedokazala zabezpecit alternativne vhodne byvanie

lenkasarka
24. sep 2023

@biela_sova zaujímavé,ale nepreberá predsa matka zodpovednosť za dieťa? Teda stará mama má “strpiet” ľudí ktorých v tomto prípade žial v byte nechce? Nepozerá sa aj na základne ľudské práva ostaných v domácnosti? Prepáč,že ti kladiem otázky,ale zaujíma ma to.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
dadis
24. sep 2023

@lonely66 zle jej radis 🙂 aj ked zaujmave, ze s takou bezcitnou zenou mas tolko sucitu.

majusik1304
24. sep 2023

@maminkadeticiek prepáč, omylom mi to tam dalo tvoj nick.

sbenkova
24. sep 2023

@beata_k presne tak

lonely66
Odpoveď bola odstránená
ziarifka
24. sep 2023

@lonely66 vedela by sa takto zbaviť dcéry. Ale je tu zákon o ochrane maloletých a kvôli nemu napríklad nemôže ani prenajímateľ vyhodiť neplatičov s maloletým dieťaťom. Autorka môže vyhodiť dcéru, ale nemôže vyhodiť vnuka a nemôže obmedzovať jeho matke (svojej dcére) vykonávať rodičovské práva.

dadis
24. sep 2023

@lonely66 Rovnako ty, ktora jej dceru nepoznas - vravis o nej "dcerenke". Myslim si, ze autorka tu dost napisala, aby sme si vytvorili obraz. Ak byvsa stalo, ze moja dcera otehotnie v 19, rozhodne to beriem ako moje zlyhanie. Pravdepodbne hladala lasku a prijatie, ktore v rodine nenasla. Dceru a jej dieta autorka nezivi, nestara sa jej o dieta, neupratuje po nich. Dcera podla vsetkeho sa o dieta dobre stara, zije slusny zivot, nepije, nie je zavisla. Sud v tomto pripade rozhoduje v sulade/nesulade s dobrymi mravmi, predpokladam, ze by sa priklonil na stranu autorkynek dcery.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
biela_sova
Autor odpoveď zmazal
candii
24. sep 2023

Kks ty musíš byť matka roka.

domkakvet
24. sep 2023

Je naozaj este velmi mlada a navyse je aj matkou, je potrebne aby si teraz pri nej stala, samozrejme vyzadovat pomoc v domacnosti musi byt, aj peniaze na najom, ale sumu urcite zvol nizsiu, do 100 eur, myslim, ze jej sanca najst si teraz najom je nulova, nakolko je nepracujuca a ma male dieta.

dadis
24. sep 2023

@lonely66 Napisala som vecne..kde moráizujem? To, ze sud v takomto pripade posudzuje dobre mravy je fakt..

lalala94
24. sep 2023

@subartic áno,musí hľadať pomoc inde, otázne je, či ju aj hľadá alebo len zdrhá pred problémami ku kamoškám a babke a spolieha sa na rodičovský príspevok...

biela_sova
24. sep 2023

@lonely66 Prehadzuje nicky, este raz. Uz nie som pri compe. Predbehla ma v odpovedi @ziarifka. Preto je dolezite ustalit si pravidla a povinnosti vsetkych clenov rodiny pred rozhodnutim, co s neplanovanou graviditou kto, kde a za akych okolnosti bude byvat.ak dcera zije podla pravidiel dobrych mravov, a je to len na matkinom rozhodnuti, ze uz ich ma dost, sud by sa pravdepodobne priklonil k dcerinej teze o zachovani kontinuity prav svojho dietata, pravo na "byvanie".
Otazkou ostava, ci tocicke prostredie vytvorene matkou a otcimom je vhodne pre vyrastanie toho chudiatka, ked im davaju pocitovat, ,e su nezelani..v tomto sa zhodneme

vkatush
24. sep 2023

Inak ja neviem, či zrušiť trvalý pobyt dieťaťu je tak jednoduché, navyše ak by to znamenalo vyhodenie s neplnoletým nezaopatreným dieťaťom.
My sme to nedávno riešili v rodine (snaha vyhodiť alkoholika z domu) a ani len polícia nám nevedela pomôcť (ich odpoveď bola, že kým nedôjde k fyzickému útoku (psychické týranie, spôsobenie infarktu pri hádke, rušenie kľudu v dome alebo susedov, ničenie majetku,...), nemajú na to žiaden dosah). Vraj treba podať trestné oznámenie, požiadať o zákaz priblíženia a potom skúsiť súdne zrušiť trvalý pobyt.

My point is, nie je to asi tak ľahké, ako si ľudia myslia, aj v prípade autorky.

ziarifka
24. sep 2023

@lonely66 áno, riziká tam sú. To je presne prípad, že s právami prichádzajú aj povinnosti. V základných ľudských právach a slobodach je zakotvené právo založiť si rodinu. A s týmto právom prichádzajú aj povinnosti, ktoré môžu trvať do konca života.

Neviem, či sa dá právne vymáhať platiť za energie. Resp ako by matku potrestali a vymáhali to. Že by jej súd odobral dieťa, poslal ju sedieť (ako v prípade,
ze otec neplatí výživné). Zvlášť v prípade, ze autorka peniaze nepotrebuje, ako sa sama vyjadrila. Proste dobré mravy a zaujem maloletého.

Ľudsky a morálne to mohla autorka dosiahnuť, keby vzala všetky poplatky za byt, vydelila počtom osob a žiadala od dcéry platbu za 2 ľudí. Aj keď správnejšie by to malo byť menej, lebo vnuk isto nevyužíva internet, spotrebuje menej vody a elektriny. Autorka sumou 250e značne prestrelila a svojím prístupom zničila nádej na dobré vzťahy.

lalala94
24. sep 2023

@drahomirrra pracujem od 23 rokov, kedy som ukončila školu. Čiže momentálne už 6 rokov, celkom dobre rozbehnutú kariéru, maximálnu materskú (a nie umelo zvyšovanú, ale poctivo zaplatenú na odvodoch), vlastné bývanie, manžela. Ešte niečo ťa zaujíma z môjho života? A ak si myslíš, že ja som mala skvelé zázemie, tak si na omyle, mohla som skončiť ako autorkina dcéra alebo vlastne ešte aj horšie, no ja som to tak nechcela. Ono nikto nekázal autorkinej dcére robiť si dieťa s prvým pakom, ktorého stretla. A ak vedela, aké má doma zázemie (resp. nemá), tak to mala vyriešiť inak (možnosti sú). Ja sa naozaj nebudem nikomu spovedať a ani ospravedľňovať, že som si život zariadila inak a upratala som si priority (narozdiel od dcéry spomínanej v tejto téme, čiže absolútne netuším, prečo tu vyťahuješ zo zúfalstva veci z môjho profilu). A áno, mám deti rok po sebe, pretože mám v pohode manžela, zázemie (vybudované mnou a ním, tiež nám tu nikto nehádže peniaze) a nemienim sedieť na reťazových materských aj keď by som mohla. A keď budú moje deti po nástupe do kolektívu choré (inak, aj s tým počítam), tak si to zariadim s mojim mužom, OČR prípadne opatrovateľkou, ja ale hľadám spôsoby, nie výhovorky. Ty aj jedna užívateľka sa tu tvárite, že dieťa bude choré a máte tisíc dôvodov ako sa to nedá. Ja píšem, ok, tak nech sedí doma, poberá RP a o rok, keď skončí, tak jej môžete ísť pomáhať zrejme vy, lebo ona bude v takej istej situácii ako je teraz, resp. ešte horšej, lebo už nebude mať ani ten rodičák. A to sa nikde nezastávam samotnej autorky, lebo tá je tiež divná podľa jej ďalších príspevkov.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
sashabb
24. sep 2023

@lonely66 na základe čoho by mala autorka platiť výživné? dcéra je dospelá, nepripravuje sa na štúdium dennou formou + má dieťa na ktoré nemá výživné. Nemyslím si, že by jej nejaký súd výživné pridelil. Ona je zodpovedná za seba a svoje dieťa, vie sa živiť sama, len je potrebné, aby si našla prácu a taktiež si má vybaviť výživné od otca dieťaťa.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
vkatush
24. sep 2023

@lonely66 nie, išlo o syna, dom bol vlastníctvom rodičov.