icon

Ako veriaci zvládajú život po rozchode?

22. dec 2024

Ahojte. Prosím, aby komentovali len veriaci, ktorí chápu o čo ide. Komentáre typu, aké je naše zmýšľanie divné, nech si ateisti nechajú pre seba. Ďakujem za pochopenie...
Ako ste sa naučili žiť sami, tí ktorí ste prešli rozchodom po dlhodobom vzťahu, ale najmä tí, kde sa manžel/ka rozhodol/a odísť, rozviesť sa? Ako ste sa naučili žiť zrazu bez milovanej osoby a nezradiť, naďalej zostať verný a akceptovať jeho/jej odchod? Najmä, ak tam ani neboli deti. Ako ste sa zmierili s vedomím, že ste prišli o všetko, o spoločnú budúcnosť, že vám nič neostalo a zostali ste úplne sami...? Že všetko, po čom ste túžili, sa už nikdy nenaplní...? 🙁
Bol pre mňa všetkým, dal zmysel môjmu životu. Bez neho bude život nekonečne dlhá čierna púšť. Takýto život je krutý žart z Jeho strany... 🙁

lenkakravcova
23. dec 2024

To je presne ako keď muslim pije alkohol a bude kázať iným ako majú žiť. 🫡
Nerieš tu vieru dokiaľ ste podľa Božích prikázaní nežili.
Bolo to len tvoje prianie vziať sa. On evidentne o to až taký záujem nejavil a bola si pre neho prestupna stanica.

Skús sa teda od toho celého odosobniť (viem, ľahko sa hovorí, ale čas urobí svoje uvidíš) a nabudúce do vzťahu vykročiť správnou nohou. 🙂 (Minimálne sa sťahuj po zásnubách s termínom svadby).

anicka200
23. dec 2024

Z vlastnej skúsenosti..... bola som síce mladá, ale ako 19 rocna som začala svoj prvý vztah, ktorý trval 3 roky. Samozrejme, že sme spolu po roku začali aj sexuálne žiť. Mali sme sa úprimne radi....(vtedy som si myslela ze je to to prave)...po 3r sme sa rozišli....na viackrát sme sa to snažili zliepat. Ale už to nešlo....tiež som vnímala. Ze by to v manzelstve v skutočnosti nefungovalo, ale ta bolesť a samota bola sklucujuca a na nevydrzanie...tak som sa to snažila vtedy urovnať, nešlo to (nastastie)....ako liek na bolesť ti poradím len jedno, keďže si veriaca..viem. že je to ťažký a zlý pocit. Ja som prežívala veľa beznádeje. Veľa sĺz som preplakala, bola som na dne..pomohla mi len modlitba...zobrala som ruzenec a začala som sa modliť a prosiť o uzdravenie o lásku radost zo života...a potom aj Medzugorie....Tam mi Panna Mária vyprosila dar živej viery a môj život sa zmenil o 100stupnov...bola prr mňa prioritná len eucharistia a sv ruxenec. Boh mi ukázal. Že je obrovské množstvo vecí za ktoré mozem byť vďačná.. žila som bez vzťahu v službe Bohu 3r...boli to krásne. Pozehnane roky....dnes som 5,5r vydatá za úžasného muža. Ktorý má anulovane manželstvo. Až potom som pochopila ze ten prvý vztah, v skutočnosti nebol pravou láskou...takže prestať sa ľutovať. Začať sa modliť, pristupovať k sviatostiam...túžiť mat s Bohom vztah, byt sama dlhší čas a som presvedčená, že Boh náplní Tvoje srdce a On už vie presne co potrebuješ. Všetko dobre zelam

nifnea
25. dec 2024

Ja som veriaca ale toto je otrasna tema, prepac autorka, ale kde beries tu istotu ze ateista ti neda nejaku radu. A najviac ma dojalo to, ze ste neboli zosobaseni ale radu od ateistu nechces🙈a vidim ze nechces prijat ani, ze ta muz nemiluje. Ano je to tazke, vela rokov ste boli spolu, musi to boliet ale myslim ze viac pochopenia by si nasla ak by si otazku smerovala na vsetkych..strasne si presadzujes to svoje, prepac ak sk taka bola aj vobztahu chapem ze partners presla trpezlivost..a neviem odkial si zobrala to ze on bude sam…no never tomu, ze on bude sam

benit
25. dec 2024

Mna udivuje ako si veriaci tu svoju vieru a prikazania prisposobuju, ale ateistov odsudzuju.
Mam znamu, rozvedena 11 rokov, ale chodi na spoved a "na oplatku".
Ze ved ona ho stale miluje a ona sa rozvadzat nechcela. Ale fararovi nepovie, ze je rozvedena a randi.
A tu autorka to iste, zije na hromadke, ale ateisya nema problem menit partnerov, ateista je ten zly. 🤦‍♀️
Ona krestanka zije len zbozny zivot.

autor
25. dec 2024

@nifnea
@benit nepochopili ste....

benit
25. dec 2024

Co? Ze si prrkrucas vieru podla seba?
Ver tomu, ze aj neveriaci clovek moze dlhodobo smutit za vztahom a partnerom. A zasa veriaci moze menit partnerov ako ma beziacom pase.
Mozno keby si to hned v uvodd nenapisala tak odsudzujuco, neboli by tu tieto komentare.

mondolina
25. dec 2024

vašu neschopnosť udržať si vzťah zvaľuješ na koho?
obyčajný ľudský príbeh. čo s tým má Boh?
a som ateista vo vernom vzťahu 9 rokov🙏
počkaj kým to prebolí a potom uvidíš.

autor
25. dec 2024

@benit nikde som nikoho neodsidila. Neprekrúcaj moje slová

benit
25. dec 2024

Nechcu sa mi tu hladat tvoje slova. Zi si v svojom prisposobenom krestanstve a spovedaj sa tiez len z tpho co ti vyhovuje. To nie je pokrytecke ani trochu

kvietocek203
25. dec 2024

Hľadaj radosť v Pánovi a dá Ti za čím túži tvoje srdce🙂 V prvom rade ako veriaca usporiadať si priority Boh prvé miesto. Život prinesie veľa bolesti, ale nikdy na to nie si sama. 'Nikto a nič ta odo mňa neodluci' -to je prísľub pravého večného Boha ktorý je sám láska. Lenže našim pozemským zmýšľanim je tazke sa odosobnit. Tiež som prežila veci Bože prečo prečo práve je prečo je to také ťažké..... Po čase malo všetko svoj význam 🙂 Aj rozpad Tvojho vzťahu, ktorý ako vyzerá nebol plánom Boha pre tvoj život. To rozhodnutie je na tebe Boh čaká, túži človeku pomôcť ale dal nám dar a to sa vola slobodná vôľa. Kým stále sa budeš obzerať za "dokonalým" vzťahom, premarnis si život trápením. 'Jedine ja poznám zámer, ktorý mam s tebou sú to myšlienky pokoja nie súženia. Dám sa Ti poznať ak ma budeš hľadať celým srdcom.' Boh netúži po našom utrpení on túži Ta urobiť šťastnou!!! Tak mu v tom nebrán. Daj všetko do jeho rúk aj keď to bude veľký sebazapor ale nemáš čo stratiť jedine smútok znicenost a bolesť 🙂 Odporúčam aj novenu odovzdanosti od Pátra Dolinda. Ježišu celkom sa ti odovzdávam postaraj sa o všetko 🙂 nájdeš online😉

autor
25. dec 2024

@kvietocek203 ďakujem

natalka13
25. dec 2024

@benit hlavne ze iba veriaci chapu o co ide.
A zrazu zisti, ze prave veriaci jej vysvetlenie nechapu.

natalka13
25. dec 2024

Autorka, ale 90% veriacich po rozvode rozchode hlada chce alebo ma novy vztah nove manzelstvo. Mas to uplne pomylene.
Aj tu ti veriace kocky pisu, ze bolest srdca preboli a ty najdes ineho, ja tvrdim ze ho stretnes ony zas ze ti ho posle Boh. V podstate je to jedno.

nifnea
25. dec 2024

Ano nepasuje ti nasa odpoved, tak sme nepochopili

n3la
25. dec 2024

Prečo píšeš na každú odpoved, ktorá ti nie je po vôli že nepochopili, ale ano pochopili, to ty nechápeš o com píšeš, duchovný rozmer manželstva? O tom ty nič netušíš. Moja kamarátka je veriaca a naozaj veľmi nie len tak ako sa jej hodí, pochádza z veľmi veriacej rodiny ma 8 súrodencov, predstav si že bola skutočne zasnúbena, termin svadby sa blížil, šaty kúpené a priateľ sa s ňou rozišiel. Rok bola z toho veľmi smutná dokonca odišla na misie do Afriky, no prešiel nejaký čas teraz ma ďalšieho partnera a plánujú svadbu. Vernosť máš mať celý život Bohu nie chlapcovi, ktorý to s tebou nemyslel ani vážne.

autor
25. dec 2024

@n3la pretože sa nepýtam na to ako sa vyrovnať s rozchodom. Pýtam sa veriacich, ako sa naučili žiť sami. Pretože civilným rozvodom sa manželstvo nekončí mi pred Bohom sú manželia stále. A nepýtam sa na manželstvá, kde bolo násilie, ale na manželstvá, kde jeden jednoducho odišiel. Nepýtam sa ani všeobecné žien. Pýtam sa na to, keď jeden odišiel od druhého, ako to ten druhý zvládol, byť sám, pretože jeho manželstvo pred Bohom neskončilo. Otázka by mohla byť položená aj štýlom, ako ste dokázali vydržať 40 rokov pri jednom človeku. Ale na to je samozrejmá odpoveď jednoducho, lebo sme sa snažili a fungovali, no o túto tému tu tiež nejde. Pre ateistu je normálne, že po rozvode si nájde druhého. No kresťan aj po civilnom rozvode je pred bohom stále v manželstve. ......

enmery
25. dec 2024

Ty kedy pochopíš, že Ty si pred Bohom, ani svetom v žiadnom manželstve nebola.😳Ty to budeš mať v živote ešte ťažké.

zuzanita1609
25. dec 2024

Ale veď ty si v manželstve nebola 🙄. Boli ste "na hromadke,na divoko " (tak ako tzv.tí ateisti) 😁a v tomto prípade je zbytočné sem ťahať Boha a nejaké zásady, videnie veriaceho 😏.

natalka13
25. dec 2024

No kresťan aj po civilnom rozvode je pred bohom stále v manželstve. ......
Ano, ale kto v skutocnosti ostava sam?
Kopa ich ma dokonca znova sobas pred bohom.
Zijes 100 rokov dozadu?
Niet ti pomoci, odpovedi na mraky a stale nechapes.

stevvvka
25. dec 2024

Skrývas sa za lásku na celý zivot a chces byť verná svojmu frajerovi, lebo utrpelo tvoje ego a tvoja pýcha, že ťa takto okaslal.

Nechceš byt ako jedna z mnohých, ktorá mala intímny pomer pred manželstvom, a tak sa hráš na to, že ste ako manželia boli. Nie, neboli, ani civilné, ani pred Bohom, ani pred nikým. Tvoje "chcela som a pre mňa to tak bolo" nemá nijakú váhu. Keby ste aj boli s frajerom v kostole, a ty by si sľúbila pred Bohom, že chceš byť jeho žena, je to figu platné, keď parnet nič nesľúbi. Na manželstvo treba dvoch. A tvoj dráhy ti nikdy nič neslubil.

Môžeš si žiť ďalej vo svojom klamstve a nepriznát si svoju chybu pre vlastnú pýchu.

Alebo začni vnímať, čo tu píšeme, a garantujem ti, že ak požiadas Boha a odpustenie a dáš ho na prvé miesto v živote, Boh uzdraví tvoje zranené srdce a dá ti viac, než o com si kedy snívala.

zltalienka
25. dec 2024

"Pýtam sa veriacich, ako sa naučili žiť sami." Autorka s touto otázkou si na zlom fóre. Tu veľa žien, čo sa po rozpade bezdetného vzťahu dobrovoľne rozhodli ostať do smrti samé, nebude. Možno je tu skupinka pre veriace ženy, neviem, skús pohľadať. Ale aj tak budú riešiť skôr deti a rodinu.
Nuž nech si sa rozhodla akokoľvek, človek je tvor spoločenský, aj Ty potrebuješ spoločnosť. Zdá sa mi, že veriace ženy bez rodín sa združujú okolo mníšok, skús sa obrátiť týmto smerom.

n3la
25. dec 2024

@autorka stále sa odvolávaš na vieru, spomínaš Boha, prečo niečo takéto riešiš na fóre, keď si vo svojich očiach na toľko veriaca tak prečo nekontaktuješ kňaza s prosbou o stretnutie, vies tu ti ženy môžu písať hocičo keď na každý druhý komentár reaguješ že ho nepochopili, no kto iný lepšie pochopí duchovný rozmer partnerstva ako duchovný otec. Skús ísť teda touto cestou, ale musíš mu povedať celú pravdu a tvoje pocity, myšlienky nie že to opäť vykresliš tak aby si vyzerala lepšie v jeho očiach tým si nepomôžeš.

sasesoe
25. dec 2024

Milá autorka, je mi ľúto, čo prežívaš, je to náročné obdobie, snáď časom na to získaš iný pohľad. Čo ja vnímam, tak v prvom rade nehladaj zmysel života v inom človeku - partnerovi/ manželovi / dieťati/... Nikto nie je od toho, je to veľká záťaž, je to "nefér", čiže z môjho pohľadu najskôr nájdi svoj zmysel života, nauč sa byť spokojná a vyrovnaná sama so sebou (s Bohom) a potom príde ten "zvyšok". Partner nie je "chýbajúca polovica". Ty si plnohodnotný / celý človek. Podľa mňa je toto veľmi dôležitá lekcia, ktorú sa potrebuješ naučiť/pochopiť predtým ako môžeš vstúpiť do plnohodnotného vzťahu/manželstva. S priateľom ste neboli manželia, nie si "nútená" mu byť "verná" po zvyšok života z duchovného hľadiska to je možné prirovnať tomu ako keby "zomrel", vtedy je tiež "povolené" nájsť si iného partnera a je to úplne OK. Tak prosím, neporovnavaj sa s ľuďmi, ktorí sú rozvedení, majú omnoho ťažší kríž ako Ty. To, že si sa rozhodla žiť spoločne bez svadby a pre Teba to bolo "takmer ako manželstvo" nemení nič na veci, že to manželstvo nebolo. Takmer nestačí. Mali ste "zadné vrátka" a využili ich. Nezvaluj dôsledky svojich rozhodnutí na Boha, On Ti dal slobodnú vôľu robiť si "čo chceš" ale zároveň i "prikázania" ktoré si sa rozhodla slobodne a dobrovolne ignorovať. Tvoj život sa však nekončí. Nie si "odsúdená" na smútok a samotu. Máš cennú skúsenosť/ lekciu, pouč sa z nej, a ži ďalej. Jasné, chce to nejaký čas, má to istú postupnosť, ale neutápaj sa v minulosti. Dopraj si smútok a potom pokračuj ďalej. Buduj svoj vzťah so sebou samou, s Bohom o ktorom píšeš, že je pre Teba dôležitý a daj Mu priestor konať. Potom uvidíš zázraky.

ziarifka
25. dec 2024

Jedna vec ti veľmi uniká. Manželstvo je sviatosť - z definície "viditeľný znak neviditeľnej Božej milosti". Mám skúsenosti z oboch prípadov - žiť s mužom bez svadby a považovať ho svojho jediného pravého na celý život; a čakáš do svadby a žiť až so svojím manželom v požehnanom zväzku. Tie dva prípady sa nedajú porovnať ani z kilometra. Nemáš predstavu, čo robí sviatosť s duchovným spojením v manželstve.

Ozaj si myslíš, že tvoje rozhodnutie (nasťahovala som sa k nemu, je moj jediný na celý život) sa vyrovná Božej milosti? Vieš, aký je obrovský rozdiel v duchovnom spojení muža a ženy, ak je to požehnané vo sviatosti? Svoje rozhodnutie, svoju vôľu považuješ za dostatočnú k spojeniu dvoch ľudí na duchovnej rovine? Čiže v stave ťažkého hriechu si bola schopná vygenerovať pre seba posvätný zväzok na celý život? Načo potom máme sviatosti, kňazov, Cirkev, keď každý si požehnanie a sviatosti udeľuje sám? Vlastným rozhodnutím.

Pýtaš sa, ako sa veriaci naučili žiť sami. Jednoducho - dostali k tomu vo sviatosti všetky potrebné milosti. Ale to je znova vec, ktorú nemáš a nepoznáš. Dostala si liek (=dar) na svoje hriešne a zlé rozhodnutie, ten váš rozchod. A namiesto poďakovania to nazývaš krutý žart.

andrea2667
25. dec 2024

@ziarifka 👏

mimka1402
25. dec 2024

V jednoduchosti, si ľahká žena v očiach kresťana, ktorý naozaj žije podľa viery a neupravuje si ju podľa seba. Toto čo robíš je na psychiatra, ty si závislá. Namiesto toho aby si sa zobudila z toho tvojho bludneho sna, tu sa hráš na rozvedenu manželku a na duchovneho anjela.
Aj keby si sa pred každým stykom modlila, tak smola, smilnila si.
Ty aj keby si teraz navždy bola sama, nič sa nezmyje. Ti co podľa teba nechápu "duchovnu" môžu mať duchovnejsie a lepšie krajšie vzťahy, manželstva len to neskryvaju pokrytecky za Boha.
Si len pokrytec, ktorý teraz máva ružencom. Prepáč, ale toto čo teraz stvaraš je strašné. Namiesto toho aby si sa zobudila a venovala sa sebe a v budúcnosti si našla muža, ktorý bude v tvojom ideály veriaci. Tak namiesto toho ideš sa staviat do pozície v ktorej si nikdy nebola. Bol to len rozchod. Nič viac.

zmrzlinka8
24. feb 2025

autorka, viem, že diskusia má 2 mesiace, ale ako veriaca ti poviem, nehraj sa na manželstvo, keď žiadne nebolo. žili ste v hriechu a to Boh nepožehnáva. stalo sa ti dobre. keď príde ten pravý, rád si ťa vezme za manželku naozaj. a potom to bude manželstvo.

rapunzel0
24. feb 2025

Ja som civilne rozvedená, ďalšieho partnera neplánujem, kedze manžela po cirkevnej stránke stále mám. Pomohol a pomáha mi Boh. V tejto vete je obsiahnuté všetko. Nauč sa počúvať Boha a robiť to, čo je správne a sama pochopíš celú tvoju situáciu prečo a ako ďalej. Nič viac k tomu netreba, iba otvorené srdce a myseľ vBohu.

autor
25. feb 2025

@zmrzlinka8 ale ja iného nechcem...