icon

Ako vnímate, ak sa k vám správajú inak ako k Rómom?

4. aug 2025

Dnes som zažila neuveriteľnú vec kedy sa k rómskemu novorodeniatku zachovali hnusne a k bielym zvolili úplne iný prístup. Áno aj mňa žerú niektorí hluční, neporiadni rómovia, no čo s tým má nevinné dieťa? Sme veľmi rasistická krajina.

Strana
z6
beronsche
6. aug 2025
@rivini

@beronsche ja uplne chapem, co sa tu snazis vysvetlit, ale myslim, ze tu nepochodime. Ak niekomu nie je jasny pojem generacna chudoba, tazko pochopi suvislosti. Tazko tu asi vysvetlovat, ze rodic, ktoreho jeho rodic a rodic jeho rodica nenaucil hygiene, neviedol k vzdelaniu a spolocensky akceptovatelnemu spravaniu sa proste nenauci len tak „bleskom z jasneho neba“ ako sa ma stat sam zodpovednym rodicom. Tu nevysvetlis, ze spravanie, ktore od tychto ludi vyzaduje prisposobena a zintegrovana cast populacie proste pre tychto ludi nie je mozne, pretoze ich ho nik nenaucil. A tu netvrdim, ze to nie je pre celu spolocnost obrovsky problem, jasne ze je. Ale riesenie typu „oni sa musia starat o svoje deti“ nie je riesenim, kym to tych ludi niekto nezacne ucit. A tie iniciativy, ktore sa o to snazia, zial nemozu mavnutim carovneho prutika vyriesit cez generacie sa tahajuci problem. Ak ma raz rodicia nenaucili zodpovednosti, hygiene, spolocensky akceptovatelnemu spravaniu, nevideli k vzdelaniu, sexualnej vychove, nezabezpecili mi zakladne emocne a biologicke potreby a system ma takto cely zivot len „trpel“, no tak asi to nebudem v dospelosti automaticky vediet len tak „zbrucha“. Ale to sa tu neoplati vysvetlovat…lebo si zas vypocujeme, ze si mame adoptovat polovicu osady😊

@rivini máš naozaj pravdu...

karolinakr
6. aug 2025
@mizoko

@karolinakr nie, je to výlučne o správaní sa jednotlivcov. Nemám predsudky voči nikomu kvôli farbe pokožky alebo národnosti,etniku a podobne. Starala som sa aj o rómske deti aj o vietnamské. Mala som k nim rovnaký prístup ako k tým z majority. Ak bol nejaký problém konzultovala som to s rodičmi. Ak nechceli problém riešiť tak sme sa rozlúčili.

@mizoko ja som to hovorila o beronsche, čo ťa stale obviňuje z rasizmu a okrem teba už s nikym nedebatujem
kto pravdu vidiet nechce, možeš mu ju den a noc rozpravať

mizoko
6. aug 2025
@karolinakr

@mizoko ja som to hovorila o beronsche, čo ťa stale obviňuje z rasizmu a okrem teba už s nikym nedebatujem

@karolinakr ja len že si ma označila 😁 hej no ona má nejaký svoj svet tak ju v ňom nechajme 😎

beronsche
6. aug 2025
@karolinakr

@karolinakr prosím?
Ja niekoho konkrétneho obviňujem z rasizmu? Dokonca menovite obviňujem z rasizmu @mizoko ??
Kde?
To chcem fakt vidieť, kde toto čítaš...
Naozaj to bude pravda, že čitateľská gramotnosť slovákov je zlá... Aj vo fórach to vidieť.

rivini
6. aug 2025
@mizoko

@rivini a ja sa ťa znovu pýtam čo osobné s tým robíš ty? Pomahas nejako? Lebo stále len točis dookola to isté že oni za to nemôžu a potrebujú pomoc. Tak sa zapoj. Ja pomáham tak ako som už písala vyššie. Čo robíš ty okrem reči? Máš nejaký nápad ako to vyriešiť? Tak ho zrealizuj. A opäť sa ťa opýtam - máš nejaké reálne skúsenosti alebo zase len reči? Rozprávať vie každý aj kritizovať ale niečo urobiť - to už je iná šálka kávy. Ty ako som pochopila nerobíš nič okrem obviňovania majority že sa malo snaží. Ty sa nesnažia vôbec. Len ospravedlňujem nevhodné správanie iných a hanis snahu druhých. A keď niekto povie aká je skutočná realita v osadách tak ho označíš za rasistu. Zatlieskaj si,vyriešila si rómsky problém. Na vine je majorita. Nikto iný iba majorita. Ok.

@mizoko tak este raz a uz len v bodoch:
1. nikde neobvinujem „majoritu“ z toho, ze moze za tzv. romsku problematiku
2. nikde nepisem, ze tato tema nie je problem a ze ma lahke riesenie a uz vobec nepisem, ze riesenie mam ja osobne
3. vysvetlila som, preco riesenie nie je jednoduche stylom „musia sa viac starat rodicia“
4. ano, vacsina SK ma rasisticke, homofone a antimultikulturalne nazory (pozri si vysledky socio vyskumov). Skvely priklad bol rok 2015, ked Slovensko ako jedna z dvoch krajin EU nebola schopna prijat ani minimalne mnozstvo syrskych uteceneckych rodin so zdovodnenim, ze sem kulturne nepatria a vacsina krajiny sa s tymto nazorom stotoznovala
5. nemusim si nikoho a nic adoptovat na to, aby som pocitila v nemocnici empatiu k dietatu, ku ktoremu sa spravaju zle len preto, ze je z isteho etnika
6. nemusim riesit, ani vyriesit romsku, ani inu problematiku na to, aby som chapala, ako dany problem vznikol a mat pre spravanie niektorych ludi minimalne pochopenie
7. a tym absolutne neospravedlnujem neprisposobive spravanie, ani nikde nepisem, ze ho treba tolerovat. Pisem, ze chapem, ako vzniklo a preco vzniklo a ze deti, ktore sa do zlych podmienok narodia, za svoje vzorce spravania ziskane v danom prostredi nemozu.

beronsche
6. aug 2025
@rivini

2. nikde nepisem, ze tato tema nie je problem a ze ma lahke riesenie a uz vobec nepisem, ze riesenie mam ja osobne
3. vysvetlila som, preco riesenie nie je jednoduche stylom „musia sa viac starat rodicia“
4. ano, vacsina SK ma rasisticke, homofone a antimultikulturalne nazory (pozri si vysledky socio vyskumov). Skvely priklad bol rok 2015, ked Slovensko ako jedna z dvoch krajin EU nebola schopna prijat ani minimalne mnozstvo syrskych uteceneckych rodin so zdovodnenim, ze sem kulturne nepatria a vacsina krajiny sa s tymto nazorom stotoznovala
5. nemusim si nikoho a nic adoptovat na to, aby som pocitila v nemocnici empatiu k dietatu, ku ktoremu sa spravaju zle len preto, ze je z isteho etnika
6. nemusim riesit, ani vyriesit romsku, ani inu problematiku na to, aby som chapala, ako dany problem vznikol a mat pre spravanie niektorych ludi minimalne pochopenie
7. a tym absolutne neospravedlnujem neprisposobive spravanie, ani nikde nepisem, ze ho treba tolerovat. Pisem, ze chapem, ako vzniklo a preco vzniklo a ze deti, ktore sa do zlych podmienok narodia, za svoje vzorce spravania ziskane v danom prostredi nemozu.

@rivini opäť úplny suhlas..

@mizoko a @karolinakr tento príspevok vyššie si prosím prečítajte poriadne!
Presne to, čo je v ňom stručne a jasne zhrnuté, som sa snažila povedať.

subartic
6. aug 2025

ja mám zážitok vtedy ešte z detskej nemocnice v Košiciach , kde som bola s dcérou na špeciálnom vyšetrení , na izbe som bola sama kedy ku mne dali rómsku mamičku s dieťaťom . Po chvíľke rozpakov mi povedala že je strašne rada že ju nedali k nejakej osadníčke , lebo má panický strach z nich, neznáša ich, len hanbu im robia . U nich v rodine všetci pracovali, niekoľko generácii, jej rodičia aj je manžela rodičia úzkostlivo dbali na to aby chodili do školy a mali dobré známky . Jamám za svoj život pozitívne skúsenosti s rómnskou komunitou , ale vždy to boli Rómovia ktorí pochádzali z lepších pomerov , pracujúci s vyššie dosiahnutým vzdelaním . Môj syn chodí k lekárovi ( ušný krčný nosný ) a je to Róm ako bič.
Na druhej strane po ceste do Košíc som neprávne odbočila a nahnalo ma to na Krompachy , takže som sa dostala do veľmi tesnej blízkosti rómskych osád , kde po ceste pobehovali malé deti , chlapci sťahovali gate a ukazovali mi prirodzenie , alebo fakírov a to som vraj mohla byť rada že nehádzali po mne kamene.
Generačná chudoba je jedna vec ale chuť niečo zmeniť je vec druhá . Aj v osadách sú výnimky rodičov čo dbajú na to aby ich deti chodili do školy , priam ich tam vodia a chodia aj matky pre ne aby sa netúlali, alebo sa nedostali do partii fetujúcich detí . Väčšinou tam jeden z rodičov pracuje. Ale je ich žalostne málo . Pritom stačí len to dieťa ráno čapnúť za ruku a odviesť ho do lavice, dbať na ot aby chodilo do predškolskej , tam kde funguje projekt Omama , tak aktívne a ho zúčastňovať.

karolinakr
6. aug 2025
@rivini

@beronsche
@rivini
samozrejme, že deti nemôžu za rodičov, nedostavaju len chudobu do lona, ale aj geneticke rysy, zmyšlanie, intelekt, vôlove vlastnosti, oni čiastočne nemôžu za to, že sa správaju ako retardovani, ale toto by mal skor psychiater riešiť, ako pracovať s takymi ludmi
a čo sa tych bytov, jedla, šatstva tyka, tak bohužial na nich neplati, všetko zadarmo im pod nos dať, lebo za tyžden všetko rozobrané, ale v tomto pripade by som skor volila naučiť ryby chytať, ako im davat stale rybu
a ked sa budu geometrickym radom rozmnožovať, už to bude problem, aj finančny aj spoločensky..toto spoločnost donekonečna neutiahne, predstavme si, že sa zajtra zobudime a osadnikov bude 5 milionov a Slovakov 4.5miliona tak Slovaci budu robiť len na ich davky a samým nezostane na jedlo
lenže to by si vlada musela vidieť dalej ako od nosa

beronsche
7. aug 2025
@karolinakr

@beronsche
@rivini
samozrejme, že deti nemôžu za rodičov, nedostavaju len chudobu do lona, ale aj geneticke rysy, zmyšlanie, intelekt, vôlove vlastnosti, oni čiastočne nemôžu za to, že sa správaju ako retardovani, ale toto by mal skor psychiater riešiť, ako pracovať s takymi ludmi
a čo sa tych bytov, jedla, šatstva tyka, tak bohužial na nich neplati, všetko zadarmo im pod nos dať, lebo za tyžden všetko rozobrané, ale v tomto pripade by som skor volila naučiť ryby chytať, ako im davat stale rybu
a ked sa budu geometrickym radom rozmnožovať, už to bude problem, aj finančny aj spoločensky..toto spoločnost donekonečna neutiahne, predstavme si, že sa zajtra zobudime a osadnikov bude 5 milionov a Slovakov 4.5miliona tak Slovaci budu robiť len na ich davky a samým nezostane na jedlo
lenže to by si vlada musela vidieť dalej ako od nosa

@karolinakr pri ľuďoch platí jeden paradox - čím lepšie životné podmienky, vyššia vzdelanosť a povedomie, tým menej detí...
Toto je cesta, len ako ju dosiahnuť..
Ono, ani tie dávky nepredstavujú až takú finančnú záťaž, ako by sa mohlo zdať. Oveľa viac peňazí sa vyhadzuje na iných miestach..
Ale áno, sucasny stav nie je dlhodobo udržateľný...

anonym_bd96de
7. aug 2025
@mizoko

@anonym_bd96de ešte raz ja neplujem síru len popisujem ako to je. To že tebe sa to nepáči je tvoj problém nie moja vina. Ja sa s tými ľuďmi bavím narozdiel od viacerých z vás ktoré len ľutujete ale problém nevidíte a ani nemáte potrebu riešiť. Len prehadzovať vinu na majoritu. A pokiaľ viem,stat sa o deti v decakoch stará len do dovŕšenia 18 rokov. Potom ich systém vypluvne a viac sa nestará a tie deti končia potom rovnako - väčšinou na ulici. Nevedia sa o seba postarať samé lebo nikdy nemuseli. Bola si niekedy aspoň pozrieť v decaku? Či zas len trepeš. A prečo by sa mal stále starať štát keď rodičia sú zámerne nezodpovední. Oni vedia že nemajú na to sa o deti postarať a aj tak si ich nasekaju jak plána jabloň jablka. Veď prispievaj tým ľuďom,dávaj im oblečenie,jedlo,uč ich starať sa o seba. čo robím ja? Adresné konkrétnej rodine dávam oblečenie jedlo,kozmetiku. Zaujímam sa či deti nepotrebujú niečo do školy,či matka má možnosť a chuť sa zamestnať. Ale ak zistím ( aj ďalší ľudia čo takto prispievame) že daná osoba nemá záujem sa sama starať o deti a len čaká kým niečo donesiem aj keď má možnosť ísť do práce tak to sekneme. Teda aspoň ja. Preto to robím adresné konkrétnej rodine. Aby som vedela že to má zmysel. Tiež som sa zaujímala o to robiť buddyho - teda pomôcť deťom z decaku pri štarte do zivota. A teraz čo robíš konkrétne ty?

@mizoko ty si taký pokrytec. Hráš sa na matku Terezu a pritom ich tu haníš na 6tich stranách, srší z teba až nenávisť. V každom príspevku sa opakuješ ako papagáj, že pomáhaš, prinesieš len pár obnosených vecí... Chodíš tam, aby si sa mohla povyšovať nad tými úbožiakmi, lebo na viac nemáš. Keď pomáham, tak to robím z presvedčenia, že chcem pomôcť a nie aby som sa tým prezentovala aká som úžasná a dobrá osoba.
@beronsche bolo mi vysvetlené, že chudobní rómovia hlavne v slumoch majú nadstavenú mentalitu, čím viac detí tým sa budú mať lepšie na starobu, aby sa o nich mal kto postarať.
Každý nadáva na osadníkov, pritom je to vina štátu, že dopustí, aby takto ľudia žili.
Dlhé roky sa to ignoruje, kompetentní nič nerobia pre to, aby sa to zlepšilo.

anonym_036dc8
11. aug 2025

Páči sa dievčatá. Toto je všade, na Vínnom, celej Šírave, Domasi, kúpaliskách v mestách na východe vrátane tých maďarských. A aby sme sa chápali, toto nie sú tí nešťastníci z osád, ale tí z Anglicka, ktorí sú tu doma cez leto. Čiže bonitní, žiadne traumy.

karolinakr
11. aug 2025
@anonym_036dc8

Páči sa dievčatá. Toto je všade, na Vínnom, celej Šírave, Domasi, kúpaliskách v mestách na východe vrátane tých maďarských. A aby sme sa chápali, toto nie sú tí nešťastníci z osád, ale tí z Anglicka, ktorí sú tu doma cez leto. Čiže bonitní, žiadne traumy.

@anonym_036dc8 s hentou bandou si nikto neporadí?

mizoko
11. aug 2025
@anonym_036dc8

@anonym_036dc8 to nie je pravda! 😏 Oni sú len frustrovaní a preto to robia. Lebo kvôli majorite majú zlí život. A ty tomu nerozumieš. A prestaň,je to rasistické! 🤣🤣🤣 ( Sarkazmus)

anonym_53ce63
11. aug 2025

@anonym_autor moju malú 1,5 ročnú dcerku raz sotil na ihrisku 4 ročný cigoš, myslím že bol adoptovany lebo otca mal bieleho, no hnus, odvtedy ju od takých deti beriem čo najďalej….

senta_sofia
11. aug 2025
@anonym_036dc8

@anonym_036dc8 zazili sme v aquaparku na Sirave, pri 25tom som prestala pocitat, kolko ich doslo. Ovesani zlatom, potetovani, ziadni chudaci, ani pocerni neboli. Mozno clovek neznaly pomerov by ani nepovedal, ze su to Romovia, deti sa medzi sebou bavili po anglicky. Bohuzial tym, ako sa spravali, tak si kazdy spravil velmi rychlo obraz. Takze ano, su taki, co chcu a dokazu sa zaclenit a su taki, co jednoducho nechcu.

Strana
z6