Ako vnímate obézne ženy?
Ahojte
V poslednej dobe si vsimam, aky boom obezity tu mame. Okej, nehodnotim zeny tesne po porode, ale staci sa pozriet uz na deti v ZŠ. Vela z nich ani behat nedokaze.
Mlade 20 rocne zeny sa napchaju do crop topov a leginok, no postavy na to nemaju.
Zaklincovala to zena, akoze influencerka na ig, ktora na moje zdesenie nema ani 30 rokov, no slusnu morbidnu obezitu. A 17tis sledovatelov, ktori jej pod fotku, kde svoje obrovske telo zahaluje do obrovskych nevabnych siat pisu, ako jej to pristane a aka je krasna.
Pytam sa teda, to naozaj je toto krasne?
Zena, vychodniarka, je sice naozaj mila a prirodzena, ale naozaj sa treba tlapkat po pleci, ako jej pristane 100kg nadvahy?
Ako to vnimate vy?
Nieje to totiz iba esteticky problem, ale vznikaju z neho mnohe zdravotne problemy.
@viestta Presne tak, chlapi su minimalne tak klebetni ako zeny.
@zmrzlinka2021 tak kazdy zije troska inak a vnima svet okolo inak, jasne ze aj za nasich mladych cias sa vedeli baby dogabat 🙂 ale ja a moje okolie bolo taketo
@zuzinka888 tak ja neviem, ale podľa toho čo píšeš, dnes keď som bola na kúpalisku tak asi 90% ľudí zajeda svoj bôľ a trápenie. Toľko tam totižto bolo ľudí s nadváhou a až obéznych.
@wodanka prave som prisla z kupaliska, mam ten isty pocit....ale to tu nevysvetlis...pravda je ze aj ja som bola pred 20 r obezna z dovodu navykov a traum z detstva...
@hladamematku obhajoba nadváhy a obezity naberá na intenzite, nakoľko už väčšia časť spoločnosti sa nachádza v tomto spektre, tak sa hľadá preto ospravedlnenie. Je to jednoduchšie ako schudnutie.
@zmrzlinka2021 ahoj, ja ti odpoviem na otázku z pléna. Áno stretla som sa s tým a stretávam bežne, ako niekto obhajuje obezitu. Napríklad :
1. Kamarátova mama je celý život veľká baba, široká, vysoká. Problémy s nohami, operované žily, kolená. Asi 2 roky dozadu som ju stretla, pýtam sa ako sa má... Ona:,, Ani sa nepýtaj, taká som na*ratá, idem od ortopéda, a povedal mi že mám veľkú nadváhu, mám schudnúť, aká to je záťaž na. kolená... Tak som mu povedala, že k nemu prestanem chodiť a myslím to vážne, už som volala neveste, nech mi nejakého nového ortopéda zoženie.!!!" V duchu som si pomyslela, no ale pán doktor má zjavne pravdu keď máš 40 kg nadváhy.... 🤔
2. Kamarátka má obézne dieťa. Ale že fakt... jedálniček väčšinou sladké jedlá, na Mikuláša igelitka Coop Jednota sladkostí od každého rodiča, babky, dedka, krstnej.... Pediatrička naznačila možné riziko diabetesu v budúcnosti... Kamarátka celá napálená, čo si to pani doktorka vôbec dovolila...?!
3. Poznám 2 pediatričky. Vyjadrili sa, že sa už ani neopovážia dnešným matkám vyjadriť svoj názor na nadváhu alebo obezitu detského pacienta. Práve z dôvodu verbálnych útokov matiek. Takže? Myslia si svoje, matka predsa svoje dieťa vidí, kúpe, prezlieka... Informácie sú dostupné všade...
4. Susedin syn obézny. Suseda mu dá 6 palaciniek s Nutelou a šľahačkou na večeru. Chlapec pri jedení až červený, pot z čela, na zátylku. Vypýta si dupľu... Chlapec typ postavy jablko, ramená a paže od tela, taký je okrúhly, brucho mu preteká z nohavíc. Suseda sa len smeje, že nech sa naje ako Valibuk, keď mu chutí. 🙄 Však sa vytiahne (vyrastie z toho)
5. Moja mama, typ postavy jablko, brucho väčšie ako prsia, operované kolená... keď príde diskusia na zdravie a kilá ktoré nosí, je v odpore a hneve. Ale na koho? Sama na seba! V kabínke obchodu chytí nervy a povie, že je otrasná. Že na ňu nič nemajú.. Pritom je pekná žena, až na tých 30 kg nadváhy... Večer keď tlačí 300 g Milky je šťastná. Ja ju volám na walking, ona sa obháji, že v robote sa nabehá dosť, že na niečo sa umrieť musí...
6. Moja sestra: fajčí, antikoncepcia, polotovary, jedlo z donášky, nevarí, mleté mäso z Lidla za 1.99€ najlepší nákup. Keď jej to rupne v bedni objedná Keto prášky za 400 € na mesiac, obháji si to, že tam má všetku výživu. Schudne 9 kg, potom 20 priberie. Pohyb veškerý žádny. Keď príde debata na leto, plavky, šatník, mení sa na zombie a obhajuje si svoju obezitu spomaleným metabolizmom, vekom (40 rokov)...
7. Taký asi najviac verejne známy MUDr. Bukovský. O racionálnej strave a výžive píše možno aj 30 rokov. Ešte aj dnes v roku 2023 je práve väčšinou obéznej spoločnosti na pranieri a morovom stĺpe, prípadne múre hanby. Posmešky na jeho vzhľad a štýl stravovania. To, že oblečie jeansy z maturitného ročníka si zjavne nikto nevšimol.
Takže áno, ja sa z obhajobou obezity stretávam bežne. Napriek tomu nikoho nenapádam, neurážam, neposudzujem. Čo telo, to príbeh. A je na každom z nich ako sa rozhodnú žiť a či sa im žije dobre. Ja=moje telo =moje pravidlá. 😉
@jamimo ❤
@hladamematku najviac to tu prezivas ty a mega sa ta to dotyka. Jedna je hrkalka druha je obezna pre teba . 😁davas ludom nalepky a diagnozy na mk to uz same o sebe moze byt diagnoza. Ved Daj foto svojho tela z kupaliska ked si bola z tych 10% co nie su obezni. Ale v podstate nemusis tiez tu len robis internet trolla a pohorsujes sa nad ludmi. Take a chill pill je to len internet . Mysli si co chces . Len v realite ked zacnes druhych urazat pre ich vyzor moze sa ti to raz dva vratit. Spokojna osoba tolko neriesi ako vyzeraju druhi. Mat v sebe tolko jedu musi byt tazke . 🥹
@hladamematku Nepostnes fotku tvojej postavy?
@nechce sa mi citat, co ti tu pisu ine. Nastavenie spolocnosti totiz slovenskej je proti obezite, co je v poriadku, no je nastavene nenavistne, pozera sa na problematiku ako na poruchu vole a na ludi, ktori maju vahu inu a inak vyzeraju ako na ludi, ktori nie su schopni zvladnut stravovanie a to je proste skratka, ktora uz vporiadku nie je.
Su jednoducho ludia, ktori maju stavbu tela nie astenicku, ale pyknicku, teda nemaju sancu byt stihli v takom podani, ako niektore kocky s poruchami prijmu potravy beziace na uliciach Bratislavy. A ked sme pri tom behu, nie kazdy si ho moze dovolit, to by ti potvrdil kazdy kardiolog aj ortoped.
Mne na tvojom komentari asi najviac prekaza to, ze by sa nemali citit v svoje kozi dobre a tiez, ze nemozu byt chvalene, ze im to svedci, ze maju tiez narok citit sa krasne.
Skus sa pozriet na cesku stranku - https://mojetelojemoje.cz/ - Cesi su zas popredu pred nami, ak nie o 100rokov, tak aspon o polku z toho a tak rozumeju tomu, ze to, ze obezita ako ochorenie nie je ok a ze ma nasledky este neznamena, ze ak clovek ma konstrukciu inu ako je standard, tak ze by nemal mat narok na nic, ani na to mat hodnotu ako clovek a moznost citit sa ok vo svojej kozi.
Tiez si nastuduj, kolko je za tym tvojim vyrokom bolesti pre inych, ked pocuvaju iba toto.
Teda nie, ak cloveku nechas jeho pokoj a pohodu este neznamena, ze velebis obezitu.
A ani s tou obezitou a ochoreniami to nie je uplne jednoznacne, tak ako vo vsetkom. Ludia su chori aj tenki, nie kazdy clovek, ktory ma kila plus musi byt automaticky chory, nie kazdy z nich len sedi doma pred telkou, je chipsy a zapija ich kolou. To su stereotypy. Ulahcuju nam zivot, no nie je to dogma, kedze si prides, ze si skor na vyzivu a zdravy zivotny styl, tak ti k stranke z Ciech o tele ponukam vyborny podcast, pan myslim ma celkom jasno v tom, co hovori - https://video.sme.sk/c/23130277/palenik-ludia-s...
Skus pocuvat pozorne a zloz ci tie cierno-biele okuliarky, svet je komplexny a teda farebny. A to som ti napisala uz pomaly A4 a stale nemam ani percento moznosti, preco ludia maju niekedy problem s vahou. Vravi sa hybte sa, chodte peso, sportujte, najdite si na seba cas, ano ja mozem, ty asi zjavne tiez, ked mas cas na x-tu temu o tucnote, lebo tak by si to asi nazvala, ak by si si trufla tu byt aj neanonymne. No su aj zeny, ktore jednoducho po porodoch uz neschudnu a ver, ze sa mnohe snazia a nejde to.
Potom existuje k panovi Palenikovi doplnenie a to je taky krasny sociologicky termin - pracujuca chudoba a to nie je len o kvalite penazi a nakupoch, ale aj o kvalite zivota moja zlata, skus googlit, nechce sa mi aktualne za teba - ceska sociologicka alebo socialna antropologicka sa zamestnavala v takych pracach, kde to platovo vychadza na pracujucu chudobu a celkom dobre popisala mechanizmus toho, co sa s clovekom deje, ako velmi klesa sebahodnota, moznosti vidiet otvorenu buducnost a vidiet ju pozitivne, ako sa nabaluju problemy, pretoze do prace musi a inu nevie v regione aj vdaka vzdelaniu aj dalsim okolnostiam najst a kazi sa postupne zdravie, nielen stravou ale aj narocnostou prace, nedodrziavanim podmienok prace - prestavky, moznost ist na WC (banalita co? kolke to nepozname a kolki s tym musia zit, aj starsi ludia, ktori na WC chodia castejsie, najma ak maju pracovat v teple a prijimat tekutiny - myslim, ze aj na Slovensku sme uz mali umrtie v takejto tovarni pred rokom? dvomi? zomrela 50rocna pani, niecia mama, babka.....len tak na margo komplexnosti.)
Dalsia vec, ktoru doporucujem k tomu nastudovat a prebrat s niekym kto sa v problematike orientuje je nedostatok spanku, vstavanie do prace o 4:15 alebo praca na zmeny, to su vsetko veci, ktore ovplyvnuju kvalitu zivota ludi a teda aj ich zdravie, vratane hmotnosti. Mam pokracovat?
Matky samozivitelky dalsia tema, ktora ma k tomu co povedat, pretoze nabaluje dalsiu miera stresu, pohoda ktoru si mozes dovolit....
A ano, urcite mas v tom baliku aj ludi, ktori by potrebovali edukovat v tom, co je zdrava strava a co je vhodne kedy. No neuveris, aj tu nastavaju komplikacie, ziadna ciernobiela cesta, ziadne rychle instantne riesenia, ziadne dialnice k tomu ako to so zdravou stravou je.
Ja som starsi rocnik, teda pamatam mliecne desiaty a rozky k nim, pamatam reklamy z konca komunizmu na jedno vajce denne a tak rozne, potom prisla era ze ziadne vajce...teraz uz je vajce zasa na zozname, ze ok, moze byt, je to zdrave ale v prusery je mlieko a vlastne vsetko biele v kuchyni - biela ryzia, biela muka, cukor...konec...zas mame tmu pred ocami. Este medzi tym co bolo ok, mlieko aj vajce a potom nie, bola aj doba tesne po pade komunizmu kedy nebolo nad Ramu, Veto a ine rastlinne tuky, lebo maslo fuuhh a mast ani nehovor a svete div sa, uz su tiez v kategorii rehabilitovane potraviny spolu s vajciami. Zrazu sa vie, ze ak smazis tak vypust olivovy olej na salat a na na panvicu k masu daj radsej kus masti alebo masla, rastlinne tuky zrazu na raz provokuju rakovinu a co ti to ma povedat? Aj tu na tomto poli plati lobbing a aj tu by mal platit ak nie zdravy rozum, tak kriticke myslenie, ktore ti umozni citat informacie, vyberat z nich, triedit ich, kategorizovat ....pretoze ak clovek chvilu premysla, tak si povie preco by malo byt aktualne to sojove, konopne, makove, a netusim ake mlieko lepsie ako kravske? A preco by malo byt vsetko raw okrem toho, ze je to moderne aj zdravsie? preco by si mala mat denne xkrat smoothie? Schvalne sa opytaj svojho zubara co povie on na tvoju sklovinu po takej nalozi ovocnych stiav....
Medicina jednoducho akokolvek to roky skusa nie je klasicka prirodna veda, nie je to matika ani fyzika, medicina nerada, no potrebuje brat do uvahy aj interindividualne rozdiely a teda brat kategorie, ktore pouziva ako voditka a k tym voditkam potrebujes vidiet cloveka ako komplex, ako ludsku bytost, potrebujes ho pocuvat a vnimat - nespochybnovat co ti hovori, ake ma skusenosti, pretoze su aj vyskumy, ktore ti jednoznacne povedia - je leto, cas opekaciek, ze su krajiny, kde opekane maso na ohni sposobuje rakovinu - nemozu si ho v takom mnozstve dovolit ludia azijskeho typu....ale div sa svete spanielskym zenam a zenam z juznej ameriky rovnake mnozstvo robi dobre a pozitivne ovplyvnuje ich zdravie...ako toto citat? No, ze su aj veci, ktore su neprenosne, ktore suvisia s kulturou a tradiciami danej krajiny....a este stale nemame obrazok cely, neuveris, ale este stale to moze byt aj inak.
Len namatkovo pre komplexnost obrazu:
- problematicka voda, ktora casto obsahuje zvysene mnozstvo hormonov, vplyva aj na to co vidis ako hrudniky chlapcov
- problematicka strava, ktora je sice ''lacnejsia'' no pochybnej kvality - kuracie maso a jeho sposob chovu ti asi nemusim vysvetlovat, ci?
- nedostatok volnych moznosti pre sport a oddych starsich deti - nemyslim ihriska pre skolkarov a prvy stupen - vidis vo svojom okoli moznosti, neplatene pre vyzitie teenagerov? - predstav si, aj to su len deti, len sme na to zabudli
- pretazovanie deti - doslova sa pouziva pojem ''prekruzkovanie'' - deti s nulovou moznostou manazovat si svoj volny cas, naproti nim stoja tie, ktorym sa nik nevenuje, pretoze rodicia su prave ta pracujuca chudoba a tu ano je dostupny rychly cukor a jeho nadbytok, kofein v detskom veku, alkohol, cigarety, drogy...(netvrdim, ze len tu, stale plati, ze to moze byt aj inak)
- poruchy prijmu potravy ako samostatna kapitola, nie stale sa pri nich iba chudne, patri tu okrem anorexie a bulimie aj zachvatovite prejedanie a to nie je nic prijemne a nic kde by si ludi podporila posmechom
- ine psychicke poruchy - tiez nie pri vsetkych chudnes
- poruchy hormonalne alebo aj lieky - lieciva, ktore ti ludia beru - nemaju na vyber a ovplyvnuju ich hmotnost
- osamelosti najma u starsich
- rychlost - doba sama o sebe nazvana ako tekuta, kedy sa vsetko deje ''za pochodu'', ak sa pozries na krajiny, ktore maju dlhovekost a nebudes brat za zdroj informacii Markizu tak zistis, ze stredomorie alebo Japonsko niektore ostrovy ale aj ine ''ostrovceky'' dlhovekosti aj v inych castiach Azie su nimi nie len pre stravu, nie preto, ze jedia ryby a olivovy olej, ale funguje u nich komunitny zivot, jedia spolu, maju na spolocne jedlo cas....nieco ako fabriky u nas? alebo korporaty? alebo skolske jedalne, kde detom od mala vstepujeme, ze sa maju najest raz dva, lebo nemame miesto pre kulturu stravovania a najma potichu, aby to proste do seba ''lupli'' a mohli bezat na obed dalsi...
a to stale nemame komplexny obraz na problematiku. Chapes to konecne? pri tretej ci ktorej teme?
Ja sice neviem, koho sledujes na instagrame a vadia ti jeho lajky ale vypni to a rob cosi uzitocne.
......a este skus ozaj pozriet na seba, na ludi vo svojej blizkosti, ci tam nie je co zlepsovat, lebo za mna ak kazdy zacne od seba, bude to tu vyzerat inak. Ty by si mohla napr. trenovat privetivost, vludnost, empatiu, take to lepsie oko na inych alebo aspon rovnaky meter ako mas na seba, tak maj aj na nich a smerom k svetu cudzich ludi, o ktorych nic nevies, nevies cim prechadzaju, tak tam uplatnuj zlate pravidlo ak im nevies pomoct, tak aspon neublizuj! Nikdy nevies, kedy budes vdacna, ak ho niekto uplatni voci tebe. Pekny vikend aj leto.
@tomsta003 dakujem, verim, ze to aspon par ludom usetri zranenie, ktore si nezasluzia
@wodanka ahoj, uplne neviem, ci myslis mna, ak ano, tak mi daj vediet, kde je to arogantne a v com. Diky. Za seba si to nemyslim, ze tam vobec, co i len pismenko arogantne je, nedava to totiz zmysel, ak by som chcela byt arogantna, tak to urobim v jednej vete, tak ako je dobrym zvykom na MK ale aj v slovenskej spolocnosti vo vseobecnosti. Nepisala by som tu dve A4 textu - nadava sa obvykle kratko, usecne, clovek sa ofuci a zmizne, neda sancu ani priestor na dalsiu diskusiu a ak tam citas prisnost a ton, ktory ma poukazat na to, ze ako spolocnost nie sme mila a ustretova, ze sme chapajuci a tolerantni len k ludom, ktori su velmi podobni nam alebo rovnaki, tak ano, to priznavam, ze ten ton tam je a je tam cielene. Je dobre ak si obcas clovek moze nieco take precitat, vypocut aj "natvrdo" a potom sa moze doma v klude pozriet do zrkadla a povedat si, som to naozaj ja? Som taky? Chcem byt taka? Nie vsetky diskusne prispevky maju byt laskanim. Je to, ale pouzite rovnako ako korenie s mierou, bez toho, aby som autorku alebo dalsich s podobnym nazorom urazala. Alebo ti mam povedat, ze inak sme narod laskavi a prajni, co o sebe bohuzial tvrdime len my sami? Len obcas si na seba ukazeme prstom a smejeme sa na sebe bud ako "na hrkalkach alebo tucniakoch?"
@atinkaa nechce sa mi citat cely tento traktat, ale co ma zarazilo a nesuhlasim hned v prvom odstavci - podla mna praveze vacsina obeznych ma problem jedine so svojou vlastnou volou a ked sa budeme takto chlacholit, ze ved to je choroba a oni za to vlastne chudatka ani nemozu, je to velmi zle a kontraproduktivne…Ano, niektori su mozno chori, ale ti su v absolutnej mensine, staci sa len pozriet, cim sa vacsinou vidite krmit tlstych ludi…a hned ti to bude jasne. Alebo, ide rodinka a vsetci su tlsti - chces snad tvrdit, ze su vsetci chori? No isteze nie, len jednoducho vyznavaju nezdravy zivotny styl. Cize nehrajme sa tu na to, ze su to chore obete, co nevedia co robia a nedokazu to ovplyvnit… Mne moze byt ozaj ukradnute, ako niekto vyzera, ale uz napriklad liecba pridruzenych ochoreni ide aj z dani nas vsetkych…tak by sme sa mali ako spolocnost snazit nieco s tou stupajucou obezitou a alarmujuco uz aj u deti, zacat robit.
@atinkaa Nic arogantne v tvojom prispevku podla mna nebolo. Ale velmi vela alibizmu urcite.
Ja mam kolegyne, kotre nemaju problem mat chlebove na ranajky, na obed reznik so zemiakmi a este vyvaraju na veceru. Neradi sa potia, takze minimalny pohyb. A je to teda na nich vidiet.
A potom mam kolegyne, ktore maju na obed zasadne salaty. A teda aspon 3x tyzdenne sa nutia ist behat (pripadne do posilky)...nie vzdy ma na to clovek chut samozrejme (ja mam na rezen a 5 krajcov chleba chut skoro kazdy den, ale tak geny no), ale hovori sa tomu disciplina, sebakontrola a zivotny styl.
No...dnes je moderne vsetko zvalovat na chorobu. Neposlusne,nevychovane deti maju adhd, lenivi, nenazrani ludia maju tiez nejaku chorobu,hlupi nejaku dys... ano,ja nepopieram,ze tieto chorobu nie su. Su,ale urcite ich nema kazdy,ale na toto to vzdy hodime. Aj ja mam kila navyse cca 15kg, vyzrala som sa. Teda resp,ja som nejedla vela,ale hluposti,nepravidelne a casto dojedanie za detmi a pohyb takmer ziadny. Sice kazdy den minimalne 15000krokov ale nic navyse. Nebudem to zvalovat na chorobu. Mam vo svojom okoli dist ludi ktori sa napchavaju hlupostami ale keby nieco su chori. Mne inak obezni ludia nevadia,ved je to ich telo aj zivot. Mne je ich skor luto,lebo vidim ako tazko sa mnohi hybu a robia rozne ukony,plus sa pridruzia aj ine dg. A zvlast mi je luto deti,a,ze ich teda je dost obeznych. Inak co mi vadi,teda ani nie ze vadi,ale je mi to cudne a nechapem to,je ako sa obliekaju niektore. Obtiahnute saty pod zadok,leginy ktore takmer presvitaju a k tomu crop top. To ja nechapem. Pritom dnes aj obezne zeny ci muzi,sa mozu obliect pekne a zakryt nedostatky....
A napriklad sa mi dnes tiez nechce, ale idem behat a potom dam nieco lahsie na obed...myslim ze rezen to ale nebude, aj ked by som teda veeeelmi rada. :joy
@number19 jooj mnam. Ja tiez teraz asi 3t sa snazim stravovat pravidelne a medzi jedlami nic,pit len cistu vodu,caj. A cvicit aspon par minut denne. No je to tazke,ale to mam za tu nenazranu papulu 🤣🤣
@lelelienka keď má človek pridružené choroby,lekár ho na preventivkach upozorní (predpokladám),akému riziku sa vystavuje.
A už je na samotnom pacientovi ako sa zariadi
My ako spoločnosť máme s tým robiť čo? Skús dať nejaký príklad ,ty ako jedinec,čo by si mala ..
Opakujem - neobhajujem ani nekritizujem
Tabakový priemysel "produkuje"xy chorých ľudí ,ktorí sú liečení z daní poplatníkov
Ako spoločnosť čo robíme proti?
A akohol?
Všetci vedia ako cigarety,alkohol a v neposlednom rade aj obezita škodia
Príspevok ale hovorí o inom- a síce: "ako vnímate obéznych ľudí"
A čo zaráža mňa je reakcia dospelych ľudí,ktorí píšu vety ako -hnusi sa mi to
A to nie je správne absolútne.
Včera som sa vrátila zo Španielska. Slováci by si mali jednoznačne zobrať príklad tolerantnosti ktorá je v tej krajine.
Žiadne zazeranie,žiadne chichotanie,žiadne poukazovanie "inakosti".(vo všetkých smeroch)
@lelelienka ano, obezita moze byt problem s vlastnou volou. Presne ako je problem s vlastnou volou napriklad ohryzanie nechtov alebo kadejeke ine zlozvyky. Na druhej strane ak niekto z povodnych 40 kil nadvahy to stiahne na 20 a dalej sa nevie, nemoze, nedokaze dostat, tak co s takym? On spravil pre sebe vela, ano, mal by viac. Ale je to dovod aby sa mu okolie posmievalo, aby sa ho stitilo?
@number19
@lelelienka dievcata, ja som nepisala vyhovorky - alibizmy a vobec vam vas pohlad na vec neberiem - je to v konecnom dosledku kazdeho vec, ako sa bude spravat k svojmu okoliu, pokojne sa da aj vsetkych urazat a nebrat ohlad na to, ze su to tiez ludia, ktori maju vlastnu hodnotu, o ktorych casto nic nevies a robis si hodnotiaci usudok bez toho a bez ohladu na to ako sa citia. Pricom kazdy, ked je v situacii, ktora sa zas tyka jeho (a nemusi ist o kila plus, ci minus), tak si prave tie ohlady a citlivost k sebe praje.
Ja som tu dala prispevok do diskusie, pre predstavu o akej multifaktorialnej zalezitosti sa bavime a neviem kolko mas kolegyn @number19 , ktore takto jedia a podla teba nerady so sebou nieco robia, tiez neviem, ci sme v kategorii zien, ktore uz by skutocne mali obezitu nejakeho stupna s hroziacim zdravotnym rizikom a vobec nikde nepisem, ze take zeny, taki ludia nie su, urcite su a je to podmienene aj kulturou stravovania od deti. Moje deti napr. prvy raz videli sladeny caj v skolke a kedze sme vidiecka skolka, ktora odmietala vlastnu flasu, tak moje dieta som vyberala o 12 zo skolky uz hladne, smadne, pretoze ten caj nepilo a vodu nedostala. A zas to ber, len ako priklad, jeden, vobec netvrdim, ze je to jedina vec, ktora ti jedina spusti cely proces, no stravovanie od detstva, od toho, co je celou spolocnostou vnimane ako bezna strava je tiez nieco co prispeje k zdraviu alebo k chorobe. Rychlost jedenia mimochodom rovnako dolezita, ak nie dolezitejsia ako to, co jes, pretoze ten pocit plnosti pri zhltnuti obeda za minutu nepride tak svizne, nutenie deti dojest jedlo, aj ked uz nemaju pocit hladu.....Neviem kolko krat si mala ty alebo tvoje deti na obed v skole salat. Nic v zlom a nie nie je to vyhovorka, je to aj o kulture stravovania, opat nejde len o rodiny a stravovanie v nich. Ide aj o rigidnost systemu, ktory je opat pomaly, nefunkcny a zas ako inak komplexny, tie zeny co varia v jedalniach sa tam pachtia za plat, co by si nechcela vidiet....
Nic z toho nie su vyhovorky, ani obhajovanie, len dasie body, ktore potrebujes vziat do uvahy, ked skladas mozaiku s nazvom obezita.
@lelelienka a to, ze sa ti nechce citat, neviem....pisala som, ze musis? v pohode to preskoc, text bol aj tak urceny @autorka, len mi vypadlo to slovo za zavinacom v nom.
Problem dnesnych ludi je aj v tom, ze nerozumeju a nechcu citat dlhsie pisane texty ako statusy, memecka, obrazky, no komplexnost sveta tymto nemas sancu obsiahnut. Uz vobec nehovorim o tom, ze mnohi nerozumeju zakladom logiky a argumentacie, ze ak ja poviem A, tak to neznamena, ze neplati/nemoze platit aj tvoje B a vysledkom je potom obraz spolocnosti, ktory je aky je.
@viestta nikdy nie je dôvod niekomu sa posmievať, štítiť sa. Je to úbohosť a prízemné myslenie. Ja mám napríklad obdarenú hruď. Od 7.triedy ZŠ. Behy mieru, 10-12 minútovky pre mňa za trest. V tej dobe maximálny luxus podprsenka "lambada" z Maďarska. Vždy som bola terčom posmeškov ohľadom mojich pŕs. Raz to boli riadne bomby, potom cicky, dobré kozy, vankúše na ktorých chcel spať každý spolužiak, alebo dobré obaly na mlieko, vemená... Vždy som ich skrývala, hrbila sa, parila v lete v svetroch. Dnes? Aj dnes každému chlapovi skĺzne pohľad. Aj dnes sa mi ujde sexuálnych pripomienok, úškrnov od chudákov, ktorí si myslia, že sú zaujímavý, že mi polichotia, ohúria 🤦♀️Viem sa však brániť, zaujať postoj... Ľudia sú však neokrôchanci bez taktu. Mám na obezitu (myslím že) slušný a racionálny názor. Nikdy by som si však nedovolila niekomu sa posmievať, ohovárať, ukazovať prstom... A je úplne jedno, či má 20 kg nadváhy, nohy do X, alebo predkus...
@atinkaa amen! ❤️❤️❤️
Mne je smutno z toho, že mnohé dospelé ženy-matky tu majú potrebu takto kydať na ľudí, o ktorých nevedia nič. Čo potom naučíte deti? Aké hodnoty im vštepíte? 😢
Este by som rada uviedla, že existuje 5 génov obezity - moja kamoska je genetička/vedkyňa na fakulte. Robila mi testy a mám ich všetky.. z otcovej aj matkinej strany. Okrem toho mi po druhom pôrode úplne “odišla” štítna žľaza, beriem vysoké dávky euthyroxu. Podla niektorých z vás by som ani nemala vyliezť na svetlo Božie a oblečená vo vreci len čučať doma. Alebo?
A úplne dobiela ma vedia naštvať tie hlúpe drísty o tom, ako sa celá spoločnosť skladá na zdravotnú starostlivosť pre obéznych ľudí.. to naozaj? Nuž tak potom neplaťme zdravotnú starostlivosť ani fajčiarom, alkoholikom, neplaťme ju extrémnym športovcom, ľuďom, ktorí jazdia rýchlo.. neplaťme ju anorektičkám, bulimičkám, baletkám, ktoré si zničili kĺby a šľachy. Neplaťme ju radodajkám, ktoré si uhnali rakovinu krčka, neplaťme ju HIV pozitívnym kvôli ich rizikovému sex. správaniu. Garantujem, že každý z nás by sa v niektorej skupine našiel.
9 strán o obezite 🧐 hmmmm 🤔
hotový vedecký výskum 🤦
@atinkaa Prepáč, ale toto je pre mňa siahodlhý traktát alibistický kecov ako sa niečo nedá. Nikdy nebola taká možnosť informovanosti ako je v dnešnej dobe. Týka sa to všetkých smerov- od zdravia, až po stravu, pohyb.... A všetko to, čo si opisovala existovalo desiatky a stovky rokov pred nami, napriek tomu tí ľudia nevyzerali tak ako dnes. Všetko je výsledok konzumu, lenivosti, prezerania a pohodlnosti. Pracujúca chudoba bola aj za socializmu, len nikto nesmel otvárať hubu. Aj všetky poruchy boli aj za socializmu, napriek tomu nebolo na uliciach to, čo je dnes. Týka sa to už malých detí, 10 roční chlapci majú dvojky prsia a brucho čo im prevísa cez nohavice. K ostatnému sa vyjadrovať nebudem, lebo naozaj toto všetko je tu s nami stovky rokov, ale stovky rokov tu nie je s nami to, že žerieme pri telke nezdravé, tučné, mastné presladené veci a sedíme na riti a nehýbeme sa. Takže výhovoriek by som ti napísala aj ja ešte na ďalšie štyri strany, od hormónov cez genetiku a podobné kecy... ale tých naozajstných obezit z akýchkoľvek zdravotných dôvodov je 1%. Kam zaradime tých ostatných tučných ľudí? Včera som videla v autobuse pubertiačku, ktorá mala asi 80kg, mala bedrové nohavice a crop top. Bolo mi smutno pri pohľade na ňu, mala asi o 20 kíl viac ako ja a mala 15 rokov.
@top_manazerka popísala si to čo cítim a nie je to len kvôli obezite...
Ľudia zabudli byť ľuďmi 😢
Čím ďalej tým menej chodím medzi ľudí, väčšinou som doma a oveľa radšej mám zvieratá ako ľudí 🙂

@hankm akokeby muzi nerobili to iste, len v inom prevedeni. Ano, oni "sukmenvcov" az tak nepreberaju, to radsej "operu" vsetky zeny na dohlad, mimo dohladu a este aj take, co su za obzorom. Hned po tom ako preberu nesmrtelnost chrusta, politiku a futbal skoncia pri "hodnoteni" zien. A este pri tom aj slintaju (viem, robila som v kolektivoch kde na 30 chlapov pripadla jedna zena)