icon

Ako vyjadriť vďačnosť za nechcené dary?

10. jan 2024

Aký máte názor na nechcené dary? Podľa niekoho by sme mali byť vďační a s úsmevom prijať a oceniť snahu ale úprime, ja neviem načo je dobrá takáto brutál pretvárka. Ja sa väčšinou ani nedokážem tváriť že mám z niečoho radosť keď je to úplná blbosť, ktorú nevyužijem. Napríklad na Vianoce hlavne od svokry vždy podostávam blbosti. A vždy hovorím, nech mi nič nedáva, nekupuje. Myslela som, že jej príde blbé nič nedať, tak som si tento rok teda vypýtala jednu konkrétnu knižku. Aj tak som podostávala blbosti. A niekedy sú to fakt extrémy, napríklad sprcháč proti ekzémom alebo sviečka čo vyzerá ako na hrob.
Teraz čakáme bábo a dovliekla mi 2 plné krabice detského oblečenia. A teda mala by som byť asi vďačná, že to nemusím kupovať ale tie veci sú podľa mňa fakt škaredé. Chcela som mať radosť, že si budem bábätko pekne obliekať no ale teda teraz asi musím použiť toto, inak budem za nevďačnicu.
A aby ste si nemysleli, že som vysadená na svokru, tak aj moji rodičia mi dávajú blbosti a tým som to už aj jeme naznačila tento rok. Takisto od kamošky som na narodky dostala knihu čo bola tak absolútne mimo môjho vkusu, že som ju ani nechcela mať v knižnici a vtedy som jej povedala, že budem radšej keď si ju vezme naspäť ak má také rada lebo ja ju nevyužijem. Proste ja by som bola radšej keby nedostanem nič ako nejakú blbosť. Tak len taký môj výlev.

elkakk
12. jan 2024

To ako keby si o mojej svokre hovorila nemá poriadne peniaze človek jej povie nech kúpi sprchač v DM alebo ponožky a ona mi kúpi mikinu z pepco o 2cisla väčšiu a tepláky (nikdy nenosím tepláky iba leginy) tak som to darovala ďalej. A dcére kúpi šiltovku veľkosť 1-2 roky a ma 6

katka700
12. jan 2024

Nemusíš byť vďačná, stačí že slušne poďakujes. Nechcený dar venuj niekomu kto využije alebo keď je to totálna hrôza nechaj vedľa kontajnera.

dzejny656
12. jan 2024

Ja za darčeky vždy poďakujem, je to základná slušnosť. Ak sa mi to nepáči, neprejavujem neviem aké extra nadšenie nasilu. Všetko čo nechcem potom nahádžem do kontajnerov ekocharity, koooopec úplne nových veci aj s visackami som tam už podáva a viac to neriešim, je mi to fuk. Kontajner mám cestou na zastávku, v podstate žiadnu energiu navyše ma to nestojí.

eva8
12. jan 2024

@michelle567 ked mi vratia, dam vediet 😉 Zatial maju 3/4 uspesnost 🙂 Totiz ten stvrty "moj" par bol pre moje deti. Este musim vyzvediet 1 rodinu 🙂 Trosku ma tie komentare prinutili zamysliet sa. A pomohli - buducorocny vianocny plan: kupa obliecok s vianocnymi motivmi pada 😃

Zienky, dakujem vam 🌹

jeennyv
12. jan 2024

Neznasam ludi, ktori davaju darceky co sa im do ri….ti nezmestia…ak ta clovek pozna ti nieco hoc aj za euro ale ta potesi a nie ze ti dam dar, lebo ako musi patri sa a ja to nechcem…to mi pripomina kamosky, teraz uz viem , ze iba “””””kamosky”””” furt sa skladalo na darceky atd lebo mali vsetky tri v jeden tyzden v jeden mesiac narodeniny, hentake veci, obrazy atd…ja co som dostala k narodkam na 18tku…milujem mnihy, ALe tri mi kupili knihu o babe co je mlada ma raka a na konci pribehu umrie…cista depka kniha na plac…k 18stke!!! Cize tiez radsej nech mi nikto nic nekupi, ked nevie…

00ivi00
12. jan 2024

Áno príde mi maximálne hlúpe pretvarovať sa keď sa mi niečo nepáči, nežiadala som o to, ba čo viac ešte som aj povedala nekupuj nič a aj napriek tomu kúpili. To ako keď každý rok hovorim svokre že JA NIČ NA MIKULÁŠA NECHCEM, to je len taká detska tradícia a prásk dostanem to ešte aj v mikulášskom balíku. Ale už dávno som sa prestala pretvarovať, poviem uhm dik, odložím to nabok a je vybavené. Lebo pri niektorých ľuďoch zbytočne míňam dych keď si aj tak robia po svojom. A veeelmi vela veci skončilo v koši čo som podostavala. A úplne chápem podstatu tvojho príspevku, lebo veľmi veľa ľudí to má zaužívané, že sa majú vyďakovať div nie až do neba a tváriť sa úžasne milo a spokojne 🤦🏼‍♀️

valeria_h
12. jan 2024

Pretvárka? Tak niekto ti niečo dá pretože ťa chce potešiť a tebe sa nepáči. A keď ti to tak vadí, tak jej to povedz a hotovo.

luuubik
12. jan 2024

Uprimnost je fajn, iba pokiaľ nie je nadradená slušnosti. Čiže nie, nikdy, ani vo sne by ma nenapadlo nejako extra riešiť nevhodný dar - to je správanie hodné s prepáčením jednoduchších ľudí. Veď nemusíš zadakovat päťdesiat krát po sebe, ani rovno skákať po plafon a hodinu basnit o tom dare. Slušne poďakovať s úsmevom stojí jednu sekundu a minimum námahy, toľko "pretvárky" snáď znesies. Lebo nedakujes len za samotný dar, ale vobec za to, že niekto si dal tú námahu ti vôbec niečo priniest, za ten akt obdarovania. A či dar hodis rovno do koša, akonáhle obdarovaný odíde je len na tebe. Nebodaj dar vracať ako tej kamoske, to už je za mňa úplne cez čiaru.

tanyag
12. jan 2024

@lulupulu Veď ja to vždy dám niekomu, na oslavy nechodím, tak ak niekto príde (rodina, priatelia) tak im dám. A tým, čo to vraciam, dobre vedia, že ja alkohol nepijem a vôbec ale vôbec to neberú osobne, je to väčšinou rodina a vždy sa na tom smejú, keď mi to dajú, že veď aj tak im to dám naspäť...to sú také dary, len aby sa nepovedalo, že nič nepriniesli...a omieľať dookola, že nič, absolútne NIČ nosiť nemusia, je zbytočné.

Neviem prečo by som mala byť kvôli tomu hnusná 🤔🤔🤔

adrianajozko
12. jan 2024

Akože nechcem Ťa nejako haniť, ale ja by som bola šťastna a vďačna keby mi niekto niečo len tak dal,podaroval. Moc som toho v živote nedostala zadarmo tak si važim aj veci, ktore možno nepotrebujem ale mňa poteši všetko. Moje najväčšie darčeky v živote boli hlavne moje 3 detičky a môj terajši manžel, ktory ma sice obdarovava a som veľmi za všetko vďačna ale inak nič take nedostavam. A keby som dostala tak pekne poďakujem.

zuzandela
12. jan 2024

stale sa to da niekam posunut/predat kde to treba 🙂
a mozno by som to buducna riesila napr tak ze ak chce niekto niecim prispiet tak na ucet,kazdy tolko kolko uzna za vhodne a moze dat a kupite si vy dvaja pre babo co vam bude treba

scarlet608
12. jan 2024

Podla mna je rozdiel v slove vďačnosť a taktnosť…..vďačná za darcek co ti kupili byt nemusíš ale urcite by som bola vďačná za cas kt.venovali nákupu darčeku…..no a ak dostaneš darcek je na miestne byt slušný/taktny to znamená prijať dar a podakovat,potom s i ním uz rob co chceš….

kikazoe
12. jan 2024

5 rokov mi trvalo doslova ,,vycvičiť,, rodinu ohľadom darčekov.... už pri mojej 18-tke som si svoje povedala - a just nedodržali. normálne som povedala že Ďakujem ale neprosím !!! Prvý to pochopil dedko a vypýtal si číslo účtu 🙂 .... pri dcére už vedeli že to myslím vážne a buď sa priamo spýtajú čo kúpiť alebo drobnosť-kinderko či obľúbená čokoláda a € do obálky/ na účet.
a nie, nie je mi to blbé... dokonca to začala praktikovať aj švagriná a teraz aj sesternice, keď sa im narodili deti. čas zlatých zuzán, putovných utierok a bonbonier ,,morské plody,, je dávno za nami.... nie len z hľadiska histórie, ale aj ekológie či dobrého vkusu

andreatytler
12. jan 2024

Dar je symbol. Znak dobrej vole. Je uplne jedno co to je. Ide o to ze ti niekto nieco da zo svojho. V dnesnej konzumnej spolocnosti uz ludia vnimaju len tu vec a nie ten akt darovania. Smutne.
Ludia, videli ste niekedy vo filme ako pride beloch do indianskej osady a oni mu podaruju nahrdelnik a on ho s velkou uctou prijme a podakuje. Tu niekde vznikla potreba ludi sa navzajom obdarovat lebo je to gesto priatelstva a lasky. Co tym vravite tej druhej osobe ak to gesto patricne neprimete? Vravim to gesto, co urobite s tou vecou by uz malo byt jedno.

aurinia
12. jan 2024

Ja nikomu nič nekupujem....a tým prestali kupovať mne...asi to má efekt

akika722
12. jan 2024

Poďakujem
Aj keď je to možno pre mňa hlúposť, ten kto mi to doniesol mi chcel urobiť radosť
Pre neho je to možno pekne,milé,dôležité
Nedokázala by som nikoho uraziť
Ak sa mi to nehodí,posuniem ďalej 🙂
Ale NIKDY by som si nedovolila nikomu povedat-vies co,vezmi si to späť domov,mne sa to nehodí
To by som si facku radšej dala
Ale tak ja som iná povaha🤷‍♀️

zuzudrnda
12. jan 2024

@andreatytler toto je pekne povedané. Ale sú aj dary take silne gesto davania zo svojho v dobe konzumu? Kedy je všetkého veľa? Kedy ten dar zväčša nevyprodukujeme, nevyrobime,ale stojí nás neraz mechanické hodenie veci (neraz len zo slušnosti/ povinnosti) v supermarkete do kosika? Viem, čas sú peniaze a vážim si myšlienku dotyčného, ale vnímame čo tým darom chceme druhému povedať, dať najavo, aký je jeho odkaz, vnímam,za akých podmienok je vyrobený? Dar je v kontexte príbehu naozaj veľký symbol a preto by mal byť premyslený...len nejak sa to celé stráca v tom,že žijeme v nadbytku. Netešia nás už veci hocijake,lebo ich máme veľa...dáva sa neraz "hocičo",lebo je toho veľa. Autorku vcelku chápem...u mňa aj z pohľadu minimalizácie

beadygirl18
12. jan 2024

Aj ja vezmem a potom posuvam dalej, co az tak nevyuzijem...Napadlo mi, ze takato skupina by bola fajn na konikovi. ,, Darčeky, ktoré sme dostali a nevyuzijeme,,. A posunut len za poštovné 😀

victory1
12. jan 2024

Bud rada,ze si cosi dostala🤭 moja svokra na Vianoce darceky prijala,ale nedala celkom nic ani mne ani svojmu synovi🤦‍♀️ ...akoze ani to neokomentovala...ako male decko,od toho tiez darceky neocakavam 🤣
V duchu sa smejem,ze si asi fakt myslela,ze darceky nosi Jezisko🙈

andreatytler
12. jan 2024

@zuzudrnda Mne praveze vobec nejde o tu vec. Mne je uplne jedno ak ten clovek tu vec iba hodil do nakupneho kosika ked isiel okolo. Vobec nemusi uvazovat nad tym ci to mam rada, alebo vyuzijem. A ani mi nevadi ak ten dar da len preto lebo su vianoce. Pre mna dar zacina v momente, ked ten clovek ku mne pride a nieco mi da. Uz to same osebe je nieco mile a priatelske. Co sa dialo pred tym, alebo co je jeho motivacia, mi je jedno. Teda jasne ze ma potesi ak ten clovek da do toho extra snahu.

sono2
12. jan 2024

My roky dostávame peniaze.
Povedz to narovinu.

sono2
12. jan 2024

@andreatytler tak, dať blbosť, pre mňa znamená, ani sa nezmysliet, čo by dotyčný chcel, aleže dam, nech mam s tým pokoj a hlavne niečo dám.
V podstate mam toho človeka na háku.

zuzudrnda
12. jan 2024

@andreatytler asi to mám trošku inak, mne sa to,že v danej chvíli na mňa myslí a že ten čas tomu venuje,aj príde osobne odovzdať samozrejme páči a vážim si ho...chápem,že nejde o vec,je to v danej chvíľke len predmet. Ale neviem,mne stačí aj potrasenie rukou,objatie a úsmev. Ten predmet,ak nedáva zmysel ani dotycnemu a nijak nezahŕňa osobu obdarovaneho,je zbytočný. V tomto kontexte chápem aj autorku.

andreatytler
12. jan 2024

@sono2
@zuzudrnda
Ja to vnimam uplne inac. Mam to nastavene nejak tak presne ako ti indiani z pralesa. Ze on stretne niekoho a chce mu dat najavo ze je priatel, tak pozrie na seba co by mu mohol dat a da mu ten nahrdelnik. Tam vobec nejde o to ci ho ta druha strana vyuzije alebo ci sa jej paci, alebo ci ho potrebuje. To je nepodstatne. Jedinne na com zalezi je to ze som urobila to gesto darovania.
Toho cloveka by som mala na haku, ak by som okolo neho bez povsimnutia presla.

andreatytler
12. jan 2024

@sono2 My sme tiez presli na darcekove poukazy a peniaze v rodine.

simona92101
12. jan 2024

Ja sa na toto tiez hnevam..hlavne ked rodina vie,ze napr.deti maju ekzemy,potravinove alergie,aj sa opytaju co im maju kupit,ja im poviem co kde konkretne a aj tak dostanu coko kalendar z jednoty(obe abkm a alergia na arasidy a kakao),parfumovany sprchovy gel(dcera ma ekzem a nesmie taky pouzivat)..

sidia
12. jan 2024

Na rovinu sme si v rodine povedali, že žiadne dary si nebudeme dávať a nedávali rodičia oboch ani deťom, vždy mi dali peniaze aby som za ,,nich" niečo deťom vybrala ja. Pri oslavách si gratulujeme kvety, bonboniera a šampaňské , máme všetci po starostiach s kupovaním blbostí...

suezana
12. jan 2024

@beadygirl18 sú tu skupiny aukcie - nafotis a prihadzuje sa po 0,50 centov - do 24 hodín predáš 😎😎😎 aj nevhodné dary

suezana
12. jan 2024

Je to strašne nefér.....ja by som sa potešila vinu a šampanskému najviac a mne to nikto nedonesie 😭😭😭😂😂😂 a tiež som takýto typ človeka, že akoby nevedia trafiť , čo by som chcela....majú to so mnou ťažké, ani pretvarovať sa neviem 🙈🙈

jaroe
12. jan 2024

@maca1984 veď tie kvety ti možno dávajú práve preto, že ti vykapavaju😁 Tak vždy dostaneš ďalšie, namiesto tých vlaňajších, uz vykapanych