Ako vyrovnať financie s partnerom po škole?
Ahojte
Životná situácia sa mi nejako rapídne zmenila a o niekoľko mesiacov má čaká obdobný scenár…
O pár mesiacov končím VS mám partnera s ktorým sme riešili spoločne byvanie … rozhodol sa že teda kupi byt berie to aj z hľadiska investície že sa to teda oplatí. Vec je taká že ja aktualne nemám stabilný príjem až teda po skončení VS snáď kee budem mat stabilnú prácu on ale očakáva že mu budem prispievať na financovanie hypotéky čo rozhodne nie je mala suma vyše tisíc EUR. Ja som mala ale predstavu že si nejake peniaze po VS budem odkladať pre možnosť sa raz osamostatniť v pracovnej oblasti a tým pádom mi nič neostane.
On ja ako sa vraví pracovne “za vodou” má čosi aj ušetrené atd.
Vlastne nejaka možnosť z jeho strany ako podnájom neprichádza do úvahy …a bývať hocikde on tiež nebude .
A tak by som sa chcela spýtať ako sa podieľať v takej domácnosti finančne kde ja sa ešte len pracovne rozbieham a on ako sa vraví nevie čo od rozkoše
Ďakujem.
Ja by som prispela v pripade spolocneho byvania iba na reziu, ako je najom, elektrina, voda, plyn, potraviny, cistiace a podobne. Urcite by som neprispievala frajerovi na hypoteku alebo nefinancovala zo svojho nic velke do bytu /ani doplnky, lebo niektore stoja desiatky az stovky EUR/. Pretoze v pripade rozchodu jemu ostane byt, zaplatene splatky a ty odides prinajlepsom s igelitkou so svojimi vecami. Prinajhorsom ani s tym. A este ked si studentka a len zacnes pracovat. Neviem v akom odbore, ale absolventi nemavaju vacsinou 3000 EUR plat. Dostanes mozno tisicku a 3/4 das jemu. Preco? Ja som bola hlupana, ze som platila ako murovata, kupovala som veci do domacnosti (drahe kuchynske vybavenie, rozne doplnky, postelne pradlo, periny, vsetku drogeriu na cistenie aj kozmetiku a pod.) a dopadla som tak, ze som si nezobrala ani svoje veci. Moja kamaratka zazila to, ze pri rozchode jej ex este aj praci prasok a avizaz prevazoval, aby nahodou nedostal menej.....
pánko chce aby si platila hypo? 😀 tak nech povie v akom podiele a v rovnakom podiele budeš zapísaná aj na liste vlastníctva. A som si istá, že v tej sekunde bude po debate.
To ako keby sa nasťahuješ k niekomu, kto kúpil byt bez hypo a on automaticky bude požadovať zaplatiť polovicu kúpnej ceny nehnuteľnosti 😀
On v podstate nehľadá partnerku, len sponzoring... a upratovačku, kuchárku a sexuálnu pracovníčku v jednom, čo už ale bude bezodplatne.
Za mňa určite by si sa mala finančne podieľať na spotrebných veciach - energia, potraviny, hygiena, drogéria, a čo sa týka nábytku a zariadenia - ok, nejakou časťou, budeš to predsa aj ty užívať, ale nie že on si zmyslí zlaté kľučky a ty plať, ak sa na tom máš podieľať aj finančne, tak máš čo povedať aj do výberu.
No ako... Buď sa nejako dohodnete alebo nedohodnete. Na to nie sú zákony ani predpisy, nehovoriac o zbytočných radách cudzích ludí.
@januska12323 koľko je úver, že tebe vyčíslil 1000e?
Nikdy by som mu nedávala na hypotéku keby som nie na liste vlastníctva. Našiel hlúpu husičku prepáč alebo dojnú kravu čo si myslím že mu budeš sypať peniaze ON s tvojich bude platiť hypotéku a TY čo rozídete sa TY pôjdeš s holým zadkom a ON ma kráľ byt. Ja by som skôr uvažovala o rozchode ešte študuješ a ON už má nároky. Nikdy som nepočula že si niekto vzal hypotéku a druhý mu platil to sú čo za nezmysli. Odkiaľ nato vezmeš TY ak sa zamestnáš TY si šetri na vlastne bývanie. nespoliehaj sa na nikoho. Nič neplať bývaj tam kde bývaš povedz mu že do toho nejdeš. TY si v budúcnosti vieš predstaviť takého muža . To je prešpekulovaný debil a nie priateľ budete mať deti pokiaľ TY sa budeš starať a s materskej alebo rodičovskej platiť polku výdavkov bude TI vydeľovať peniaze a k sebe hrabať dievča kým je čas a toho chybného špekulantského jedinca nechaj druhej. Nič nestratíš. Nejakú réžiu dom plyn, voda, elektrina, platiť áno prispievať dajme tomu o jedlo si budete deliť peniaze ale rozmýšľaj. TY s jeho hypotékou nebudeš mať nič spoločne ON bude vlastník a ak preženiem privedie si nejakú druhu domov do jeho bytu TY nič neurobíš. Môže ťa aj vyhodiť zo dňa na deň a čo TY si pekné plať a bývaj vo svojom a ON tiež nech býva vo svojom. Toto nie je vzťah láska to sú jeho špekulácie a TY budeš ťahať za kratší koniec katastrofa. Chápeš ON TI nechce dobre ON pozerá na svoj prospech nie na tvoj. Predstav si modelovú situáciu budete mať dieťa teraz bývate akože v jeho novom byte. Dôjde k rozchodu a povie dieťa zostava so mnou TY nemáš bývanie. Toto chceš. Rozmýšľaj voľbu ešte máš môžeš to ukončiť. To nie je vzťah ale vypočítavosť a kalkul z jeho strany. Vieš koľko tu na MK je veľa smutných príbehov ktorý naleteli na sľúbi takému ako máš TY a teraz trpia aj deti aj ta žena. Odstup s kratšej cesty pokým máš čas.
@alickapusinka lepsie by som to nenapisal👍💪.Nedavno bola diskusia,ako chlap reklamoval,ked kupila manzelka detom jogurty🙈.Toto vyzera na podobny scenar.Tych smutnych pribehov, je tu urcite viac.
Normálne mu vysvetli že ty nie si finančné na takej úrovni ako je on. Čo ma dosť prekvapuje že to sám nevidí 🤦🏻♀️, ale inak je riadne vychcaný že on si kúpi byt a ty mu máš platiť hypotéku. Nech dá polovicu bytu na teba a není problém.
Ak by si do toho išla, tak max polovicu povinné platby (voda, elektrina, plyn atď), strava podľa možnosti, potrebné veci do bytu (čistiace prostriedky, hajzel papier a pod.) tiež tak zhruba na polovicu, hypotéka nič. Nie si vlastník nehnuteľnosti.
Autorka,
svojho priatela nazyvas PARTNER a mozno by ma zaujimalo, co si pod tym mam predstavit (reagujem len na prvy prispevok).
Mate vazny vztah?
Planujete sa vziat?
Alebo len "randite" a proste ked sa "opotrebujete", kazdy pojde svojou cestou?
Lebo ak tvoj priatel s tebou do zivota rata a rata s tebou na cely zivot a lubi ta, automaticky by ta mal dat ako spoluvlastnicku bytu. Ked zacnes pracovat, budes predsa tiez prispievat a spolupodielat sa aj na financovani hypoteky, aj ked bude len cisto na neho.
My sme s muzom kupovali byt dva - tri mesiace pred sobasom. Ja som este koncila skolu a hypoteku bral iba vtedy moj priatel, ale vlastnictvo si dal uz spolocne so mnou. Hned po skole som zacala pracovat a hypo sme spolu splatili relativne dost rychlo.
Ak vsak mate len "vztah- nevztah" a nie ste pirpraveni prijat zavazok vo vztahu, urcite by som neprispievala frajerovi na ziadnu hypoteku. Ano, budes zit za prispevok na energie, ale ty nie si jeho podnajomnicka, si jeho frajerka.
A co sa tyka energii, stravy atd, tam by mal byt tiez minimalny prispevok, kedze si nepracujuca.
Som toho nazoru, ze chlap, ktory ziada pripsevky od nepracujucej partnerky je luzer.
Nech gazda kupi napise.na seba zariadi a ty prid do hotoveho.zaplat mu energie stravu a alikvotnu cast za byvanie.ale rozhodne nie polovicu splatky hypoteky..
Preco nemoze.pockat kym.trosku zarobis a nejdete do toho potom spolu?kludne aj mensie na zaciatok?tuto.panko s tebou asi moc nepocita do buducna
no, ďalší dobre vypočítavý pán, a to tu niekto prednedávnom hovoril, že ženy iba hľadajú ku komu by sa nasťahovali a že chlapi makajú a splácajú a sú potom zabezpečení. to len na rozohriatie🙂 Ale k veci, v žiadnom prípade by som nesplácala čo nie je moje, ak idem bývať k niekomu s kým budem žiť (a nie iba zdieľať byt) tak platím polovicu nákladov (voda, plyn, čist prostr strava a pod + nejaká čiastka za opotrebenie, ale zase nie horibilná) ruku na srdce, vždy je to žena, kto v domácnosti robí viac. A po druhé, zamestnáš sa, a na Tvojom mieste by som si radšej zaobstarala vlastnú nehnuteľnosť.
Keď ťa má rád vezme náklady na energie a na stravu od teba
Žiadne prepočítavanie koľko asi by bol podnájom...toto je už zarábanie na svojej milovanej polovičke. Chlap má byť veľkorysý, inak zle dopadneš. V prípade, že prepise na teba 1/2 bytu už je situácia iná. Preto hovorím, najlepsi postup najprv manželstvo a potom spoločné bývanie kupovať.
@tiezjedna lenže oni nejdú do spoločného podnájmu . Oni idú do bytu , kde on bude postupne nadobúdať vlastníctvo splácaním a nie tretia osoba. A nájomné medzi partnermi eeee , to sa vo vzťahu jednoducho nerobí . A kde sa to robí je to teda vzťah prenajímateľa a nájomci a teda nájomca nevarí , neperie , nenakupuje prenajímateľovi .
@tiezjedna jasne, u komercneho najmu by bola cena trhova, rozhodne by neplatila len energie. Sama som bola roky v podnajme a takisto som roky prenajimala byt.
bavime sa ale cely cas o byvani u blizkeho cloveka - partnera, frajera. Keby on od nej pytal cenu ako komercny najom, tak to kludne moze byvat aj u cudzich.
a tam by nemusela robit drobne sluzby ako mu upratat ci uvarit a iné 😉
Príklad z praxe. Kolegyňa takto nadivoko žila s chlapom asi desať rokov. On mal hypo na byt, ona platila polovicu hypo, polovicu jedlo a.napoly kúpili aj spotrebiče. Lebo veď raz sa vezmeme, že? Lenže chlap si našiel inú a rozišli sa. Ona ostala na ulici pričom on jej milostivo dal.alikvotnu čiastky za spotrebiče, ktoré sú dnes už opotrebované, čiže to nebolo z pôvodnej sumy, ale z tej, za.kolko by sa predali dnes. Lebo veď aj ona ich desať rokov používala.. Platbu za hypo jej vrátiť odmietol, lebo veď tam bývalá. Čiže summa summarum, on na po desiatich rokoch splatenu vďaka nej tretinu hypotéky a zariadený byt. Ona je s holou ritou a hypotéku s jej príjmom jej už dnes nikto nedá. Vracia sa.k rodičom. Má 39 rokov.
@subartic ako sorry, ale toto uvažovanie dosť mimo. Je fajn si uvedomiť, že ona príde do "hotového". Na ten byt musel niekto zložiť nemalú akontáciu + do neho bude každý mesiac vrážať ďalších x peňazí. Takže podieľať sa na energiách je samozrejmosť, a podieľať sa na "opotrebení" je minimálne slušnosť. Mňa by hanba fackovala sa nabúrať do luxusného bytu a čakať, že tam budem za "drobné služby" a pekné oči.
@negymama s príjmom 0 by sa nemala hrnúť do žiadneho bývania, to je proste blbý nápad či už ide o frajerov byt alebo nájom.
@hopsas takych je teraz okolo mňa pred 40 tkou hola rit a s deťmi u rodičov v detskej izbe. Lebo chlap sľúbil ze ich pripíše, že si ich vezme. Kamoška minule zhanala nájom s dcerou a si búcha hlavu ze tých 13 rokov co prispievala jemu na hypotéku mohla radšej vlastne sama splácať. Nikdy by som chlapovi nedala ani euro na jeho nehnuteľnost. Ked spolocne tak aj LV spoločne a kecy, ze platiť mu nájom ako sorry to nie je frajer ale nájomca.
Ak ste doteraz spolu nebývali, tak nemusíte ani naďalej. Pre Teba je ubytovanie za 1000€ zatiaľ priveľa. Nájdi si ubytovanie primerané Tvojim možnostiam. Neviem cca koľko očakávaš, že budeš mať príjem po skončení VŠ? Aby to nebolo "až" 1000€ v čistom.... To dáš celý plat na ubytovanie a žiť budeš zo vzduchu?
A "partner" nech si rieši svoje bývanie sám.
Ja by som na tvojom mieste išla bývať radšej sama alebo obaja do podnájmu a on nech si svoj byt financuje. My sme brali hypo spolu a začínali sme od nuly ako sa vraví s hoľou ritou. Jedine co som mala ja bolo auto. Dovtedy sme bývali v podnajmoch. Ak chce ísť s tebou bývať, tak nech, no trvala by som ze ak máš platiť hypo tak nech si aj na LV.
Ahoj. Ja som bola v podobnej situácii. Byt je priateľov. Keď sme spolu začali bývať, dohodli sme sa na platení polovice nákladov na bývanie (elektrina, plyn, fond opráv, internet atď.) Mesačne to je niečo cez 100e. Čo sa týka nábytku a zariadenia, jediné čo som si kúpila sama za svoje peniaze bol matrac. Pri výbere nábytku sme sa radili a vyberali ho spolu ale platil ho on. Keď som chcela nejaké doplnky či už do kuchyne alebo celkovo drobnosti do bytu to som si kúpila za svoje peniaze. Takto fungujeme dodnes. Jedlo, drogériu raz kúpi on potom zase ja. Určite by som mu neplatila hypo 🙂 Na tvojom mieste by som išla podobným smerom. Vyčísliť náklady a zaplatiť 1/2. Držím palce, začiatky spolužitia bývajú náročné.
@tiezjedna ale kdeže ,žiadne uvažovanie mimo . Transformuješ partnerský vzťah na obchodný - prenajímateľ nájomca. Takto to jednoducho medzi dvoma ľudmi čo majú vzťah nechodí. A ja som nenapísala že nemá prispievať na energie + nejaké čiastky do fondu a internet napr. , ale že prispievať na hypotéku , lebo však v podnájme by neplatila iba energie je mimo rámec partnerstva. Ak by to tak bolo , tak jednoducho nech si prenajímateľ varí , perie a upratuje sám a ona teda bude platiť čiatku ako v podnájme. Jednoduché .
@subartic nič netransformujem. Napísala som jasný príklad - keby išli spoločne do najomného bývania, tak by sa na ňom podieľali spoločne a niekomu by tým veľmi pravdepodobne platili hypotéku. V čom je rozdiel?? Nikde nie je napísané, že sa to usporiadanie časom nezmení. Ale očakávať, že môžem bývať za energie, len preto, že sa nasťahujem k frajerovi, je proste na hlavu. A áno, bolo by od neho milé a veľkorysé, keby sám prišiel s ponukou, že kým nebude mať priateľka stálu prácu, tak bude jej podiel symbolický, ale to sa zjavne medzi nimi neudialo. To by samozrejme bolo to najlepšie momentálne riešenie, pretože nejde o vzťah prenajímateľ/nájomca. Ale očakávať to automaticky?? Ani náhodou. Proste nemám prachy, tak sa nehrabem nikam a randím.
@tiezjedna samozrejme že to nie je na hlavu . Je úplne normálne že ak mám partnera , tak sa na neho dívam ako na partnera a nie na nájomcu . Takže áno za mňa je normálne neplatiť hypotéku a podieľať sa na energiách + ostatných výdavkoch spojených s réžiou. Ak by po mne chcel frajer aby som mu prispievala na hypotéku , no tak by nebol môj frajer veľmi rýchlo a ak by som aj zostala určite by som nerobila práce v domácnosti za takýchto podmienok . Ani ja by som od frajera nechcela aby mi prispieval na hypotéku ale aby sa podieľal % podľa príjmu na režijných výdavkoch .

Cast energii a stravu ano, hypo nie. Do hnutelnych veci by som investovala len do takych ktore by som v pripade rozchodu odnesiem. Predpokladam ze bude ocakavat ze ako zena sa bzdes starat o domacnost