icon

Ako vyrovnať financie s partnerom po škole?

9. apr 2024

Ahojte
Životná situácia sa mi nejako rapídne zmenila a o niekoľko mesiacov má čaká obdobný scenár…
O pár mesiacov končím VS mám partnera s ktorým sme riešili spoločne byvanie … rozhodol sa že teda kupi byt berie to aj z hľadiska investície že sa to teda oplatí. Vec je taká že ja aktualne nemám stabilný príjem až teda po skončení VS snáď kee budem mat stabilnú prácu on ale očakáva že mu budem prispievať na financovanie hypotéky čo rozhodne nie je mala suma vyše tisíc EUR. Ja som mala ale predstavu že si nejake peniaze po VS budem odkladať pre možnosť sa raz osamostatniť v pracovnej oblasti a tým pádom mi nič neostane.
On ja ako sa vraví pracovne “za vodou” má čosi aj ušetrené atd.
Vlastne nejaka možnosť z jeho strany ako podnájom neprichádza do úvahy …a bývať hocikde on tiež nebude .
A tak by som sa chcela spýtať ako sa podieľať v takej domácnosti finančne kde ja sa ešte len pracovne rozbieham a on ako sa vraví nevie čo od rozkoše
Ďakujem.

Strana
z3
subartic
9. apr 2024

@tiezjedna ale na réžiu sa ma prispievať % z skutočných nákladov, nie že on strelí len tak do vzduchu . Hypotéka nie je náklad , je to len transformácia finančných prostriedkov do aktív , aktív ktoré vlastní on . Ona nie . Jednoducho sa jedno aktívum transforuje do druhého , ešte aj jeho cena zvyčajne rastie .

katka700
9. apr 2024

@tiezjedna Tvoja posledná veta by sa dala parafrazovat ako nehľadaj si chlapa keď na neho nemáš financie 😆 No dobre ale na čo vlastne strácať s lakomcom čo chce (tipujem podľa nárokov v iných sférach) chodiť do luxusných restik a priateľka nech platí polku účtu?
Radšej nech si nájde skromnejšieho a štedrejsieho čo má záujem o vzťah nie o podstatne mladšiu "sugar mommy"

matkahelka
9. apr 2024

kazdy treti den je tu totozna diskusia- chlap si berie hypo a chce, aby mu na nu feajerka prispievala. a kazdy stvrty den je tu diskusia- s partnerom sme zili v jeho byte, mame spolu deti, on si nasiel inu, na co mam narok po rozchode.
1. nikdy, nikdy, nikdy by som chlapovi neprispievala na jeho hypoteku. bez ohladu na to, kolko by som zarabala. polovica energii, polovica poplatkov do fondu a cau. ani stravu by som neplatila polovicou, lebo chlap zje 2-3x tolko ako zena. bez diskusie. ziadne spotrebice, ziadne doplnky. nicove nic. jeho byt- tak nech si kupi stol aky chce, vazu aku chce.
2. nikdy, nikdy, nikdy by som nebola s chlapom, ktory by odo mna chcel, aby som mu prispievala na jeho hypo. to su presne tie typy, ktore, ked skoncis na rodicaku, budu od teba chciet, aby si sa podielala polovicou na rodinnych nakladoch a ty si nebudes mat za co kupit ani vlozky (a ze tu je takych diskusii pozehnane).

subartic
9. apr 2024

@matkahelka ale toto nevysvetlíš mnohým ženám . Jednoducho idú a prispievajú aj na réžiu aj na hypotéku aj na polovičku jedla , hoci on zje podstatne viac ako ona. Ak majú deti , samozrejme načo tak zbytočný papier ako sobášny list, takže roky ona platí stravu a ostatné a on si spláca svoje aktívum . A ani sa nenazdá zrazu je na ulici .

princezna_bosorka
9. apr 2024

bola by som ochotna platit najomne v beznej vyske + prispievat na chod domacnosti primerane (potraviny, drogeria). Nefinancuj mu jeho luxus. Ak nan ma, nech si plati, ale nech nezdiera teba (ked sa rozidete, nedostanes ani euro spat).

tiezjedna
10. apr 2024

@subartic to sú kecy v kleci... hypotéka je regulérny a pevne stanovený, reálny náklad na bývanie. Bodka. On po nej predsa nechce nič viac než to, aby sa podieľala na tom, že bude mať strechu nad hlavou. Veď ani nevedia, či im to spolu na hromade bude klapať.
@katka700 v podstate to tak je, áno. Ak by som mala holú riť a chlapa, ktorý by bol finančne za vodou a nedokázal pochopiť, že ja jeho štandard nemám šancu zvládnuť a zároveň nebol tak veľkorysý, aby mi ho doprial "zo svojho", tak by som uvažovala nad rozchodom, pretože do budúcna by som v tom nevidela zmysel. Proste niekedy sa stretnú dva svety, ktoré sú totálne nekompatibilné.

lakebabe
10. apr 2024

@tiezjedna prečo by mali uvažovať nad rozchodom. Je veľa mužov , ktorí nepotrebujú, aby žena dosiahla ich finančný status. Maju iné priority vo vzťahu ako si doratavat všetko na polovicu. A je veľa takých ktorí si tu hypo uhradia sami a od ženy by nevzali na to ani cent aj keby na to mala.
Je to o ich dohode

subartic
10. apr 2024

@tiezjedna žiadne kecy. Ak by si o tom účtovala , tak všetko má vykázané vo výkazoch v aktívach , peniaze sa transforujú do nehnuteľnosti . Ktorá bude koho ? No jeho . Ak peniaze transforuješ do réžie , vykazuješ to ako náklad. Ale budem ti to tu vysvetľovať do aleluje ? Nechce sa mi . Môj názor poznáš, nikdy by som neprispievala frajerovi na hypotéku , nikdy . A ak by to po mne chcel , nebol by mojím frajerom.

tiezjedna
10. apr 2024

@subartic berieš to moc účtovne. Zadarmo sa nikde bývať nedá. Za podieľ na energiách môže existovať tak maximálne doma u rodičov.
@lakebabe nevravím, že by mali oni. Vravím, že by som tak uvažovala ja, pretože by som sa necítila komfortne vo vzťahu, na ktorý finančne nemám a v ktorom partner nie je zrovna veľkorysý a nedokáže pochopiť, že môj príjem na jeho štandard nestačí.

anonym_e3eb5f
25. okt 2025

Asi som príliš romantická 🙂 a staromódna.

On - kúpil dom v BA, dom je jeho, on platí celu hypotéku, náklady na bývanie, všetko okolo aút, dovolenky, väčšie nákupy potravín. Lebo je zvyknutý na niečo, na čo ona nezarobí.
Navrhol to ON.

On - pošle partnerke na ucet 1000 eur mesačne, aby sa starala o jedlo a drogeriu. Čo ona zarobí, to si míňa alebo odkladá.
Ona - robí tu najdôležitejšiu vec na svete - vytvára domov, stará sa o jedlo a potomstvo.

Strana
z3