Ako vysvetliť partnerovi túžbu po vlastných veciach?
Môj muž je taky ten typ, že nechápe všetky tie ženské veci. On si dopraje pre seba veci ako napríklad elektronika, komponenty do počítača, rozne zariadenie do bytu. Aby ste ma chápali, nie ze by zariadil celý byt, ale take tie veci, ktoré ja k životu absolútne nepotrebujem ako repraky za 300€, televízia za 1000. Samozrejme take drahé veci nekupuje často, ale každý mesiac si niečo kupi pre potešenie. Na tom by som nevidela nič zlé, ale keď si kúpim ja, je to problém. On to vnima cez to, že veci, ktoré kupuje on su na dlho, ja keď si kúpim napríklad drahsiu kozmetiku, je to niečo, čo sa vypotrebuje, takže si mysli, že míňam na hlúposti. Furt, keď si kúpim niečo take, alebo idem na kozmetiku, na kávičku tak ma problém. Nič mi neplatí, všetko ide cca na polovicu, ale sme spolu už dlho, chystáme svadbu, takže aj financie vnímame ako naše spoločne. Momentálne zarábam ja menej, lebo ešte študujem, ale za par mesiacov bude môj plat vyšší ako jeho a stále to budú naše spoločne penize (pre rýpalov). Štve ma to. Nie ze by sme sa kvôli tomu hádali, ale vždy si neodpustí poznámku - ze som asi bohatá, keď si take veci kupujem. Ďalšia vec je, že ma nikdy nevezme niekam si sadnúť. Nechcem chodiť po reštikach každý týždeň. Do jednej vyhlásenej cukrárne mi sľubuje už dva roky, že pôjdeme. A vždy keď na to príde, tak nie, lebo teraz potrebuje peniaze na iné. Ale ja som názoru, že to je o prioritách. Keď nemá záujem minúť na mňa 20€ aby mi urobil radosť, ale ma záujem minút 100€ aby sebe urobil radosť, nie je to v poriadku. Čo sa týka darčekov, to nemôžem povedať pol slova, ale aj tak radšej kupi to, čo si on mysli ze chcem, nie to, čo by som ja naozaj chcela, alebo potrebovala. A potom je ešte nahnevaný, že to nepoužívam a mysli si, že si to nevážim - čo nie je pravda. Napríklad dostala som na Vianoce nový telefón. Môj starý telefón bol v poriadku, ešte by nejaký ten rok vydržal a keď by prestal fungovať, kúpila by som si o polovicu lacnejší než iPhone, ktorý som dostala, lebo mi to príde ako somarina dávať toľko peňazí za niečo, čo potrebujem len na súkromne účely.
Čo si o tom myslite? Nechcem, aby to vyznelo ako že som nejaká rozmaznana pipka, ktorá chce chodiť furt do reštaurácii a dostavať darčeky, mne skôr ide o tie malé gestá. A o to, aby nemal problém s tým, že idem raz za pol roka ku kaderníčke - lebo podľa neho je to zbytočné, nie som šedivá, takže sa nepotrebujem farbiť a ostrihať ma môže hocikto….
@lucka_ke všetko ostatne je v pohode, nie je to tak, že by mi niečo vyslovene zakazoval, keď ma nejakú pripomienku, tak ja si ho viem upratať. Neverím, že existuje vzťah, v ktorom funguje všetko na 100%. Keď som to s ním vydržala 10 rokov, asi sa nám až tak zle nežije 😄
V tom prípade jediný problém spočíva v tom že si musíš ujasniť či vydržíš ďalších 10 alebo 20 alebo kolko plánuješ. To my asi vedieť nebudeme.
Ak vysvetlenie nepomaha, tak sa iba naucit s tym zit a zmierit sa s tym, ze buduci manzel je tak trocha sebec a vzdy ta bude presviedcat o tom, ze jeho zaujmy a pritority su podstatnejsie, ako tie tvoje 🤷. Za mna by to bol celkom velky kamen urazu vo vztahu a bala by som sa, ze to casom bude iba horsie...hlavne ak planujete mat aj rodinu.
Zvláštne, veď si na seba zarábaš, čo sa stará, či si kúpiš Chanel púder za 50 EUR alebo pôjdeš na vlasy za 100 EUR? Mne by to extrémne vadilo, akože chlapi nechápu, že make up môže stáť aj 50 EUR, oni si myslia, že keď ti dajú 100 EUR poukážku do Sephory, tak ti príde 10 kg balík kozmetiky, to nerieš, keď sa občas čuduje, že čo koľko stálo...ale nenechala by som ho sa starať, že či si môžeš kúpiť kozmetiku alebo tak...no môžeš, veď máš svoje peniaze a si svojprávna, dospelá osoba...achh...máš aj svoj účet? 100% si nechaj aj svoje peniaze na svojom účte, každý si posielajte aj na takéto veci kvázi vreckové a nech sa nestará, či ty ideš na vlasy, nechty, kúpiš niečo zo Sephory alebo to investuješ, lebo práve investovanie je trebárs tvoje hobby
na tvojom mieste by som si tu svadbu dost vazne premyslela, toto jeho nastavenie sa totiz nezmeni, teraz riesite mozno banality - pozvanie do cukrarne, jeho problem s tvojou kozmetikou, ked pridu deti to este len uvidis jeho vymedzovanie sa na moje a tvoje (tvoje plus deti), bude vas ukracovat a nonstop ti vycitat ze vela minas (na deti), tvoje prijmy sa na materskej a rodicovskej podstatne znizia, slus si predstavit rozne scenare (deti, trebars tvoja choroba ked nebudes moct pracovat, pripadny rozvod) a to ako by sa k tomu potencialne mohol stavat…podla toho co opisujes je sebec, on si dopriat moze a ty na druhej strane minas na hluposti (podla neho), toto sa po svadbe nezmeni a bude to ppstupom casu este vacsi problem, je tu na tuto temu x prispevkov s velmi podobnym scenarom…toto nie je rovnocenny vztah…
"keď ma nejakú pripomienku, tak ja si ho viem upratať. Neverím, že existuje vzťah, v ktorom funguje všetko na 100%. Keď som to s ním vydržala 10 rokov, asi sa nám až tak zle nežije" - tak potom naco tato tema?
On rozhoduje o tom ako ty použiješ svoje peniaze?
No neviem …..mne by blikali všetky kontrolky 🔴🔴🔴🔴🔴🔴
preboha… a Ty nevies ist sama do vyhlasenej cukrarne…? Preco robis zo seba chuderu, co je zavisla na muzovi este aj v takejto beznej veci?
@pallacinka29 Lebo pointa problemu nepusti. ON ju pozval. A su tomu uz 2 roky!
Nevydala by som sa za neho,ak by som to vnímala už pred svadbou. Je to dosť fôležitá vec a čo potom, ak ostaneš na rodičáku?
Verím, že naozaj nemusí byť všetko dokonalé. Ak myslíš, že toto prekonáš, tak to nie je nijaký vážny problém. Prebehla medzi vami takáto debata ako si to tu popísala? Ako to vníma? Ináč povedz mu, že ideš do cukrárne, s ním či bez neho. Veď ak nepôjde, ty si zaplatíš a uvidíš reakciu. Ale zarábaš na seba, tak nechápem tie poznámky, ale každý sme nejaký.
Ufffff... Tak toto by bol pre mňa vo vzťahu veľký problém. A čo potom ešte, keď prídu deti... Ešte by som zvazila hlbokú debatu s partnerom. Pre mňa by toto bol veľký dôvod, preco ešte so svadbou počkať.
Autorka, ja chapem, ze ho lubis. Ale ked pridu deti tak to bude o 100% horsie. Detom budes kupovat topanky u cinana lebo sak na co im kvalitne na 3 mesiace. Vyvoj nohy ho absolutne nebude zaujimat. Lieky, tak isto. Na co? Ved aj tak su stale chore. No a ty na materskej budes za totalnu chuderu, ktoru on zivi. Zabudni na akukolvek kozmetiku. A z rodicaku si toho velmi nenavyskakujes.
Otazka hospodarenia s peniazmi je vo vztahu dolezitejsia, ako sa na prvy pohlad moze zdat a je tazke menit postoj ci uz na jednej alebo druhej strane, je preto na zvazenie, ci majuc tuto vedomost a ty uz aj realnu skusenost, do manzelstva vobec ist.
Bud si poriesite oddelené účty na takéto výdavky alebo bude problém. Ten nastane keď budeš na materskej,príp PN. Nevravím ze si musíš na materskej kupovať kozmetiku od Diora ak nebudeš mat prijem, ale bude problém so všetkým čo si kúpiš podľa mňa aj s blbymi teplákmi.
Máte úplne iné vnímanie peňazí, to je dosť veľký rozdiel medzi vami.
Moj muž vie ze mam rada kvalitnu kozmetiku , tak na každy sviatok mi pokupi dekorativku vo vyšších cenách aby som si neminula toľko peňazí sama.
Aj keď idem na vlasy ani okom nesklbne, keď mu poviem ze som nechala 600 eur za napájanie. Pracujem , zarábam tak mi nebude kecať do toho co si kúpim za svoje. On mina na svoje pre mňa blbosti okolo áut a takých veci
Musíš sama usúdiť v akej ste finančnej situácii, či nešporite na bývanie , auto alebo také niečo, ale pokiaľ nie a on si tiež nakúpi sám co chce , nemá sa co starať
Aj sa ako
@lucka_ke opýtam,chces si ho vziať?
Ty si ho vieš pri poznámkach "upratať?
Nehnevaj sa,ale manželstvo nie je o vzájomnom uprataní sa. A vy zrejme problém máte,takže trošku otvor oči....
Pre mňa by to problém bol...a dosť veľký. Príde materská,prídu deti,prídu choroby....čo potom?
Aj financie vo vzťahu majú byť vyriešené,nie delené.
To je odpoveď pre všetky baby, ktoré furt chcú spoločný účet a spoločné všetko s manželom. Proste nie, mám svoj účet, odkladám si naňho svojej peniaze, ktoré si miniem podľa svojho uváženia. Kúpim si svoje- kedy chcem a čo chcem a nemusí manžel stále pozerať na spoločný účet, čo kto kedy a koľko vytiahol z účtu. Už si uvedomte, že je 21. storočie a sme samostatné. Nie nie sme závisle na vyplate muža. Zoberiem si peniaze, kúpim si kozmetiku a idem s kamoškou do cukrárne na kávu každý týždeň.
A zo spoločných peňazí platte účty a nákupy do domácnosti.
@stanulienkat Presne, ja si to ináč ani neviem predstaviť.
Fúha... tiez si nemyslim ze kazdy vztah je na 100% a ak su ludia ochotny veci riesit, tak su schopny coexistovat.. len to, ze musia to byt ochotny riesit obaja. Myslim ze toto bude rokmi iritujucejsie a iritujucejsie, kedze to ten tvoj nevidi a nevie pochopit.
Ja osobne som mala takeho podobneho otca a bol teda velmi neuroticky ohladne majetku a "peknych veci". Takze celodenne vrieskanie a bitky za kazdu capku na stole, alebo neviditelny fliacik na koberci. U nas to este aj skoncilo dlhmi, lebo si nevedel nic odtrhnut od huby a musel mat kazdu kravinu. Si pametam ako zvdy mne nadaval, ked sme mali ist zo skoly do divadla a potrebovala som smiesnu sumu na vstup.
Toto je dost na prd vlastnost... mozes mu skusit nadstavit trocha zrkadlo a opytat sa ho ze ako by sa mu pacilo, kebyze mu vycitas kolko mina na veci, ktore su v tvojich ociach hovadiny. A nenechat sa odbit tym, ze "je to dlhodobo" alebo "je to pre nas". Lebo ty si to nechcela a v tvojich ociach je to zbytocnost, rovnako ako makeup je zbytocnost pre neho. A natvrdo mu ukazat cisla, kolko on minul na "blbosti" a kolko ty. A velmi VELMI si stat za tym ze pre teba ta vec fakt nema taku hodnotu, aby si to nemohol v hlave odvovodnit "sak to je pre nas, aj ty to budes pouzivat!". Pouzivala by si repraky za polovicu a bola by si nanajvys spokojna.
A načo mu vešiaš na nos všetko, čo si kupuješ? 😃 Prečo musí vedieť, koľko si minula na šaty či kozmetiku? Ja neviem, no ja ak si niečo nové kúpim, isto hneď nebehám za mužom, že čo mám a koľko som na to minula...Áno, minule sa tiež ,,zhrozil,, koľko stál obyčajný melír, ale to skôr v zmysle, ako išli tie ceny hore, nie že som na seba minula €. Neviem, neprežívaš to veľmi? Keď len občas utrúsi nejakú poznámku. Lebo asi každému mužovi sa tie ženské ,,radosti,, (šaty, kozmetika, 5-ta nová kabelka...) zdajú zbytočné - ako aj nám tie mužské (športové náradie, veci do autá, slúchadlá...) Do tej cukrárne ho pozvi Ty, možno sa zbadá. Iné by bolo ale, keby bol vyslovene lakomec a veci Ti zakazoval či robil cirkusy, nikdy nekúpil žiadny darček. Ale tieto poznámky by som brala jedným uchom dnu a druhým von. Hlavne, keď vám všetko ostatné klape. A nabudúce, keď si niečo pekné kúpiš, pochváľ sa a cenu zníž na polovicu, že bola super akcia! 😁 (Srandujem, lebo moralistky tu ma ukameňujú 😄)
@stanulienkat tu je zase odpoveď manželky,kt.mamzel nikdy nič nepovedal na nijaký výdavok.
Lebo sa vzájomne poznáme. On vie,že keď niečo kúpim,či riešim,je to potrebné. A vie,že som rozumná,takže nemá dôvod komentovať za tie roky,čo sme spolu.
Toto nie je o spoločnom,či oddelením účte,to je o ľuďoch,vzájomnej dôvere a vzťahu.
Nikdy som pred manželom nepotrebovala tajne skrývať nákup,či účet od kaderníčky.
To ti hovori co mas kupovat ako malemu decku, este za tvoje vlastne peniaze, no vadilo by mi to a teda dost.
Nechať si oddelené účty bude vo vašom prípade lepšie riešenie. Ty nebudeš riešiť,za koľko si kúpil blbinky do počítača a on nebude riešiť,koľko stal krém,kaderníčka ci čokoľvek iného,co si kúpiš.. ked na to dojde tema,kolko to stalo - vonia pekne ze? Vyzeram skvele,ze? Ten sveter mi pasuje,ze? Vobec by som cenu nespominala,ked ho to tak irituje. Zalozit extra jede. spoločný účet na výdavky - bývanie,strava, tam každý pošlete na začiatku mesiaca koľko sa dohodnete/treba a bude...riešenie to ma, aj bez hádok.
@stanulienkat ja osobne si nemyslim, ze rozne nastavenie ludi ten oddeleny ucet nejako vyriesi. Ide o to, aby zene nebolo vycitane, ked pride od kadernicky alebo muz zbada novy flakon v kupelni, ze zbytocne rozhadzuje. Vo vztahu, kde maju partneri podobny pohlad na peniaze, je jedno, ci je ucet spolocny alebo nie, lebo to nie je o tom, co kto vidi vo vypisoch.
Si s nim 10 rokov a este studujes … 1. Kolko mas rokov? . 2. Koho je byvanie? A ako to mate vydiskutovane ohladne € keby ste mali deti … mne osobne by jeho pristup vadil a po 10 rokoch este viac … zatial som sa nestretla s chlapom, co by sa staral, co si kupujem za svoje € a co sa tyka, ze so mnou nechce ist do konkretnej cukrarne .. pojdem aj sama.
Nevladala som to docitat. Nehnevaj sa, ja by som s takym skrobom nedokazala zit. Este keby pindal len za kozmetiku - ok nerozumie tomu, asi by som radsej kupovala za svoje a nezdielala s nim kolko co stalo. Moja vec. Ale ze ta nevezme ani nikam na rande si sadnut ze by ta pozval, tak to je pre mna uplny zabijak vztahu.
tak on veselo rozhadzuje na elektroniku, ale teba môže ostrihať hocikto aj vrátnik, čas na rodičovskej s ním bude utrpenie, deti potrebujú jesť, oblečenie, hračky, sem tam výlet, mne sa toto vôbec nepaci
@terezka1947 Ja mám tiež manžela, ktorý mi nikdy nič nevytyka, ešte mi sam da peniaze, sám ponúkne, že mi to pôjde kúpiť a dopraje mi. Napriek tomu mám svoj účet, pretože som svojprávna a dospela a chcem to tak. Sú to moje peniaze, ktoré si sama zarobím, aj keď ich míňame spoločne-ci manželove, alebo moje. Nikdy, opakujem nikdy sme si nevyčítali, čo kto a za koľko si kúpil. Manžel ani nevie koľko si z vlastného účtu vyťahujem a je to presne moja vec. Takisto ako manželove zárobky sú jeho vec. Dôležité je len to, že sa vieme dohodnúť na spoločnom fungovaní domácnosti.
Mne sa zdá skôr chore mat len jeden spoločný účet a hrať sa na nesvojprávnu. Takisto dcéra keď príde do určitého veku, založíme jej vlastný účet.
@stanulienkat vieš, len je manžel a manžel🤔my máme spoločný účet už 19 rokov,mali sme ho asi po 2 mesiacoch od zoznámenia. Nikdy nikto neriešil,kto koľko minul,každý má kartu. Nie každý manžel vyčíta,sleduje a nedovolí. Sú takí,ktorí povedia kúp si čokoľvek.
Ja si zase neviem predstaviť mať účty rozdielne. Kto by platil dovolenky,tábory,školy?
Už 19 rokov sme my a nie ja a on. Všetko zdieľame spolu. Aj môj byt, ktorý som dostala od rodičov je už náš spoločný.
Takže nehádžte všetkých do 1 vreca.

určite si ho chceš vziať? máte rozdielne vnímanie hodnôt, rozdielne názory už teraz...