Ako vysvetliť partnerovi túžbu po vlastných veciach?
Môj muž je taky ten typ, že nechápe všetky tie ženské veci. On si dopraje pre seba veci ako napríklad elektronika, komponenty do počítača, rozne zariadenie do bytu. Aby ste ma chápali, nie ze by zariadil celý byt, ale take tie veci, ktoré ja k životu absolútne nepotrebujem ako repraky za 300€, televízia za 1000. Samozrejme take drahé veci nekupuje často, ale každý mesiac si niečo kupi pre potešenie. Na tom by som nevidela nič zlé, ale keď si kúpim ja, je to problém. On to vnima cez to, že veci, ktoré kupuje on su na dlho, ja keď si kúpim napríklad drahsiu kozmetiku, je to niečo, čo sa vypotrebuje, takže si mysli, že míňam na hlúposti. Furt, keď si kúpim niečo take, alebo idem na kozmetiku, na kávičku tak ma problém. Nič mi neplatí, všetko ide cca na polovicu, ale sme spolu už dlho, chystáme svadbu, takže aj financie vnímame ako naše spoločne. Momentálne zarábam ja menej, lebo ešte študujem, ale za par mesiacov bude môj plat vyšší ako jeho a stále to budú naše spoločne penize (pre rýpalov). Štve ma to. Nie ze by sme sa kvôli tomu hádali, ale vždy si neodpustí poznámku - ze som asi bohatá, keď si take veci kupujem. Ďalšia vec je, že ma nikdy nevezme niekam si sadnúť. Nechcem chodiť po reštikach každý týždeň. Do jednej vyhlásenej cukrárne mi sľubuje už dva roky, že pôjdeme. A vždy keď na to príde, tak nie, lebo teraz potrebuje peniaze na iné. Ale ja som názoru, že to je o prioritách. Keď nemá záujem minúť na mňa 20€ aby mi urobil radosť, ale ma záujem minút 100€ aby sebe urobil radosť, nie je to v poriadku. Čo sa týka darčekov, to nemôžem povedať pol slova, ale aj tak radšej kupi to, čo si on mysli ze chcem, nie to, čo by som ja naozaj chcela, alebo potrebovala. A potom je ešte nahnevaný, že to nepoužívam a mysli si, že si to nevážim - čo nie je pravda. Napríklad dostala som na Vianoce nový telefón. Môj starý telefón bol v poriadku, ešte by nejaký ten rok vydržal a keď by prestal fungovať, kúpila by som si o polovicu lacnejší než iPhone, ktorý som dostala, lebo mi to príde ako somarina dávať toľko peňazí za niečo, čo potrebujem len na súkromne účely.
Čo si o tom myslite? Nechcem, aby to vyznelo ako že som nejaká rozmaznana pipka, ktorá chce chodiť furt do reštaurácii a dostavať darčeky, mne skôr ide o tie malé gestá. A o to, aby nemal problém s tým, že idem raz za pol roka ku kaderníčke - lebo podľa neho je to zbytočné, nie som šedivá, takže sa nepotrebujem farbiť a ostrihať ma môže hocikto….
@pallacinka29 pretože tam chcem ísť s ním? Lebo je to niečo, čo by malo byt súčasťou vzťahu, stráviť spoločný čas aj inde ako doma? Ja nie som nesvojprávna, keď chcem idem si kúpiť koláčik, alebo si zájdem do reštaurácie na moje obľúbené jedlo, ale nie je to to iste ako keď idú dvaja partneri na randíčko.
@avanka no vidis, my sme spolu 26 rokov😉. A bez problemov riesime financie.
A teda po dvoch mesiacoch by som určite cudziemu chlapovi nedávala císlo môjho účta už vôbec nie kartu. Ja si svoje veci strážim, nie som naivná. To že to tebe nahodou vyšlo, ďalšej miliarde žien to určite nemusi vyjst. Mala som kolegyňu tiež naivnú, ktorú frajer okradol a vybral jej z účtu peniaze. Taká sprostá zas nie som.
@avanka mas stastie ze mate medzi sebou taky sulad 🩵
Za toto sa ani neospravedlňuj chlap ma s tebou randit celý život, si neviem predstaviť ze by sme spolu nechodili na kávy, do restiky, na welnes
O čom potom ten vzťah je
Berieš si totálneho chruňa... Prepáč, ale toto fungovať nebude. Len budete mať deti, tak ti bude vytykat, že mu aj hračku kúpiš....
@stanulienkat nemusis to zas takho hrotit. Ani spolocny ucet neznamena, ze chlap oplieskava zene kazdu kupenu kravinu o hlavu a cele dni studuje vypisy z uctu. Ja som este vydata z cias dinosaurov a som strasne nemoderna a zastarala a mame spolocny ucet. Moj muz sa vo vypisoch nehrabe, ani sa nestara, co si kupujem. Za celych 23 rokov mi este ani raz nevytkol nejaku kupenu somarinu. Je to o dovere, on veri mne, ja verim jemu, a viem, ze je velkorysy, nie je to ziadny drzgros a ja nie som marnotratna. Jednoducho to o sebe vieme a vyhovuje nam to. Ak to niekomu z nas raz prestane vyhovovat, nie je problem zalozit druhy ucet na jeho meno, tento je na moje meno, muz je spoludisponent. A nemusi mi tu nikto pisat, co ked jeden umrie, viem o tom.
Viaceré tu píšete, že čo bude, keď prídu deti. Toho sa ja nebojím, úprimne si myslím, že bude ten typ, čo dieťaťu dopraje prvé posledné a ani žiadne vykrikovacky o tom, že nemám príjem sa konať nebudú. Boli časy, keď som nemala príjem a nemal problém sa o mňa postarať a nikdy v živote mi to nevykričal.
Ostatne príspevky si pozriem neskôr, teraz nemám čas, ďakujem vam všetkým za reakciu
@0silvia0 ja to nehrotím, ale oddelený účet môže byť odpoveď na jej otázku. My sme s manželom spolu dlho a tiež nemáme absolútne žiaden problém so spoločnými financiami. Ale keby mi robil toto priateľ, tak si duplom ten samostatný účet vytvorím. Neviem prečo ženy vždy obhajujú len a len a len v spoločný účet. Nie- spoločný účet medzi vami harmóniu nespraví. Každému vyhovuje niečo iné, aj keď tú ženy propagujú že niet nič lepšieho ako spoločné financie.
Autorka-jedine s nim pokecat. Uplne kludne z neho moze byt vyborny manzel a otec. Mozno je len sporovlivejsi.
trochu si protirečíš hore píšeš, že ti vyčíta 20 Eur a následne, že ťa živil bez výčitiek tak si ujasni čo vlastne vidíš ako problém a túto tému si ani zakladať nemusela ak je všetko OK
@stanulienkat Nechápem, čo s tým má spoločný účet. My máme spoločný účet a muž mi nikdy nič nepovedal ani na drahšiu kozmetiku, ani na kaderníčku a pod. To, že je chlap sebec je o človeku, nie o tom, či je účet spoločný alebo nie.
@stanulienkat a ona niekde pisala, ze maju spolocny ucet? Pisala, ze vnimaju financie ako spolocne.
Toto nie je o oddelenom/spolocnom ucte, to je o debilnej povahe jej nastavacujeho, ktory si mysli, ze vie lepsie co ona chce.
Dievča, ideš si s ním pokaziť život. Len to ešte nevidíš. Za pár rokov si spomenieš... Keď už teraz mu musíš skladať účty za 20e kávu, co bude keď prídu deti a budeš im chcieť dopriať niečo viac, čo sa jemu nebude pozdávať... Ci sa ti to paci alebo nie, je to sebecký držgroš. A od takých utekať, nie si s nimi zakladat rodinu. Robíš životnú chybu.
Autorka, no cele zle. Teraz si veci pre seba kupuje za svoje peniaze (aspoň teda dufam), po svadbe to bude kupovať za vaše vlastné. A este aj keď máš viac zarábať, tak ti budeš mat teda terno 👌👌👌
Gratulujem, si jednou z ďalších adeptiek, co tu budú vypisovat, ako majú vyzit z rodicaku.
Osobne nechapem, kde na týchto hnupov chodíte. 🤦♀️
No tak ho na to randicko do vychytené cukrárni zavolaj ty... A nie ze čakáš...
A za mňa nie nemohla by som mať chlapa ktorý by mi diktoval alebo vyčítal na čo a koľko minam svoje peniaze pokiaľ platím aj polovici účtov čiže ma. De facto nezivi.
@stanulienkat spolocny ucet harmoniu neurobi, ale harmoniu neurobia ani oddelene ucty ak je partner sebec a drzgros. Ale ak su partneri normalni a vyzreti, je jedno, ci maju ucet spolocny ci oddeleny, dohodnut sa vedia vzdy. O tom to cele je. O ludoch, nie o uctoch. A ked vidim, ze mam partnera blbca, jasne, ze nejdem do spolocneho uctu. Ale naco je zene vobec partner blbec?
ja nechápem ženy čo si stále obhajujú chlapov a pritom ostatní vidia aký je to somár iba ony nie.Ale nedajú si to okolím za nič na svete vyhovoriť.A nespoliehaj sa na na neho že vaše spoločné peniaze.Lebo stále ti bude vyčítať.Radšej si zarob svoje a kupuj si to čisto zo svojeho platu.Ale ja by som osobne s takýmto lakomcom teda nebola.Jeho by zo mňa asi vykotilo.Lebo ja mám celú skrinku na chodbe zabratú kozmetikou,parfumami a inými hovadinami.Plus v zadu za domom v prístavbe kdejaké dalšie parfumy v kartonoch.Toho by už niesol chocholoušek zomňa😀 len neurob somarinu ako moja bývalá suseda a neber si ho.Budeš potom lutovať.Ale aj tak si ho podla mňa zobereš
Podľa mňa po svadbe a keď prídu deti bude viac kontrolovať načo dávaš peniaze
Prepac ale vazne si ides zgrlaveho sebeckeho vola brat? Vsak toto sa bude len stupnovat, ako manzel ti zacne este aj do vyplaty kecat a kontrolovat co kde za kolko a preco vlastne. Lebo len on bude mat tie spravne nazory. Ked pride k situacii ze ostanes raz na pnke, s minimom €, alebo uplne nezamestnana, on ti nekupi ani len vložky, lebo vsak blbina ktora ide do koša.
Jujujjj 🙁😮💨
Autorka, kde vlastné bývate? Koho je to byť? Ako platíte náklady?
A teraz čítam, že ste spolu 10 rokov??? To ste spolu od tvojich 15 ci ako??? Koľko máte vlastne rokov? To doteraz ti to nevadilo? Jaj, či ty si myslíš, ze po svadbe sa zázračné zmení a začne ta pozývať a volať kam si ty predstsvuhes? Vies, keď to nerobil doteraz, potom to už robiť nebude...Omg 🤦♀️
No len aby si nedopadla ako moja znama. Ze peniaze boli spolocne, ale len do okamihu, ked si kupoval drahe veci jej manzel na svoje konicky. Ked ona chcela nieco, tak to zrazu uz spolocne neboli. Kazdu vec jej vycital, aj ked zarabala tiez nie malo. Lenze ona bola naucena na drahu kozmetiku, kremy v cene najomneho za byt, kadernicku najdrahsiu. U nich to vyzeralo dost zle, nakoniec spravili jeden ucet, kde obaja davali peniaze na domacnost a spolocne veci. Z toho zvysku si hospodarili ako chceli na vlastnych uctov. A zrazu jej drahy manzel zistil, ze bez jej penazi si moze dovolit mozno polovicu drahych konickov.
@stanulienkat po 2 mesiacoch si môj dal posielať výplatu na môj účet a urobil z neho náš spoločný 🙂a ten máme dodnes...žili sme spolu v podstate od 2 dňa zoznámenia,prvé 2 mesiace mi posielal financie na nájom a stravu a potom si prehodil účet ku mne. A pritom vyrastal v rodine, kde o sebe rodičia vzájomne nevedeli,kto koľko zarába, každý platil niečo a sám povedal, že sa mu toto nepáči. Ja som vyrastala v opačnej rodine,všetko bolo a je spoločné.
áno,mala som a mám šťastie,manžel je úžasný, zarába ďaleko viac ako ja a nikdy mi to ani slovkom nevytkol. To skôr zo mňa vyde sem tam povzdych,že s dvoma VŠ zarobím malo,ale mám prácu,ktorá ma napĺňa a baví.
Len tu ide o to, že keď je autorkin partner aj po 10 rokoch takýto,čo bude, keď budú mať deti? Ja si pamätám situáciu,keď som bola na rodičovskom pred 15 rokmi so starším synom, to bola almuzna, ,bola kríza,dotklo sa to aj manželovej výroby,nerobili štvrtky,piatky,platovo veľmi klesol a my sme niekedy doslova zivorili a týždeň pred výplatou šli do mínusu,ktorý sa výplatou porovnal. Trvalo to síce asi len pol roka, ale keby sme mali oddelené úcty,no ja neviem.
U nás je napr spoločný,kde chodia výplaty,od toho máme kartu obaja. Potom máme 1, kde každý mesiac po výplate pošlem,čo na bežnom ostane a od toho má kartu len manžel,to je sporiaci. A Nikdy nám to nevadilo,lebo keď potrebujem,opýtam sa, koľko tam je. Obaja máme prístup do ib toho druhého...za mňa je toto model normálny. Ale chápem,že pre väčšinu z vás nie.
Píše že jej vyčíta peniaze a potom že nemal problém sa o ňu postarať ak nemala príjem vieš čo vlastne píšeš protirečíš si. Nás neoklameš nám to môže byť jedno ako TY budeš žiť seba áno mi trpieť nebudem TY budeš trpieť nie MY. Hej deťom dopraje super máš vešteckú guľu odrazu ak prídu deti a budú vysoké výdavky aby si neplakala že poriadne ani decku topánky nemôžeš kúpiť. Bude ťa živiť na RP alebo MD. Aspoň ak si ho vezmeš si ukladaj na tajný účet peniaze že v prípade potreby aby si mala na odchod. Ak s tým zázrakom plánuješ svadbu. Deťom dopraje ak ťa nevie pozvať do obyčajnej cukrárne. Môjmu mužovi nemusí ani nič hovoriť a vždy mi niečo kúpi. A TY čo ak ťa doteraz nepozval ľutuje 20 eur ak by ťa miloval tak neľutuje 20 eur a nemá žiadne výčitky na teba. TY nevieš podľa mňa do čoho ideš. ON si kúpi TV za 1000 eur. Však sa TV tak 1000 eurová pokazí tak ako 500 eurová takže tak. Ak budete mať deti nemáš peniaze bude ta vydeľovať a pindať a kontrolovať načo míňaš. Na jednej strane napíšeš ako sa chova a na druhej že však som bola bez príjmu tak má živil tak ako to teda je. Klameš samu seba nás nie nám to môže byť každej jednej jedno. A však ak si napísala že čo si o tom myslíme tak v poriadku to až tak nebude ak by bolo všetko OK nemáš problém s ním. Nie si si istá ešte možnosť odísť máš ak nechceš tvoj problém vezmi si ho aby si tu do roka alebo dvoch od svadby neplakala že ťa vydeľuje nemáš úspory a nemáš kam ísť. Veľa smutných osudov tu na MK je že utešovali sa že bude dobre situácia sa zmení ta sa možno zmenila ale k horšiemu. Nemajú kam ani za čo ísť .Aspoň si našetri na začiatok aby ON to nevedel aby si mala s čoho žiť v prípade potreby ak by ťa ON jedného dňa prestal dotovať. Si odvážna že hovoríš deťom dopraje a prečo by nemal dopriať aj ich mame teda tebe. Na teba ja držgroš na deti bude štedrí. Pane bože si dospela žena to ani sama tomu neveríš že to tak bude. Tak si len nahováraš.
Veď máš svoje peniaze, môžeš si s nimi urobiť čo chceš. Tak si kúp, čo potrebuješ/chceš v rámci rozpočtu. Nerozumiem, čo má s tým partner.
@terezka1947 , @avanka presne tak.
Co si o tom myslim? Ze si ho hlavne neber a nemaj s nim deti. Bude ta drzat nakratko a novu telku ci repraky ti zdovodni ako "dobru investiciu" ale vzdy su to len peniaze vyhodene za spotrebne veci, takisto ako nechty, kozmetika ci kavicka.
Si predstav , že budeš tri roky na materskej. A on ti bude vydelovat. To len budeš písať na MK. Neber si ho. Ži s ním. Tvoje peniaze by mali byť len tvoje. Bodka
Vzťah by nemal byt o tom, že toľko som už vydržala, tak hádam ešte vydržím. Sadni si s ním a rieš to ako vážnu vec. Vadí ti to, obmedzuje ta to, nie si decko, dajte si pravidlá. Každému príde niečo zbytočne, tak preco ty rešpektujes jeho a on teba nie? Najlepšie je mať asi vlastný účet a jeden spoločný, na ktorý každý mesiac dáte svoj podiel a z toho by sa platilo všetko spoločne. Koľko minies z vlastného na seba je len na tebe kým prihadzujes na spoločný toľko koľko máš prihodit.
Pokiaľ obaja minate na predražené blbosti, budete to mat ťažké s hypotékou, s deťmi, s autom... V niečom sa treba uskromniť, rovnako na tom pracovať a ne ukazovať prstom kto je lepší.

@terezka1947 presne tak..mne ešte nadáva, že dom.na seba lakoma a doprajem len jemu a deťom a vyslovene ma ťahá do obchodu. Prípadne si vec, ktorú som obdivovala, nájdem doma na stole..len tak