Ako vysvetliť partnerovi túžbu po vlastných veciach?
Môj muž je taky ten typ, že nechápe všetky tie ženské veci. On si dopraje pre seba veci ako napríklad elektronika, komponenty do počítača, rozne zariadenie do bytu. Aby ste ma chápali, nie ze by zariadil celý byt, ale take tie veci, ktoré ja k životu absolútne nepotrebujem ako repraky za 300€, televízia za 1000. Samozrejme take drahé veci nekupuje často, ale každý mesiac si niečo kupi pre potešenie. Na tom by som nevidela nič zlé, ale keď si kúpim ja, je to problém. On to vnima cez to, že veci, ktoré kupuje on su na dlho, ja keď si kúpim napríklad drahsiu kozmetiku, je to niečo, čo sa vypotrebuje, takže si mysli, že míňam na hlúposti. Furt, keď si kúpim niečo take, alebo idem na kozmetiku, na kávičku tak ma problém. Nič mi neplatí, všetko ide cca na polovicu, ale sme spolu už dlho, chystáme svadbu, takže aj financie vnímame ako naše spoločne. Momentálne zarábam ja menej, lebo ešte študujem, ale za par mesiacov bude môj plat vyšší ako jeho a stále to budú naše spoločne penize (pre rýpalov). Štve ma to. Nie ze by sme sa kvôli tomu hádali, ale vždy si neodpustí poznámku - ze som asi bohatá, keď si take veci kupujem. Ďalšia vec je, že ma nikdy nevezme niekam si sadnúť. Nechcem chodiť po reštikach každý týždeň. Do jednej vyhlásenej cukrárne mi sľubuje už dva roky, že pôjdeme. A vždy keď na to príde, tak nie, lebo teraz potrebuje peniaze na iné. Ale ja som názoru, že to je o prioritách. Keď nemá záujem minúť na mňa 20€ aby mi urobil radosť, ale ma záujem minút 100€ aby sebe urobil radosť, nie je to v poriadku. Čo sa týka darčekov, to nemôžem povedať pol slova, ale aj tak radšej kupi to, čo si on mysli ze chcem, nie to, čo by som ja naozaj chcela, alebo potrebovala. A potom je ešte nahnevaný, že to nepoužívam a mysli si, že si to nevážim - čo nie je pravda. Napríklad dostala som na Vianoce nový telefón. Môj starý telefón bol v poriadku, ešte by nejaký ten rok vydržal a keď by prestal fungovať, kúpila by som si o polovicu lacnejší než iPhone, ktorý som dostala, lebo mi to príde ako somarina dávať toľko peňazí za niečo, čo potrebujem len na súkromne účely.
Čo si o tom myslite? Nechcem, aby to vyznelo ako že som nejaká rozmaznana pipka, ktorá chce chodiť furt do reštaurácii a dostavať darčeky, mne skôr ide o tie malé gestá. A o to, aby nemal problém s tým, že idem raz za pol roka ku kaderníčke - lebo podľa neho je to zbytočné, nie som šedivá, takže sa nepotrebujem farbiť a ostrihať ma môže hocikto….
Autorka, partnera lubis a preto nechces vidit, ze on nechce pochopit tvoj postoj, tvoje priority a vidi len seba, v takom pripade je mala sanca, ze on niekedy pochopi teba.
Aj ked je vsetko ostatne v.pohode toto je dost podstatne. Chces cely zivot toto pocuvat'? A co ked budu deti? Ani im potom nedopraje?
@dariaaa nechávam sa živiť od rodičov? Študujem denne štúdium a popri tom pracujem aby som si zaplatila druhu polovicu nákladov. A presne takéto reči o tom ako ma živia rodičia počúvam od ľudí, čo nikdy ani neuvažovali o tom, že by ich dieťa išlo študovať. Keby si mam na všetko zarobiť sama, nedoštudovala by som. Nie každá škola sa dá študovať popri full time jobe. A ze si občas doprajem? Väčšinu času si kúpim jedlo a benzín a môžem si tak maximálne predstavovať, nejakú kozmetiku. Keď mám čas, pracujem viacej aby som si mohla kúpiť niečo pre radosť a kozmetiku zrovna nakúpim do zásoby aj na pol roka, takže je to väčšia čiastka. Oblečenie tiež potrebujem. Vôbec si nekupujem drahé handry, ani nejak často, väčšinou v sekáči, ale aj to je problém. Miniem 30€ v sekáči, zásoba na sve sezóny a sa ma opýta, že načo, veď tam máš plnú skriňu (veci, ktoré su malé alebo ma inu sezónu). Tu vôbec nejde o to, že mňa živia čiastočne rodičia (ešte raz pripomeniem popri dennom štúdiu a ani nie full náklady) veď jemu môže byt putna skadial mám ja peniaze. A ako píšem, gro problému nie je to, ze ja si občas doprajem a nemám na to (doprajem si, keď na to mám, cez prázdniny keď zarobím viac, alebo cez semester keď mám viacej času na prácu), ide o to, že jemu vadí ČO si kupujem.
K tým darčekom. Myslíš, že on nevie, čo ja chcem? Vie to, nemusím mu písať ani lístočky, aj keby som mu sto krát povedala chcem toto, nekupuj mi toto, urobí si podľa seba a potom je ešte urazený, keď sa mi nepáči. V spálni mám takú skrinku, kde si odkladam drobné. Je tam napísané ZÁKROK mohol mi to kľudne cele zaplatiť a nie kúpiť debilný predražený telefon.
@lonely66 ja mesačne aj s tým, čo mi pošlú rodičia mám okolo 700-800
Niekedy viac, keď nechodím do školy tak aj 2000€, vtedy si odkladam na rozne výdavky nečakane
S tym co ti rodicia pošlú. Ach boze.Moj syn studuje treti rok na univerzite.Brigaduje a odkladá. Denne studium.Ako ty.Ale zatial sa neodtrepal prec,ked vie,ze by sa nedokazal z toho uzivit.Aj si kúpi aj odloží. A ked mu nieco kupim alebo dam ja,tak sa rozculuje,ze on ma,ze nepotrebuje.Chces zit dospelacky zivot,s chlapom ale nechas si posielat od rodičov.A ked si to vies obhajit tie financie tu na fore,prečo to teda neobhajis pred priatelom?Moj nazor je,ak chces odo mna ofist,chod ale postaraj sa o seba a nečakaj odo mna.Alebo ostan pri mne,dostuduj a ja ti dam vsetko.A to som clovek,ktory sa rozdava pre vsetkych,cudzich svojich.Moj syn by sa necedel pozriet do zrkadla keby sa odtrepal prec ale peniaze by ocakaval.A som na neho pysna
Ja sa ti čudujem, ze u neho bývaš .
Kým neskoncis VS si mohla kľudne ostať bývať u vašich a žiť tam .
Mohla si si peniaze minút na oblecko, kozmetiku a užívať študentský život. Vaši vyzerajú byt na tom finančné fajn, keď ti vedia takýmito čiastkami vypomahat.
A keď sa zamestnas potom si mala riešiť takýto dospelacky život s frajerom
@lonely66 ja sa žiadnej odpovedi nevyhýbam, len nemám čas čítať vsetko, čo sa tu píše. Byt je prenajatý, nájom platíme na pol. A k tej poznámke, že čím sa živím…. K tomu len toľko, že ak niekto nemá nič iné na robote len zarábať peniaze, tak by musel byt vážne hlúpy aby nezarobil 2000€. Veď ja cez tie prázdniny nemám žiadne iné povinnosti, tak nechápem čo je na tom take neuveriteľne. Ja na svoje náklady neprotebujem jeho peniaze, to sa stalo raz, keď som musela zabrať v škole a ponúkol sa, že mi pomôže aby som nemusela rodičov otravovať. Ako mám študovať denne VŠ z bydliska ktoré je 250 kilometrov vzdialene? To su zas take rady. Ja mu nie som naozaj nič dlžná, o par mesiacov, keď budem mať nástupný dva krát toľko čo on plat budem mať právo pindat ma darčeky a cukrárne? Teraz nemám, lebo prečo? Lebo mi pomáhajú rodičia? Toto je logika
Autorka kľudne si mohla telefón vrátiť predať a zaplatiť si zákrok moz o by potom pochopil a ak nie tak nepochopí už nič....
A ak nie predať, darček nepoužívať. To nepochopí len dilino ze sa netrafil... A stále riešis cukráreň, ved chod bud sama alebo mu povedz zlato dnes ideme do tej cukrárne kam sa chystáme už dva roky
@lakebabe teraz som písala, že nebyvam u neho, neviem, naozaj neviem ako si toto poniektoré vydedukovali, keď som tuším aj niekoľko krát písala o tom, že platím nájom. Ja mebyvam u neho, my bývame spolu. A u našich sa bývať nedá. Mám dochádzať každý den 250 kilometrov tam a naspäť aby som ušetrila na na najme a čas ktorý by som mohla zarábať precestovala? Našich by to vyšlo ešte drahšie, lebo cestovné a ja by som bola úplne odkázaná na žobranie od rodičov
Jaj nečítala som to celé a teda ste v spoločnom podnájme? Až tomu dobre rozumiem
Ved aj internaty existuju, mozno by ta to vyslo lacnejsie.
Prave preto sudy niekedy trvaju aj hodiny,pretoze robit sudcu ked je malo informacii,je zložité. V tomto pripade tomu ja rozumiem.Ci by si bola na internate,private s kamoškou, stále by si bola na tom ako teraz,kedze máš skolu daleko.Takze moja rada je proste vydrzat.Ked si kupis teda napr tu kozmetiku,nemusis mu hovorit.Sampony na vlasy mu hadam tiez neoznamujes.A ked zacnes zarabat po ukonceni studia,mal by byt pripraveny,ze ty ked si zarobíš,mas pravo si kupit osobne veci.Doteraz si to vydrzala,tak vydrz este.Aj ked ja pokial som na jeho financoach nie zavisla,by som si to nenechala,aby mne niekto kalkuloval moje peniaze.Je dobre v manzelstve mat financnu dohodu kto a ako bude co platit a ako so sestrenim.
Buď buchnes po stole dnes alebo o 10 rokov s dieťaťom na rukách buchnes ppsntole s rozvodovymi papiermi. Nie je to stav neriešiteľný,záleží či si ochotná si to 1.nevsimat 2. Rázne vysvetliť s tým že ťa to nezaujíma čo rozpráva 3. Ostať v takomto vzťahu a zachrániť ho neustálym opakovaním dookola
Ja nie som hneď za rozchody,osobne si myslím že ak to ale nepochopí ani ráznym vysvetlením nepochopí to nikdy a budeš sa len terapit
Ja by som si ho určite nezobrala. 🙄
Autorka
Akú budeš mať pracovnú pozíciu/v akej profesii, keď dostaneš nástupný plat dvojnásobok platu priateľa?
Ja by som si ho veru nevzala.
Pokiaľ bývate spolu v spoločnom predpokladám, ze v najme, keďže to nie je ničí byt a platíš si svoju časť nájmu aj keď peniazmi od rodičov a kupuješ si sama jedlo a naftu ako si pisala , tak je tvoja vec aj keby si mala päť metrový šatník prepchaty značkovými handrami a plne skrine dekorativky. Jeho je do toho nic keď ti to nefinancuje.
A v živote by som si nevzala takéhoto zgrlosa, co mi nedopraje kozmetiku, oblečenie alebo kaderníčku, kozmeticku.
A k tomu ze ta nikam nepozyva sa radšej nevyjadrujem. Chod radšej do shareovaneho bytu s jednou dvoma babami dostuduj a tento nech si robi co chce
Takže na začiatku tu máme, ako ho autorka nazvala, muža, s ktorým je 10 rokov, ktorý si dopraje zo svojho platu a jej vyčíta každú kúpu… po pár stranách ale zistíme, že tu máme nevyzretú osobu, ktorá keď sa dostane raz do roka k peniazom, tak uteká ich míňať na handry, lebo treba každú sezónu komplet zmeniť šatník a v skrini má len malé (?) veci a nakúpi si kozmetiky na cely rok, takže keď je nazad v škole chuderke neostáva ani na cukráreň a z “muža” je nakoniec priateľ z detstva, ktorého asi oblieva studený pot, keď vidí, na čo a koľko je autorka schopná slušne povedané pominať peniaze…
Jedno je zaujímavé autorka, keď si si v lete bola schopná zarobiť tých 2000 mesačne, čo si si tie peniaze nepoužila na ten vysnívaný zákrok, ale presrala ich na sezónne handry? Hospodáriť s peniazmi nevieš, ale máš potrebu ešte uraziť ľudí, čo majú nižšie príjmy?
Je mi už úplne jasné, že nám tu nejaké fakty nesedia a začína to vyzerať tak, že jednoducho autorka nevie narábať s peniazmi a keď ich má, tak ich aj rýchlo uteká minúť ….
A na margo tej cukrárne, to mi stále nie je jasné, prečo už 2 roky čakáš na nejaké pozvanie. To sa ti za cely čas nepodarilo našetriť pár eur, aby si na vysnívané miesto mohla pozvať svojho dlhoročného priateľa? Píšeš o tej cukrárni, akoby išlo o nejakú Michelin reštauráciu a potrebuješ na to niekoľko stovák eur a špeciálnu príležitosť si ísť do nej sadnúť 🤦♀️
Uz som asi fakt citala vsetko.😅Kto sa prida do klubu "velmi hlupych" lebo nema 2000€ mesacne, aj ked nema ine na robote len pracovat?
Otvorene sa ho opytaj, ci by bol rad a chodil von so zenou, ktoru ostriha "hocikto"... Ci si to predstavuje tak, ze sa ostrihas podla youtube manikurovymi noznickami 🤔 Si zena, je normalne, ze sa chces pacit sama sebe a aj jemu. Lebo takto to pride k tomu, ze ked budes na materskej, "nedovoli" Ti uz kúpiť si ani nic na oblecenie, lebo ved naco, aj tak si "len" doma... Nabuduce co mu bude vadit, ze deodorant pouzivas? Ako ok, parfem za 500 € nie je zivotna nevyhnutnost, ale zase si musi uvedomit, ze nie si spolubyvajuci Fero, ktoremu jednoydlo staci na tvar, telo, vlasy, podlahu, umytie WC a auta... Opytaj sa, ci jeho predstava pritazlivej priatelky je hocijako ostrihana, tvar umyta sprchacom od cinana za 50 centov a oblecene v hocijakych roztahanych teplakoch a flakatom roztahanom tricku. Normalne mu povedz, ze si zena a chces vyzerat pekne.
Ci on sa o seba nestara? Nosi oblecenie, co vypadlo z humana kontajneru, ked bol preplneny a umyva sa jarou na riad, lebo ved to je aj tak spotrebna vec, co zo seba zmije?
Financie su dolezita vec vo vztahu, urcite si to vyjasnite pred svadbou!!! Lebo raz budes tahat za kratsi koniec, cez matersku a aby si potom nedopadla tak, ze naco stale nieco detom kupujes (lebo to este len bude "kukat" ako kol z plota, ked zisti, ze minimalne prvy rok treba detom kazde dva mesiace vacsiu velkost oblecenia... A potom, ked pridu topanocky, co ked vydrzia velkostou tri mesiace, skaces od radosti, to nerozdycha...

No ja ti napisem opak toho co som si tu prečítala.Si rozhadzovacna.Nezarobis tolko,aby si si mohla dovolit kupovat drahu kozmetiku.Tu si kupuj vtedy,ked nato budes naozaj mať. Mať svedomie brat peniaze od rodicov,kupovat si veci ktore si môžeš kupit aj lacnejsie a este sa cudovat,ze ma on pripomienky?Zakryvaj sa takou perinou,na aku máš,hovorila moja mama.Zaplat si vsetko co ti treba na zivot a z toho vyskakuj.Ale ty sa nechas zivit este aj rodicmi a este sa ti to nepaci,ze on vidi,ze sa roztahujes.Toto by som ja nedokazala.A do cukrarne?Nepoznate sa kratko,aby si cakala na jeho pozvanie...Milacik,dnes ideme do cukrarne.A rada darcekov,ktora u nas funguje v celej rodine.Napiseme si co by nas potesilo.Od 3 euri po 100 a dame to tam,kde vieme kolko si mozu dovolit.Mame to tak naucene.Ty mu pred sviatkom napis,co by si chcela nech z toho vyberie.Synova priatelka mu dokonca napise kde alebo na akej stranke tie veci najde