icon

Ako zladiť psa v dome a dieťa?

16. jan 2025

Ahojte. Chcem sa spýtať na názor, nakoľko som už zúfalá z tejto situácie a neviem či som len ja precitlivelá alebo čo. Ide o to ze máme 3 ročného psa - zlatého retrievera, ktorý žije s nami v domácnosti. Odmalička je zvyknutý na to byt vnútri aj keď máme veľký pozemok, čiže výbehu má až až. Ja som toho názoru že pes by mal byt len vonku, nakoľko som veľmi poriadkumilovný človek a aj napriek tomu že zvieratká milujem (a psíkov obzvlášť), tak si myslím, že by vnútri byt nemali. Ale urobili sme chybu, keď bol maličký, bolo nám ľúto ho mať vonku, tak sme ho naučili na vnútro a doteraz sme s tým boli viacmenej v pohode, ma určite pravidla ako napríkad že nemôže ísť na koberec, posteľ či pohovku.. je naučený sa vyspinit len vonku, čiže zatial s týmto sme spokojný. Zmena ale nastala keď sa nám narodil synček. Vo mne sa niečo zlomilo - akási ochranárska vlastnosť a odvtedy som nepokojná, bojím sa. Malý ma teraz 6 mesiacov, začína liezť a je naozaj všade a náš pes, ktorý má cca tých 40kg (keď nie viac) tak sa stále správa ako šteňa, je extrémne hravý, nedáva pozor a ja sa bojím aby na malého neskočil alebo ho nechtiac nepriľahoľ. A druha vec je že všade máme tu jeho srsť, dovtedy sme fungovali na princípe - pustime robota kým sme v práci alebo niekde preč, alebo sme len raz denne povysavali, ale teraz behám s vysávačom snad 50x denne, lebo mi začalo vadiť ako je malý špinavý od chlpov a všetko dáva samozrejme do úst. Tak som sa rozhodla že nech je psík ma dvore aspoň do času kým nezačne malý poriadne chodiť. No neviem, nechcem pôsobiť hnusne, že ho vyhadzujem zvnútra von ale teraz mi je dieťa prednejšie. Je naučený že chodí na prechádzky každý deň zarovno keď chodíme aj s malým von, takže nieje to tak že by sme naňho teraz nemysleli už, len cez deň by sme ho dávali na dvor. Máte niekto podobnú skúsenosť ? Nezačne potom psík žiarliť ? Ďakujem za prečítanie aj názory.

elli333
17. jan 2025

Zeny ja chapem, ze pes je zivy tvor ktory ma city a ktoreho milujeme a on miluje nas. Ja sama mam doma dvoch. Problem je, ze toto je 40kg pes a dieta ma kolko? Teraz tak mozno 6-7kg? Dobre povedzme, ze zaokruhlime na 10 a stale je to 4nasobok co ma ten pes a vzdy je to len pes, ktory nie uplne chape dosledky svojho konania. Tesi sa, skoci, pripadne nechtiac drgne do dietata. Cely zivot mam psov, su cviceni aj skusenym psovodom. Ale skratka si aj tak myslim, ze bezpecnost dietata je prvorada. Psa nemusia dat prec, to v ziadnom pripade, to by zlomilo srdce aj im aj tomu psovi. Ale to, ze pojde na den von a vecer ked uz manzel pride z prace a su nato dvaja aby dali pozor tak na tom nic zle a ziadne "tyranie zvierata" v tomto nevidim. Je zima tak urcite treba zabezpecit aby mal teple miesto. Ja by som to riesila napriklad chodbou, nemate chodbu ktora sa da zavriet? Alebo garaz? Pivnicu? Aby psikovi nebola zima a zaroven aby dieta bolo v bezpeci kym sa uci lozit a nasledne chodit. Moja dcera ma 15mesiacov a neviem si predstavit ako by som trpla ci sa jej nieco nestane ked do nej nas slonik v porcelane vrazi a to toho nasho slonika v porcelane lubim. Do polroka bol vnutri, ale teraz je uz vonku a nezda sa mi zeby z toho mal depresie. Ono chyba bola uz od zaciatku ucit psika na interier ked ste planovali dieta, ale to uz zbytocne lamentovat nad rozliatym mliekom.

misslilac13
17. jan 2025

@elli333 takto to presne vidím ja, ale niektorí ma tu majú pomaly za tyrana. Ty si to ale krajšie napisala

jania023
17. jan 2025

@misslilac13 ty musis byt velmi neempaticka osoba. Skus dnes vecer spat na dvore a rano nam prid porozpravat ako ti tam bolo super teplo ked je vonku mraz. Je smutne ked sa clovek vyvysuje nad zver.

wolf_
17. jan 2025

@elli333 Napr. ja tiež nevidím problém v tom, aby bol určitý čas sám na dvore/v inej miestnosti/na svojom mieste... To, že je žena na materskej neznamená, že pes musí byť na nich stále nalepený. Keby chodila do práce tiež by nebol, a je to tak úplne OK.
Lenže tu sa zo psa (ja to tak vnímam z toho čo písala, sorry) stala príťaž. A s takým nastavením to bude ťažko. Ešte len začne "sranda". Dieťa ešte len začne utekať, vískať, kričať, hádzať s hračkami,.... príp. interagovať viac so psom (aj nevhodne - čo je u malého dieťaťa pochopiteľné).. a na také silné podnety takýto vraj bláznivý pes môže reagovať všelijak - ak sa na tom nebude pracovať...
Na nejaký čas psa nechávať niekde samého - určite áno.. a ďalej čo? Aby to neskončilo tak, že pes väčšinu času sám na dvore, raz za čas prechádzka aby sa nepovedalo... a nakoniec začne ničiť dvor, hrabať, škrabať na dvere, zavýjať, štekať na všetko čo sa pohne atď.
Jasné, nech ho necháva aj samého niekde, ale tam to skrátka nekončí, to nie je celé riešenie.

mamutka
17. jan 2025

Ja neviem čo tu všetky riešite či je pes dnu s rodinou, alebo na dvore. Prioritne treba riešiť, že ten pes nežije v normálnych podmienkach a preto sa správa ako vyšinuté šteňa. Pes nie je kvet, ktorý si dám do domu a takýto veľký pes nie je roboticky vysávač, ktorému stačí prejsť kúsok a ma dosť. Ten pes potrebuje behať, pracovať, behať, pracovať a behať. Potom bude ideálny parťák aj dnu v dome. Tu sa nerešpektujú jeho základne potreby, ale ako najdôležitejšia vec sa prezentuje aby bol pekne domka. No, jemu to tam ide na palicu už! A dáva to najavo. A reakcia? Dať za dvere…. A koľko tam bude mať pohybu? Sám sa asi nevybeha, je to spoločensky tvor, nie sarkan

wolf_
17. jan 2025

@mamutka presne toto... spomína sa tu len výbeh na dvore a prechádzka.. buď teda autorka nekonkretizovala viac alebo pes funguje len takto. Nikde sa tu nešpecifikovalo, či a koľko sa s tým psom niečo robí... A pritom je to za mňa to najpodstatnejšie. Keď dostane pravidelnú "prácu", tak potom v čase keď sa autorka venuje dieťaťu, môže pes v pohode oddychovať, a ak dostane naozaj dostatočnú dávku "práce", tak bude za to aj rád, že má kľud 😆

calin
17. jan 2025

Mne je zakazdym veľmi smutno, ked čítam...ze pes potom hra druhé husle, lebo prislo dieta. Preboha ľudia - to zviera ma stále rovnaké potreby ako pred tým dietatom. A nie je ich tak veľa- dlhá prechádzka patrí medzi základ! Nie odstihnut ho a ešte sa tváriť, že snáď ten pes pochopí, že už nie je číslo jedna.
Ako u mňa nie...ten pes je rovnako dôležitý ako to dieta - a budme úprimný k šťastiu tomu psovi veľa netreba. 6mesacne dieta tiež profituje z čerstvého vzduchu počas prechádzky ... ste zodpovedný za každý živú bytosť, ktorú ste si do života priviedli - teda aj toho psíka.

elli333
17. jan 2025

@misslilac13 ono asi zbytocne vysvetlovat ked tu odznelo, ze ten pes je rovnako dolezity ako dieta. Prepanakrala, no aj ja som asi tyran, ale nieje dolezity ako dieta. Kebyze dojde k nejakej situacii kde mam moznost zachranit len jedneho: bud psa, alebo dieta ani na sekundu nevaham a zachranujem dieta ci uz vlastne, alebo cudzie. Hej asi som "neludska" co uz.

wolf_
17. jan 2025

Načo rozoberať kto je alebo nie je dôležitejší? Ak nebudem ku psovi pristupovať ako potrebuje, ak nenaplním jeho potreby, tak sa tak aj bude správať (zaručene tak ako sa mi nebude páčiť). Či už sa na to pozriem z pohľadu pes je živý cítiaci tvor atď atď alebo sa na to pozriem "len" z toho pohľadu, že chcem dieťaťu zabezpeciť bezpečné prostredie a sebe ušetriť nervy so psom, stále je to o tom istom..... 🤷‍♀️

terezkaarthuramax
17. jan 2025

Ľudia su ale naozaj dôležitejší ako zvieratá.ale ludia by sa k nim mali správať ako.k.niekomu kto je slabsi.rovnako ako deti. Tiez su slabsie ako dosprli. Aj o deti i zvieratka sa treba starat a davat im lasku. A oni sa za to mnohonasobne odvdacia.

elli333
17. jan 2025

@wolf_ to mas zase uplnu pravdu, mna to len trochu zarazilo, ale je pravda, ze psovi sa venovat treba a zvyknut si na spolocne fungovanie vsetci clenovia rodiny 🙂

slavka1988
17. jan 2025

Zastávam názor že aj keď príde do rodiny dieťa aj tak je psik člen rodiny a treba k nemu pristupovať rovnako .Ublizit mu určite neublíži sú to veľmi rodinne psíky ale mne osobne by veru vadila srsť najmä z tak veľkého psíka ,nemáte aspoň garáž lebo keď ho raz naučíš do vnútra môže mu to dosť ublížiť ostať stále vonku .Najma teraz na zimu

betulinka1
17. jan 2025

Ak ho chces dat von, tak nie na zimu. Na tvojom mieste by som pripadne zatarasila chodbu aby bol tam. Da sa kupit nejaka zábrana. Toto je len take obdobie, ked si unavena, dookola po psíkovi upratujes. Ale na druhu stranu za dva roky budu super partaci. Aj pes sa viac ukludni.

sisska96
17. jan 2025

Však daj ho von a hotovo. Zvykne si. Pes nemá čo hľadať vo vnútri vedla decku

lucia147852
17. jan 2025

Ďalšia zo skupíny, čo psa nikdy kupovať nemala. Viete čo je cvicak? Ako vychovávať psa? Či len rástol vedľa vás ako drevo v lese? Máte ho s PP? Tam sa dá povaha očakávať. Od mnozky nie. Študovala si si niečo o tejto rase? Či chcem psa tak kúpim a odrazu neviem čo s ním, tak ho vysmarim von? Ten pes nemôže za to, že ste ho kúpili ani za to, že neviete čo s ním keď prišlo dieťa. Takže zacvakať výcvik, aby vedel ako sa správať a hneď bude život krajší. Ak nechceš radšej mu treba poskytnúť iný domov, kde budú vedieť čo s ním

alabama0011
17. jan 2025

Chudak psik, velmi mi je ho luto, ale to je asi preto lebo mam dvoch retrieverov doma. Neviem si predstavit pozerat na nich, ked sa tlacia dnu. je to najkontaktnejsie plemeno ake moze byt. Preco nemas roboticky vysavac vlastne? Psika by som naucila na miesto, kde sa moze pohybovat a lezat, pouzila ohradky. Von ho uz nedavaj prosim ta. A ano, mam aj dieta 🙂) ak ho chces vyrazit von, radsej ho daruj do rodiny, kde ho budu lubit. 🤷‍♀️

gabrielabydzo
17. jan 2025

@alenka58 Ale ona nepíše o bytových rasách.Akože Zlatý retriever je bytový pes?My máme tiež dom a keď budeme v práci isto nebude pes vnútri.Veď cez deň není mínus 20 aby neprežil.Šťeňa jasné že nebude vonku ale neskôr vonku bude
. Ešte ma tu jedna pobavila že pes nemôze byť vonku,tak to je iná novinka toto🤭🤭🤭Pani má asi doma Yorkshira.

abbey1
17. jan 2025

@elli333 Môžem sa len spýtať? Koľko času denne psíkovi venujete, keď je čisto vonku? Hlavne takto v zimnom období

alenka58
17. jan 2025

@gabrielabydzo

ja som odpovedala na tento mail
misslilac13

Včera o 22:35
Ale to vôbec, to je jedno ci malý ci veľký, všetci si lizu rit rovnako. Zvieratá patria von

elli333
17. jan 2025

@abbey1 cca 2-3 hodinky. Prechadzky sa snazime kazdy den aby mali aspon tu hodinku, dve a jednu hodinu k tomu take venovanie sa naplno, ale aj to je malo pravdupovediac. Bohuzial casovo to inak nevychadza, ale su to cviceni psi, chodia raz za cas na 2tyzdnove vycviky kde sa im venuje denne cvicitel. Vnutri si taketo plemena uplne neviem predstavit lebo ja mam NO a huskyho. NO ma viac kg ako ja 😀. Obaja boli vnutri cca do polroka, dokonca spali pri nasich nohach v posteli, ale potom uz proste postupne isli von a zvykali si. Mali pristup aj dovnutra kym sa nenarodila mala, odvtedy uz nie lebo som mala obavy, ale nebadat na nich zeby s tym mali nejaky problem, malu zboznuju a ona ich.

duppka13
17. jan 2025

Mame velkeho psa, vzdy spaval v pivnici, ale vecer sme ho bravali k sebe, umyli packy, isiel aj na koberec aj na gauc, stravili sme spolu cas a isiel zase do svojho. ked sa narodilo dieta pes uz do domu (obytneho priestoru) nechodi. Vo vynimocnych pripadoch, v zime, ked cely den prsi a nemozme ist von a ked chcem spravit dietatu radost ide tak na chvilu do predsiene, pohrame sa a ide do svojho. Keby bolo na mne alebo tak poviem ze ja tuzim po tom byt s mojim psom stale, chcela by som ho vo vnutri s nami aby sme spolu travili viac casu, je to dobry pes a spolocensky ale dala som prednost rozumu, tiez sa mi nechce upratovat chlpy a davat pozor na to ci neolizuje hracky alebo si dieta neolizuje ruky ked sa s nim hra. A uz aj ten pes si na to zvykol, niekedy ked ma dost spolocnosti tak ide sam prec do svojho. Okrem toho ze mame dvor tak aj vencim 2x za den, ale ten pes vela krat jemu staci ze pri nas lezi, ze je v nasej pritomnosti, tak to mi je niekedy luto ze uz to tak nie je.

siegi
18. jan 2025

@misslilac13 s tym nesuhlasim uplne. My mame 11 mesacneho zlateho retrievera a podstupuje canisterapeuticky vycvik. To sa neda ked je pes vonku na dvore. Mame aj 2 male deti. No i napriek tomu ze pes je este mlady dava pozor na deti, nikdy ich nezhodil. Pes ma pristup do celeho bytu aby sa naucil vsetko potrebne, zakaz ma iba na gauc a postele. Povysavam 2x denne a zmyvam kazdy druhy den. Ale keby ze ho mame vonku tak sa mozeme rozlucit s canisterapiou. Tak to som len chcela doplnit 😊. A autorka, ak ste chceli dat psika vonku tak bud na jesen alebo vydrz kym sa kusok otepli a zatial by som mu obmedzila pristup do niektorych casti domu

darmasiswa
18. jan 2025

Ja by som zakazala mat ludom psy (+ ine zvieratka), mohli by ich mat iba na povolenia 🙂

lujza123
18. jan 2025

Tiez to mame podobne 😶 Mame veľkého aktívneho psa - stavača, ktorý mal pôvodne byť na dvore, ale veľmi rýchlo sa infiltroval dnu. Ja som mu ale odzačiatku nastavila pravidlá, cez deň je vonku, dnu chodí spávať. Ma svoj priestor v obývačko kuchyni, taký koberček 2x3 m kde ma pelech. Nemôže sa pohybovať po dome, je len na tom svojom priestore a rešpektuje to. Večer ho vzdy očistim, okefujem kožuch, pretrem vlhkou handrou, utrem laby a ide dnu. Väčšinou už len drichme, pripadne sleduje dianie v TV kuchyňa . Ked sme zdedili starého dvoroveho psíka tak som ho naučila to iste, aj ked oriešok zozaciatku potreboval klietku aby pochopil, po čase ju už mal otvorenú, ale rad si tam zaliezol, bolo to jeho útočisko .
Rovnako som naučila krizenca NO ktorého som strážila kamoske 2 mesiace, tiez to pomerne rýchlo pochopil ze priestor koberca je psačí, ze tam chodia večer lehnit, budú tam hladkaný, škrabkaný, sú v podstate v centre diania a cez deň je ich priestor vonku

Za mňa super kompromis, nemáš chlpy všade a psy sú tiez happy lebo sú s ľuďmi

Skús takto postupne, cez deň vonku a večer po žraní a očiste dnu na svojom pelechu. Psa ráno posli von, ked bude chciet ist dnu OK ale len do pelechu, nebude to rešpektovať tak von. Pobyt vonku mu nejako spríjemni, ja psa ráno vyhadzujem von s pamlskom ide ochotne. Príchod dnu mu naopak neuľahčí, vzdy očista to si pes rozmyslí či sa mu to oplatí ist dnu

S trochou trpezlivosti sa to naučí

samik88
18. jan 2025

@calin Ale veď autorka napísala,že ho berie na prechádzky keď ide kočíkovať.
A nie ,nie je pes rovnako dôležitý ako dieťa. Raz tu tuším aj bola taká téma ako mamička išla na prechádzku s dieťaťom a so psom na vôdzke keď k nim pribehol veľký agresívny pes a zaútočil na nich. Je logické ,že chránila v prvom rade svoje dieťa a seba ,nie? Bohužiaľ v takej situácii nemáš veľmi čas rozmýšľať a konáš pudovo,ochraňuješ svoje dieťa. Kto je vtedy podľa teba dôležitejší?

misslilac13
18. jan 2025

svet je chorý, teraz sú ľudia lepší na prasiveho psa ako na človeka

misslilac13
18. jan 2025

@barus26 to neni odpor ku psom, ale k tomu smradu a bordelu čo vnútri urobia a to je obrovský rozdiel

misslilac13
18. jan 2025

@jania023 a tebe sa zdá, že som pes? To som si načo kupovala dom, aby som spala vonku? Keď budu psy chodiť do roboty a platiť hypotéku potom môžu rozhodovat kde budú spat. Človek je vždy na prvom mieste a zver na druhom.

barus26
18. jan 2025

@misslilac13 je vidieť, že si psa nikdy nemala vnútri. to o akom smrade hovoris prosím ta? my nemam žiaden smrad. Teh pes je cistotnejsi a voňavejši ako niektorí ľudia. Veď sa kupe, vždy keď prídeme z vonku si umýva packy.. Dokonca u nás bola kolegyňa, ktorá ma alergiu na psa a pes bol vtedy vonku a povedala, že by ani nepovedala, že tam mame psa.. Ale to tebe asi zbytočne vysvetľovať, pôjdeš si svoje

abbey1
18. jan 2025

@misslilac13 Ty si koľko prašivych psov videla v živote? Či pre teba je každý pes prášivý?