Ako zlepšiť manželský vzťah plný hádok?
Ahojte, idem sa asi vyrozpravat, ja uz fakt neviem ako dalej co robit s manzelom nam to neklape dlhsie ,mame aj deti ,hadame sa casto, on vzdy pri hadke vybuchne neda sa s nim komunikovat okamzite ak mam na nieco iny nazor dostane nervy a vybuchne, kriči... samozrejme ze mi povie ze ja zato mozem,ale ked on furt musi daco riesit a potom povie ze ja no hlavne ze on s tym začne, ma vykyvy nalad ,neda sa s nim o vsetkom porozpravat,mam pocit ze som niekedy pod tlakom.Je akoby emocionalne nezrely a ja uz neviem co robit
@anonym_autor Nepriznava si chybu, hra len divadlo a aj tak si mysli svoje. Len raz by prisiel s nozom v ruke. Je to psychopat. Na youtube je kanal "Poznejte sveho psychopata" Verim, ze v tych videach spoznas.
@beata_k on mi furt vycita, ze mne na nom nezalezi,ze ho nerespektujem a nestojim za nim a ze s nim nechcem travit cas,ale on furt nechape ze pri takom spravani to nejde on furt svoje melie a ja svoje
@beata_k on mi furt vycita, ze mne na nom nezalezi,ze ho nerespektujem a nestojim za nim a ze s nim nechcem travit cas,ale on furt nechape ze pri takom spravani to nejde on furt svoje melie a ja svoje
@anonym_autor je úplne jedno, či je narcista. Patrí do zväzku B porúch osobnosti medzi histriona, narcistu, hraničnú poruchu osobnosti a antisocialna poruchu. Tieto poruchy sa medzi sebou prelínajú a základom sú hraničné poruchy, nadstavbu tvorí sofistikovaný narcista. Tento tvoj vyzerá na hraničiara. Ale je to úplne jedno, správa sa psychopaticky a je to nemenné, neliečiteľné a nedá sa s tým žiť. Pre hraničiarov je úplne typický, že absolútne nedokážu byť samí a za každú cenu chcú mať partnera, napriek.tomu, že ho ničia a zničia. Mám.svokru hraničiarku a tá sa vyhráža dokonca svojim deťom. To chces pre svoje deti?
@anonym_autor On to veeelmi dobre chape, ale kasle na to. Cim viac informacii ma, tym ich vie lepsie pouzit proti tebe. Uplne zbytocne stracas cas vysvetlovanim. Prave naopak. Nic mu nehovor, pouzije to proti tebe.
@anonym_autor je úplne jedno, či je narcista. Patrí do zväzku B porúch osobnosti medzi histriona, narcistu, hraničnú poruchu osobnosti a antisocialna poruchu. Tieto poruchy sa medzi sebou prelínajú a základom sú hraničné poruchy, nadstavbu tvorí sofistikovaný narcista. Tento tvoj vyzerá na hraničiara. Ale je to úplne jedno, správa sa psychopaticky a je to nemenné, neliečiteľné a nedá sa s tým žiť. Pre hraničiarov je úplne typický, že absolútne nedokážu byť samí a za každú cenu chcú mať partnera, napriek.tomu, že ho ničia a zničia. Mám.svokru hraničiarku a tá sa vyhráža dokonca svojim deťom. To chces pre svoje deti?
@anonym_807df0 postazoval sa aj svojim rodicom nechapem naco a jeho mama mi hned pisala ze co sa nevieme dohodnut ,ze ona ma doma dost starosti a ne este toto riesit.akoze jej vlastny syn ju nezaujima ze co vystraja nechapem..tak som jej napisala ako ku mne vybehol z nozom ani mi nato neodpisala
@anonym_autor viem sa do toho vžiť, riešim niečo podobne, možno nie až takéto náročné, ale predsa.
Neviem, ako vníma svoje správanie on, keď je v klude? Uvedomuje si to? Považuje to za problém, či vôbec s tým nechce niečo urobiť?
Ty ho žiaľ nezmeníš, no vieš predsa len urobiť niečo, aby sa vaša situácia trochu upokojila, nie eskalovala.
Prvé, nastavovať hranice. Zo začiatku som to robila dosť často a veľmi rýchlo. Teraz mám pocit, že sa už začína niečo pomaly meniť.
Náš problém je skôr neustále hľadanie vinníka namiesto riešenia, obrátenie viny na mňa, odbacanie od témy, nie krik, no podľa mňa je to podobne.. Používam vety napr. Vidím, že tento rozhovor už nevedie k riešeniu. Vrátime sa k nemu inokedy. / Namiesto hľadania riešenia sa začína zvyšovať hlas/pouzivat sila, radšej to teraz nechajme tak./ Už je to viac o silných emociach, bude lepšie to ukončiť.
Potom som naozaj ticho, nič viac nedodavam, nevysvetlujem. Niekedy na chvíľu odídem.
Nič iné žiaľ nepomôže, a dialóg nie je možný, ak on stratí kontrolu nad hnevom.
Pokiaľ niečo iba začne riešiť, je relatívne v pohode. Môžeš mu namiesto tvojej odpovede, rýchleho názoru povedať, že ho chceš lepšie pochopit. opýtať sa ho, ako to mysli, čo tým sleduje, prečo je to dôležité, či ti môže povedať viac. Ak odhalíš niečo, s čím súhlasíš, napr. potrebu šetriť peniaze, mať viac pohodlia, robiť niečo efektívnejšie, rychlejsie, jednoduchšie, pokojne s nim súhlas, že aj tebe na tom záleží. Až potom skus povedať, že by si to ale robila iným spôsobom.
Teda v skratke, nedávaj mu hned odpoved, vypočuj si o čo mu ide, čo stojí hlbšie za jeho potrebou veci riešiť, hľadaj body, kde sa zhodnete. Potom navrhni svoj spôsob.
@anonym_9eb8f7 ano on si to uvedomuje ze aky je tiez sa mu to nepaci ,ale nic z tym nespravi,proste ked dostane nervy je nepricetny aj ked nereagujem niekedy a som ticho on bude za mnou doliezat proste to nenecha vychladnut bude este prikladat viac k tomu a to je este horsie....jeho otec mi povedal ako som mu povedala ze takto vybehol z nozom ku mne ze sa zabije tak vies co mi nato povedal? Tak nieco ho muselo vyprovokovat ked takto konal
@anonym_9eb8f7 ano on si to uvedomuje ze aky je tiez sa mu to nepaci ,ale nic z tym nespravi,proste ked dostane nervy je nepricetny aj ked nereagujem niekedy a som ticho on bude za mnou doliezat proste to nenecha vychladnut bude este prikladat viac k tomu a to je este horsie....jeho otec mi povedal ako som mu povedala ze takto vybehol z nozom ku mne ze sa zabije tak vies co mi nato povedal? Tak nieco ho muselo vyprovokovat ked takto konal
@anonym_autor on s tým naozaj nič nespraví, keď sa to deje. Takéto veci sa riešia v normálnom stave, nie v stresovej situácii. Nevie regulovať emócie, to je jasne. Neznamená to však, že s tým nevie nič spraviť. Terapie sú, ale samé od seba sa to nezmení. Ma nejakú nahromadenú energiu, ktorú nedokáže spracovať, potrebuje ísť von. Ak by bol niekde na dome, povedala by som, nech narube drevo 🤭 Alebo nech ide von, zatvorí a vykričí sa. Skúste porozmýšľať a hľadať, čo by pomohlo.
Tiež pravidla. Napr. také, že keď odídeš, on za tebou nepôjde. Nechá ta samu. Dohodnite si nejaké heslo, krátku vetu - čo ja viem.. “ Teraz chvíľa osamote.” . Možno bude mať pocit, že v tom momente vybuchne, ale to chce čas a upokojí sa. Nečakaj zázraky hned. Neúspechy sú bežne, nie dôkaz toho, že to nefunguje, ale že zmena ešte vyžaduje čas.
@anonym_autor to, že ho niečo vyprovokovalo je pravda iba z časti. Pretože zodpovednosť za správanie a zvládanie emócii nesieme každý sám. Ty môžeš veci riešiť najsamlepšie a s pokojom, ale aj tak nemáš vo svojej moci to, ako ten druhý zareaguje.
V každom prípade si povinná chrániť najmä seba. Nie je povinnosťou meniť druhého. Ak cítiš, že ta vzťah ničí, nevidíš zlepšenie, nádej, často je najlepsou voľbou ho ukončiť.
@anonym_autor to, že ho niečo vyprovokovalo je pravda iba z časti. Pretože zodpovednosť za správanie a zvládanie emócii nesieme každý sám. Ty môžeš veci riešiť najsamlepšie a s pokojom, ale aj tak nemáš vo svojej moci to, ako ten druhý zareaguje.
V každom prípade si povinná chrániť najmä seba. Nie je povinnosťou meniť druhého. Ak cítiš, že ta vzťah ničí, nevidíš zlepšenie, nádej, často je najlepsou voľbou ho ukončiť.
@anonym_9eb8f7 on mi niekedy aj pripada ako velke decko, nie ako ozajstny stabilny muz, dost sa aj stazuje aj za pracu a tak, myslim ze v sebe ma aj vela hnevu voci celemu svetu ,ak toto neodstrani a bude furt riesit minulost ako to robi aj teraz pri hadkach nikdy nebude spokojny, jeho otec ze musite byt spolu,lebo raz ostanete sami a rodicia sa pominu nebude mat nikoho aj deti odidu.Mojich rodicov on neznasa nemusi ich,a tym to aj mna trapi lebo vela mi pomahaju aj pomahali s detmi a mam s nimi velmi dobre vztah
@anonym_9eb8f7 on mi niekedy aj pripada ako velke decko, nie ako ozajstny stabilny muz, dost sa aj stazuje aj za pracu a tak, myslim ze v sebe ma aj vela hnevu voci celemu svetu ,ak toto neodstrani a bude furt riesit minulost ako to robi aj teraz pri hadkach nikdy nebude spokojny, jeho otec ze musite byt spolu,lebo raz ostanete sami a rodicia sa pominu nebude mat nikoho aj deti odidu.Mojich rodicov on neznasa nemusi ich,a tym to aj mna trapi lebo vela mi pomahaju aj pomahali s detmi a mam s nimi velmi dobre vztah
@anonym_autor na jednej strane je veľmi fajn, že mas dobrý vzťah s rodičmi. Popravde, ja by som takéto veci už dávno nedala.. no rozhodnutie je na tebe. Neexistuje však žiadne také, že musíte zostať spolu. Tvoj život, tvoje deti. A veru sa priprav na možnosť rozchodu - odkladaj bokom, premysli bývanie, školu, prácu, právnika ….
V tvojom prípade, ak ostavas, bola by som pevná. V čom je on viac vyhybavy, alibista, slabý, ty potrebuješ byt silná, rozhodná. Konkrétne, jasne, špecifikované rozhodnutia a ciele. Žiadne také, že s tým chce niečo robiť, ale nedá sa. Nie, naopak. Čo, kedy, ako presne s tým ide niečo robiť.
A buď to riešiť bude - partnerská poradňa, psychológ s tým, že si dohodne/te napr. 10-15 sedení, 1/2 roka a potom vyhodnotite. Inak psychológ pre teba a odchod.
Poraď sa možno i v on-line, koho presne na takéto problémy odporúčajú vo vašom kraji.
@anonym_autor a áno, iste, tie nahromadené problémy, ktoré nerieši, sa nestratia, len nadobúdajú inú podobu. Možno to vyznie zvláštne, no mne je v istom uhle tých ľudí ľúto. Nenaučili sa riešiť problémy, nevedia spracovať emócie, nevedia komunikovať, udržať si vzťah. Možno, keď sa k tebe tuli, je tam isty náznak toho, že záujem ma. Nemusí to byt hned manipulativne. Neznamená to, že sa mas tváriť, že sa nič nestalo. Ani to, že ho niečo ospravedlňuje. On s tým naozaj musí začať niečo robiť, ak chce normálny vzťah a rodinu.
@anonym_autor a áno, iste, tie nahromadené problémy, ktoré nerieši, sa nestratia, len nadobúdajú inú podobu. Možno to vyznie zvláštne, no mne je v istom uhle tých ľudí ľúto. Nenaučili sa riešiť problémy, nevedia spracovať emócie, nevedia komunikovať, udržať si vzťah. Možno, keď sa k tebe tuli, je tam isty náznak toho, že záujem ma. Nemusí to byt hned manipulativne. Neznamená to, že sa mas tváriť, že sa nič nestalo. Ani to, že ho niečo ospravedlňuje. On s tým naozaj musí začať niečo robiť, ak chce normálny vzťah a rodinu.
@anonym_9eb8f7 ano to je pravda,nenaucil sa riesit problemy,ani vobec nevie spracovat emocie,zly je cely svet, pyta ci odoma vela pozornosti ,niekedy viac jak deti ,preto mne to niekedy pride ze toto spravanie neni ako vyzrety muz myslim uz celkovo,on ma za potrebu furt nieco riesit nevie prezit takto obycajny den
@anonym_de116b no par krat mi aj povedal ,ze spacha samovrazdu
@anonym_autor booze, je to nezrelý slaboch. Rozved sa s ním.

@beata_k on si praveze vie priznat aj chybu akoze nie stale ale vie, no a co z toho? Ked sa to stale opakuje aj tak
@anonym_autor Nepriznava si chybu, hra len divadlo a aj tak si mysli svoje. Len raz by prisiel s nozom v ruke. Je to psychopat. Na youtube je kanal "Poznejte sveho psychopata" Verim, ze v tych videach spoznas.