Ako zlepšiť sociálne vzťahy a nájsť priateľov?
Ahojte, zacnem rovno k veci. Cely zivot trpim problemom, ze nemam kamosky/kamosov a vseobecne som nadobudla pocit, ze ludia ma nemusia. Bolo to tak uz na strednej skole a je to tak doteraz. Som vydata, mam deti, za co som neskutocne vdacna, no tato jedna vec sa so mnou vlecie cely zivot. Niekedy sa citim hrozne osamelo, doslova tuzim byt v spolocnosti, mat nejaku partiu blizkych kamosov, s ktorymi by sme zdielali kazdodenny zivot, ale stale to neprichadza. Dokonca som si nedavno uvedomila, ze moj muz je zrejme taky isty, lebo tiez sa mi zda, ze je rad v spolocnosti, no nejako sa mu nedari nadvazovat vztahy. On je dobrak, no je hanblivy a mam pocit, ze nevie vhodne komunikovat s ludmi... No sme asi dvaja rovnaki, asi preto sme sa nasli 🙈 Akoze my sa o tom spolu nebavime, lebo je to strasne trapne, ale vidim to na nom, ze aj on by chcel viac priatelov.
Nejakych kamsov a znamych mame, lenze my sme sa viackrat stahovali, to urobilo svoje. Vsetci byvaju daleko a teraz su tie priatelstva take, ze navstivime sa parkrat za rok, pricom kazdej navsteve predchadza dlhe planovanie, lebo mam pocit, ze vsetci su zaneprazdeni a ten nemoze vtedy a ten vtedy...
Momentalne byvame v oblasti, kde je vela mladych rodin. Mnohi sa uz medzi sebou poskupinkovali, navstevuju sa, dospeli podebatia a deti sa pohraju, ale my sme sa zase zostali nejako na okraji - nikto nas nikam nevola. Ja som sa aj velakrat snazila skamosit sa s inymi mamickami no bezvysledne. Ked sa nahodou spolu stretneme na ulici, tak pokecame, ale ziadne blizsie vztahy sa nekonaju.
Dlho som kvoli tomuto citila hnev a krivdu, no az v dospelosti som si uvedomila, ze problem som ja - som bud divna, nudna, neprijemna, absolutne netusim, co to je, ale nieco to bude. A chcem to riesit. Uz som aj premyslala nad psychologom alebo nejakym coachom, co by mi na rovninu povedal, ze hej - toto nie, lebo to posobi takto a takto... Alebo neviem co. Je mi az do placu z toho uprimne. Vzdy ked sa snazim vyvinut nejaku iniciativu a s niekym sa skamosit a nevyjde to, tak sa ma to priserne dotkne, doslova mi prejde hlavou, ze aha, zase nic, zase nie som dost dobra na to, aby sa ludia so mnou stretli. A uplne najviac ma to trapi kvoli detom, ze nemaju v susedstve kamosov, lebo ich rodicia sa s nikym nebavia poriadne...
@karolinakr
@dadis
@mareka49
Zienky, cely den premyslam nad tym, co mi pisete. V podstate je to prvykrat, kedy tento problem s niekym rozoberam. Nazivo som sa o tom nikdy s nikym nebavila, lebo som sa za to vzdy hanbila a to ma tento problem sprevadza uz snad 20 rokov. Vela ludi nema napriklad partnera, ale aj to mi pride prijatelnejsia tema ako bavit sa s niekym o tom, ze vas nikto nema rad a nikto som sa vami nechce kamosit. Je to taka moja trinasta komnata.
Jedine kratke obdobie, kedy som mala celkom dost vlastnych kamosov bolo, ked som par rokov byvala v BA. Tam som si v praci nasla nejake 2-3 kamosky a prostrednictvom nich som sa zoznamila s dalsimi ludmi. Vtedy som mala pocit, ze som to svoje cierne obdobie bez kamosiek preslo. Ale potom nastali rozne zmeny - rodinne a pracovne a s muzom viackrat stahovali z roznych dovodov az sme zakotvili tu - byvame v malom meste na zapadnom SK v takej novsej stvrti, kde su vacsinou mladi ludia. A to som uz teda pisala ze si vsimam, ako sa tu uz vsetci medzi sebou skamosili a my velmi nie.
Mojim snom je, aby sme mali 1-2 rodiny kamosov s detmi, ktori by boli za take spontanne stretnutia - ze napriklad napiseme im ze hej ideme s detmi tam a tam, nepridate sa? Bez planovania, len tak. Alebo sa len tak ist spolu prejst ci bicyklovat. Sem-tam nejaka navsteva, oslavit spolu Silvester a tak.
Ale teda, ja som si ista, ze chyba je vo mne, lebo deje sa mi toto uz dlhodobo. Ja to riesit chcem, lebo vztahy su podla mna dost zasadnou sucastou zivota a ked nie su dobre, tak je to cele o nicom.
Mozno som to zdedila po jednom z rodicov, to mi napadlo len nedavno, predtym som sa nad tym nikdy nezamyslala. Nechcem konkretizovat po kom, ale ten rodic tiez nie je dobry spolocnik, bud poriadne nepocuva alebo rozprava take trochu trapne prihody, ktore nikoho nezaujimaju...
Neviem 🤷♀️Snad sa mi to podari rozslusknut a nebudem to riesit az do smrti.
začala by som tymto trebars
https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/9146...
Vyhladavaj si clanky na podobnu temu
Dalej - podobne ročniky - može byt vekova bariera..možeš byt sto raz dobry človek, ak maš 40 a susedky 20, nebudu ta brat ako rovnocennú a brať do partie
Nerobme z ludi svätych - peniaze, status, vystupovanie, pekny vzhlad - ti napomôžu byt žiadana..
u nas v dome sa ludia oslovuju titulmi, čim vyšši titul, tym viac jeho hluposti počúvajú
Otravnost - rečnik ma vyčerpat temu, nie posluchačov, mame susedov, pred kt.každy uteka
Ustretovost - budeš musiet prva oslovovat, prva pozyvat, prva volať, ak chceš nejaky pokrok
A čo sa tvojej mamy tyka - komplikovana povaha- porozmyšlala by som, čo to znači..može ti to napomoct porozumiet, ako ta vidia iní..spätná väzba
Ciel - na koho sa zamerat, su ludia, čo nemaju zaujem o nove kontakty a nema to suvis s tebou a brat si to osobne, su introverti, nemaju radi zmeny, maju priatelstva, čo trvaju od detstva, nehladaju dalšie
a krok za krokom budeš vidieť, čo a ako...
@karolinakr Dakujem 🙂 Budem studovat.
Len tak na okraj - je to velmi zaujimave, ako to v zivote funguje. Poznam ludi, ktori su magnetom pre ostatnych, ale je to ocividne preco - bud maju fakt silbu charizmu alebo su velmi priatelski a podobne. Maju to v sebe. Ale poznam aj napr. dost arogantne zeny, ktore casto rozpravaju o sebe a chvalia sa co maju a napriek tomu maju dost znamych... Neviem 🤷♀️
však toto..vrana k vrane sadá
Myslim ze toto je 13 komnata pre mnohych ludi, a ano, hanbia sa o tom hovorit a priznat si "ze ludia ma nemaju prilis radi, nevyhladavaju moju spolocnost, z nejakeho dovodu im nie som sympaticka...". A tak len potichu trpia. Neviem ci sa s tym da nieco robit.
@monika_mt vezmi si, kto ma najviac followerov na socialnych sietach..sprav si maly sociologicky prieskum, ludia, s ktorych hodnotami sa ja nestotožňujem napr...Zuzana Plačkova, Kucherenko, čo uz tieto môžu dat svetu, napriek tomu oslovili veĺké množstvo ĺudí .Ja som rada, že začal Instagram, facebook, tam krasne vidíš, ako je spoločnosť povrchná..
Ĺudia maju bežne po 300 až 3000 priateĺov na facebooku, ja mám 40 aj to su všetko spolužiaci
Takže vraciame sa k tomu, čo som hovorila na začiatku, že banujete za niečim, čo v konečnom dosledku nebolo by pre vas obohatenim.
Mne ĺudia s povrchnym spósobom života a rečami odoberajú energiu a asi s 3 sa viem dobre porozpravat, širokoobsažne a to su muži.Maju bohatu slovnu zasobu a čo hovoria, ma zaujíma..
Veĺa rozhovorov, čo som viedla, považujem za stratený čas a najvzacnejšich a mne najviac prospešnych ĺudi som stretla v cirkvi
@karolinakr Ano, Plackova je naozaj ukazovatelom povrchnosti spolocnosti, ale zase si myslim, ze ninimalne polovicu jej sledpvatelov tvoria ludia, ktori ju sleduju, aby sa na nej zabavali... teda nieco ze "budem ju sledovat, lebo aha aka je hrozna...".
Co sa tyka cirkvi - poznam viacero veriacich, ktori sa v cirkvi aktivne angazuju a maju vdaka tomu velmi bohaty spolocensky zivot - vselijake rodinne stertnutia, tabory, campy a rozne ine cirkevne akcie. No aj im zavidim v tomto 🤷♀️
a brani ti niečo v tom sa ku nim pridať?? 🤔 vidiš, toto by nebola cesta pre vás? a vieš, že hej? teraz ma osvietilo 😀 skús to
@karolinakr Hm, co ja viem...akoze vyrastala som v krestanskej viere ale momentalne uz do kostala chodime len sporadicky. Ja aj svojim sposobom v Boha verim, alw ten cirkevnej masinerii az tak nie. Asi by to bolo pokrytecke teraz zacat praktizovat vieru. Neviem nox porozmyslam nad tym 🙂

@pericolosa Posielam objatie nech sa to zmeni. Pozrela som aj ine fora a zda sa, ze nie sme same, co mame tento problem. V online svete najdes mnoho takych ludi. V realnom svete sa mi ale zda, ze vsetci maju kamosov, vsetci su zaneprazdneni, stalw nieco maju, stale nemozu. Alebo nemaju zaujem 🤷♀️