icon

Ako zlepšiť vzťah s mamou kvôli partnerovi?

2. feb 2025

Mám 24 rokov a v 19 som zistila, že sa mi páčia starší chlapi (cca o 20 r starší). Mala som 3 takých partnerov a mama je zo mňa na nervy. Na jednej strane ju chápem ale na druhej strane prečo ma slovne napáda pri každej príležitosti rečami typu "či idem na dovolenku s tým starcom", keď ja som šťastná. Myslím si, že to súvisí aj s tým, že nemám dobrý vzťah s otcom, teda od 12-18 takmer žiadny a môj otec sa na mňa vykašlal. S ani jedným z rodičov nemám blízky vzťah, aj keď som sa o to pokúšala roky, oni sú špecifické povahy a je to ako to je a inak to nebude. Riešila som to v minulosti aj so psychologičkou. Oni mali medzi sebou tiež veľké problémy a o mňa sa moc nezaujímali v tomto období, čo im nezazlievam len ma mrzí, že ona sa takto o mne vyjadruje. Nechcem aby sa nám rozpadla kvôli tomuto rodina a vzťahy, lebo mimo toho vychádzame celkom fajn. Mám aj staršieho brata, ktorý mal tiež kadejaké vzťahy a tiež s tým nesúhlasili ale toto mu nerobili.. Mama má dvojaký meter, otec to nerieši vôbec. V rodine máme tiež také páry a keď to doma poviem, tak na chvíľu je ticho a potom začne zas. Ďalší víkend máme ísť spolu preč, nepovedala som, že s ním, povedala som len, že idem preč a hneď ma slovne napadla, že dúfam že zas nie s nejakým starým chlapom. Rovesníci ani podobne starí, ma neťahajú. Odsťahovanie to nijak nevyrieši si myslím, pretože s inými členmi v rodine mám dobré vzťahy a mama by sa to dozvedela, tak či tak. Ja len nechcem aby sme sa nejak znenávideli kvôli tomuto. Pritom ako dcéra som si myslím, že dobrá, nerobím problémy, keď niečo potrebuje jej pomôžem, vyštudovala som celkom ťažkú VŠ, mám fajn prácu, nemá dôvod sa za mňa hanbiť... Ako to mám s ňou komunikovať ?

mira0611
2. feb 2025

Ahoj, absolutne sa ti necudujem ze v dnesnom svete plnych magorov si sa rozhodla pre starsieho. Ked ta lubi a chova sa k tebe respektom, a ty zas k nemu neriesila by som to. Mozno preto lebo moja prarodicia mali 20rocny vekovy rozdiel a stary rodicia 10. A nemyslim si, ze by na tom zalezalo.
Dnesni maldi nemaju v sebe respekt. A na hovadinami rozmyslaju, cest vynimkam!!!! Bohuzial, tych vynimiek je velmi nizke percento.

matkahelka
2. feb 2025

Mozno by si mohla skusit byt chvilu sama a trochu popremyslat o svojej hodnote.za mna mas dost vysoke skore na svoj vek. tiez ako matka si neviem predstavit, ze moja dcera by prisla domov s frajerom vo veku svojho otca, avsak este viac ako ten vek by ma trapilo to striedanie chlapov. pises, ze si mala 3 starsich a aj par svojich rovesnikov. na 24 rokov to uz je celkom dost, trochu pribrzdi.

autor
2. feb 2025

@matkahelka Myslím si, že sme sa nepochopili. Ja som nespala s každým nápadníkom. Ja som s tými chlapmi chodila na kávu von, na prechádzku a podobné aktivity, kde sme sa spoznávali. A pointa príspevku je inde.

autor
2. feb 2025

@mira0611 súhlasím s tebou. Mne aj môj dobrý kamarát povedal, že jeho kamaráti, ktorí sú moji rovesníci, riešia momentálne hocičo iné len nie vážny vzťah, rodinu a budúcnosť. A počúvať reči typu ako si chcú užívať a nie sa viazať, no akože nie ďakujem. V tomto mám jasno. 🙂

matkahelka
2. feb 2025

Pointu pochopila kazda matka a pochopis ju rovnako, ked raz budes matkou.

autor
2. feb 2025

@matkahelka ja svojmu dieťaťu budem oporou v živote, nenechám ho nech sa samé pretĺka a vychováva, a budem sa oňho zaujímať. ;)

matkahelka
2. feb 2025

To je samozrejme. nevylucuje to vsak aj to, ze popri tom si dovolis svojej dcere povedat svoj nazor aj do jej vztahov.

bessie12
2. feb 2025

@matkahelka povedat nazor moze. To je asi tak vsetko co moze urobit. Ale su dospeli, tak hadam vedia co robia.

domkakvet
2. feb 2025

Ten problem je, ze je stary, alebo aj zenaty, ma deti, nechce si iba uzit? Lebo tvoja mama ta chce mozno iba chranit pred tymi vecami co som napisala a aj mnohymi dalsimi, co vyplyvaju z chlapa, ktory ma o 20 rokov viac.

abbey1
2. feb 2025

@bessie12 Nevadilo by ti, že tvoja 24 ročná dcéra mala už 3 starších partnerov a pomedzi to zopár rovesníkov?
Moja má 24, i staršieho partnera. 🙂

autor
2. feb 2025

@domkakvet nie je ženatý. Mladí nechcú tiež sex? ;) lebo ja som sa za môj život počula toľko historiek od kamarátiek ako si chceli chlapi vrznúť za to že ich pozvali na kávu a podobne :D alebo niekedy by šli rovno na to. No nie ďakujem. Tento do mňa investuje čas, peniaze, urobí program, všetko zabezpečí a je gentleman 🙂

bessie12
2. feb 2025

@abbey1 pisem, ze pokial by nestriedala castejsie ako ponozky. Toto je moj treti a najvaznejsi vztah 🙂

matkahelka
2. feb 2025

@bessie12 samozrejme. a potom tu citame o tom, ako si urobili dieta, on ju nechal, byt je jeho a na otazku, mas sa kam vratit? "ano, k mame." na toto uz su potom mamy dobre, vsak?
Mimochodom, 44 rocny chlap je teda fakt zivotna vyhra pre 24 rocnu. pri stasti raz, pri smole niekolkokrat rozvedeny, s detmi, alimentmi, striedavkami, starostlivostou o deti, hadkami s ex. ak nie je rozvedeny, tak je vadny, pretoze normalni chlapi v takom veku uz maju (alebo mali) zavazky. otazne je, ci kazdy z tych starsich bol single. a ocividne v autorkinom pripade bude problem inde, ked aj ti starsi uz boli viaceri. minimalne ako sama uviedla, v podvedomi nehlada partnera, ale otca.

autor
2. feb 2025

@matkahelka lenže podľa mojej mamy každý chlap chce sex a na každom nájde chyby. Ideálne aby som si vyberala muža podľa profesie aby zapadol k nám do rodiny. A mladý chlap tiež v 28 nebude špičkový právnik alebo riaditeľ banky.

autor
2. feb 2025

@matkahelka áno zrejme asi hľadám otca a? Ja som to nepísala na to aby ste sa tu do mňa púštali a urážali ma. On je nadpriemerne zabezpečený. Deti sú dospelé a majú tiež nadpriemerný život. O všetkých je postarané aj o bývalú ženu 🙂 A áno je rozvedený. Ale všetci sa máme dobre 🙂

bessie12
2. feb 2025

@matkahelka no, ja mam 31 a moj muz 53. Je sice 2x rozvedeny, ale s tym problem nemam. Jeho vztah s (uz dospelymi) detmi je velmi pekny. Exka nam problemy nerobi, aj ked ziarli. Vcera sme mali s jeho rodinou stretnutie v restike a bavili sme sa nielen o svadbe. Jeho dcery budu moje druzicky. Ci ma s tym jeho exka problem alebo nie ma absolutne netrapi. Ony s tym nemaju ziaden problem. Prave naopak. Potesili sa.

domak2
2. feb 2025

Keď už sama vieš, že máš daddy issues nechceš skôr popracovať na tom? Tvoj partner ti nemá nahrádzať tatka, má to byť tvoj partner, nech je kludne aj starší, ale to nema byt dovod preco s nim si. A tiež nehadz všetkých rovesníkov do jedného vreca, koľkokrát ma 20 ročný viac rozumu ako 50 ročný. Asi by nebolo od veci byt chvíľku sama a trochu sa v sebe pohľadať. Mama nech si hovorí co chce v podstate.

autor
2. feb 2025

@domak2 ja som bola sama 2 roky😃 mam precitane psychologicke knižky, napočúvané podcasty na túto tému a aj na iné témy 🙂

domak2
2. feb 2025

Prečítané, napocuvane ..."a co si zmenila?

matkahelka
2. feb 2025

@bessie12 tvoj pribeh je v tomto irelevantny. pise tu o 40+ chlapoch, aj tvoj chlap mal pred 10 rokmi este decko, o ktoreho sa trebalo starat. mal striedavku? natahoval sa o alimenty? nevies, ci by ti to nevadilo tak ako kope zien, ktore tu v takychto pripadoch pisu a na tom tie vztahy krachuju. dospele deti su ok, netreba im utierat sople, vozit ich na kruzky, natahovat sa kto s nimi bude cez prazdniny. ak by si si presla tymto, vtedy by si mohla rozdavat rozumy. alebo ak by ste boli spolu fakt dlho.

lucilaines
2. feb 2025

Tu ale vobec nejde o vek autorkinho partnera ani o to, kolko partnerov mala. Ano, matka moze mat nejake obavy a moze ich komunikovat. Moze si dceru posadit, moze sa pytat, moze slusne povedat, ze sa o nu boji. Co ale robit nemoze su neustale pasivno-agresivne urazky a poznamky. To nie je strach o dceru. To je jej vlastna nespracovana trauma z minulych vztahov, hnev a mozno aj ziarlivost. Ktoru teraz ona na dceru prenasa. Autorka, nenechaj si to. Ublizuje ti to, je to toxicke spravanie. Ty potrebujes terapiu tiez, zvaz to, posunie ta to v zivote. Nie kvoli starsim chlapom, sama poznam vztah s 20 rocnym rozdielom, ktory spolu funguje, takze toto nesudim. Ale mala si problemy s otcom, s mamou, zaroven tuzis po jej uznani a hladas sa. Ak toho chlapa mas rada a klape vam to, uzivaj si to. Mozno spolu budete, mozno nie, mozno sa z neho nakoniec vykluje totalny debil a zlomi ti srdce. Si mlada, zbieras skusenosti, toto iste by sa ti mohlo stat aj s rovesnikom. Ale popritom skus na sebe pracovat, aby si si nasla cestu k mame, lebo budes v sebe nosit krivdu a pocit viny cely zivot. Ak jedna terapeutka ti nesadla, vyskusaj dalsiu.

matkahelka
2. feb 2025

Ak hladas otca, aj v 40-ke budes hladat 60-nika? nikto sa tu do teba neobuva. najlepsie roky zivota stravis so "starcami". byt tebou, riesim tu traumu z odchodu otca, psychologa, terapie. vyhovorka, ze mladi si chcu len uzivat. a 44 rocny chce s 24 rocnou co?

autor
2. feb 2025

@matkahelka ale ani nás sa táto situácia netýka. Jeho deti sú už velké.

bessie12
2. feb 2025

@matkahelka alimenty prestal platit pred cca 2 rokmi. To uz sme boli spolu. Zatial sme spolu "len" necele 4 roky. Jeho dcery nie su zdrave. Maju autizmus, tak isto ako aj ich otec. Jedna z nich akutne skoncila v nemocnici kvoli urcitym problemom. Ale vsak co tu budem pisat. To nie je vobec podstatne.

bessie12
2. feb 2025

Autorka, ak chces, tak mi radsej napis spravu. Tu pochopenie, ako sama vidis, v tomto bohuzial nenajdes. Mozes sa tam kludne rozpisat. Tu je skoda cokolvek pisat. Este to otocia proti tebe.

autor
2. feb 2025

@matkahelka ale ten 44 sa o mňa aspon nadstandartne stará, mám sa ako princezna, a môžem si s ním užívať aj ja ten život. a to nehovorim o tom, ako sa ku mne správa nežne s rešpektom ako ku princeznej a mám vždy čo chcem. Nikdy nezabudne na sviatok a vie čo sa patrí, uz ked mam byt sprosta😂

abbey1
2. feb 2025

@bessie12 Každá z nás to ma nastavené inak. Tvoj nastávajúci je dvakrát rozvedený, výrazne starší. Pre mňa by nebol problém vek, ale tie 2 rozvody. Áno, riziko, že vzťah sa nepodarí je vždy. Ale určité veci ten predpoklad zvyšujú.

bessie12
2. feb 2025

@abbey1 na tu temu som sa s nim rozpravala. Aj mamina na mna vtedy tlacila, aby som sa ho opytala preco sa rozviedol s druhou zenou. Vyrozpravali sme si to a je to v pohode 🙂

abbey1
2. feb 2025

@bessie12 Ale veď ja ti to šťastie prajem. Ja už som staršia, možno mám inú výchovu, iné skúsenosti. Pre mňa dvakrát rozvedený človek je veľké pozor.

bessie12
2. feb 2025

@abbey1 dakujem ❤ ale opytam sa ta 2 otazky ak mozem. Ked chces, tak mozes odpovedat ak nie, tak nie.
1) ak by si sa dozvedela az po svadbe, ze tvoj partner deti nechce a ty ano, rozviedla by si sa s nim ? A pred svadbou by ti tvrdil, ze ich chce.
2) ak by ste si prestali s partnerom po rokoch rozumiet, rozviedla by si sa s nim ? Napr. ze ty chces ist do bodu A a on do bodu B ? Nevedeli by ste sa zhodnut uz v takmer nicim ? Proste by ste si prestali rozumiet.