icon

Ako zosúladiť rôzne spánkové režimy vo vzťahu?

30. aug 2025

Ahojte, máme s priateľom dosť veľký problém, máme úplne obrátený režim. Ja chodím spať skoro 21.30 - 22.00, vstávam ráno o šiestej. Teraz už nadsluhujem 🙂 o takomto čase vždy spím. On chodí spať o jednej a spí do deviatej. Obaja máme svoje rutiny. Ja som skoro unavená, potrebujem 8 hodín spánku a vstávam skoro. On nemôže v noci spať a vstáva neskôr. Nevieme sa spoločne zladiť. Zatiaľ spolu nebývame, ale keď niekam ideme na výlet, kdekoľvek, sme obaja dosť z toho mimo, lebo to nefunguje. Ja chcem spať a on pozerá telku, on chce ráno spať a ja som už hore.

Strana
z2
autor
31. aug 2025
@anonym_be2260

Tiež to poznám a vadilo mi to. Hlavne ráno keď sme boli spolu a musela som ho čakať. Áno keď ideme spolu na dovolenku, tak nebudeme predsa oddelene chodit na raňajky večere túry … ja mám hrôzu doteraz z toho že som vstala o 6 a čakala len tak niekde na izbe pri ňom do 9 😳 a to o 9 sa ešte snažil. Neznášam to. Ale zase doma by som si vedela nájsť “robotu”, len my sme spolu nebývali … za mňa celkovo chlapi čo chodia spať o 2 v noci mi pripomínajú nevyzreté deti … to nechodí ráno do prace a nemá normálny pracovný režim? hneď by si rozmyslel kedy pôjde spať.

@anonym_be2260 no presne, príde mi nezmyselné, aby sme išli spolu na dovolenku, keď ja chodím ráno sama na raňajky, a on zase sám po večeroch a po nociach bude sa niekde prechádzať alebo v bare, a ja idem spať. Obaja máme veľmi ľahké spanie a zobudí nás, keď ten druhý ide na WC, keď len chodí po tichu po izbe, áno štupne sme skúšali a nič. Nemôžem od neho chcieť, aby od desiatej tíško ležal, ani sa nepohol a len si pozeral niečo na mobile. Ani on nechce odo mňa, aby som od šiestej ráno ticho ležala v posteli iba s mobilom v ruke. Ja aj leby som išla spať o jednej v noci, vstanem ráno o 6.00 a som nepoužiteľná. On aj keď si ide ľahnúť o desiatej, nezaspí. len leží, prevaľuje sa a je nervózny. Keď spíme málo, nevieme fungovať, nevládzeme, nejdeme na žiadny výlet, nedokážeme to. Naša dovolenka potom vyzerá tak, že on spí poobedie aspoň dve hodiny, lebo sme unavení. Niekedy zaspím aj ja, ale poväčšinou nie, a potom som podráždená a nie je so mnou reči a večer o deviatej som v posteli. Takto sa nedá fungovať, to sme zhodnotili obaja. Keď sme nevyspatí, sme unavení, podráždení, nič sa nám nechce, na nič sa netešíme apd.

Naša dovolenka vyzerá tak, že ja vstanem o 6.00 - unavená, nevyspatá, a pozerám si veci na mobile, prehodím sa, idem na wc potichu, jeho nechtiac zobudím pri tom, tiež je unavený. Ideme na raňajky a potom zvládneme iba bazén, obaja máme dosť na nejaké aktivity. Potom máme obed a on si musí ísť ľahnúť, lebo už to nedáva. Ja to tiež nedávam, ale nezaspím pri ňom, len ležím. Potom vstaneme okolo tretej, pol štvrtej, ideme sa len niekde prejsť, dáme si kávu, nasleduje večera, posedíme pri bazéne, prechádzka. Tu už to ja nedávam a som veľmi unavená, ale snažím sa, i keď do reči mi nie je. O deviatej mu poviem, že musím si už ísť ľahnúť, tak ideme na izbu, kde si dáme sprchu, prípadne keď zvládneme aj sex, zaspím okolo jedenástej, ale stále sa budím, lebo on chodí na wc, prehadzuje sa v posteli, ide si sadnúť do kresla, naleje si vodu apd. Toto trvá do druhej v noci, niekedy pol tretej. Čiže ja tiež pri tom nespím, iba ako keby driemem. Reálne sa obaja vyspíme niekde medzi druhou a šiestou, čo sú štyri hodiny. Ostatné hodiny ani nevieme spať, len sa snažíme, ale nejde to veľmi... Ak by sme mali oddelené izby, tak by sme teoreticky čas medzi 9.00 a 21.00 mohli nejako efektívne prežiť, ísť na výlet, robiť čokoľvek. Takto fungujeme normálne, keď spolu nebývame. Naša minuloročná dovolenka stála kvantum peňazí, nič sme nevideli, nikde sme neboli, len sme boli unavení. Tohto roku sme sa rozhodli, že je to zbytočné a maximálne si robíme výlety cez deň tu v okolí. Nevieme ako by sme mohli my dvaja spolu fungovať spoločne v jednom byte.

anonym_be2260
31. aug 2025
@zooeynka

Bookujte si vzdy apartman. Nech ten co je hore neotravuje toho druheho. Ja ta chapem. Ex chodil spat az po polnoci a rano dlho vyspaval - to je uplne neprirodzeny rezim a liezol mi s tym na nervy. Treba apartman, proste ten co je hore zalezie do druhej izby.

@zooeynka aký apartmán a aký hore? myslíš nejaký dvojposchodový byt alebo mezonet? Keď bežne človek ide na dovolenku/pobyt do hotela alebo aj apartmánu je dosť aj finančne náročné si zabookovať vôbec dvojizbovú izbu pre dvoch a nieto nejaký dvojposchodový apartmán …

sense
31. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_be2260 no presne, príde mi nezmyselné, aby sme išli spolu na dovolenku, keď ja chodím ráno sama na raňajky, a on zase sám po večeroch a po nociach bude sa niekde prechádzať alebo v bare, a ja idem spať. Obaja máme veľmi ľahké spanie a zobudí nás, keď ten druhý ide na WC, keď len chodí po tichu po izbe, áno štupne sme skúšali a nič. Nemôžem od neho chcieť, aby od desiatej tíško ležal, ani sa nepohol a len si pozeral niečo na mobile. Ani on nechce odo mňa, aby som od šiestej ráno ticho ležala v posteli iba s mobilom v ruke. Ja aj leby som išla spať o jednej v noci, vstanem ráno o 6.00 a som nepoužiteľná. On aj keď si ide ľahnúť o desiatej, nezaspí. len leží, prevaľuje sa a je nervózny. Keď spíme málo, nevieme fungovať, nevládzeme, nejdeme na žiadny výlet, nedokážeme to. Naša dovolenka potom vyzerá tak, že on spí poobedie aspoň dve hodiny, lebo sme unavení. Niekedy zaspím aj ja, ale poväčšinou nie, a potom som podráždená a nie je so mnou reči a večer o deviatej som v posteli. Takto sa nedá fungovať, to sme zhodnotili obaja. Keď sme nevyspatí, sme unavení, podráždení, nič sa nám nechce, na nič sa netešíme apd.

Naša dovolenka vyzerá tak, že ja vstanem o 6.00 - unavená, nevyspatá, a pozerám si veci na mobile, prehodím sa, idem na wc potichu, jeho nechtiac zobudím pri tom, tiež je unavený. Ideme na raňajky a potom zvládneme iba bazén, obaja máme dosť na nejaké aktivity. Potom máme obed a on si musí ísť ľahnúť, lebo už to nedáva. Ja to tiež nedávam, ale nezaspím pri ňom, len ležím. Potom vstaneme okolo tretej, pol štvrtej, ideme sa len niekde prejsť, dáme si kávu, nasleduje večera, posedíme pri bazéne, prechádzka. Tu už to ja nedávam a som veľmi unavená, ale snažím sa, i keď do reči mi nie je. O deviatej mu poviem, že musím si už ísť ľahnúť, tak ideme na izbu, kde si dáme sprchu, prípadne keď zvládneme aj sex, zaspím okolo jedenástej, ale stále sa budím, lebo on chodí na wc, prehadzuje sa v posteli, ide si sadnúť do kresla, naleje si vodu apd. Toto trvá do druhej v noci, niekedy pol tretej. Čiže ja tiež pri tom nespím, iba ako keby driemem. Reálne sa obaja vyspíme niekde medzi druhou a šiestou, čo sú štyri hodiny. Ostatné hodiny ani nevieme spať, len sa snažíme, ale nejde to veľmi... Ak by sme mali oddelené izby, tak by sme teoreticky čas medzi 9.00 a 21.00 mohli nejako efektívne prežiť, ísť na výlet, robiť čokoľvek. Takto fungujeme normálne, keď spolu nebývame. Naša minuloročná dovolenka stála kvantum peňazí, nič sme nevideli, nikde sme neboli, len sme boli unavení. Tohto roku sme sa rozhodli, že je to zbytočné a maximálne si robíme výlety cez deň tu v okolí. Nevieme ako by sme mohli my dvaja spolu fungovať spoločne v jednom byte.

@anonym_autor nuž vo vašom prípade len rozchod, alebo sa stretávať len od 9.00 do 21.00

anonym_be2260
31. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor presne, ja som ešte zabudla dodať, že ten môj ex vyspaval potom cez deň … aj to mi prekážalo 😀 proste prišiel z prace a hneď najprv ľahnúť. Potom sa najesť a zase tak okolo 19:00 ľahnúť - samozrejme nie na noc. Kdekoľvek sme išli (vlak, autobus, auto ja šoférujem) on spí .. ja som ho zobrala do Grecka na jazdu prírodou autobusom kde som mu chcela poukazovať okolie a on to prespal … čiže ja Ťa úplne chápem

zooeynka
31. aug 2025
@anonym_be2260

@zooeynka aký apartmán a aký hore? myslíš nejaký dvojposchodový byt alebo mezonet? Keď bežne človek ide na dovolenku/pobyt do hotela alebo aj apartmánu je dosť aj finančne náročné si zabookovať vôbec dvojizbovú izbu pre dvoch a nieto nejaký dvojposchodový apartmán …

@anonym_be2260 slovom "hore"som myslela toho, kto nespi....akoze JE hore. Nie poschodovy mezonet :D
Nie je ziaden problem booknut apartman, kazdy normalny hotel ich ma dost v ponuke, odkedy mame s muzom dieta tak chodime do apartmanov, kedze dieta chodi(lo)spat o pol siedmej vecer, a co by sme preboha cely vecer robili potichu v jednej izbe???

simsalabim
31. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no po tomto tvojom opise mam dost, to po par dnoch nespanku na dovolenke ste tak hotovi, ze nic nemozete, ste podrazdeni, unaveni? Len pockaj, ak nahodou budete mat deti, to potom uvidis, co to je fungovat bez spanku. Kolko mate vlastne rokov? No a ked je to pre vas takto destruktivne, tak jedine rozchod, prisposobit sa ani jeden neviete, tak co potom ine?

autor
31. aug 2025
@simsalabim

@anonym_autor no po tomto tvojom opise mam dost, to po par dnoch nespanku na dovolenke ste tak hotovi, ze nic nemozete, ste podrazdeni, unaveni? Len pockaj, ak nahodou budete mat deti, to potom uvidis, co to je fungovat bez spanku. Kolko mate vlastne rokov? No a ked je to pre vas takto destruktivne, tak jedine rozchod, prisposobit sa ani jeden neviete, tak co potom ine?

@simsalabim obaja máme dospelé deti a nemyslím, že by v 50tke bolo rozumné urobiť si ešte dieťa.

simsalabim
31. aug 2025
@anonym_autor

@simsalabim obaja máme dospelé deti a nemyslím, že by v 50tke bolo rozumné urobiť si ešte dieťa.

@anonym_autor no ak ste sa vedeli obaja prisposobit kedysi detom, tak fakt nerozumiem, ako sa nedokazete prisposobit jeden druhemu aspon na dovolenke - ved to je par dni! - a odpadavat z toho, ze sa par dni nevyspite. Podotykam, ze velmi dobre chapem spankovy deficit - roky vstavam do prace tesne pred 5, co je totalne proti mojmu biorytmu (moj manzel naopak, je ranne vtaca a aj sova v jednom, ma podstatne mensiu potrebu spanku ako ja). Podobne na dovolenkach, sice nie s nadsenim , ale vzdy sme vstali trebars o 4 rano, ked bolo treba stihnut lietadlo a nasledne stravili cely den aktivne a na druhy den vstali na ranajky o 8, aby sme mohli dalej pokracovat v prehliadke mesta a tak... No ale ked je to rpe vas taky neprekonatelny problem, tak jedine sa stretavat vo vasom bdelom okne, co ine? Iba rozchod.

abbey1
31. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Podľa vášho popisu dovolenky som myslela, že ste životom unavení osemdesiatnici minimálne. A pozerám, že sme rovesníci. 🙂

autor
31. aug 2025
@abbey1

@anonym_autor Podľa vášho popisu dovolenky som myslela, že ste životom unavení osemdesiatnici minimálne. A pozerám, že sme rovesníci. 🙂

@abbey1 obaja sme aktivni, pracujeme, ja cvicim, on hra futbal a hokej. Ale obaja potrebujeme spanok a ked sme nevyspati nie sme pouzitelni. Ked som mala deti v 20tke bola som na tom inak. Tiez som povodne nocna sova. Ale rokmi sa to zmenilo.

xsuzannex
31. aug 2025

Dovolenky riesit na kompromisoch a ked budete spolu byvat, verim, ze nebudete v garsonke a ten spiaci bude vzdy zavrety v spalni. Nevidim problem. U nas je to tiez tak a zijeme aj s troma detmi.. a mne osobne by bolo luto ist na dovolenke spat tak skoro 😆 ty pojdes spat neskor a on skor vstane,snad dovolenkove ranajky su dobra motivacia 🙂

viestta
31. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_079c7a slecna aj pan sa chcu v klude vyspat

@anonym_autor ked to nezvladas ani na dovolenke, neviem ako to budes zvladat ked budete spolu byvat?

ivik4
31. aug 2025

Pane boze rozidte sa radsej

autor
31. aug 2025
@viestta

@anonym_autor ked to nezvladas ani na dovolenke, neviem ako to budes zvladat ked budete spolu byvat?

@viestta no tam mame viac izieb, vie pozerat telku v druhej izbe, viem v klude byt v kuchyni, kym on spi, dat so kavu na balkone, precitat noviny. Tam nie sme zavreti v jednej izbe. Kazdy z nas ma 3i hyty s balkonom.

anonym_1a452f
31. aug 2025

Mne to príde trošku divné robiť takú vedu z toho. Veď na tej dovolenke, nech on o hodinu skôr vstane, ty choď o hodinu neskôr spať. A máte dve hodiny k dobru. Nepríde mi normálne, aby zdravý človek bol nepoužiteľný celý deň, lebo vstane o hodinku skôr, až v takomto rozsahu... Jasné, keď človek chodí do roboty, beriem. Ale na dovolenke? 🙈 A to ja som z tých citlivejšich na spánok po insomnii...

anonym_eb13c1
31. aug 2025

Nezvládnete pár dní dovolenky v inom režime? u nás som ja tá, ktorá by ráno spala, manžel vstáva skoro. Ja v tom nevidím problém. Keď sme šli na výlet, jednoducho som vstala skôr, veď aj do práce musím vstať. Keď sme chceli ísť na koncert, šli sme večer spať po polnoci. Pár dní sa dá zvládnuť, nehovor, že nie. Deti chodia doma do postele okolo 21ej, na dovolenke potiahli aj do 23ej. Dva týždne mimo rutinu a užili sme si to všetci napriek rozdielnym biologickým potrebám. Lebo sme si to užiť chceli. Vy dvaja ste asi príliš tvrdohlaví a sebeckí, keď máte taký veľký problém prežiť spolu dovolenku v jednej izbe.

minenkaa
31. aug 2025

My s mužom takto fungujeme a v pohode

autor
31. aug 2025
@anonym_1a452f

Mne to príde trošku divné robiť takú vedu z toho. Veď na tej dovolenke, nech on o hodinu skôr vstane, ty choď o hodinu neskôr spať. A máte dve hodiny k dobru. Nepríde mi normálne, aby zdravý človek bol nepoužiteľný celý deň, lebo vstane o hodinku skôr, až v takomto rozsahu... Jasné, keď človek chodí do roboty, beriem. Ale na dovolenke? 🙈 A to ja som z tých citlivejšich na spánok po insomnii...

@anonym_1a452f ja vždy vstanem o šiestej, alebo pred šiestou a on nikdy nezaspí skôr ako o druhej. Bez ohľadu na to, či dlhšie potiahneme.

viestta
31. aug 2025
@anonym_autor

@viestta no tam mame viac izieb, vie pozerat telku v druhej izbe, viem v klude byt v kuchyni, kym on spi, dat so kavu na balkone, precitat noviny. Tam nie sme zavreti v jednej izbe. Kazdy z nas ma 3i hyty s balkonom.

@anonym_autor tak tych par dni na dovolenke sa da vydrzat aj v jednej izbe. Staci troska respektu a tolerancie

zobaka
31. aug 2025
@simsalabim

@simsalabim tiez som sa zamyslela, chce to cvik po 40tke uz aj po 5 hodinach spanku clovek da dovolenku do noci 😂 ale tak kazdy sme iny...

autor
31. aug 2025
@zobaka

@simsalabim tiez som sa zamyslela, chce to cvik po 40tke uz aj po 5 hodinach spanku clovek da dovolenku do noci 😂 ale tak kazdy sme iny...

@zobaka ja nedám, potrebujem 8, inak som nepouzitelna. Aj moj partner.

zobaka
31. aug 2025
@anonym_autor

@zobaka ja nedám, potrebujem 8, inak som nepouzitelna. Aj moj partner.

@anonym_autor tak ked je to az tak priserne, ze ani na dovolenku nemozete ist a nedokazete najst kompromis asi uz len odist...rad tu bolo dost, sme tu viac parov, ktore funguju na opacnych rezimoch v pohode

autor
31. aug 2025
@zobaka

@anonym_autor tak ked je to az tak priserne, ze ani na dovolenku nemozete ist a nedokazete najst kompromis asi uz len odist...rad tu bolo dost, sme tu viac parov, ktore funguju na opacnych rezimoch v pohode

@zobaka este raz, je iné fungovať v byte, v dome, a iné v jednej izbe s wc a kúpelňou. Doma problém nemáme, keď sme spolu.

zobaka
31. aug 2025
@anonym_autor

@zobaka este raz, je iné fungovať v byte, v dome, a iné v jednej izbe s wc a kúpelňou. Doma problém nemáme, keď sme spolu.

@anonym_autor ked tu pises asi ta to trapi, cize bud dovolenka bez cestovky, booking, vies si vziat apartman, alebo nic, ked uz "umierate" na nedostatok spanku, alebo kompromis a zladenie sa, viac sa urobit neda

autor
31. aug 2025
@zobaka

@anonym_autor ked tu pises asi ta to trapi, cize bud dovolenka bez cestovky, booking, vies si vziat apartman, alebo nic, ked uz "umierate" na nedostatok spanku, alebo kompromis a zladenie sa, viac sa urobit neda

@zobaka nechodit na dovolenky, samostatne izby, samostatne dovolenky.

nelili1978
1. sep 2025

@anonym_autor aj u nás je to takto.

anonym_331db8
2. sep 2025
@sevrin

Ovplyvňuje to negatívne váš sexuálny život? A ak áno, ako by sme vedeli pomôcť?

@sevrin potrebuje kktiny riešiť, chudák chlap, ktovie čo rieši ešte vo "vzťahu"

vladuska20
2. sep 2025

No a??ved aj my chodime na obed spat,zaviazat si sadlo po dobrom obede.Robi to muz,robim to ja,robime to obaja ked sme spolu doma,aj na dovolenke.Clovek si dobije baterky na druhu polku dna,a vecer ide neskor spat.Horsie to mam potom rano,ked mam ranne.Vecer nie a nie zaspat,ale ked je volno tak vzdy takto.

sevrin
2. sep 2025
@anonym_331db8

@sevrin potrebuje kktiny riešiť, chudák chlap, ktovie čo rieši ešte vo "vzťahu"

@anonym_331db8 no vieš kktna téma, kktna reakcia. Niekedy mám pocit, že sem fakt chodia písať 13 ročné deti 😅

anonym_b93808
2. sep 2025
@anonym_autor

@zobaka nechodit na dovolenky, samostatne izby, samostatne dovolenky.

@anonym_autor ako, autorka ja Ta uplne chapem. z podobneho dovodu som tento rok s partnerom nikde nebola. on ma rezim, ze chodi spat o druhej rano a spi do dvanastej, a potom este cca dve hodiny, kym sa ako tak preberie. cize realne pouzitelny je o druhej. ja zvyknem vstavat okolo siedmej rano a vecer, okolo osmej deviatej, ked on ma najviac energie a nieco by robil, tak ja som uz uplne mrtva po celom dni.

volam to, ze sme kazdy v inom casovom pasme.
minuly rok to nebolo az tak zle, tak sme si cez booking objednali cely objekt na ubytovanie, takze sme si mohli ist kazdy svoj rezim. ale tento rok je to uz tak posunute, ze to nema vyznam. cele leto sme nikde neboli, nic nepodnikli, lebo on nie je schopny vstat skor ako o dvanastej (maximalne jednorazovo, ale dva dni po sebe uz nie) a fungovat normalne a ja zas ked aj v noci idem neskoro spat, tak sa aj tak rano zobudim skoro a som potom cely den rozbita.

neda sa takto dlhodobo fungovat. resp da, ale chce to velku davku tolerancie a niektorych veci sa proste musis vzdat.

podla mna je to inak aj vekom. cim je clovek starsi, tym tazsie sa prisposobuje.

Strana
z2