icon

Ako zrušiť dovolenku bez urazenia kamarátky?

20. mar 2025

S kamarátkou sme začali pred istím časom podnikať Ona je celý deň nohách, ja mám na starosti papierovačky, ale keď je frmol tak lietam aj ja. Teraz je firma už zabehnutá, máme viac voľného času, ale keď sme začínali veľa sme snívali o spoločných dovolenkách. Teraz keď už máme možnosť, vybrali sme idté destinácie a zaplatili dve dovolenky letecky a jeden apartmán na leto v Chorvátsku. Absolvovali sme prvú spoločnú dovolenku, a druhej sa dráham zúčastniť. Zároveň nechcem aby sa to odzrkadlilo na pracovných vzťahoch a dlhoročnom priateľstve.

olimuc
21. mar 2025

Ak idete all inclusive tak vacsina ponuka aj animatorov pre deti … skuste to pozriet. Ak su deti starsie ako 5-6 rokov zabezpec te im program a vy mozete ist na poznavaci vylet… apartant v Chorvatsku … noto je varenie a staranie sa … to nie je uplne dovolenka. Ja som precestovala vela krajin a ponukali mi teda vselico na jedenie (omylom som jedla aj somara a opicu) ale nejak zle mi nebolo. Moja babka liecila zaludok vzdy bechrovkovkou a bolo jedno ci papagaj, macka, dieta … zober si nejaku prwvenciu zisti animatorov a mysli pozitivne

janage
21. mar 2025

Na dovolenku chod, a nauč sa hovoriť nie. Ak je to práve kamarátstvo, vydrží to a neurazí sa.
Teda oznámiť vopred, na tento a tento fakultatívny výlet idem. Uvidíme sa teda tento deň až večer a porozprávam ako bolo.
Jani, vieš, že tvoje deti mám rada, ale teraz mi je fakt zle a potrebujem si oddýchnuť. Keď mi bude lepšie, rada sa zas k vám pripojím.
Poznám takú babu milá, zlatá, ale nepovie narovinu a potom často "trpí " tak ako ty.

sense
21. mar 2025

Tvoj problém je že nevieš povedať nie a ona si to možno neuvedomuje a možno to tak trochu ak využíva. Najťažšie je povedať nie 1x a keď sa k tomu odvážia tak ona sa prvýkrát možno urazI a možno jej to docvakne. Takisto ak ona chce ležať len v rezorte , tak na výlet môžeš aj sama väčšinou aj tak. Ide si sama pokiaľ ide o organizované vylety zvyčajne.

alica110
21. mar 2025

S 3 detmi sa oddychovat na dovolenke moc neda. Ja by som jej to povedala narovinu, nie je nic horsie ako vymyslat vyhovorky. Necudujem sa ti, ze sa ti nechce robit au pair trom detom.

kitycat
21. mar 2025

Och boze, dalsia zenska, ktorulen za rucicku vodi jej kamaratka...
A. Tak ty sa stazujes, ze divolenka bola nuda s iba v rezorte - pritom vies, ze ma deti a ze pojdu s vami a ze yo bude hlavne o nich
B. Grcias, kadis ako o zivot a niesi schopna povedat, ze ti je ozaj na h*vno, nech vezme deti na tobogan, ihrisko do kutika?
C. Booknete dovolenku v Azii, ci Afrike cinktorej marii a zrazu si nezna biela Soovenkq, ktora sama nemoze ist- si cakala, ze vezme kamoska aj deti alwbo lepsie, ze ich necha v tieni pri bazene a tebe pojde robit bodyguarda na bazar?
D. Tato tvoja kamoska je ten tahac - ona vybavyje robotu, je to tvoj prijem. Mozno leby si sa venovala aj sebe trocha a sla aj sama niekam najdes aj svoju druzinu.
E. Mste jedna druhu ako sa hovori, tak sa trocha vzchop, bud asertivna nemusi sa skakat ako ona piska aj ked je to narocne to povedat. Ona kvoli detom skratka musi takto linkovat den, alw ty sa predsa mozes aj sama prejst, aj v Afrike. Kolko mas? Cerstvych 19?

0silvia0
21. mar 2025

To by bol od teba dobrý podraz vycúvať z dovolenky. Dobre si vedela do čoho ideš, od teba by to bol riadny podraz. Tie dovolenky si uži, ale nauč sa určovať si hranice. Budeš na to mať úžasnú príležitosť. Vopred ju priprav na to, že na dovolenke chceš mať aj dni pre seba. Ona to možno netuší, keď jej nepovieš. Možno si myslí, akú službu ti robí, že sa môžeš postarať o jej deti, ktovie ako to má ona.

lukbe
21. mar 2025

Ja by som nešla. Ale v prvom rade si už dávno s týmto nemala súhlasiť. Teraz , keď je to zaplatené, asi tazko odmietnuť. Ale určite sa už aj na tej dovolenke trochu osamostatniť, povedať, že toto teraz robím ja a toto nie. Možno to pochopí už tam.

alenka58
21. mar 2025

ja Ťa úplne chápem, takto som dopadla s priateľkou a jej dvojičkami, tiež ma mali neskutočne radi, pre mňa viac vyčerpanie, teraz už choď a snaž sa byť aj sama aspoň chvíľami, povedz že si unavená a do budúcna si dovolenky zariaď ináč, mne tiež bolo ľúto že toľko sme si plánovali lenže život sa uberá ináč

zuzubb007
21. mar 2025

Keby som bezdetná a idem s kamoškou čo má tri deti šľak ma trafi ako vážne taká dovolenka o ničom, normálne jej povedz, že chces kľud a nie ona cela rada, že nemusí s deťmi sama makať, ale ty si maknes za ňu, za mňa je toto zneuzivanie a otravné raz za čas nepoviem počas roka, ale celá dovolenka ďakujem ani zadarmo, normálne jej povedz alebo pretrp dovolenku len dve možnosti mas

belllinka
21. mar 2025

Ja iba nechápem, čo si vlastne čakala. Myslím, že každému je jasné, že 99 percent detí nebaví v horúčavách behať po pamiatkach a kostoloch. A že na hoteli bude treba okolo nich skákať.

miskaska
21. mar 2025

Nechapem, ved nemusis mat program iba s nimi.

ysseba
21. mar 2025

Celé mi to príde ako "jeden myslel a nedomyslel", v tomto prípade ste to nedomysleli obe. Ty si čakala, že ona s troma deťmi bude pobehovať a objavovať islamskú krajinu? Už si dosť veľká, môžeš sa zodvihnúť a riešiť vlastný program, nemusíš pri nej ležať ako jej štvrté dieťa. Ja ju aj chápem, že keď celý deň v práci na nohách a poobede ešte lieta okolo troch detí, že na dovolenke chce ležať a oddychovať. A aj teba chápem - keď sedíš v práci za papiermi a doma nemusíš riešiť žiadne deti, tak chceš aktívny oddych. Ale tak hoci ste na dovolenke spolu, stále ste dve samostatné osoby a môžete si robiť tak ako to každej vyhovuje. Treba sa "len" ozvať. A aj vtedy keď si chorá a chceš spať a nie starať sa o krsňa. Žiadna veda. A ešte mi nedá nepodotknúť, že tak ako je také typické Slovenské, že keď sme na All inclusive, tak vytrieskajme z toho všetko, tak typické Slovenské, podnikateľské, je aj to, že začne sa nám trochu viac dariť, tak ideme na plný plyn - nestačí nám jedna dovolenka, ale treba hneď tri 😀 To, že možno bude zas horšie obdobie, to neriešme, ale oplieskajme peniaze v jednom roku na tri dovolenky 🙈

vilma7
21. mar 2025

Dobrý, vy ste tie dovolenky atď, zrejme plánovali, keď ste ešte nemali deti, rodinu, alebo?
Lebo je rozdiel keď oba ide s 3 deťmi a ty sama...je to veľmi nevyvazene, ty si ináč predstavuješ svoju dovolenku a ona sa veru má čo zvŕtať pri 3 deťoch.
Tak jej povedz, ze po tom prvom zážitku si svoju dovolenku predstavuješ úplne ináč a nie chorá na izbe opatrovať jej deti.
A ako to už vezme, ak je normálna, tak to pochopí.

karolinakr
21. mar 2025

zvlaštne, že ty si bola chora a ona ti na krk uviazala deti - to mate hranice asi dosť posunute - mala deti poslať s čajom, nech ťa obsluhujú..na to si sa mala ozvat a spravit si maly kurz asertivity..nikak tomu neunikneš

alica110
21. mar 2025

@karolinakr Nad týmto som sa aj ja pozastavila, bolo jej zle a kamoška jej ešte zavesila na krk deti. Dosť sebecké od nej.

autor
21. mar 2025

Nebudem odpoveď jednotlivo, o spoločnej dovolenke sme snívali už roky už za slobodna, keď sme makali v zahraničí a odkladali peniaze aby sme mohli rozbehnúť firmu, nemyslela som si že to bude Banská jazda, mali sme plán ktorý deň čo budeme robiť choroba nebola v pláne, druhý deň poobede som bola už paff. Aj ďalšie 4dni. Nikto od nikoho nečakal aby behal v úpeku po pamiatkach, bolo príjemných 25st. Bazén asi teplejši ako more. Hotel mal animátorov a dve väčšie deti sa tam zabavili, to najmenesie nie. Keď som bola chorá nenechala mi všetky deti na krku, ako to niektoré píšete, zväčša iba najmenšie aj ona väčšinou spala, len bola hore keď sa mne chcelo veľmi späť. Potom si ju prevzala mama.
Nie nejdeme na tri dovolenky za rok, na prvom sme boli vlani v decembri , apartmán v Chorvátsku nie je s varením ale so stravou (švédke stoly a tď )

autor
21. mar 2025

Apartmán je pre desať ľudí, má ísť ešte pár ľudí na dve autá. Tá tretia ma byt rok po prvej čože v decembri. To je taký škandál dospelá samostatná žena podnikateľka pôjde na dve dovolenky za rok? Pardon...Za 13mes na tri. Nemám žiadnen úver ani hypo. Zamestnávame desiatku zamestnancov, v hlavnej sezóne aj brigádnikmi dvojnásobne viac. Za uplynulých dvanásť rokov to nebol prvý rok čo sme boli ziskový....
A šla by som niekde napr na fakultatívny výlet aj mám v pláne ísť pozrieť čo ma zaujme, ale vtedy sa to nedalo , to že vám nebolo zle tak potom už sa dá vylúčiť že nikomu inému nebude? Nemám sa obáva ť faraónovej pomsty lebo, babe ktorú som v živote nevidela , nebolo?

letfenixa
22. mar 2025

@autorka na čo sa sťažujes, keď potom všetko obhajujes? Rieš si veci v realite, nie na sieti.

rayla
22. mar 2025

Ja neviem.. mne sa to nezdá taká katastrofa, až na tú chorobu. To by som jej povedala, že mi je na prd a potrebujem si trochu pospať. Ono, keď ideš s niekým na dovcu, vždy sa trochu prispôsobujes. A s deťmi detto. Ja by som išla a spravila si aj svoj program. Ona to pochopí..

ismarela
22. mar 2025

A máš s kým ísť na tie dovolenky keď si rozvedená a bezdetna? Čo pojdes sama? V každom prípade by som povedala že som si to predstavovala inak, že si potrebujem na dovolenke oddýchnuť a venovať sa len sebe. S nami nechcela ísť na dovcu ani svokra, zevraj potrebuje svoj kľud a aj keď vnúčatá miluje, nemôže nám robiť animatorov týždeň 😅

janette2021
22. mar 2025

Ak to chces naozaj zrušiť, povedz jej slušne, že si zistila, že na minulej dovolenke s deťmi si si neoddychla, a ty si potrebuješ poriadne oddýchnuť na dovolenke, preto na ďalšiu pôjdeš radšej sama.
Ja som rozvedená s troma deťmi, a moja veľmi dobrá teta, s ktorou sme veľmi často, mi to takto rovno povedala, a prijala som to normálne.
Alebo môžeš ísť s nimi, ale dopredu jej povedz, že túto dovolenku plánuješ stráviť akčnejšie, a máš plány na každý deň, že na hoteli ani pláži nebudeš. Vyhľadaj si, čo sa dá robiť a vidieť v okolí, niečo si predplať, proste jednaj od začiatku tak, že si tam sama za seba a nie ako opatrovateľka detí.

okseen
22. mar 2025

Tak to ta úprimne ľutujem. Nezávidím. Ono tieto babske vzťahy vnímam tak, že vždy, proste vždy využíva jedna tu druhu. Teba pekne využíva ako opatrovateľku svojich detí, si submisivna a ešte aj krstna matka, no a firmu s nou, tiež sa asi vystverala na tvojom chrbte, je mi ta ľúto, lebo som si ista na 100 percent, že kebyže nás teraz ty deti, tak určite sa ti o ne starať nebude. Ešte k sebe nemozete byt ani úprimne. Strašne dačo. Mam známu, bezdetna, staršia už k 50 ťahá, a jej známe ju využívajú na stráženie deti a jej barak na robenie party, je z toho na nervy a ešte si naivne mysli, ze však, keď zostarne, že sa o ňu niekto postará. No nie, takto zivot nefunguje zial. Vždy je jeden submisivny, ktorý sa nechá využívať a ešte je akože spokojny

elenka.k
27. mar 2025

možno iba teraz nemáš chuť ísť, lebo ak by si to aj pred booknutím, takto cítila, určite by si nedovolila kúpiť ani len letenky. Tak naznač kámoške, že máš vyhliadnutého chlapa. s ktorým máš v pláne pocestovať a bude to v tom období, aby s tebou nepočítala .....
ak sa urazí, povedz jej, že si môže zobrať svojich rodičov a opatrovanie, na ten výlet, aby budovali vzťahy .. ..

danielahamar
27. mar 2025

Tak neplánuj čo bude na dovolenke, možno potom nebudeš sklamaná😊

lapalma
27. mar 2025

Autorka, žiadnu dovolenku neruš....ale ďalšie už spoločne neplánuj 🙂
Využi tieto predplatené dovolenky naplno a ZMEŇ dynamiku vášho vzťahu na dovolenke. Plánuj aj pre seba, prispôsobuj sa iba na 50%.
Snaž sa si to užiť!
Nezahoď kamarátstvo kvôli hlúposti - nekomunikácii - nedorozumeniu.
Kamoška to vidí cez seba.... nie je empatická.
Zabojuj za seba ... dobre bude 🙂

barbie2023
27. mar 2025

Ja začínam mať pocit na modrom koníku,že som celý život chápal pojem " dobrý kamarát" nesprávne. Ja mojim dobrým kamarátkam poviem čo si myslím a cítim..a áno. Už sme sa aj pochytili ako sestry... Ale samozrejme,nie na dlho,ani do krvi. Ale kamarát je ten človek ,ktorému môžem povedať všetko. Ak to čo sa mi nepáči. A ak je normálny tak to rešpektuje.

lemoncheesecake
27. mar 2025

Teraz by som uz isla ale dalsie by som si uz neplanovala.

natalka13
27. mar 2025

pozri mas to zaplatene, nadtav sa ze si to uzijes. kludne si niektory den urob svoj program. my chodime partia ale ak niekto chce ide zvlast na vylet niekto lezi na plazi...

leskovael
27. mar 2025

No keď ste už také kamarátky tak treba komunikovať otvorene a narovinu. Normálne jej povedať že chceš vyplniť od všetkého a chceš ísť na dovolenku sama.

petra282
27. mar 2025

Pre mňa je dovolenka o oddychu. Teším sa na ňu celý rok a chcem si ju užiť podľa seba a svojej rodiny. Pred časom sa stalo, že dovolenku sme mali zaplatenú a manžel ochorel tak, že nemohol odísť. Najskôr som rozmýšľala, že zavolám niektorú kamarátku, že môže ísť s nami. Ako som si to ale vizualizovala, aké by to bolo, včas som si povedala, že určite nie. Nestojí mi to za to. A to si myslím, že som nekonfliktná a v pohode. Ale skrátka mám rada svoj priestor, trávenie času podľa toho, čo radi robíme my a ten týždeň dva nemám záujem sa nikomu z kamarátok prispôsobovať, nech to znie akokoľvek sebecky.