icon

Ako zvládať finančné problémy v manželstve?

Včera o 08:28

Ahojte ako riešite finančne problémy v manželstve tak aby to neovplyvnilo negatívne vas vzťah. Manžel ma zle obdobie v práci, je szco a ako sa zdvihli ceny odvody a zaviedli konsolidácie slo to radpidne dole. Ľudia nekupujú a ked kupujú tak muž nema za co nakúpiť tovar lebo skoro kazdy plati faktúru az ked tovar pride. Ledva splatil úver uz si ide brat ďalších 10tisic aby objednal tovar a chce ho vyplatiť hned ako mu zákazník zaplatí. Ked tovar neobjedná stratí aj tych pár zákazníkov. Mame dve deti žijeme v najme. Ak to v práci takto pojde dalej bude musiet prepustiť nejakých zamestnancov co nechcel. Ja robim v zdravotníctve do prace sa mozem vratit tak o rok ked bude mat mladšie aspon rok a pol a môže ist do jasli. Ale tam zarobím 900€. Šetrím kde sa da nakupujem oblečenie z bazáru, nechodíme nikam. A Ano ak sa do pár mesiacov nic nezlepší muž zavrie firmu a nájde si nejaku robotu. Mna to strasne mrzí, vidim ako sa pre to muž trápi a ja mu neviem byt oporou pretože sa hnevam aj ked viem, ze to nie je jeho vina. Na druhej strane mi s tým úverom aj bliká kontrolka aby nas nezadlzil keďže dlhy su aj moje. Vela sa hádame, nespime spolu. Nemam možnosť žiadnej babky a brigády.
Prosim aby ste nepísali nenávistne komentáre ako sme si nemali robit deti. Deti nie su problem. Chcem poradit ako byt mužovi oporou v ťažkých časoch a neobviňovat ho. Dakujem.

Strana
z5
autor
Včera o 16:48
@betulinka1

@anonym_autor v prvom rade musi eliminovať naklady a s tym suvisi prepustenie zamestnancov, aspon jedneho alebo aspon dvom skratit uvazok. Zial je to tak. Tu ide bokom socialne myslenie, ze tu pracuju vela rokov. Zial to ide na úkor rodiny. Na tovare usetrit nevie. Pozicka je krajná cesta, lebo bezúčelové pôžičky maju vysoke percenta úroku. Aj ked tovar preda bojim sa, ze nema taku maržu na tom tovare aby zaplatila aj urok aj porkyla naklady firmy. Na druhu stranu jasne, kazdy premýšľa o sro, lebo odvody. Ale treba mysliet nato, ze ked bude mat sro, nebude si nic platit a ostane PN, tak co pocas PN dostane? Ak by sa stalo horsie, tak vlastne vdovsky a sirotský sa pocita z tych príjmov. Sro su fajn ale treba mysliet aj na zadne vratka. Ak mi stoji firma urcite by som v prvom rade pustila zamestancov, ked sa rozbehne vzdy si vie najst novych alebo znova oslovit starych. Proste je to tak.

@betulinka1 Ano prepustenie je dalsi krok po zmenšení priestorov

anonym_aec7fb
Včera o 16:52
@anonym_cd1ceb

@anonym_autor podpor ho.Uz ste jeden úver mali vtedy si sa nebala?Podnikatelia majú veľa úverov u vás ide fakt o nie vysokú sumu.Sused má stavebnú firmu a brava úver, lebo na konci má veľký zisk
Vieš, malé peniaze robia malé peniaze, veľké veľké.
Nemôže robiť celoročne prečo je jeho práca len sezónna?pri 10 t by som sa nebala

@anonym_cd1ceb Toto nie je žiadny podnikateľ, iba chlap, ktorému sa nechce normálne pracovať. 10 000 je obrovská suma pre 4-člennú rodinu, ktorá žije v podnájme. Veď žijú už roky doslova z ruky do huby a ešte si do toho zoberú úver?

f333
Včera o 17:00
@anonym_autor

@f333 prepac, vela som z tvojej odpovede nerozumela. A to co sa dalo prečítať, v tom absolútne nemáš pravdu.

@anonym_autor Chapem,ze nerozumies. pretoze je pisem skor pravnickym sposbom , comu ty ako pracvne malo gramostna nerozumies. zial. Apreto ani memozes vediet posudit, ze mam pavdu
Hlavne nevahaj a podaj navrh na sud na zrusenie BSM. Pisem ti to tak,aby si pochopila v dobrom,ako pravnu radu. Pretoze dlhy uz mate. Len moze byt otazkou casu ,ekd y ich nebudete moct splatit a ked pride k exekucii,tak manzel ruci celym svojim majetkom a teda aj BSM ,co je aj tvoja polovica majetku a prijmu. Esteze nemate nehnutelnost,ktoruby vam zabavil exekutor. Ale ako potom bude ste platit najom,to je dalsia vec. A dalsia s tym spojena je,ze za danych okolnosti nebudete moc preukazat dobru starostlivost o deti.Tam bude dalsi problem .Moze dojist aj k odnatiu deti zo starostlivosti. Takze potom uz bude neskoro na zrusenie BSM. Pochopila si ten jednoduchy vyklad?

anonym_0cd91a
Včera o 17:01
@f333

@anonym_autor Chapem,ze nerozumies. pretoze je pisem skor pravnickym sposbom , comu ty ako pracvne malo gramostna nerozumies. zial. Apreto ani memozes vediet posudit, ze mam pavdu
Hlavne nevahaj a podaj navrh na sud na zrusenie BSM. Pisem ti to tak,aby si pochopila v dobrom,ako pravnu radu. Pretoze dlhy uz mate. Len moze byt otazkou casu ,ekd y ich nebudete moct splatit a ked pride k exekucii,tak manzel ruci celym svojim majetkom a teda aj BSM ,co je aj tvoja polovica majetku a prijmu. Esteze nemate nehnutelnost,ktoruby vam zabavil exekutor. Ale ako potom bude ste platit najom,to je dalsia vec. A dalsia s tym spojena je,ze za danych okolnosti nebudete moc preukazat dobru starostlivost o deti.Tam bude dalsi problem .Moze dojist aj k odnatiu deti zo starostlivosti. Takze potom uz bude neskoro na zrusenie BSM. Pochopila si ten jednoduchy vyklad?

@f333 akože skúšala si po sebe prečítať ten prvý príspevok? To sa naozaj čítať nedá 😅🙈.

alenka58
Včera o 17:04
@anonym_autor

@alenka58 rozprávali sme sa a nechce zatial prácu na tpp lebo by to nestíhal časovo keďže teraz sa snaží robit ponuky a oslovovať nových zákazníkov. Vraj na tom tak zle nie sme a vzdy sa daju stiahnuť priestory a okresať zamestnanci. Keby nebral úver tak toto ani neriešim, lenže týka sa to aj mna a deti a mne sa tie úvery na tovar nepáčia aj ked tvrdí ze to hned splatí. Hocico sa môže stat

@anonym_autor tak nech už teraz okreše zamestnancov a priestory

anonym_72be45
Včera o 17:04
@f333

@f333 ty sa nauč pisať a potom rozdávaj rozumy...

f333
Včera o 17:07
@anonym_0cd91a

@f333 akože skúšala si po sebe prečítať ten prvý príspevok? To sa naozaj čítať nedá 😅🙈.

@anonym_0cd91a Ty sa hlavne staraj o to,trosku si zvysit pravnu grmostnost. A potom pokazuj na ineho . Kedze vies,ze mam pravdu a som presvedcena,ze aj ty vidis vasu situaciu ako som ju opisala a si toho frustrovan, ako si aj uviedla v prispevku tak sa snazis utocit na pisatela. To je casta reakcia prave takych ako si ty. S tym ja pocitam. Vidala som ich v sudnej sieni,ked prislo ke exekucii ci ziadali potom uz bezpredmetne zrusenie BSM.

anonym_0cd91a
Včera o 17:14
@f333

@anonym_0cd91a Ty sa hlavne staraj o to,trosku si zvysit pravnu grmostnost. A potom pokazuj na ineho . Kedze vies,ze mam pravdu a som presvedcena,ze aj ty vidis vasu situaciu ako som ju opisala a si toho frustrovan, ako si aj uviedla v prispevku tak sa snazis utocit na pisatela. To je casta reakcia prave takych ako si ty. S tym ja pocitam. Vidala som ich v sudnej sieni,ked prislo ke exekucii ci ziadali potom uz bezpredmetne zrusenie BSM.

@f333 moja situácia je nadpriemerná, nie som autorka príspevku. Mala by si sa aj ty radšej starať o svoju situáciu, lebo toto má od právnych rád ďaleko asi ako smetiar od manažéra 🙄🤷🏼‍♀️😂 ale však snahu si vynaložila, nikomu nepomohla, prejdi do inej diskusie.

V súdnej sieni myslíš snáď tú reláciu, čo kedysi bývala, lebo ak ty si v našej justícii…

anonym_51afb1
Včera o 17:18

@anonym_autor Môj manžel podniká už 20 rokov, najprv SZČO, teraz formou Sro. Je to sinusoida, raz lepšie, inokedy dotujeme firmu. Plne Ťa chápem, je to pre mňa veľmi náročné v horších obdobiach ostať pokojná a podporovať manžela. On je sám vtedy dosť nervózny a prenáša sa to na celú rodinu. Ja pracujem na TPP, mala som možnosť pracovať aj počas obidvoch materských, takže finančne nie som závislá od jeho príjmov. Toto je fakt, ktorý mi veľmi pomáha ostať ako -tak nad vecou...Ty si teraz v ťažkej situácii, keď nemáš možnosť vlastného príjmu, kvôli deťom. Takéto chvíle sú riadnou skúškou vzťahu.

f333
Včera o 17:20
@anonym_0cd91a

@f333 moja situácia je nadpriemerná, nie som autorka príspevku. Mala by si sa aj ty radšej starať o svoju situáciu, lebo toto má od právnych rád ďaleko asi ako smetiar od manažéra 🙄🤷🏼‍♀️😂 ale však snahu si vynaložila, nikomu nepomohla, prejdi do inej diskusie.

V súdnej sieni myslíš snáď tú reláciu, čo kedysi bývala, lebo ak ty si v našej justícii…

@anonym_0cd91a Tak prepac, ty nie si autorka.Tak to sluzi autorke k dobru, ze nie je na tekej nizkej urovni ako ty .A menej labilna. Tak len pokracuj,nebudem ta rusit. Zabavim sana tebe ako velakat, ked anonym podobne pisal. Ved aj take nevyrovnane autorky ako ty tu pisu. A detinske motikony. Tak sa nedaj vyrusovat.

anonym_a7792e
Včera o 17:24

tiež podnikám, za posledné mesiace mi klesol obrat, tak som si našla prácu a podnikám popri tom. ten chronický stres a každodené prepočítavanie financii a objednávok, či vyjde na účty a keď aj človek všetko poplatí a vydýchne, tak začne nový mesiac a celý kolobeh odznova, je to vyčerpávajúce. nestojí to za tú iluzórnu slobodu "aspoň som sám sebe pánom"

f333
Včera o 17:36
@anonym_a7792e

tiež podnikám, za posledné mesiace mi klesol obrat, tak som si našla prácu a podnikám popri tom. ten chronický stres a každodené prepočítavanie financii a objednávok, či vyjde na účty a keď aj človek všetko poplatí a vydýchne, tak začne nový mesiac a celý kolobeh odznova, je to vyčerpávajúce. nestojí to za tú iluzórnu slobodu "aspoň som sám sebe pánom"

@anonym_a7792e Ty aspon poznas rozdiel medzi obratom a mesacnym osobnym prijmom.A tak vies posudit,ci sa ti oplati podnikat .Ale zial manzel autorky to nepoznal a zrejme pouzil obrat ako osobny prijem a tak nemal na finacovanie podnikania. A .Kedze neinvestoval z obratu financie do firmy znovu.Prijem mal vygenerovat len zo zvysku ,co zostal po znovu investovani a zaplateni mzdy pracovnikom. Este stastie pre tych zamestnancov,ze im doteraz vyplatil mzdy. Teda dufam,ze im vyplatil.
Taki ludia by nemali naozaj podnikat.

marsmykkok
Včera o 18:31
@anonym_autor

@marsmykkok aj nas napadli nejake veci ale to je neisté odvetvie teraz a chcelo by to ďalšiu investíciu a aj moje zapojenie co teraz popri malom bábätku by som nestíhala. Manžel vramci svojej roboty skúša aj nove veci ale stale je to vramci toho sezónneho predaja. Skusim mu navrhnúť nech vymyslí nieco nove

@anonym_autor Tak skúste niečo vymyslieť, rovnako si nastaviť nejaké hranice, že napríklad ak do jesene nebude to tak a tak ukončí to. Musíš ho poznať ty že aký je, že keby aj ostali nejaké dlhy či to nechá tak alebo by sa zaprel a išiel napríklad načas makať do zahraničia aby to zaplatil. Podnikanie a nielen podnikanie ale každé rozhodnutie alebo kúpa je risk, risk je aj ak si kúpiš napríklad tepláky za 15 eur že napríklad nebudú kvalitné a rýchlo sa zažmolkujú a zmenia tvar a 15 eur vyhodíš do vzduchu a nebudeš mať ani peniaze ani riadne tepláky... Treba sa o všetkom porozprávať, určiť si postup, nejaké tie časové plány že do akého momentu sa čaká, zase kvôli jednému alebo dvom mesiacom zlým je škoda ukončiť niečo čo išlo ako tak 10 rokov, ale zase skrz to že má deti, rodinu nemôže proste ani čakať roky a ísť do mínusu stále na úkor rodiny. A aby si sa nehnevala skús to brať tak, že proste sa snaží, nie je to o tom že by sedel doma a pracovať nechcel, len okolnosti teraz nejako mu neprajú. Ale ako vravím stále je zdravý a ak je to správny chlap čo sa vie postarať o rodinu keby sa to aj nezlepšilo nejako to vyrieši a zarobí si.

nyusika
Včera o 18:49
@anonym_autor

@a0 dakujem ti pekne. Žena s dvoma malými detmi, ktorá sa snaží na fóre mamičiek poradit, ako neprenášat frustráciu z finančných ťažkosti na manželské vztahy sa dozvie, ze sme finančne negramotní. Mna udivuje ľudia, ktorí takto z brucha hádžu predsudky. Dakujem za radu, skusim sa aj nad tým zamyslieť

@anonym_autor čo sa urážaš - ste finančne negramotní

autor
Včera o 19:01
@marsmykkok

@anonym_autor Tak skúste niečo vymyslieť, rovnako si nastaviť nejaké hranice, že napríklad ak do jesene nebude to tak a tak ukončí to. Musíš ho poznať ty že aký je, že keby aj ostali nejaké dlhy či to nechá tak alebo by sa zaprel a išiel napríklad načas makať do zahraničia aby to zaplatil. Podnikanie a nielen podnikanie ale každé rozhodnutie alebo kúpa je risk, risk je aj ak si kúpiš napríklad tepláky za 15 eur že napríklad nebudú kvalitné a rýchlo sa zažmolkujú a zmenia tvar a 15 eur vyhodíš do vzduchu a nebudeš mať ani peniaze ani riadne tepláky... Treba sa o všetkom porozprávať, určiť si postup, nejaké tie časové plány že do akého momentu sa čaká, zase kvôli jednému alebo dvom mesiacom zlým je škoda ukončiť niečo čo išlo ako tak 10 rokov, ale zase skrz to že má deti, rodinu nemôže proste ani čakať roky a ísť do mínusu stále na úkor rodiny. A aby si sa nehnevala skús to brať tak, že proste sa snaží, nie je to o tom že by sedel doma a pracovať nechcel, len okolnosti teraz nejako mu neprajú. Ale ako vravím stále je zdravý a ak je to správny chlap čo sa vie postarať o rodinu keby sa to aj nezlepšilo nejako to vyrieši a zarobí si.

@marsmykkok dakujem za tento pohľad a dobre rady 🙂

vler
Včera o 19:01
@marsmykkok

@marsmykkok nepovedala by som ze by autorkin manzel ukoncil nieco co " islo ako tak 10 rokov". Vysledky 10 rocneho podnikania su mizive az ubohe bohuzial- autorka s rodinou ziju v podnajme-nesplacaju vlastnu nehnutelnost, ona pise ze setri ako sa da a nikde nechodia...

anonym_3405ee
Včera o 19:09
@vler

@marsmykkok nepovedala by som ze by autorkin manzel ukoncil nieco co " islo ako tak 10 rokov". Vysledky 10 rocneho podnikania su mizive az ubohe bohuzial- autorka s rodinou ziju v podnajme-nesplacaju vlastnu nehnutelnost, ona pise ze setri ako sa da a nikde nechodia...

@vler Jej tu 90% ludi pise, ze podnikanie jej manzela nikam nevedie. Ale autorka si to neda vysvetlit. Ked doteraz mu to islo ltt, co bude teraz, po akoze konsolidacii a inych chutovkach? A co je toto za zivot, strachovat sa o prijmy kazdy mesiac a otacanie kazdeho eura? Ale asi jej to nevadi. Vsak "je skromna". Wow. Ja by som taketo nieco muzovi netolerovala.

a0
Včera o 19:18
@vler

@vler autorka však nechce čítať pravdu, keď jej to niekto napíše na rovinu ako to s jeho podnikaním je, tak je zlý a má predsudky 🙈. Pritom po 10r podnikania by človek čakal, že točí pri najmenšom 500k € ročne a sprehľadom by sa dalo aj milión (keď človek vie, čo robí - vychádzam z historických dát iných podnikateľov s e-shopmi/predajňami).

vler
Včera o 19:18
@anonym_3405ee

@vler Jej tu 90% ludi pise, ze podnikanie jej manzela nikam nevedie. Ale autorka si to neda vysvetlit. Ked doteraz mu to islo ltt, co bude teraz, po akoze konsolidacii a inych chutovkach? A co je toto za zivot, strachovat sa o prijmy kazdy mesiac a otacanie kazdeho eura? Ale asi jej to nevadi. Vsak "je skromna". Wow. Ja by som taketo nieco muzovi netolerovala.

@anonym_3405ee presne, teraz prebieha akoze konsolidacia, ale realne vlada stale rozhadzuje peniaze alebo bezocivo kradne. Ked nastane skutocna konsolidacia vsetko bude narocnejsie.
Od orig prispevku autorky neprebehlo ani 24 hodin; mozno za par dni bude schopna prijat a spracovat neprijemnu pravdu a pripravit sa na nevyhnutny rozhovor s manzelom o tom ako dalej

anonym_7ae3ce
Včera o 19:48
@a0

@natalka13 poviem ti v apríli, ale väčšinou tie, ktoré nezaspali dobu, s istotou viem že napr. taký gymbeam ide neskutočne bomby, Gardeon tiež nezaháľa, Senseone, Puella 🤷🏼‍♀️. Sú to 5-15r firmy, ktoré nastúpili na správny vlak a už sa vezú na vlne expanzie.

@a0 prečo potom GymBeam presúva firmu do Rakúska a hľadal investorov na finančnú injekciu aby mohol rásť a viac usporiť keď na slovensku je tak skvele?

a0
Včera o 19:49
@anonym_7ae3ce

@a0 prečo potom GymBeam presúva firmu do Rakúska a hľadal investorov na finančnú injekciu aby mohol rásť a viac usporiť keď na slovensku je tak skvele?

@anonym_7ae3ce tomu sa hovorí expanzia 🤷🏼‍♀️. Ja netvrdím, že je na Slovensku dobre 🤣. Len že niektoré firmy rastú a to je rozdiel či?

anonym_cd1ceb
Včera o 19:54
@a0

@anonym_7ae3ce tomu sa hovorí expanzia 🤷🏼‍♀️. Ja netvrdím, že je na Slovensku dobre 🤣. Len že niektoré firmy rastú a to je rozdiel či?

@a0 len si zabudla napísať, že majiteľ Gymbeamu jednu, alebo dve firmy položil, kým sa mu zadarilo.autorkin muž asi žije niekde, kde by ani tých 2500 eur či koľko píše nezarobil.Podobne žije veľa podnikateľov známy stolár si požičal peniaze, lebo dostal väčšiu zakazku u developera nie každý podniká v miliónových, stotisicovych obratoch.

a0
Včera o 20:15
@anonym_cd1ceb

@a0 len si zabudla napísať, že majiteľ Gymbeamu jednu, alebo dve firmy položil, kým sa mu zadarilo.autorkin muž asi žije niekde, kde by ani tých 2500 eur či koľko píše nezarobil.Podobne žije veľa podnikateľov známy stolár si požičal peniaze, lebo dostal väčšiu zakazku u developera nie každý podniká v miliónových, stotisicovych obratoch.

@anonym_cd1ceb a čo riešiš? Píšem, že nemá nikdy začať autorkin muž znovu podnikať? 🤣

Ak máš však zamestnancov (2 a viac), tak potrebuješ už mať státisícový obrat, ak nechceš dopadnúť zle.. Potrebuješ mať 1.plat zamestnanca + odvody (už pri minimálnej mzde sa bavíme o sume okolo 15k ročne/jeden zamestnanec), 2.tovar/ službu (vylepšovať ju, rozširovať) 3. Vzdelávanie 4. Svoju odmenu 5. Nejaké priestory a softweary 6. Pravidelná rezerva z každého mesiaca aspoň 10% 7. Často externe firmu na iné aktivity, ktoré človek pokryť nevie (napr marketing, účtovníctvo,…) 🤷🏼‍♀️. A zrazu zistíš, že si prekročila stovku ročne ako nič.

Ak sa budeme baviť o stolárovi, tak áno, aj 20-50k obrat je úplne v pohode, robí jeden, sám na seba, väčšinu zákaziek mu ide cez odporúčania, takže nepotrebuje extra marketing, dielňu môže mať aj v garáži za domom, technológie mať nemusí, dá si to narezať externe, odvody zaplatí za seba pri tom príjme stále do 500€ mesačne, jednoduché účtovníctvo, ktoré zbúcha aj zdatnejšia manželka,… nesplietaj tu dve rozdielne veci. 🙂

anonym_43c35f
Včera o 21:02

@anonym_autor ahoj, autorka. Rozumiem tvojej situácii, mám tiež manžela podnikateľa, bol SZČO, ale už má sro. Tiež máme malé deti, s ktorými som doma, dokonca 3. A tiež cítime realitu trhu. K veci - tu nie je ako byť oporou, skôr si vyjasniť priority, svoje hranice a smerovanie vašej rodiny. Seriózne uvažuješ, že odídeš od takého malého dieťaťa do práce? Aj tak by si so svojím platom veľa vody nenamútila. Chápem, že trz manžel zarobí ako SZČO viac než na TPP a je sám sebe pánom. To je veľmi príjemné. Ale podnikanie prináša aj neistotu a nestabilitu a tvoj manžel sa na ne zjavne šetrením vopred nepripravil. Podnikať nevie. Ak by aj trz prežil ťažké časy a nezmení svoj prístup k podnikaniu, o pár rokov to riešite opäť. Ja by som sa na tvojom mieste nezamýšľala, ako byť mužovi oporou, ale ako mu otvoriť oči.

anonym_4043cc
Včera o 21:10
@matkahelka

Ludia podnikaju vtedy, ak je to pre ne vyhodnejsie a ziskovejsie oproti TPP. tvoj muz podnika 10 rokov, co je vramci podnikania velmi dlha doba a zijete v podnajme a nemate financnu rezervu?! a urazas sa, ze ste financne negramotni? samozrejme, ze ste. tvoj muz moze byt skvelym manzelom a otcom, ale ako podnikatel je mizerny a s podnikanim by mal skoncit v tejto sekunde! tak ako nie kazdy moze byt lekarom, nie kazdy ma vlohy na podnikanie. tvoj muz je toho skvelym prikladom. ja byt tebou nehladam pre neho podporu, lebo je ocividne, ze lepsie to uz nebude (zvysene odvody, uver), ale sadnem si s nim a vecne mu predostriem, ze na podnikanie mal casu az-az a vysledky su nulove, je nacase to zabalit a najst si pracu na TPP.

@matkahelka presne toto ma zarazilo, v čase keď sa darilo, sa nemyslelo na finančnú rezervu, investície, prerozdelenie financii do viacerých sfér ak niečo nevyjde.. a hlavne na vlastné bývanie.. miesto dovoleniek mali šetriť na akontaciu pri hypo, keď ešte boli priaznivé podmienky...
Teraz škoda plakať nad rozliatym mliekom, pánovi manželovi chýba pokora, kde by si priznal zlyhanie a mal by podnikane ukončiť čím skôr. Ono do výšky sa ľahko ide, no z výšky nadol sa už ťažko zvyká.

anonym_9c8bfc
Včera o 21:50

Nuz ja nerozumiem preco ak ide o sezonnu pracu a tovar, nerozbehol aj nieco mimo sezonnu a zamestnava viac ludi atd
dnes sa konsoliduje a je uz dlhe obdobie jasne ze ani zakazky so statom nie su nekonecne, treba sa kntomu postavit pragmaticky
zrusit drahe priestory
zrusit zamestnancov
najst si TPP

a od rocneho ty uz do prace

anonym_48389a
Včera o 22:23

Kamarát likviduje azbest, vždy mal roboty aj na 2 roky dopredu a teraz stojí, nemá do čoho pichnúť.
Ľudia si všetko robia svojpomocne, stavajú si domy, obchádzajú firmy, lebo materiál drahý a tým aj práca a ešte hypo na krku.
Ako to tu bude vypadať o chvíľu som zvedavá, ľuďom budú domy padať na hlavy a zakopaný azbest pri potoku(spodných vodách) nám zlikviduje aj to jediné čo sme tu mali, dobrú vodu..
Veľa ľudí porušilo podnikanie a veľa ich aj uteká, aspoň do Čiech.
A naša nenažratá vláda kvitne.
Byť na autorky mieste spakujem sa a idem odtiaľto hed.

anonym_f548f1
Včera o 23:34

Necitala som celu diskusii, docitam neskor. Ale uplne ta chapem, pred 5-6 rokmi sme na tom boli rovnako. My sme vrazili peniaze do podnikania, celkom to slo a po par mesiacoch prisla korona. Ako tak sme bojovali, ale nakoniec to muz musel odstupit za 1/4 povodnej ceny plus 10000 dlzoba. Tu sme ani nemohli splatit z penazi z odstupenia, lebo sa nahronadili aj ine dlzoby, plus bolo treba peniaze na cas, kym dostane prvu vyplatu. Ja som tiez sla do prace od rocneho babatka. Prakticky polka mojho tehotenstva a prvy rok nasho syna bola neuveritelna skuska nasho vztahu a myslim si, ze sme to ustali len kvoli tomu, ze som si povedala, ze muz ma vzdy hyckal, staral sa o mna, rozmaznaval ma a teraz musim byt oporou, pilierom ja. Bola som unavena, vystresovana, frustrovana, do toho vsetky tehotenske hormony, sestonedelie, ale dali sme to. Moj vzdy usmiaty muz bol zrazu klbko nervov, citil sa uplne menejcenny, ze nevie zabezbecit rodinu, ani sex nechcel, co on by aj 5 krat za den. Ale my sme sa nehadali, nevycitala som mu. Sustredila som sa na deti, domacnost a az omnoho neskor som mu povedala vsetky moje pocitu z toho obdobia. Je tomu presne 5 rokov, co to odstupil a zamestnal sa. V aprili bude 5 rokov, co som zacala pracovat aj ja. Obaja mame dobru pracu, mna 2 krat povysili, mesacne mame 4300 az 4700€, medzitym sme splatili dlh a dokonca kupili byt. Bolo to tazke obdobie, ale po tomto viem, ze nas uz len tak lahko nic nepolozi. Velmi vam drzim palce, aby aj vas probeh dobre dopadol.

Strana
z5