Ako zvládať finančný tlak vo vzťahu?
Codili sme spolu 2,5r pred svadbou. Ja som dokoncovala PhD, on pracoval od 18tich, byval do nasho vztahu u rodicov, cize mal na stavbu domu usetrene. Ja som samozrejme nemala tolko nasetrrene co on. Moji rodičia mali pozemok a 1 izbovy byt okrem bytu v ktorom byvaju. Po svadbe sa vyjadril, preco na mna nieco neprepisu, aby netahal vsetko on. Rodicia to brali ako rozumne, kedze doteraz sa nad rozdelenim majetkov pre deti nezaoberali, yak vsetko rozdelili medzi nass surodencov . Mne pripadol pozemok, vyjadril sa ze on na cudzom stavat nebude, ked sa slo do stavby domu, to sme cakali druhe dieta. Tak som mu darovala polovicu. Stale s tymi prachmi naraba. Som na materskej svoje peniaze mi do ruky neda, ked yreba ist napr na postu nieco vyplatit, detom tak isto, ked sa stavalo , zariadovalo skoro o vsetkom rozhodoval on, kedze prachy su jeho, zo zaciatku mi to nevadilo, nevychutnavam si zariadovanie atd, ale ked mi nedal moznost vyberu ani tanierov a lyzic...ked sme mali debatu, tak ze este ked sme spolu chodilisom sa vyjadrila, ze peniaze nie su vsetko ( za tym si doteraz stojim), ze co chcem ved to robi pre nas a stara sa. Velke Nakupy urobi, cestou z prace kedze som na md ale podla seba, neopyta sa, od masa po toaletny papier a ked mam pripomienku tak si mam ist nakupit sama...Velmi je zatazeny na prachy, ani detom ani mne nic navyse, fakt iba zakladny mod...Nedycha sa mi dobre v takom vztahu. Chyba komunikacia.
On bol taký vždy. Z akého dôvodu si to prehliadala, nevieme. Pre Teba peniaze nie sú všetko, rodíš mu deti, obetuješ telo a on s Tebou jedná ako s cudzou menejcennosti handričkou. Ešte možno pochopím ženu, ale že aj deti. Neočakávaj, že sa tento zmení-zmení sa časom max tak k horšiemu. Čiže sama vieš, že máš len 2 možnosti. Buď takto preziješ celý život, alebo koniec. Druhe dieťa. Ťažko sa mi verí, že pri prvom to bol neburan pocúvajúci aj manželku a matku jeho deti a peniaze neriešil.
Je mi to ľúto.
Toto sa nezmeni.
Muselo by sa jemu nieco zasadne stat v zivote. Vazna choroba, vazna autohavaria,… nieco, co by ho prebralo, ze su aj dolezitejsie veci, ktore si nezaplati/nekupi/nedaju sa peniazmi pritiahnut, poistit.
Ale musi sa to stat jemu. Ak sa to stane niekomu z vas, taky ucinok to mat nebude.
Ked ty jemu polovicu pozemku on tebe polovicu domu napisal? Zrejme nie.
Ma ťa za nulu,ktora ani máso nevie nakupiť a on " sa musi" postarať o vsetkomAsi si nevidela ,ze pravdepodobne to tak nejako funguje aj v rodine kde vyrastol.Otec pán a vladca ,mama rodička a služka.Nepises ani slovo o laske k nemu resp.medzi vami....
Čim skor ty do prace aby si mala svoje peniaze ,z ktorych mu nedaš ani cent rovnako ako on teraz tebe.Rod.prispevok tie peniaze kto nimi disponuje? Aj toto berie on?
Skus mu dat zoznam veci na papieri.ze toto potrebujes kupit.zas neverim.ze on presne vie kedy chyba praci prašok alebo tvoje vložky.
On bol taký vždy. Z akého dôvodu si to prehliadala, nevieme. Pre Teba peniaze nie sú všetko, rodíš mu deti, obetuješ telo a on s Tebou jedná ako s cudzou menejcennosti handričkou. Ešte možno pochopím ženu, ale že aj deti. Neočakávaj, že sa tento zmení-zmení sa časom max tak k horšiemu. Čiže sama vieš, že máš len 2 možnosti. Buď takto preziješ celý život, alebo koniec. Druhe dieťa. Ťažko sa mi verí, že pri prvom to bol neburan pocúvajúci aj manželku a matku jeho deti a peniaze neriešil.
Je mi to ľúto.
@enmery ako to uz byva, nebolo to okate hned od zaciatku ked sme spolu zacalo chodit. V porovnani s rovesnikmi som bola rada, ze nepije, je pracovity, a nerozhajdakal peniaze mal co to usetrene, stale mal tendenciu ked sme niekam sli platit i dovolenku pri mori, to sme platili na striedacku alebo napoly. Ani po narodeni prveho dieteta to nebolo markantne, jedze som mala co to usetrene a stale som sa snazila i ja nieco platit. Ukaxalo sa to az ked slo o velke peniaze ked sa zacli rychlo minat pri stavbe domu....ano polka domu je na mna.
Ked ty jemu polovicu pozemku on tebe polovicu domu napisal? Zrejme nie.
Ma ťa za nulu,ktora ani máso nevie nakupiť a on " sa musi" postarať o vsetkomAsi si nevidela ,ze pravdepodobne to tak nejako funguje aj v rodine kde vyrastol.Otec pán a vladca ,mama rodička a služka.Nepises ani slovo o laske k nemu resp.medzi vami....
Čim skor ty do prace aby si mala svoje peniaze ,z ktorych mu nedaš ani cent rovnako ako on teraz tebe.Rod.prispevok tie peniaze kto nimi disponuje? Aj toto berie on?
Skus mu dat zoznam veci na papieri.ze toto potrebujes kupit.zas neverim.ze on presne vie kedy chyba praci prašok alebo tvoje vložky.
@janinah stalo dala som mu zoznam tak mi prihodil 50e, rodicak beriem ja, pridavky na deti on. Ano u nich to tak fyngovalo ze patriarchat, a rodicia velmi sporovlivy kedze svojra nikdy nepracovala...m:(
Toto komunikacia nevyriesi, zrejme ma v hlave ze on je "veduci" a toto presvedcenie si len tak vyhovorit neda..Mozno sa mu paci ze ta ovlada a rozhoduje.
"Po svadbe sa vyjadril, preco na mna nieco neprepisu, aby netahal vsetko on." .... Toto by bola pre mna konecna 🙂 utekaj, bude to horsie... Na konci dna skoncis ako moja svokra - nesvojpravna, bez penazi, neschopna mat nazor, neschopna urobit rozhodnutie... Vari ta ako zabu a presne takto dopadnes. 🙂
Ja už keď vidím že žena prepíše na chlapa nejaké nehnuteľnosti či pozemky sa mi rozum zastáva 🙈 keď si dostala pozemok mala si ho predať a počas manželstva kúpiť niečo spolu. Nech máte rovnaký podiel, treba myslieť do budúcna. On sa nezmení on taký je.
Tak toto mi pride ako veľmi vážny a ťažko prekonateľný problém.
Ja tu vzdy ženám radím a robím to aj ja sama pri svojich problémoch. Musíš zmeniť seba, svoje nastavenie. Ty peniaze neriešiš, on áno. Mala by si ich začať riešiť aj ty.
Ked zmeníš svoj postoj bude sa musieť zmeniť aj tvoj muž. Zmeniť alebo odísť, bohužiaľ aj tu je ta možnosť.
V prvom rade sa musíš ty sama rozhodnúť kde je tvoje miesto vo vzťahu, či chces byt takto ovládaná. Toto nieje vztah kde by dvaja spokojne a harmonicky fungovali ze jeden kariéra, druhý deti. V tomto vzťahu môžete fungovat ako rovnocenní.
Ako staré je druhé dieťa? Môže ist muž na materskú ? Co jasle? Začni pracovať, prídavky na seba, daňový bonus tak isto, starostlivosť pekne napoly. A necúvnut ani o jeden cm.
Žiadne že on má pravo na prácu lebo momentálne zarába viac. Z toho co si on zarobí navyše ty nikdy nic mať nebudeš, ty si potrebuješ rozbehnúť vlastnú kariéru
Tomtuto mužovi nesmieš dať priestor byť navrchu lebo ta začne utláčať.
Vzťahy sú zložité a ja som vzdy za to aby dostali šancu. Ale zas nie na úkor vlastného šťastia a spokojnosti.
Autorka uplne na zaver pises, ze chyba komunikacia. Preco nekomunikujete? Ste sa za 2,5 roka chodenia nenaucili spolu komunikovat?
Ako moze byt polka domu na Teba? Nemate ho v BSM?
Autorka: mas aspon prehlad o vasich financiach?
Kolko su vase pravidelne prijmy? Kolko su pravidelne vydaje? Kolko stala stavba domu? Aka je vysoka hypoteka? Kolko mate teraz na uctoch?
Ci si uplne mimo?
Autorka uplne na zaver pises, ze chyba komunikacia. Preco nekomunikujete? Ste sa za 2,5 roka chodenia nenaucili spolu komunikovat?
@zltalienka na komunikaciu treba dvoch,mozes sa snažit ako,chces,ked druha strana nereaguje a ignoruje
ty si naozaj na muza prepisala polku pozemku tvojich rodicov? Snad mal stavat pre celu rodinu ci? Tu vidim chybu u oboch.... Ja by som uetkala...
Ako moze byt polka domu na Teba? Nemate ho v BSM?
@zltalienka ja to chápem tak že je spolumajiteľka, že sú obaja v LV
Akože ak som ja tomu správne pochopila, ty sú do stavby domu vložila pozemok (z ktorého si polovicu darovala manželovi) a on postavil dom a polovicu daroval tebe… takže sa nemáš čo sťažovať.
O toku peňazí v domácnosti sa vyjadriť neviem/nechcem. Poznám rodiny kde všetko zastrešuje muž a aj také kde majú všetko spoločné a aj také kde si nákup vypočítavajú do “centu” kto čo zaplatil a kúpil. Každopádne majú to tak nastavené a sú spokojní.
Napríklad my s manželom sme nikdy neriešili financie, lebo nám nechýbajú a naše manželstvo nestojí a nepadá na peniazoch. Väčšinou v reštikách a na kávach platí on, ja zas popri starostlivosti o domácnosť chodím na nákupy. Hypotéky, preddavkové platby a iné pravidelné mesačné poplatky platí manžel a nájomné z prenajatých nehnuteľnosti chodia na spoločný účet, pripadne osobne ich idem vybrať ja alebo manžel (podľa toho kto má viac času). Keď manželovi chýbajú na osobnom účte peniaze, spýta sa ma či ja mám a že mu mám poslať 100-200-300-400€, rovnako ja keď idem niečo platiť a zistím, že nemám peniaze na účte tak ho poprosim o preposlanie.
Jediné čo robí manžel úplne samostatne sú investície do akcii a fondov. Roky má v tom záľubu, vzdeláva sa, študuje trh a hrajká sa… len sem tam sa spýtam ako sme na tom, pripadne mi povie že tento mesiac vďaka Trumphovi sme v zisku o 8000€ menšom ako pred mesiacom atď.
Skús sa menej fokusovať na to, koľko toho kto dal, čo kto zaplatil a buď šťastná že máš doma z čoho varit a kde bývať (lebo ver že veľmi veľa žien nemá ani jedno ani druhé)
Akoze nebude stavat na cudzom? Ved ste vzati a pozemok je tvoj, nie?
@zltalienka ja to chápem tak že je spolumajiteľka, že sú obaja v LV
@biba_18 pokial stavali dom pocas manzelstva, tak by mal spadat do BSM. V uvode pise, ze on mal na stavbu domu nasetrene. Z toho pohladu mu nema co vycitat. Ona dala pozemok, on peniaze na stavbu domu. Vacsinou je hodnota domu vyssia ako hodnota pozemku, v pripade noveho domu je to takmer urcite tak.
V pripade rozvodu ona vlastne este ziska.
@biba_18 pokial stavali dom pocas manzelstva, tak by mal spadat do BSM. V uvode pise, ze on mal na stavbu domu nasetrene. Z toho pohladu mu nema co vycitat. Ona dala pozemok, on peniaze na stavbu domu. Vacsinou je hodnota domu vyssia ako hodnota pozemku, v pripade noveho domu je to takmer urcite tak.
V pripade rozvodu ona vlastne este ziska.
@zltalienka toto ja neriešim, odpovedala som na tvoju otázku ohľadom toho či to majú v bsm, že ako som ja pochopila to že je jej 1/2 domu ...
Akože ak som ja tomu správne pochopila, ty sú do stavby domu vložila pozemok (z ktorého si polovicu darovala manželovi) a on postavil dom a polovicu daroval tebe… takže sa nemáš čo sťažovať.
O toku peňazí v domácnosti sa vyjadriť neviem/nechcem. Poznám rodiny kde všetko zastrešuje muž a aj také kde majú všetko spoločné a aj také kde si nákup vypočítavajú do “centu” kto čo zaplatil a kúpil. Každopádne majú to tak nastavené a sú spokojní.
Napríklad my s manželom sme nikdy neriešili financie, lebo nám nechýbajú a naše manželstvo nestojí a nepadá na peniazoch. Väčšinou v reštikách a na kávach platí on, ja zas popri starostlivosti o domácnosť chodím na nákupy. Hypotéky, preddavkové platby a iné pravidelné mesačné poplatky platí manžel a nájomné z prenajatých nehnuteľnosti chodia na spoločný účet, pripadne osobne ich idem vybrať ja alebo manžel (podľa toho kto má viac času). Keď manželovi chýbajú na osobnom účte peniaze, spýta sa ma či ja mám a že mu mám poslať 100-200-300-400€, rovnako ja keď idem niečo platiť a zistím, že nemám peniaze na účte tak ho poprosim o preposlanie.
Jediné čo robí manžel úplne samostatne sú investície do akcii a fondov. Roky má v tom záľubu, vzdeláva sa, študuje trh a hrajká sa… len sem tam sa spýtam ako sme na tom, pripadne mi povie že tento mesiac vďaka Trumphovi sme v zisku o 8000€ menšom ako pred mesiacom atď.
Skús sa menej fokusovať na to, koľko toho kto dal, čo kto zaplatil a buď šťastná že máš doma z čoho varit a kde bývať (lebo ver že veľmi veľa žien nemá ani jedno ani druhé)
@olga_hurajova Ono sa dobre riešia peniaze keď je ich dosť, iná situácia je, keď peniaze chýbajú alebo sa enormne míňajú a nedopĺňa sa zdroj. Viď tento prípad :D
@olga_hurajova Ono sa dobre riešia peniaze keď je ich dosť, iná situácia je, keď peniaze chýbajú alebo sa enormne míňajú a nedopĺňa sa zdroj. Viď tento prípad :D
"Ukaxalo sa to az ked slo o velke peniaze ked sa zacli rychlo minat pri stavbe domu...."
@procrastique to je ta otazka, ci autorka vie, ako su na tom financne. Mozno idu z posledneho, ale ona o tom nevie.
Ahoj, ta jeho otazka preco tvoji rodicia nieco neprepisu....by mi neblikala len cervena kontrolka ale vsetky farby...Rodicia nie su povinny nieco prepisovat a este sa to pyta on? Este keby v ramci nejakej dohody teba a surodenca,ze rodicia navrhnu danu temu sami...Tvojho degesa je hovno s prepacenim do majetku tvojich rodicov, ci mate pred alebo po svatbe, ci mate vydavky take alebo onake. A ty mu este darujes polovicu pozemku? Zena, neviem ci si tak naivna alebo kde mas rozum-toto naozaj bez urazky. Ved uz len tieto 2 situacie su zavazne a do oci tak bijuce. O zvysku nehovoriac, ze zgrlosi na vlastnych detoch a svojej zene. To naozaj chces pri tomto cloveku, ktory si ide ocividne vrtat do kolena za 20centov ostat do konca zivota? Vekom sa to moze este zhorsit...ak sa to vobec da zhorsit, lebo uz toto je dost pruser. To,ze predtym drzgros nebol a prejavil sa az po takom case prepac ale az tak neverim...pretoze takyto clovek ma cely zivot urcite navyky v povahe, ktore by neskryl tak dlho ani keby bol herec...nieco si urcite dlhodobo prehliadala. Byt tebou s takym neostavam (alebo to daj na sud ako vyzivovaciu povinnost na deti pocas manzelstva), ale to ked on zisti, nemyslim,ze s tebou ostane...sudny proces ustoji minimalne manzelstiev. S takym radsej neostavat vobec...Mas naozaj smutnu situaciu...drzim palce🍀
tak toto by som nedala...
Chyba za chybou, pekne jedna za druhou, ale otazka je co s tym. Tak neviem aky si tip povahy, ale byvat v dome v ktorom by nebolo nic zariadene podla mojho vkusu, je dost nekomfortne a ak je to aj tvoj vkus nemoznost sa k tomu vyjadrit je cele zle, financie otras, vsetko zle. Nech ta vyplati z domu a kup si byt ako rezervu do buducnosti, lebo toto dobre nevidim.
Ahoj, ta jeho otazka preco tvoji rodicia nieco neprepisu....by mi neblikala len cervena kontrolka ale vsetky farby...Rodicia nie su povinny nieco prepisovat a este sa to pyta on? Este keby v ramci nejakej dohody teba a surodenca,ze rodicia navrhnu danu temu sami...Tvojho degesa je hovno s prepacenim do majetku tvojich rodicov, ci mate pred alebo po svatbe, ci mate vydavky take alebo onake. A ty mu este darujes polovicu pozemku? Zena, neviem ci si tak naivna alebo kde mas rozum-toto naozaj bez urazky. Ved uz len tieto 2 situacie su zavazne a do oci tak bijuce. O zvysku nehovoriac, ze zgrlosi na vlastnych detoch a svojej zene. To naozaj chces pri tomto cloveku, ktory si ide ocividne vrtat do kolena za 20centov ostat do konca zivota? Vekom sa to moze este zhorsit...ak sa to vobec da zhorsit, lebo uz toto je dost pruser. To,ze predtym drzgros nebol a prejavil sa az po takom case prepac ale az tak neverim...pretoze takyto clovek ma cely zivot urcite navyky v povahe, ktore by neskryl tak dlho ani keby bol herec...nieco si urcite dlhodobo prehliadala. Byt tebou s takym neostavam (alebo to daj na sud ako vyzivovaciu povinnost na deti pocas manzelstva), ale to ked on zisti, nemyslim,ze s tebou ostane...sudny proces ustoji minimalne manzelstiev. S takym radsej neostavat vobec...Mas naozaj smutnu situaciu...drzim palce🍀
@motylik2559 suhlasim a ked to ona nevidela, rodicia s tym boli okej prepisat ich pozemok na niekoho cudzieho?To by som nedala ani ja, ani moji rodicia...
Tvoj muz ta sikanuje. Takehoto tutmaka, ktory psychicky tryral svoju zenu mala aj moja svokra. Obral ju aj o holu rit a ona mu to vsetko akceptovala, lebo v ejakom bode ani nemala (alebo si myslela ze nema) na vyber. teraz ten tutmak chodi za nami, aby sme mu "prispeli", lebo on sa "staral kym jeho matka sedela doma na riti".
To, ze ty neprinasas prijem je dohodou vas dvoch - on momentalne zivi rodinu a ty sa staras o domacnost. Ak spolu napriek tomu co pises vychadzate dobre ako manzelia, preco si nevymenite pozicie? Preco nejdes pracovat kym on bude napr doma?
Drzim palce. Dufam, ze sa stara aspon o domacnost a deti a neni vsetko na tebe.
@janinah stalo dala som mu zoznam tak mi prihodil 50e, rodicak beriem ja, pridavky na deti on. Ano u nich to tak fyngovalo ze patriarchat, a rodicia velmi sporovlivy kedze svojra nikdy nepracovala...m:(
@autorka z akého dovodu berie pridavky on??? Predpokladám, ze aj danovy bonus si necháva on, vsak???
Ja som tiež prepísala polovicu pozemku na môjho manžela, on mal tiež našetrené peniaze, ja som mala pozemok a potom sme postavili dom. Nevidím na Tom nič strašné, mne to príde spravodlivé. Lenže môj muž je normálny a financoval všetko, keď som bola doma s deťmi, nie ako ten autorkin. Rodicak som mala pre seba a pre deti na zmrzlinu a podobné malé výdavky.
Plat mi nepovie ani kolko ma na ucte...
Takze mas deti s clovekom, o ktorom nevies kolko mana ucte a kolko zaraba..... No ty vole 🙂 Vies ty co? Za svoju situaciu si mozes sama. Ten chlap od zaciatku nic nehral, bolo asi milion momentov ked si sa mohla zbalit a odist.

Vzdy bol taky, len si to prehliadala. Tito zatazenci na prachy sa nemenia