icon

Ako zvládať rozdielne biorytmy v partnerskom vzťahu?

4. okt 2026

Ahojte, rada by som si prečítala vaše názory na víkendový režim partnerov. Cez týždeň vstávam kvôli práci skoro, preto je pre mňa prirodzené, že si chcem cez víkend aspoň jedno ráno pospať. Narazila som však na nepochopenie u partnera. On je od rána aktívny a očakáva, že budeme vstávať spolu. Ja to vnímam ako moju legitímnu potrebu oddychu, on to berie tak, že s ním nechcem byť. Ako riešite takéto odlišné biorytmy doma vy? Prispôsobujete sa, alebo rešpektujete potreby toho druhého?

Strana
z2
simsalabim
•
4. okt 2026

Manzel ma odjakziva necha spat dlhsie. Ked sme mali male deti, delili sme si vikendy, jeden den vstal on, jeden ja. Neskor vstaval manzel stale, lebo s nadsenim pozeral s mladsou dcerou rano rozpravky 🙂
Samozrejme, ak bolo daco dolezite - vylet, alebo nakup pred velkou navstevou a podobne - vstala som skor.

janinah
•
4. okt 2026

Ak jeden z nas spí,ten druhý chodí po byte ticho ako myška. A je jedno kolko je hodín.

anonym_d6ae72
•
4. okt 2026

Na dospavanie, vylyhovanie v posteli mam dni, keď je vonku pocasie, že sa nedá ani nos vystrčiť
Inak som aktívna, chcem si uzit deň, ísť na výlet, niekam ísť. Ja vstávam skoro aj cela rodina

anonym_d88541
•
4. okt 2026

ja vstavam o 5 a partner o 11.. nikdy by ma nenapadlo ho budit, som rada, ze mam priestor pre seba, idem na trh, na kavu..

anonym_f2bce7
•
4. okt 2026

ja som akcny typ a chapem ze chce niekam vypadnut alebo nieco robit, ale chapem aj teba moj byvaly by vylihoval doobeda. neviete sa dohodnut ze jeden vykend pojdete niekam a druhy ta necha pospat, popripade nech ide niekam na turistiku s kamaratmi su aj skupiny kde sa daju majst turisticky partaci a ty si spravic vden podla seba?

petamich
•
4. okt 2026

Nebudime sa, respektujeme priania a potreby toho druheho. Vzdy sa dohodneme. Odkedy mame dieta, manzel, ktory vzdy vstaval skor, vstava s malym a ja si pospim. Ak potrebuje aj on dospat, tak jeden den ja a jeden on. Este aj ked sme niekde napr. na wellness, tak ide s malym na ranajky prvy a ja si pospim.

anonym_ff79dc
•
4. okt 2026

Manžel vstáva cez víkend medzi 5-7 ja cca o 8. Určite by ma nešiel budiť, ani sa urážať, že mám potrebu spať.

osky
•
4. okt 2026

Ak som.unavena a potrebujem to,manzel ma urcite nebudi.
Rovnako ja jeho.
Zatvorime spalnu a snazime sa druheho nevyrusovat.
Clovek ma pravo aspon vo volnom case sa dosyta vyspat.
A je to o tolerancii.
Nechapem,co tvpj partner riesi.
Robota ti neujde ani ju nik za teba nespravi....

Ale zase,nevyspavame do 11.00
Mozno do tej 9,max.10.00...v extremnych situaciach.
Ale kym dame ranajky a tak...je aj 11.00
My si vikend uzijeme,ak nie je na praci nieco vynimocne,nenahamame sa...

minenkaa
•
4. okt 2026

By som sa hanbila budiť niekoho z rodiny, čo si chce dlhšie pospať cez víkend ,zavriem dvere a idem robiť čo potrebujem ,my chodime cez víkend až i jednej von ,práve pre tu potrebu spat a ostávame do večera

sara07
•
4. okt 2026

vysvetli že ty si chceš ráno pospat, tak ako ty jeho nenutiš ležat spat tak on nech teba nenuti byt rano aktivnou byt
časom to pochopi ked na tom budeš trvat ,
tiež to tak máme ked chce rano behat o šiestej kludne ale sám,neznamena že musime komplet všetko robit spolu , no nemusime

20erika07
•
4. okt 2026

To vazne dokáže niekto toto vyčítať? To co je za partnera? U nas sa rešpektujeme, moj manzel by asi nechcel zažiť moju naladu, ked by ma zobudil, len preto, aby som bola s nim zobudena. On je ranné vtáča, ja nočné, ked nemusim vstávať,spim dokedy ja chcem a vzdy ma víta s usmevom 😊

anonym_30b73b
•
4. okt 2026

Ak nemame vopred dohodnuty program tak sa nebudime. Ja chcem spat rano, tak spim. On chodi spat skor tak ide spat.

viktoriaandrascik
•
4. okt 2026

Môj muž je ranné vtáča, aj cez víkend je o 5:30 hore, ja si rada pospím aj do 9tej, nikdy mi to nevyčítal a ani ho nenapadlo budiť ma

anos18
•
4. okt 2026

@anonym_autor my sa doma rešpektujeme, väčšinou vstávam skôr ja cez víkend, muža nechám spať toľko, koľko potrebuje. Má náročnú prácu, je unavený, nechám ho. A keď náhodou ja spím dlhšie, nechá má on. Nevyčítame si žiaden oddych. Buď sa ja najem skôr, on potom. Potom spolu varíme, robime iné veci v domácnosti. Neviem, či máte deti, lebo samozrejme, vtedy treba režim prispôsobiť deťom.

domkakvet
•
4. okt 2026

@anonym_autor nezniesla by som to, ignoruje tvoje potreby.

anonym_43c57a
•
4. okt 2026

@anonym_autor moj partner ako aj ja dokaze zacat den aj bezomna, nas den nekonci ranom takze ak jeden z nas skor vstane tak jednoducho toho druheho necha spat a na tu chvilu si dokaze sam najst zmysluplnu cinnost.

titla
•
4. okt 2026

My cela rodina cez vikend dospavame. Cez tyzden vstavam pred 6, manzel a syn o 6:30, takze cez vikend si pospime. Ale pod pozpime rozumej, ze sa zobudzame okolo 8:00. Ked niekto vyspava dlhšie, tak ostatni ho nechaju. Ale ak by moj partner kazdy vikend vyspaval do obeda, tak by som asi nadena nebola. To je polovica dna prec.

Specifikuj, co je pre Teba pospat. Lebo za mna, ked sa prebudis do tej 10:00, tak este o.k., vikend je na relax, skoro cely den este pred Vami, ale ak je to neskor a je to kazdu sobotu a nedelu, tak to by mi asi vadilo tiez u partnera.

anonym_590a19
•
4. okt 2026

A ten tvoj chlap nema rozum, ze ti toto vycita..? ja vstávam cez týždeň skoro rano a vacsinou o 20 uz spim, este aby mi chlap vycital, ze si s nim nechcem pozriet vecer film..

januska12323
•
4. okt 2026

@anonym_autor to nevydrží pár hodín osamote? Nikdy som nikoho nebudila ak to nebolo nutné.

anonym_af1416
•
4. okt 2026

@anonym_autor veľmi rozdielne biorytmy môže byť vážna nekompatibilita páru. Zvlášť ak to ranné vtáča je ešte aj veľmi aktívne. Vyrážať niekam na výlet o 10-tej môže byť niekedy už veľmi neskoro (nielen keď je to ďaleko). A aj niektoré práce okolo domu, záhrady... je rozumné začať skôr, najmä v horúcom lete. Ak je spáč vytrvalý, toho druhého (ranné vtáča) to môže časom frustrovať. Nehovoriac o kvalite spánku do 10-tej či viac. Podotýkam, že ja tiež nie som extrémne ranné vtáča, ale v dobrom im "závidím", že majú "dlhšie dni".

anonym_76f422
•
4. okt 2026

@anonym_autor môj manžel má nechal cez víkend späť dokedy chcem. On sa mota po dome a čaká, kým vstanem, nachysta nám obom raňajky. Nikdy ma nebudi, len ak je niečo, kam ideme spolu, alebo tak.

mirkava
•
4. okt 2026

@anonym_autor prečo chce aby si vstávala skôr? Treba sa o tom porozprávať. Ak chce ísť niekde na výlet tak ok v sobotu vstanem skôr ale v nedeľu ta nechá pospať. Musíte sa navzájom akceptovať a tolerovať.

anonym_1b8db1
•
4. okt 2026

Môj vstáva aj cez víkend okolo 6-7. Ja si tiež potrebujem pospať do tej 8-10 počas víkendu, keďže ja do práve každý deň vstávam 5:20. On ma nechá vyspať, pripadne ešte ráno niečo urobí, že upratá byt. Ale keď sa dohodneme na výlete, tak vstaneme obaja na čas, kedy sa dohodneme. Na druhej strane som dávno mala priateľa a on vyspával do 12-13 a nebol ochotný vstať ani v čase naplánovaného výletu. Teraz som spokojná v tomto vzťahu a naozaj často sa snažíme ísť na výlet, ale keď môj muž vidí, že potrebujem naozaj oddych, je s tým v pohode a rovnako je to aj u mňa, keď oddych potrebuje on.

anonym_0bcce7
•
4. okt 2026

Samozrejme, ze sa s manzelom nechame navzajom vyspat a je to tak aj pri 2 detoch. Ked je tvoj parter z rana taky aktivny moze ist rano nakupit cerstve pecivo, urobit zatial ranajky, caj a priniest ti ich do postele- cas mozete travit spolu ked si oddychnes 🙂

anonym_601d0a
•
4. okt 2026

V mojom jednom vztahu toto bohuzial bol nakoniec jeden z dovodov rozchodu. Nejde o to, len nechat toho druheho pospat, ale aj odlisnu cast dna kedy je clovek aktivny. Kym ja dokazem vecer fungovat pohodlne az do noci, riesim gro veci planovanie atd. vtedy. Rano som nepouzitelna, potrebujem si pospat. Byvaly partner vecer chodil spat skor, rano presne hlavne cez vikend chcel ist niekde uz od 7-8 rano (hovorim o celodennych vyletoch a podobnych planoch, idealne kazdy vikend). Ja ma rada pomale rana bez nahlenia (aspon cez tie vikendy). Cize pomaly to smerovalo k tomu ze sme mali coraz menej spolocneho casu, on si zacal plnovat vikendy sam. Ja som zas sama vecer riesila svoje veci (ked sa k tomu prida praca toho spolocneho casu bolo nakoniec naozaj malo). S terajsim partnerom uz mame deti a je to u nas nepisana dohoda, ze ja davam deti spat, mam okolo nich nocnu sichtu, partner chysta ranajky a deti do skoly/skolky. Cez vikend ma nechaju spat do 10tej, zatial spolu chystaju ranajky, pozeraju rozpravky atd. a az potom riesime spolocne plany.. ale teda cely moj zivot mi bolo zo vsetkych stran vycitane ze preco tolko vyspavam, ze mam ist skor spat. Ja takto fungujem uz od zakladnej skoly, ked som si do noci citala rozpravky s baterkou a uz som skusala vsetko mozne, proste to neviem zmenit a uz ani neplanujem. Nejako som si nasla sposob fungovania aj v tomto svete, kde je vsetko prisposobene rannym vtacatam a nie nocnym sovam. Dolezite je najst prtnera co funguje podobne, alebo to aspon akceptuje a je ochotny najst kompromis pre spolocne fungovanie..

anonym_bc4d94
•
4. okt 2026

@anonym_autor ty nemáš problém v rozdielnych biorytmoch, ty máš problém s vrcholne egoistickým partnerom. S manželom sme v biorytmoch úplne rozdielni, hádam najviac ako sa len dá, jemu sa už od siedmej zatvárajú oči, ja mám najvyššiu energiu večer a v noci, ale ja si potom potrebujem ráno pospať a on je ráno veľmi skoro zobudený. Ale nikdy za náš 20 ročný vzťah mi to nijakým spôsobom nevyčítal, ani to nemal potrebu riešiť. Miluje ma so všetkým čo ku mne patrí a aj toto je súčasťou mňa a mojej osobnosti. Takže áno, viem si rozdielne biorytmy partnerov predstaviť ako dôvod rozchodu, ale len pri netolerantnom egoistovi, akého máš doma ty. On by bol pre mňa dostatočný dôvod.

anonym_3f0265
•
4. okt 2026

Aj môj vstáva o 6-7 a ide spať neskoro okolo 00-1.00.Ale ráno keď vstane ide kúpiť čerstvé pečivo a urobí raňajky, kávu.Okolo 9.00 vstanem a ranajkujeme spolu.Vsetko je o dohode, tolerancii, rešpektovaní toho druheho.Ked to nieje egoisticky narcis mal by pochopiť.

anonym_7a96a4
•
4. okt 2026

Tak napríklad mne by asi prekážalo kebyže cez týždeň sa kvôli práci pomaly ani nevidíme, príde víkend a partner bude vyspávať do 11-12 a vonku krásne počasie. Pre mňa je to premárnený čas ... som aktívny človek. A ak sa samozrejme bavíme o každom víkende, nie výnimočne

anonym_bc4d94
•
4. okt 2026
@anonym_7a96a4

Tak napríklad mne by asi prekážalo kebyže cez týždeň sa kvôli práci pomaly ani nevidíme, príde víkend a partner bude vyspávať do 11-12 a vonku krásne počasie. Pre mňa je to premárnený čas ... som aktívny človek. A ak sa samozrejme bavíme o každom víkende, nie výnimočne

@anonym_7a96a4 to ti nepríde jemne egoistické? Keď ma partner tú potrebu, tak si hádam môže oddýchnuť a normálne sa vyspať aspoň cez víkend a keď sa niekto zobudení naspeedovaný ako veverička po štyroch kávach o šiestej ráno, tak môže ísť potichu niečo užitočné spraviť v domácnosti, alebo si spraviť vlastný program.

anonym_7a96a4
•
4. okt 2026
@anonym_bc4d94

@anonym_7a96a4 to ti nepríde jemne egoistické? Keď ma partner tú potrebu, tak si hádam môže oddýchnuť a normálne sa vyspať aspoň cez víkend a keď sa niekto zobudení naspeedovaný ako veverička po štyroch kávach o šiestej ráno, tak môže ísť potichu niečo užitočné spraviť v domácnosti, alebo si spraviť vlastný program.

@anonym_bc4d94 nie, pretože mi proste nepríde normálne pre zdravého dospelého človeka, aby vyspaval do obeda. Pokiaľ samozrejme nato nieje nejaký pracovný alebo iný podstatný či výnimočný dôvod. Späť by sa malo hlavne v noci.

Strana
z2