icon

Ako zvládať situácie, keď blízki okrikujú vaše dieťa?

1. apr 2024

Normálne dieťa, hrá sa. Pekne. Sem tam urobí nešikovný pohyb, netrafí sa, nedomyslí… Člen rodiny ho okríkne pozor (meno) aby si nespadol. Čo robíš a menom… nepríjemný tón hlasu. S dotyčnou osobou sme v kontakte 3x za rok. Bola som ako matka v miestnosti, nič strašné sa nedialo a dieťa 3,5r celý čas prizerám. Dieťa zostalo zarazené, zakríknuté, nervózne. V aute si obhrýzalo nechtíky.
Dotyčnú osobu mám rada, troška som z jej správania smutná a zhrozená.

zuzana76
1. apr 2024

Teta nemala deti, správa sa k ním ako k dospelému, kto je autorka, že bude kázať tete ako ma k dieťaťu prehovoriť. Môže obmedziť kontakt, dieta na návštevu nebrať. Teta zrejme nebola z návštevy dietata nadšená. Ja ju chápem tiež. Tiež nemá každý nervy na deti a ich správanie , ktoré sa zdajú rodičovi roztomilé

petulda333
1. apr 2024

@biglovemom ale jej dieta nik neokrikol ani nezdrbal. Len povedala teta,ze Petko daj pozor aby si nespadol. Co je zle na tom?!

gribka1
1. apr 2024

@zuzana76 Ja by som zas tvrdila, že aj výchova je individuálna. Nie všetci v dnešnej dobre propagujú opičiu lásku, takisto, že aj v minulosti robili obrovské chyby, keď deti vychovávali všetci a nikto. Nedá sa to proste zovšeobecňovať.

zuzana76
1. apr 2024

ja by som urobila nasledovne: Viem, ze teta je stara dievka, ak dieta vezmem, vezmem mu aj par hraciek, nieco na jedenie, zdrzala by som sa po dobu, aku viem dieta odkontrolovat, aby to nebolo rusive pre tetu a narocne pre mna, teda hodinu-dve. Dietatu by som nedovolila hrat sa s vecami, ktore by teta mala napr vylozene na sekretari, nedovolila by som ist do zasuviek, ani chytat ziadne jej veci. Myslim, ze pri takejo supervizii by teta nemala kedy zasiahnut, lebo dieta by sa hralo hodinku kludne s hrackami, pripadne by si pozrelo novu knizku, ktoru by som mu na tento ucel vzala, alebo nieco neokukane, ktore by ho zaujalo.

zuzana76
1. apr 2024

@gribka1 prepac, to je moj nazor a ja to tak vnimam, pracujem s detmi a je to diametralny rozdiel ako pred 20 rokmi. Dnes sa slusnost vytraca. Jednoducho nieco sa zmenilo v spolocnosti. Kedysi sa zdravili: Bozkavam - starsich clenov spolocnosti, dnes ti mladí odvrknu Dobryyyyyyy alebo zdraviiiiiiim s otrasnym tonom v hlase 😉

danica2711
1. apr 2024

trošku pribrzdi, podľa toho, čo píšeš, nepovedala zas nič také strašné, ani na dieťa nenahúkala... Nemusí upozorňovať tvoje dieťa, ale o tom, na čo má "právo", by som trochu polemizovala: boli ste, predpokladám, u nej na návšteve, čiže v prostredí, kde neurčuješ pravidlá ty, ale ona. Ale v podstate je to banálna situácia, ktorá sa tebe aj dieťaťu vyskytne ešte veľakrát v živote, nauč sa to zvládať. Dieťa upokojiť, tete povedať, že sa oň postaráš sama, proste normálne jednanie, bez tvojho "smútku a zhrozenia" - ak sa ty budeš správať normálne a s nadhľadom, ani dieťa si nezačne ohrýzať nechty (neverím, že bolo v takom šoku, že si zrazu začalo obhrýzať nechty, ledaže si ho svojím zhrozením tak vyplašila ty). Takéto situácie dieťa normálne zvláda, snáď z neho nechceš mať bojka, čo sa zdesí zakaždým, keď naňho niekto cudzí prehovorí?

gribka1
1. apr 2024

@zuzana76 Veď súhlasím, ja sa len zastávam hŕstky normalnych. A ja som rada, keď sa aspoň pozdravia. Len rozmýšľam, že tie deti vychovávajú generácie s dobrou východou od ich rodičov, či čo sa to vlastne odohráva. Lebo asi aj tam sa niekde urobila chyba.

zuzana76
1. apr 2024

@gribka1 ale tym, ze sa uspokojime s hocijakym pozdravom sa znižuje latka, dnes staci uz len "dobry" a pár rokov nebude mozno ani to. A tak to plati so vsetkym, nasou lenivostou, zrychlenostou a egoizmom znizujeme kvalitu vztahov.

autor
1. apr 2024

@zuzana76 autorka je matka dieťaťa ;).

zuzana76
1. apr 2024

@gribka1 chyba sa urobila, ze nam staci stale menej a menej, ale len od mladsich. Dnes deti nemusia upratovat vlastne izby, lebo maminka uprace, lebo chudacikovi by rucicka odpadla. Dnes dieta nemusi pozdravit, lebo on pozdravi, ked on bude chciet a tym, ze to od neho vyzadujeme, zasahujeme do jeho integrity.

zuzana76
1. apr 2024

autorka: to je mne jasne, ja pisem vo vseobecnosti a pre vsetkych

autor
1. apr 2024

@petulda333 nie zdrobnenina tam nebola a ani ty si tam nebola. Pekne som nepočula ani raz že by mu povedala menom. Okríkla ho a v 2 vetách použila jeho meno 2x.

autor
1. apr 2024

@zuzana76 moje deti si musia upratovať a to sú maličké, pozdravia aj v obchode, poďakujú, poprosia.

zuzana76
1. apr 2024

autorka: teta nemala vlastne deti ako pises, je uz starsia zrejme. Deti jej zrejme prekazaju, je z nich vycerpana a frustrovana. Ma na to predsa tiez pravo. nabuduce budes vediet, ze dieta netreba brat, ak mas tetu rada, nebudes stresovat dieta, seba ani ju. Date spolu jednu kavu v klude, porozpravate sa a vybavene.

gribka1
1. apr 2024

@zuzana76 Súhlasim, čo by nie, len nechcem to tak čierno vidieť. Tie deti už za to vlastne nemôžu, na vine sú ich rodičia. Samozrejme je to vidieť všade. Aj v školstve, kde učiteľ nie je nič, lebo mamka s ockom vinu v svojich deťoch nevidia.

iwesska
1. apr 2024

Jeden krat ti napomenula dieta,aby si davalo pozor a nespadlo a ty o tom zakladas diskusiu? 🫣 Jasne,ze je z toho aj dieta nervovo zrutene,ked vidi tvoju vystresovanu reakciu. Ale ty mu tym nepomahas,skor skodis. Vies kolkokrat na neho zhukne dieta v skolke,ucitel v skole,ci dospely v zivote a co bude potom od malicka na antidepresivach? Ved ho nechaj sa trochu aj popasovat s reakciami inych ludi. 3,5r.je uz dost uvedomele na to,aby dalo najavo svoje pocity.

tululu
1. apr 2024

@zuzana76 No ja ti neviem, co pocuvam rodinne historky, tak ano, to bolo "ruky bozkavam" ale poza chrbat sa vystrajali take veci,ze cloveku sa vlasy dupkom stavaju,ked to pocuje. Alebo teda neviem,ako davno sa to "volakedy" mysli, ale kazda doba, ma svoje svetle a tieniste stranky.

zuzana76
1. apr 2024

@tululu aj dnes sa vystrájajú veci, nečítaš tu rôzne témy? Áno, každá doba ma svoje, faktom ale je, že čím ďalej, tým sa správame horšie. Úsečná krátka komunikácia sa dostala aj do bežného života. Deti napominaju dospelakov štýlom, akým by si to v minulosti nikto nedovolil.

zuzana76
1. apr 2024

@tululu tu ide o to, že dnešní mladi su hákliví akurát na seba, ale empatia chyba. Česť výnimkám, su naozaj aj zlate milé deti s dobrým srdcom. Ale nezištne už dnes urobí málokto niečo.

mamina7070
1. apr 2024

cize teta jeden krat za navstevu povedala Janko pozor aby si nespadol ! a ty robis dramu? a si zhrozena a tvoje dieta si ohryzava nechty? ak je to tak tak isto nieco nie je v poroadku ale nie nebude to teta

coze opra ujem Pozor nespadbi ! Janko nesmies to tak robit musis davat pozor Janko

tululu
1. apr 2024

@zuzana76 samozrejme. otazka ale je,kolko nepravom ukrivdenych deti, ktore by si kedysi nedovolili ani usta otvorit,lebo sa bali bitky, tak by sa dnes spravali rovnako,ako bezny dnesny teenager.respekt a ucta len preto,lebo sa patri je rovnako zbytocna a nezmyselna ako dnesne spravanie niektorych pubertiakov,ktori su drzi ako opice. na margo toho, mladi ludia, ktorych poznam casto brigaduju, dobrovolnicia, podrzia dvere a aj sa pozdravia. ale samozrejme, kazdemu a povedala by som,ze aj nam dospelym by sa zisla lekcia slusneho vyjadrovania a bontonu.

tululu
1. apr 2024

@zuzana76 inak akurat s muzom pozerame serial Donwntown Abbey,cize anglicka aristokracia, komornici a podobne a vkuse hovorime,ze by sme aspon trosku potrebovali pochytit takyto slovnik na urovni. Ale nejde nam to 🙂

zuzana76
1. apr 2024

@tululu no ale tým, že sa báli, tak si to nedovolili - “trpel” len ten nevychovaných jedinec. Dnes sa síce neboja a dovolia si a trpí celá spoločnosť. Čo je horšie?

tululu
1. apr 2024

@zuzana76 otazka je, kto je nevychovany jedinec. zazila som, ako nas kaznil riaditel na zakladnej skole, kaznil na slovne,niektorych aj rucne strucne, ale malokedy pravom....

zuzana76
1. apr 2024

@tululu etiketa ma zaujíma, čítala som knihy od Špačka, českého experta na etiketu a protokol

tululu
1. apr 2024

@zuzana76 Špaček je majster 👍

zuzana76
1. apr 2024

@tululu ja nemám zle spomienky na skolu. Ani na detstvo.

gribka1
1. apr 2024

@zuzana76 to je ten, čo sa nechce dožiť, keď ženy budú pomáhať mužom do kabátov😅

maciatkolulu
1. apr 2024

Ako to fakt,z jedného zvýšeného hlasu,napomenutia si dieťa nechty hryzie? Mala by si niečo robit,ale so sebou. Lebo toto normálne nie je. Chuda decko,čo bude v škôlke?

petulda333
1. apr 2024

Chuda dieta. Z teba bude mat traumu a nie z toho,ze ho teta upozornila nech dava pozor