Ako zvládať situácie, keď blízki okrikujú vaše dieťa?
Normálne dieťa, hrá sa. Pekne. Sem tam urobí nešikovný pohyb, netrafí sa, nedomyslí… Člen rodiny ho okríkne pozor (meno) aby si nespadol. Čo robíš a menom… nepríjemný tón hlasu. S dotyčnou osobou sme v kontakte 3x za rok. Bola som ako matka v miestnosti, nič strašné sa nedialo a dieťa 3,5r celý čas prizerám. Dieťa zostalo zarazené, zakríknuté, nervózne. V aute si obhrýzalo nechtíky.
Dotyčnú osobu mám rada, troška som z jej správania smutná a zhrozená.
@biglovemom ale jej dieta nik neokrikol ani nezdrbal. Len povedala teta,ze Petko daj pozor aby si nespadol. Co je zle na tom?!
ja by som urobila nasledovne: Viem, ze teta je stara dievka, ak dieta vezmem, vezmem mu aj par hraciek, nieco na jedenie, zdrzala by som sa po dobu, aku viem dieta odkontrolovat, aby to nebolo rusive pre tetu a narocne pre mna, teda hodinu-dve. Dietatu by som nedovolila hrat sa s vecami, ktore by teta mala napr vylozene na sekretari, nedovolila by som ist do zasuviek, ani chytat ziadne jej veci. Myslim, ze pri takejo supervizii by teta nemala kedy zasiahnut, lebo dieta by sa hralo hodinku kludne s hrackami, pripadne by si pozrelo novu knizku, ktoru by som mu na tento ucel vzala, alebo nieco neokukane, ktore by ho zaujalo.
@gribka1 prepac, to je moj nazor a ja to tak vnimam, pracujem s detmi a je to diametralny rozdiel ako pred 20 rokmi. Dnes sa slusnost vytraca. Jednoducho nieco sa zmenilo v spolocnosti. Kedysi sa zdravili: Bozkavam - starsich clenov spolocnosti, dnes ti mladí odvrknu Dobryyyyyyy alebo zdraviiiiiiim s otrasnym tonom v hlase 😉
trošku pribrzdi, podľa toho, čo píšeš, nepovedala zas nič také strašné, ani na dieťa nenahúkala... Nemusí upozorňovať tvoje dieťa, ale o tom, na čo má "právo", by som trochu polemizovala: boli ste, predpokladám, u nej na návšteve, čiže v prostredí, kde neurčuješ pravidlá ty, ale ona. Ale v podstate je to banálna situácia, ktorá sa tebe aj dieťaťu vyskytne ešte veľakrát v živote, nauč sa to zvládať. Dieťa upokojiť, tete povedať, že sa oň postaráš sama, proste normálne jednanie, bez tvojho "smútku a zhrozenia" - ak sa ty budeš správať normálne a s nadhľadom, ani dieťa si nezačne ohrýzať nechty (neverím, že bolo v takom šoku, že si zrazu začalo obhrýzať nechty, ledaže si ho svojím zhrozením tak vyplašila ty). Takéto situácie dieťa normálne zvláda, snáď z neho nechceš mať bojka, čo sa zdesí zakaždým, keď naňho niekto cudzí prehovorí?
@zuzana76 autorka je matka dieťaťa ;).
@gribka1 chyba sa urobila, ze nam staci stale menej a menej, ale len od mladsich. Dnes deti nemusia upratovat vlastne izby, lebo maminka uprace, lebo chudacikovi by rucicka odpadla. Dnes dieta nemusi pozdravit, lebo on pozdravi, ked on bude chciet a tym, ze to od neho vyzadujeme, zasahujeme do jeho integrity.
autorka: to je mne jasne, ja pisem vo vseobecnosti a pre vsetkych
@petulda333 nie zdrobnenina tam nebola a ani ty si tam nebola. Pekne som nepočula ani raz že by mu povedala menom. Okríkla ho a v 2 vetách použila jeho meno 2x.
@zuzana76 moje deti si musia upratovať a to sú maličké, pozdravia aj v obchode, poďakujú, poprosia.
autorka: teta nemala vlastne deti ako pises, je uz starsia zrejme. Deti jej zrejme prekazaju, je z nich vycerpana a frustrovana. Ma na to predsa tiez pravo. nabuduce budes vediet, ze dieta netreba brat, ak mas tetu rada, nebudes stresovat dieta, seba ani ju. Date spolu jednu kavu v klude, porozpravate sa a vybavene.
Jeden krat ti napomenula dieta,aby si davalo pozor a nespadlo a ty o tom zakladas diskusiu? 🫣 Jasne,ze je z toho aj dieta nervovo zrutene,ked vidi tvoju vystresovanu reakciu. Ale ty mu tym nepomahas,skor skodis. Vies kolkokrat na neho zhukne dieta v skolke,ucitel v skole,ci dospely v zivote a co bude potom od malicka na antidepresivach? Ved ho nechaj sa trochu aj popasovat s reakciami inych ludi. 3,5r.je uz dost uvedomele na to,aby dalo najavo svoje pocity.
@zuzana76 No ja ti neviem, co pocuvam rodinne historky, tak ano, to bolo "ruky bozkavam" ale poza chrbat sa vystrajali take veci,ze cloveku sa vlasy dupkom stavaju,ked to pocuje. Alebo teda neviem,ako davno sa to "volakedy" mysli, ale kazda doba, ma svoje svetle a tieniste stranky.
cize teta jeden krat za navstevu povedala Janko pozor aby si nespadol ! a ty robis dramu? a si zhrozena a tvoje dieta si ohryzava nechty? ak je to tak tak isto nieco nie je v poroadku ale nie nebude to teta
coze opra ujem Pozor nespadbi ! Janko nesmies to tak robit musis davat pozor Janko
@zuzana76 samozrejme. otazka ale je,kolko nepravom ukrivdenych deti, ktore by si kedysi nedovolili ani usta otvorit,lebo sa bali bitky, tak by sa dnes spravali rovnako,ako bezny dnesny teenager.respekt a ucta len preto,lebo sa patri je rovnako zbytocna a nezmyselna ako dnesne spravanie niektorych pubertiakov,ktori su drzi ako opice. na margo toho, mladi ludia, ktorych poznam casto brigaduju, dobrovolnicia, podrzia dvere a aj sa pozdravia. ale samozrejme, kazdemu a povedala by som,ze aj nam dospelym by sa zisla lekcia slusneho vyjadrovania a bontonu.
Ako to fakt,z jedného zvýšeného hlasu,napomenutia si dieťa nechty hryzie? Mala by si niečo robit,ale so sebou. Lebo toto normálne nie je. Chuda decko,čo bude v škôlke?
Chuda dieta. Z teba bude mat traumu a nie z toho,ze ho teta upozornila nech dava pozor

Teta nemala deti, správa sa k ním ako k dospelému, kto je autorka, že bude kázať tete ako ma k dieťaťu prehovoriť. Môže obmedziť kontakt, dieta na návštevu nebrať. Teta zrejme nebola z návštevy dietata nadšená. Ja ju chápem tiež. Tiež nemá každý nervy na deti a ich správanie , ktoré sa zdajú rodičovi roztomilé