icon

Ako zvládať syndróm prázdneho hniezda?

21. apr 2024

Poprosím o slušnú komunikáciu hneď v úvode. Mám dcéru, ktorá už od desiatich rokov rozpráva ako chce odísť študovať do zahraničia a aj tam ostať žiť. Má 14 a občas povie, že sa teší na výšku keď bude na intraku a skúsi aké je to starať sa sama o seba. Vzťah máme veľmi dobrý a všetci členovia rodiny navzájom dobre vychádzame. Ona bola od malička priebojna, odvážna. Ja sa teším, že je smela a chce sa čím skôr postaviť na nohy ale občas mi je to ľúto, že sa tak teší ako odíde a postaví sa na vlastné nohy. Možno k tomu prispievajú aj reči mojich kamarátok, že mám dcéru karietistku, že odíde niekde do Austrálie a uvidím ju raz za rok. Ako ony svoje mamy navštevujú každý deň, pomáhajú im s deťmi, chodia spolu na výlety, na kávu. A my sa s dcérou podľa nich odcudzime a vnúčatá budem vidieť maximálne cez obrazovku. Že ma ľutuju. Naozaj sa mi to zle počúva a ešte horšie zvládam, že sa dcéra teší ako odíde o pár rokov z domu. Chytá ma syndróm prázdneho hniezda ešte pred tým ako odíde.

mircalla
21. apr 2024

@egonsk Pri rocnom plate cca 50 000 eur si vyrataj dan x 30 odpracovanych rokov. Takze tolko. Kolko si mu dal ty?

egonsk
21. apr 2024

@mircalla ja som precestoval cely svet .... prstom na mape. Nechapem, ze este nezijes niekde vo francuzku a nemas ich obcianstvo...

mircalla
21. apr 2024

@egonsk Tomu verim, ze jedine prstom na mape. Sedlak, co ti slama z topanok trci. Nic nevies, nic si nedokazal, nikde si nebol ale v kazdej teme kopec prazdnych dristov
Robis akurat hanbu s tvojim takzvanym pronarodnym myslenim a la Andrej Danko, teda snahou o totalnu izolaciu tejto krajiny.
Ono vies, ked tu mas skolopovinne deti, uz nie je take jednoduche sa len tak zdekovat...Okrem ineho posledne volby boli pomerne nedavno, ale rozhodne to zvazujeme odchod. Ako mnohi dalsi.

egonsk
21. apr 2024

@mircalla no boooze, platovo sme na tom obdobne, len odpracovanych rokov mam o kusok menej vzhladom na svoj vek a to teraz akoze co mam hodnotit? Pre tento stat urobis nieco vtedy, pokial hodnota, ktoru si produkovala ostava tomuto statu. Ak menej chapes, tak napriklad ucitel tu vytvara hodnotu, vyskumnik tu vytvara hodnotu, ale aj taky murar tu vytvara hodnotu ... alebo aj obchodnik dojednavajuci vztahy s plnenim na slovensku, alebo pozitivami premietnutymi v prospech slovenska. ... takze co z toho realne si okrem tych par eur na daniach pre svoju rodnu vlast dala? Ja vnimam akurat tak negativny postoj sireny v ramci tvojich obchodnych znamosti, ako sama pises.

mircalla
21. apr 2024

@autor Prepac za vylev smerom k tejto osobe @egonsk
Nezamyslaj sa nad tym zatial, veci sa mozu vyvinut vseliako. Kazdopadne dieta treba podporit v studiu v zahranici.

@egonsk Nespamuj uz, robis to v kazdej teme. Si skratka obycajny troll. Uz si to dokazal v x diskusiach.

egonsk
21. apr 2024

@mircalla dakujem za tvoje subjektivne hodnotenie 😁 ... budem o tom uvazovat, rovnako vazne ako ty o odchode zo Slovenska 😋

mircalla
21. apr 2024

@egonsk Je mi to uplne jedno, troll, tvoje prispevky su vzdy len otravny a bezduchy spam okopirovany od tebe podobnych. Nic vlastne. Nemusis ma informovat o svojich umysloch

egonsk
21. apr 2024

@mircalla ved vravim, tvoje subjektivne hodnotenie, na ktore mas plne pravo 😁

mircalla
21. apr 2024

@autor Inak nie velmi pekne od kamosiek ta takto deptat. To nie je zrovna fer. Skola moze byt niekde v Europe, aj miesto jej zivota....Stale sa mozete pomerne casto navstevovat. A najma je to este daleko, vselico moze zmenit jej nazor a ty to casom tiez mozno budes vidiet uplne inak.

andrea1809
21. apr 2024

@egonsk A na co si hrdy akoze? Na vysoku mieru korupcie, rozkradanie, nanic legislativu, ekonomiku jednu z najhorsich v EU, otrasne zdravotictvo, nizke platy, slabe skolstvo, nulovu politicku kulturu, vysoku mieru propagandy, nevymozitelnost prava? Povedz mi do psej matere, na co si akoze hrdy??? Na to, ze nas vsetci predbehli a uz aj Rumunsko nas dobieha?

andrea1809
21. apr 2024

@egonsk Ake zazraky este cakas, kedze sme za vyse 30 rokov dosrali, co sa dalo?

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mane01
21. apr 2024

Ja neviem zeny, ale vy nemate svoj zivot? Vsak deti nie su nas majetok, mame ich chvilu na starosti, pripravime ich na zivot a oni si ho potom ziju po svojom. Co na tom, vidiet sa potom 4x do roka? Radsej takto a vrelo, ako kazdy den otravovat svoje dospele deti a vnucovat im svoje nevyziadane rady az sa vztahy pokazia. Okrem toho, pekne kozy, tie tvoje kamosky, ked ti take debiliny hovoria. Evidentne zavidia, ze mas sikovnu a ambicioznu dceru. Na take debilne komenty by som povedala len ze kde je napisane, ze ty musis ostat na Slovensku. Kludne sa mozes na dochodok prestahovat k dcere ked aj na Severny pol!

mircalla
21. apr 2024

@1ryba Tiez si myslim, ze zavidia

luccija
21. apr 2024

Nestresuj sa dopredu.Asi máš jedno dieťa?môže sa zamilovať, zmeniť rozhodnutie netreba vidieť veci cierne už dopredu.Zial to je rodičovstvo jedného dňa sa zoberie a ide a nezostane Ti nič iné len to prijať.Su ženy, ktoré to znášajú zle, iné sa potešia, že konečne kľud a pod...kolobeh života nemôžeš ju držať pri sebe len, aby si ty bola šťastná.Nie raz tu ženy priznali, že keď sťahovali deti na internát do zahraničia tak plakali a nevedeli si predstaviť čo ďalej je to prirodzené 18-20 r vieš o každom kroku, staráš sa...môj bratranec si vybral školu v Brne jeho mama si pomaly vybavovala podnájom v Brne, lebo chudák čo si tam pocne sám.Nakoniec školu skončil výborne každý víkend bol doma a dnes má 30 r býva s nimi a pracuje z domu🙂)ono každým dňom si bližšie k tomu, že dieťa odíde a začne žiť svoj život.Kamaratky nepočúvaj a užívaj si dcéru.

tenerifka
21. apr 2024

Autorka, bola som na tom podobne a vlastne aj som. Bolo jasne, ze dcera sa dostane na VS do Madridu a nezostane studovat na ostrovoch. 3 hodiny lietadlom. Uz ked mala 16, tak som planovala, ako budem do Madridu casto lietat, ako budeme spolu travit volne dni, a to ma drzalo v akceptovatelnom stave. Dcera ma 21, studuje tam 4.rok, a zariadili sme to tak, ze okrem letnych, vianocnych a velkonocnych prazdnin, ktore travi doma, sa vidime kazdy mesiac-bud prileti ona, alebo idem ja tam. Ak sa rozhodne ist po skole pracovat niekam este dalej, nebude to koniec sveta a budeme to riesit podobne. Je (a bude) to sice financne narocne, ale pokial mam zdravie a silu, tak ma nic nezastavi

alenamihal
21. apr 2024

MOj starsi 11r sa narodil v zahranici..momentalne zijeme na SVK 4r a uz teraz vie,ze chce ist naspat studovat / zit a ja ho v tom podporim na 100% ...Svk nablizsie roky sa nezmeni ohladom vzdelavania ..

mandzula
21. apr 2024

Mojim snom je vychovat presne taketo dieta - cielavedome a samostatne, ktore bude v prvom rade hladiet na svoje potreby a tuzby a podporim ho v tom, ci ich bude chciet realizovat kilometer alebo tisic odo mna. Som si vedoma toho, ze moja hlavna uloha v zivote dietata coskoro skonci a stanem sa viac-menej uz len pozorovatelom, kedze dieta nie je mojim dozivotnym majetkom.
A rozhodne sa neriadim tym, co si o tom myslia kamaratky alebo ktokolvek iny.

klip0
21. apr 2024

@astika A takéto ženy ak majú syna, tak je z toho synček mamickar a trpia všetci naokolo

egonsk
21. apr 2024

@andrea1809 ano, je tu vsetko zle a otrasne, preto u zubara doplatis 50eur za plombu a vo vyspelej GB si beres pomaly uver k tomu. Ano, je tu zle skolstvo, preto zadarmo moze dieta chodit do skolky, zakladky, strednej a dokonca i vysokej skoly bez prerusenia. Je tu taka zla legislativa, ze matkam priznaju dieta aj ked je zjavne neschopna a socialka jej ho nevezme ani ked na to bude becat skola a okolie, pricom v GB ti ho odoberu smahom ruky uz pri prvom drobnom zlyhani. Je tu mega propaganda s tym suhlas8m, uz dobrych 30 rokov sa tu tlaci obraz zapadu ako idealu, ale absentuju tam pohlady na no-go zony, na bezdomovcoch umierajucich na uliciach, na kriminalitu kde vecer ludia radsej von nechodia v mestach, na kvalitu zivota taku, ze domy su z papundeklov miesto stabilnych materialov a pitnu vodu si musis kupovat (lebo na zlom slovensku je vsade az nq vynimky pitna voda z vodovodu a dokonca tepla voda je z pitnej a nie uzitkovej ako v zahranici bezne byva (GB)), tiez pravidelne spoje SAD v zahranici su snom, ale ved my nemame byt na co hrdi, este tu mame dokonca aj tu zlu zlu plynofikaciu o akej vo vyspelom zapade nesnivaju 🙂

kikusenka1
21. apr 2024

Ma 14 nie 20. Priority sa vekom menia. Ja som sa tiež odmalička tešila ako vypadnem z domu ako budem konečne bývať sama a aké to bude fajn.. z domu som nakoniec odišla až v tridsiatke a keď som zistila aké je smutné sa po robote vrátiť do prázdneho bytu a byť sama tak môj sen co som mala sa rychlo rozplynul. Ja mam s maminou aj som vždy mala dobrý vzťah. Nato ze som chcela bývať sama keď som bola malá tak som bývala u maminy a ešte aj v lete k moru som ju bravala so sebou 😀 tak nezúfaj ešte nie je dospelá a môže sa to všetko zmeniť

guudy
21. apr 2024

Autorka, kamosky nebudu az take dobre kamosky. Zjavne zavidia. Ved sa dcera moze rozhodnut studovat/zit niekde vramci EU, tak to vzajomne navstevovanie nebude horsie, ako napr KE-BA. Uvidis, budete riesit, ked to bude aktualne.

Uz som tu na fore viackrat pisala, moje prvorodene odislo z domu v 16 do UK. Maturovalo v UK, potom na Uni sa prestahovalo do Holandska. Tam teraz konci skolu. Vztahy sa nam nepokazili, prave miernym odstupom by som povedala, ze este zlepsili 🙂 Nie je problem kedykolvek sadnut do lietadla a navstivit sa 🙂
Mladsie za relativne kratky cas caka maturita na Slovensku a pojde tiez do zahranicia studovat.
Obidve deti su nadane a ich potencial by zostal dost nerozvinuty na tunajsej VS. Zial. Plus ked sa pozrieme na nasu nepoucitelnu a nenavistnu spolocnost, tak je to jasne. 🤷🏼‍♀️

som_realistka
21. apr 2024

Ahoj, moja dcéra študuje v zahraničí, o chvíľu konci, domov sa nevráti, jej povolanie na SK robiť nebude, mladšia- 14 - sa tiež chystá študovať v zahraničí, tiež som si poplakala keď odišla, ale obom tvrdím, že majú robiť to čo ich baví a napĺňa, a ze nebudú s tebou každý deň, a vnúčatá uvidíš pár krát do roka? Pri dnešných technológiách môžete byť v styku kedykolvek, a ak nebudú na druhej strane sveta, stretávanie nevidím ako problém. A ak budú v Austrálii? Teším sa na dovolenku s nimi, aspoň nebudú môcť povedať, že mama im zasahuje do života a diriguhe ich😀😀😀😀😀😀

andrea1809
21. apr 2024

@egonsk 50 eur za plombu? Tebe preskakuje? Platim za plombu cez 130 eur. Korenove kanaliky nedavno 500 eur jeden zub. Mame suverenne najdrahsich zubarov siroko daleko, preto chodia ludia do Srbska, Madarska, Polska, predtym na Ukrajinu kvoli zubom. Predstav si, mame tu aj sukromne skoly a skolky a nie su lacne. Tebe nacisto drbe. Ozrati bezdomovci vsade, v MHD, v uliciach....chod sa pozriet okolo Tesca na Kamennem namesti. Ja by som si za tu skolu radsej zaplatila, kebyze si je z coho vybrat, nakolko na zapade maju na to aj plat.
Tu nie su ani kapacity, plus je este aj teraz vsade protekcia

Mame najhorsiu kupnu silu - pomer platov a cien, polovica obyvatelov zije z vyplaty do vyplaty, drahe byty, drahe potraviny...Hovori ti daco realna mzda? Zi si dalej v tom ruskom naivnom sne.

andrea1809
21. apr 2024

@egonsk A dufam, ze ides nase ohyzdne socikovske panelove domy este davat za vzor. Vymenuj mi krajiny Europy, kde su kupujes pitnu vodu prosim

mircalla
21. apr 2024

@egonsk The tap water throughout most of Europe is completely safe to drink

egonsk
21. apr 2024

@andrea1809 no niekto asi sa postavil do zlej rady, ked v nebi rozdavali rozum, alebo krasu. Sorry, ja som platil naposledy 45eur za plombovanie u mojej zubarky a brat 60eur na sukromnej poliklinike v BA. To, ze ty mas potreby si davat deti do sukromnych skol a skoliek je tvoj problem, kto ma rozum, vie si zabezpecit co treba a nemusi naplakavat ako ty. Za to, ze mame ceny ake mame mozes vdacit euru, lebo stat stratil moznosti ako zregulovat narodnu menu a kedze sme boli pre zapad roky lacnou montovnou, tak naplakavaj dzurindovi, meciarovi a dalsim, ktori tu boli v casoch hojneho rozhadzovania narodneho bohatstva.

andrea1809
21. apr 2024

@egonsk Slovensko hrá dlhé roky prvú ligu v pomalom raste životnej úrovne obyvateľov. Na tomto negatívnom fakte nič nezmenili ani posledné voľby. Presnejšie počas vlády súčasnej koalície sa životná úroveň prepadla na tretiu najhoršiu pozíciu v rámci 27 štátov Európskej únie (EÚ). Ide o hodnotenie za rok 2021. Ešte v roku 2020 patrila Slovensku piata pozícia od konca.

Slovensko bolo začiatkom tohto milénia vďaka vysokému hospodárskemu rastu označované ako tatranský ekonomický tiger.

Slovensko sa v porovnaní hrubého domáceho produktu na obyvateľa v parite kúpnej sily neustále medzi krajinami Európskej únie prepadá. Podľa najnovších údajov Eurostatu má slabšiu ekonomiku v únii už iba Bulharsko

Slovensko sa v porovnaní hrubého domáceho produktu na obyvateľa v parite kúpnej sily neustále medzi krajinami Európskej únie prepadá. Podľa najnovších údajov Eurostatu má slabšiu ekonomiku v únii už iba Bulharsko
Slovensko bolo povazovene za vybornu ekonomiku prave v case Dzurindu, odvtedy to ide dole vodou. Dovolujem si pripomenut, ze po nom tu bol 12 rokov Fico.

Poprosim inak nazov tie sukromnej kliniky, rada si pozriem ten cennik.

andrea1809
21. apr 2024

@egonsk Takze to zhrniem, Slovensku sa darilo prave v case Dzurindu. Potom tvoj oblubeny Fico dodrbal uplne vsetko a Matovic to dorazil. A este nazov tej kliniky si prosim, kde je plomba za 45 resp. 60 eur

andrea1809
21. apr 2024

@egonsk Nazov kliniky? Nic? Pretoze taka neexistuje