icon

Ako zvládať syndróm prázdneho hniezda?

21. apr 2024

Poprosím o slušnú komunikáciu hneď v úvode. Mám dcéru, ktorá už od desiatich rokov rozpráva ako chce odísť študovať do zahraničia a aj tam ostať žiť. Má 14 a občas povie, že sa teší na výšku keď bude na intraku a skúsi aké je to starať sa sama o seba. Vzťah máme veľmi dobrý a všetci členovia rodiny navzájom dobre vychádzame. Ona bola od malička priebojna, odvážna. Ja sa teším, že je smela a chce sa čím skôr postaviť na nohy ale občas mi je to ľúto, že sa tak teší ako odíde a postaví sa na vlastné nohy. Možno k tomu prispievajú aj reči mojich kamarátok, že mám dcéru karietistku, že odíde niekde do Austrálie a uvidím ju raz za rok. Ako ony svoje mamy navštevujú každý deň, pomáhajú im s deťmi, chodia spolu na výlety, na kávu. A my sa s dcérou podľa nich odcudzime a vnúčatá budem vidieť maximálne cez obrazovku. Že ma ľutuju. Naozaj sa mi to zle počúva a ešte horšie zvládam, že sa dcéra teší ako odíde o pár rokov z domu. Chytá ma syndróm prázdneho hniezda ešte pred tým ako odíde.

egonsk
21. apr 2024

@andrea1809 na rozdiel od teba moj zivot venujem aj rodine, resp. detom, takze prepac, ze som ti hned nezareagoval. Co sa tyka mojej zubarky, ta ma ordinaciu na tehelnej a co sa tyka brata, bol v petrzalke blizko striebornej posty, neviem ako sa to tam vola, lebo ja tam nechodim. A obdobne ceny ma aj zubarka na Sustekovej, pod ktoru spadaju ulice ako Blagoevova a spol... tu som mal este davnejsie.

egonsk
21. apr 2024

@andrea1809 chces po mne presne info, tak tiez poskytni seriozne zdroje svojich vyjadreni, nie JPP. Statistika je presny vysledok z nepresnych udajov. Kazdy si ju otoci tak, ako sa mu v danej chvilke hodi... preto su dolezite zdroje a nie vyhodnocovanie bulvarnych platkov a pocitov ;)

rorino
21. apr 2024

To nie sú kamarátky,je za tým škodoradosť alebo závisť Je to takže,keď je dieťa ďaleko,ale sama si povedz,radšej by si mala dieťa blízko,možno nešťastne v pracovnej či súkromnej oblasti,alebo dieťa šťastné,aj keď ďaleko Veď predsa deti nemáme na to,aby sme ich mali pre seba,ale v práci čas im dovolili rozprestriet krídla a popriať šťastnú cestu .A následne sa tešis na každé,aj keď občasné stretnutie

andrea1809
21. apr 2024

@egonsk Nepis mi ulice ani ze vedla je posta ale presne nazvy, snad si pricetny a vies meno lekara a adresu alebo meno kliniky

andrea1809
21. apr 2024
andrea1809
21. apr 2024

@egonsk Kolko potrebujes zdrojov? Tristo? Ci dezolatik ides nam povedat, ze statistiky su zmanipulovane? Media klamu?

https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96089468-s...

https://www1.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/ziv...

tilly
21. apr 2024

Bud rada, že je priebojná a šikovná. Ja by som ju v tom maximálne podporovala. Veď dnes je svet taký malý. Nie je problém ísť kedykoľvek za ňou aj na dlhšie a komunikovať cez všetky možné videohovory tiež nie je problém.
Ja osobne dúfam, že moji odídu preč. A hneď, ako sa za nimi zaklapnu dvere, ideme aj my s mužom. Kľudne budeme žiť so psom v karavane a cestovať hore dole po Európe a za deckami na návštevy. Len nech sme zdraví, potom sa dá všetko.

zuzinabila
22. apr 2024

Chapem,mam podobnu dceru,ma 18 a tento sk.rok bud uz ma za sebou alebo pred sebou Nemecko,UK,Norsko,znova Nemecko.(dobrovolnictvo,Erazmus,vylety,brigady..).ja som sa zmierovala brutalne medzi jej cca 16-17,lebo som intuitivne cakala co pride.teraz ked ma 18 a realne je aj mimo domu tak sa tesim s nou,ze spoznava,cestuje.uz som sa s tym trochu zmierila .niekedy ked ale idem okolo jej izby a je prazdna,tak mi stisne pri srdci,niekedy vojdem,obzeram jej veci a chyta ma plac😀

guudy
22. apr 2024

@zuzinabila ja mam od kazdeho dietata maleho plysaka, tak ked mi je smutno, tak aspon plysaka pritulim😊

zuzinabila
22. apr 2024

@guudy jj, presne. o to viac si vážim všetky drobnosti, ktoré mi darovala-prívesky, náhrdelníky🙂

egonsk
22. apr 2024

@andrea1809 vyssie uvedene media nepatria zrovna k neutralnym a ano, zdrojom serioznych dat/udajov nie je bulvar a mienkutvorne noviny, ale oficialny statny report zverejneny na zodpodvedajucom mieste.
Co sa tyka tej stranky s grafmi na europa.eu, aj si si pozerala co zobrazuju, alebo si tam len pozerala na dlzku ciarok? su tam grafy: rozloha statu z rozlohy EU, pocet obyvatelstva daneho statu, HDP voci pijmu vo vztahu k EU, pocet studentov studujucich v inom state, pocet jazykov studujucich mimo materinskeho.
Takze kde tam vidis to, co opisujes, ze mame strasne zlu zivotnu uroven? Jediny ukazovatel z uvedenej stranky by mohol byt ten s HDP, ale ani ten nezodpoveda hodnotitelu zivotnej urovne, lebo tvorba HDP zalezi s orientaciou statu na sluzby, alebo tovar, alebo celkovymi procesmi ktore v danom state su viazane na chod statu.
Takze vidis, tvoje tvrdenia su na vode a zbytocne prskas.

tilly
22. apr 2024

@zuzinabila toto je perfektné, tvoja dcéra je moja krvná skupina. Tiež by som bola vo všetkých erazmoch.
Môj syn je od 16 preč, nie stále, max tri mesiace vkuse, ale keď to narátam dokopy, tak tých 9-10 mesiacov z roka to bude. Niekedy toho už má dosť, ale viem, že keby bol mesiac doma, tak ho zožerú mrle 🤣🤣.

luccija
22. apr 2024

@tilly on je v zahraničí kvôli športu či škole?

guudy
22. apr 2024

@tilly my sme to tiez tak mali s prvorodenym od 16., bol na intraku v UK 🙂

tilly
22. apr 2024

@luccija bol kvôli športu. Teraz je doma a len pretekať chodí do zahraničia, snáď o rok bude zas vonku.

tilly
22. apr 2024

@guudy to dúfam s druhorodenym, aspoň na rok počas strednej

guudy
22. apr 2024

@tilly to znie dobre. Moje druhorodene nechcelo, kvoli tunajsiemu zazemiu, ale teda chodi na vela sutazi kade tade (inf a mat)😊

denithestrange1993
22. apr 2024

14 rocna karierietka? Paneboze,ved to je este pubertacka,ti maju vselijake predstavy o svete,ale realita byva ina 😃 inak tie kamosky nech sa nestaraju do tvojej dcery aka bude a co z nej bude,to je vasa interna rodinna zalezitost.

andrea1809
22. apr 2024

@egonsk Takze dala som ti tu aj odborne media, aj oficialne statistiky a stale nic? A ktore tu tie prave? Zem a vek? Ano, presne na to HDP som narazala, ostatne udajne su skor demograficke....Tak mi prosim ty poskytni statistiky, ze sme na tom dobre z tych tvojich doveryhodnych medii...Urcite nejake mas

barborachors
22. apr 2024

závidia ti tvoje schopné a šikovné decko, tak kydaju ti na hlavu nezmysly a ty blazon im veris a este o tom aj tému založis. Nemam slov. Vsak si zbalis fidlatka a na dochodok pojdes do vyspelej krajiny, pocestujes si a budes dcere poruke ak ona bude potrebovať. Chovas si na krku zmije a nie kamosky, co len tupo závidia tebe tvoje šikovné decko. Nie je nic lepšie ako sa mat lepšie, ked sa dá, hlavne mimo tento bananistan. Mala by si si sama potlapkat po pleci a tešiť sa z decka a z tvojej super budúcnosti na staré kolená mimo tento štát.

egonsk
22. apr 2024

@andrea1809 sorry, ale ty tvrdis, ze je tu superzle, tak ty svoje tvrdenie podloz.
Ci u teba plati zasada vychodzieho stavu je vzdy negativna? 😁😁😁
Seriozne udaje som tam nevidel, ale bulvarne weby ano a v pestrom zlozeni. A zbytocne sa ma snazis urazit, na to skutocne nemas. Ja som nepisal o mediach, ale o zdrojoch serioznych dat/udajov a to ak ty nevies odlisit od medii, je to velmi smutne a vravi to o tom, preco takto upada cele Slovensko.

andrea1809
22. apr 2024

@egonsk Doloz tvoje udaje, ktore vyvratia, co som ti dala do prispevku. Ja som ti udaje poskytla a spochybnujes ich. Takze poprosim o tie seriozne data z tvojej strany, kedze toto spochybnujes. Myslim, ze velmi ferove...Ci daky problem?

egonsk
22. apr 2024

@andrea1809 nemusim ti nic vyvraciat, lebo ja nenegujem realitu ako to robis ty.
Takze aby si spokojne spala, tak priklad kde najdes udaje pre spracovanie:

https://www.mfsr.sk/sk/financie/institut-financ...

Ale ked ich nevies vyhodnotit a spracovat, je to len tvoj problem 😁

andrea1809
22. apr 2024

@egonsk Ale necital si to, ze? Pretoze ten subor sa neda otvorit v ziadnom prehliadaci.
Dokonca som to riskla a dala keep, vobec to nefunguje....
Ale kedze si to necital, tak mi asi nepovies. Predpokladam, ze keby sa to dalo vobec otvorit, neobsahovalo by to vobec nic, co sa tyka porovnania so zahranicim.

andrea1809
22. apr 2024

@egonsk Takze dik za info. Zial relevatne asi ako informacie o striebornej poste v Petrzalke, co si nevedel nazov kliniky.

egonsk
22. apr 2024

@andrea1809 gratulujem ti k tomu ako si sa prave verejne znemoznila, lebo kazdy analytik, programator, ITckar, matematik, statista a kopec dalsich nevymenovanych profesii ludia sa prave plesli po cele, kedze vedia dany subor spracovat a vedia co obsahuje 😁 ... tebe by nepomohlo dat ani link na spracovane datacube na webe statistics.sk, lebo by si tym cislam nechapala, rovnako ako grafom. Az je mi ta luto, ako dokonalo si zpracovana a zakuklena vo svojej pravde.

andrea1809
22. apr 2024

@egonsk Strapnila som sa tym, ze si dal subor, co sa neda otvorit? Moj manzel je ITckar, moj kolega je ITckar a neda sa otvorit. Ty ani nevies, co si poslal, len prve, co ta napadlo, je stranka ministerstva financii. Pretoze si totalny vygumovany povrchny blb a hovoria ti to v kazdej diskusii. Vies to aj sam.

egonsk
22. apr 2024

@andrea1809 prajem ti pekny vecer a ze manzela pozdravujem, ze to s takou ako si ty zvlada. 😁 Ked je ITckar pomenovanie pre ludi co nosia krabice s technikou, tak asi ho prestanem pouzivat, no verim, ze tvoj manzel iba nema chut sa zaoberat tymi tvojimi zabomysimi duchaplnymi prispevkami, inak by to dokazal vyriesit smahom ruky aj v podnapitom stave.
Uz nebudem reagovat na teba prepac, moja chyba, ze som nepostrehol z komunikacie, ze mas diagnozu. Ako vravim, manzelovi drzim palce, ma moj obdiv.

kikusenka1
22. apr 2024

@egonsk no ja neviem akých mate zubárov ale ja som najviac platila u mojej zubárky 7 eur😂 a ukamenujte ma ja súhlasím s @egonomsk . Keď sa niekomu nepáči žiť v tomto štáte tak nech teda naň nekyda a šup do sveta. Ja svoje deti učím žiť a vyjadrovať sa národne pretože som hrdá na to, že som Slovenka. A Slováka som si aj vzala za muža a tiež budem rada ak moje deti budú žiť na Slovensku a nechápem čo je na tom také zlé