icon

Ako zvládať život s partnerom pracujúcim v zahraničí?

17. nov 2025

Ahojte, je tu mamina ktorá ma muža v zahraničí ? Konkrétne Svajciasrko ale je to viac menej jedno kde. Ide o to, že mužovi sa naskytla super praca za super plat. Mame jednu 5 ročnú dcéru ( moja z prvého vzťahu) a o dva mesiace čakáme doma prírastok, druhé dievčatko. Ja hovorím že za skúšku nič nedáme a ja som dobre vycvičena na to byt sama s dieťaťom. Prvé som vychovávala sama 3 a pol roka. Ako zvládate odlúčenie, dve detičky bez pomocí, smútok a podobne… on by si našiel sám byt vo Švajci a chodili by sme aj za ním ale tak celkovo…. Viem sa s tým zmieriť ale zároveň sa bojím. :/

Strana
z3
anonym_e5f4a1
18. nov 2025
@enmery

@anonym_63f559 Aj to je možnosť, ale to sa oplatí iba tým "pendlerom", čiže majú job blízko hranice. Inak je to prašť jako uhoď...ja som svojím komentom len chcela povedať, že Švajčiarsko nie je len tak zobrať rodinu a mám plat slabých 5000...materská 3 mesiace /niektorý zamestnávateľ sa hrdí 16 mesiacmi/ a potom sa staraj. Čiže najprv nech sa on rozkuká a potom ona prísť, ale jedine s tym, ze bude pracovať. O deti sa nebojte. Deti sú ako pamäťová pena, ony sa prispôsobia rýchlejšie ako rodičia. Ver tomu.

@enmery
Nemusia byt ani pendleri staci robit pre korporat s mixom cudnych hodin, plus praca z domu, 2 x do tyzdna do officu.

sense
18. nov 2025
@julish

@anonym_autor a preco nejdete vsetci?

@julish pretože by tam vyzili slušne s ešte aj usetrili aby nemuseli platiť hypo by musel on zarobiť ratan tak od 7tis hore, záleží od nárokov a regiónu . A po ďalšie autorka tým že má už dieťa z iného vzťahu bez súhlasu otca vycestovať zrejme ani nemôže natrvalo
Ak ona ti pracuje nemusí chlap za ňu platiť poistné , dostane aj rodičky, materská je dlhšia na svk

anonym_892235
18. nov 2025

@anonym_autor za mňa žiadne peniaze nestoja za to,prísť o možnosť vidieť vyrastať deti.A je jedno či ide o muža či ženu.Ten čas nikto nevráti,peniaze boli aj budú...

anonym_fead70
18. nov 2025

@anonym_autor my sme žili takto 16 rokov nerobí to dobrotu vztah na diaľku nastav si hranice napríklad že sa budete vídať po 3 týždňoch max bývali chodil na pol roka preč a na 2 týždne domov darmo som mu vravela že nám to ničí vzťah ale nepočúval furt iba peniaze peniaze

enmery
18. nov 2025
@anonym_e5f4a1

@enmery
Nemusia byt ani pendleri staci robit pre korporat s mixom cudnych hodin, plus praca z domu, 2 x do tyzdna do officu.

@anonym_e5f4a1 Myslím, že to nie je prípad autorkinho muža...

zara1357
18. nov 2025

@anonym_autor je to ťažké po fyzickej stránke, ale dá sa to zvládnuť.

kitycat
18. nov 2025
@anonym_e5f4a1

@kitycat
Je to uzasny plan, lepsi ako cely zivot zgrglosit a splacat hypoteku a chodit na dovolenku na Siravu.

@anonym_e5f4a1 no hrj zabudla som, ze pre priemerneho slovaka co si ledva kupi sunku tyzden pred vyplatou je pod uroven vziat hypo a v klude byvat...
Lepsi je otec v riti a v klude a zena doma v jednej izbe sa pojde strhat. Lebo isto aj rodina aj kamaratky isli kvoli chlapovi bokom

A vlastne sama pise, ze radsej sama a prachy nech cinkaju od kazdeho darcu spermii

autor
18. nov 2025
@bluka2

@julish Tipujem, ze poplatok za povinnu skolku plus vacsi byt by im zjedol vacsinu vyplaty. Inak tiez nevidim dovod neist. Alebo otec prveho dietata neda suhlas na vycestovanie.

Alebo sa mu mozno nechce financovat drahu skolku diatata, ktore nie je jeho.

@bluka2 keby chcem odísť tak ten súhlas mať budem aj keby je on proti. To je jedna vec a druha vec môj muž je lepší otec ako biologicky ktorý mi na dieťa srat niekoľko rokov. Takže tak … Ja sa tu pýtam ľudí čo majú reálne skúsenosti a že rypákov čo majú sami so sebou Robovým a potrebu podpichovať.

tundra
18. nov 2025
@anonym_autor

@bluka2 keby chcem odísť tak ten súhlas mať budem aj keby je on proti. To je jedna vec a druha vec môj muž je lepší otec ako biologicky ktorý mi na dieťa srat niekoľko rokov. Takže tak … Ja sa tu pýtam ľudí čo majú reálne skúsenosti a že rypákov čo majú sami so sebou Robovým a potrebu podpichovať.

@anonym_autor pisem moje osobne, realne skusenosti,zo zivota vo Švajciarsku.To, ci to zvladnete a ako to zvladnete,je velmi individualne.
Pred tym,nez som prisiel sem,som pracoval v Rakusku a chodil som na tyzdnovky,neda sa to porovnat s cestovanim do Švajciarska.V Rakusku som bol za 4 hodiny,do Švajciarska potrebujem 9-10 hodin, byt za volantom.Zo Švajciarska som chodil,kazde,3 tyzdne na Slovensko.Bolo to narocne,pre mna,aj pre celu rodinu.Kolegovia z Rakuska,sa casom,vsetci rozviedli,bolo nas 7.
Vo Švajciarsku môze manzel jazdit rok na slovenskom aute a vodicaku,potom ho musi vymenit a auto dat na švajciarske znacky.
Nech sa rozhodnete,akokolvek,drzim palce v novej zivotnej faze🍀.

bluka2
18. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ake rypanie, vacsinou diskusia pomoze, posunie temu hore, mas viac prispevkov, nazorov.
Pisu ti tu len ludia, ktori maju skusenosti so zivotom v zahranici a co je na tom lahke a co tazke.
Jasne, ze suhlas sa da ziskat aj na sude, to boli len prekazky, ktore mi napadli.
Nenapisala si vela detailov, takze tazko povedat, ci to je pre neho lahke alebo tazke vas tam zobrat, ci to chce… ale vidis, ze vacsina ludi si mysli, ze je lepsie byt spolu

bluka2
18. nov 2025
@sense

@julish pretože by tam vyzili slušne s ešte aj usetrili aby nemuseli platiť hypo by musel on zarobiť ratan tak od 7tis hore, záleží od nárokov a regiónu . A po ďalšie autorka tým že má už dieťa z iného vzťahu bez súhlasu otca vycestovať zrejme ani nemôže natrvalo
Ak ona ti pracuje nemusí chlap za ňu platiť poistné , dostane aj rodičky, materská je dlhšia na svk

@sense ja by som povedala, ze aj 8k by bolo treba. Kazdopadne, co isli kamosi (robia vo vyskume), bolo treba 2 vyplaty mat, nasli si obaja pracu

cicimon
18. nov 2025
@tundra

@anonym_autor pisem moje osobne, realne skusenosti,zo zivota vo Švajciarsku.To, ci to zvladnete a ako to zvladnete,je velmi individualne.
Pred tym,nez som prisiel sem,som pracoval v Rakusku a chodil som na tyzdnovky,neda sa to porovnat s cestovanim do Švajciarska.V Rakusku som bol za 4 hodiny,do Švajciarska potrebujem 9-10 hodin, byt za volantom.Zo Švajciarska som chodil,kazde,3 tyzdne na Slovensko.Bolo to narocne,pre mna,aj pre celu rodinu.Kolegovia z Rakuska,sa casom,vsetci rozviedli,bolo nas 7.
Vo Švajciarsku môze manzel jazdit rok na slovenskom aute a vodicaku,potom ho musi vymenit a auto dat na švajciarske znacky.
Nech sa rozhodnete,akokolvek,drzim palce v novej zivotnej faze🍀.

@tundra tak....a AJ to cestovanie je rozdiel ci od zenevy alebo zurichu (co UZ je 3h rozdiel) alebo od rakuskych hranic....to clovek kazdy t Neda..

sense
18. nov 2025
@bluka2

@sense ja by som povedala, ze aj 8k by bolo treba. Kazdopadne, co isli kamosi (robia vo vyskume), bolo treba 2 vyplaty mat, nasli si obaja pracu

@bluka2 záleží na lokalite kde žijú , v takom Zurichu priamo v meste by aj 8kk bolo malo, a aj cena jaslí máš subvenciovane a súkromné , poistenie môžeš mať za 300 ale aj 600, a takisto dva platy znamená omnoho vyššie dane ako jeden , a pri dvoch platoch málokedy vyjde prämienverbilligung, kdežto pri jednom v závislosti od výšky ti zaplatí základné poistenie kanton

anonym_63f559
18. nov 2025
@sense

@bluka2 záleží na lokalite kde žijú , v takom Zurichu priamo v meste by aj 8kk bolo malo, a aj cena jaslí máš subvenciovane a súkromné , poistenie môžeš mať za 300 ale aj 600, a takisto dva platy znamená omnoho vyššie dane ako jeden , a pri dvoch platoch málokedy vyjde prämienverbilligung, kdežto pri jednom v závislosti od výšky ti zaplatí základné poistenie kanton

@sense
Mas skoro pravdu , ale realita u nas je, byt 3200, skolka 3000 poistka 1100

sense
18. nov 2025
@anonym_63f559

@sense
Mas skoro pravdu , ale realita u nas je, byt 3200, skolka 3000 poistka 1100

@anonym_63f559 no ja som platila za jasle cca okolo 600mesacne, dcéra chodila dva dni do týždňa a 60%0mi preplatil zamestnávateľ, a kitubsom dala do odpočtu na dané, nájom 2200, poistenie okolo 800. Neskôr sme mali aupair, tam boli náklady vyššie ale tiež prispieval zamestnávateľ.
Preto záleží od kantónu, plus iných ďalších aspektov, a hlavne v CH sa nedá globabalizovat

anonym_63f559
18. nov 2025
@sense

@anonym_63f559 no ja som platila za jasle cca okolo 600mesacne, dcéra chodila dva dni do týždňa a 60%0mi preplatil zamestnávateľ, a kitubsom dala do odpočtu na dané, nájom 2200, poistenie okolo 800. Neskôr sme mali aupair, tam boli náklady vyššie ale tiež prispieval zamestnávateľ.
Preto záleží od kantónu, plus iných ďalších aspektov, a hlavne v CH sa nedá globabalizovat

@sense
Presne, v Zurichu zalezi na ktorej strane jazera byvas podla toho platis dane.

julish
18. nov 2025
@enmery

@julish To nie je len tak, vo Švajčiarsku by musel preukázať potrebnú čiastku, že ich všetkých uživí. Byt by musel tiež spĺňať podmienky pre troch ľudí napr, za každého zdravotné poistenie 300 CHF dajme tomu, byt 2000 a to este nejedli a nemajú internet, dopravu, škôlku....

@enmery To áno, ale vieme my, čo ide robiť? kamošky vo Švajci zarábajú 8k a viac.

tundra
19. nov 2025

@anonym_autor tu je clanok zo vcerajska o vydavkoch v domacnosti.
https://www.cash.ch/news/top-news/verfugbares-e...

tinka3435
24. nov 2025

Mám to podobne dve malé deti dvojročné a 15 mesačné muž v Nemecku a sama v cudzom meste popravde pre mňa to je veľmi psychicky náročné

Strana
z3