icon

Ako zvládnuť dilemu vo vzťahu s opatrovaním otca?

12. jún 2026

Dobrý deň, rada by som vedela, ako by ste sa ku veci postavili vy. Mám 42 rokov a pred10 mesiacmi som sa zoznámila s mužom vo veku 49r. Obaja sme rozvedení, obaja máme deti. Moje dieťa študuje na SŠ a býva so mnou. On má dospelého syna a dcéru. Dcéra bývala s ním. Všetko vyzeralo super, veľmi sme si rozumeli, tak po osobnostnej stránke, zmysel pre humor, spoločné hodnoty, chémia a intimita, nejako nám to spolu ladilo. Má už iba otca a jeho otec - 82r ochorel. Diagnostikovaná začínajúca demencia a Alzheimer, potrebuje starostlivosť 24/7. Priateľ si najprv zobral OČR a bol s ním doma plnohodnotne, potom sa rozhodol, že bude robiť viac menej z domu (vybavil si to v práci) a bude opatrovať svojho otca. Presťahoval sa k nemu a v jeho byte ostala jeho dcéra, už samostatná. Myslela som si, že ho to prejde a že hovoríme o pár mesiacoch, ale čuduj sa svete, už sú to tri mesiace a on plánuje takto pokračovať. Jeho otec sa kľudne môže dožiť aj 90r, aj viac, lebo žiadne iné ochorenia nemá. Akékoľvek spoločné plány išli do zabudnutia. Ak chceme niekde ísť na celodenný výlet, ku otcovi musí prísť jeho dcéra. Tá s tým má problém, na deň príde, ale na noc tam nechce zostať. Dnes sme boli chvíľu spolu, nadhodila som tému, čo bude raz... a on veľmi podráždene povedal, že sa na túto tému baviť nebude, nechce, jeho otec žije a nie je to pre neho téma. Tu som sa stopla a stiahla som sa. Priznám sa, neviem ako toto zvládnuť. Je to pre mňa nová situácia a neviem ako sa zachovať. Podotýkam, neplánujem sa k nemu nasťahovať a starať sa o jeho otca. Rovnako on neplánuje umiestniť otca do DSS a špecializovaného zariadenia. Čo je na jednej strane chvályhodné, na strane druhej pre mňa momentálne neriešiteľné. Čo by ste mi poradili?

anonym_7a19ca
12. jún 2026

A nechápem co si cakala že koho to prejde?jeho otca choroba?alebo že nakoniec nebude chcieť sa o neho starať?
Veď sa o neho stara a potom tvrdíš, že nevie čo to je sa starať o takého
Nejako uplne ti nerozumiem

anonym_3fbe9b
12. jún 2026
@anonym_autor

@fajnova ja som si tým prešla a ver mi, bolo to peklo. Siahla som si na dno svojich síl a bolo to bolestivé. Ale vždy som otvorene hovorila o všetkom. A nikdy by som nikomu nepovedala, že na túto tému sa baviť s tebou nebudem. On nevie a nemá ani páru, čo je to naozaj starať sa o rodiča s alzheimerom.

@anonym_autor verím ti, že starať sa o niekoho s alzheimerom a demenciou vo vysokom veku je ťažké. Naši susedia mali doma mamku, to kým bola funkčná do 90-tky bolo ako tak zvládnuteľné, aj ked robila zle všetkým každý deň. No po 90-tke už to bolo s plienkami (fyzicky náročné), celodennou opaterou, keď utekala z domu, vyhanala ich, bolo na psychiku ťažké. Zomrela v 95. Teda aj otec tvojho priateľa sa môže dožiť tak vysokého veku a neviem si predstaviť, či toto všetko bude sám zvládať. 3 mesiace je krátka doba na posúdenie.

anonym_c29ade
12. jún 2026
@jaass

@anonym_autor akože nehnevaj sa ale je to jeho otec. Alebo si myslíš, že ste spolu tak teraz zabudne na otca? No a koľko je takých ľudí ako ty. Žiaľ, smutne

@jaass na MK ked sa da muz dokopy so zenou tak uz existuje len ona, na rodinu musi zanevriet, inak je mamanek a podivin

jaass
12. jún 2026
@anonym_6a15fd

@jaass autorka nepise... ja som reagovala na ten sprosty blabol co si napisala ty... a to co si napisala o mne je akurat tak smiesne, dalsia psychologicka co dokaze diagnostikovat z pismne na MK 🙂 🙂

@anonym_6a15fd vyjadruj sa slušne. Nie si predsa hulvát ani z Luníka 9. Tak sa tak aj začni správať

anonym_c56d34
12. jún 2026
@anonym_d1b6fb

Nech vybavi otcovi opatrovatelku, v zavislosti od zdravotneho stavu mu to mozno zaplati aj stat a bude mat kazdy den par hodin zastup.

@anonym_d1b6fb akoze nech vybavi? Necitas, ze si vybavil HO, aby bol s nim? To autorka mu ma rozkazovat, co ma robit? Ty by si posluchla svojho frajera, aby rozhodoval o tvojom rodicovi?

anonym_7a19ca
12. jún 2026
@anonym_c56d34

@anonym_d1b6fb akoze nech vybavi? Necitas, ze si vybavil HO, aby bol s nim? To autorka mu ma rozkazovat, co ma robit? Ty by si posluchla svojho frajera, aby rozhodoval o tvojom rodicovi?

@anonym_c56d34 hej ženy riešia len opatrovanie rodičov, detí, domácnosti
Ešteže chlapi su čím ďalej schopnejší
O chvíľu nebudú nás potrebovať na nič 😅
A dobre nám tak
Píšem všeobecne aby sa neurazili😅

anonym_bf7995
12. jún 2026

Myslím že pravý chlap by pre svoju ženu mal zavrhnúť svojich rodičov prípadne aj deti ak si to situácia vyžaduje inak to nie je chlap ale iba decko

luckabj82
12. jún 2026

@anonym_6a15fd tak , keď sa chce starať o otca,tak jedine rozchod

anonym_528ce6
12. jún 2026
@anonym_bf7995

Myslím že pravý chlap by pre svoju ženu mal zavrhnúť svojich rodičov prípadne aj deti ak si to situácia vyžaduje inak to nie je chlap ale iba decko

@anonym_bf7995 verim,ze tvoj syn rodičov zavrhne a verim,ze ten môj to neurobí,že mu v tom pomôze naša výchova a aj správna manželka,ktorá ho v tom podporí.

anonym_cff415
12. jún 2026

Mala si vztah a uz nemas. Taky je zivot, zmier sa s tym. 🥀 Kludne ho vymaz, zablokuj...

anonym_75d675
Včera o 01:34

ty si pre neho len pobavenie, známosť na dlhú chvíľu. Teraz keď ochorel otec si pre neho nepodstatná. Z vášho vzťahu nič nebude. Nájdi si iného muža, tento už na teba nemá čas. Možno po smrti otca .
Skús mu navrhnúť že či nepotrebuje pomoc. ale podľa mňa si mu len na príťaž.

anonym_75d675
Včera o 01:36
@anonym_bf7995

@anonym_bf7995 skús si po sebe ešte raz prečítať čo si napísala.

autor
Včera o 05:51

Dievčatá, ja sama som mala otca s Alzheimerom, a mala som ho v dennom stacionári a striedali sa mi okrem toho pri ňom dve opatrovateľky, plus ja. Čiže viem, čo to je a rovnako viem, že som to žiaľ už nezvládla a musela som ho posledný rok umiestniť do špecializovaného zariadenia. A rovnako viem, že keď bude treba jeho otca plienkovať kŕmiť, obliekať, vyzliekať, keď sa mu otočí režim a v noci nebude vôbec spať, tak to doma nezvládne. Myslela som si, že si nájde opatrovateľku aspoň cez deň, ktorá by si ním bola. Ale on je s ním 24/7 doslovne. Začína mu to liezť už celkom na mozog. A nášmu vzťahu to neprospieva. To, že sme spolu pár 10m neznamená, že sa poznáme 10m. Poznáme sa od detstva, bývame neďaleko seba. Ja mu pomáham ako viem, ale mám dve práce, domácnosť, dieťa.

fajnova
Včera o 06:00

Hrozné čítať niektoré komentáre. Som zvedavá, či by ste boli takéto drsnacky, keby sa jednalo o vašich rodičov.

anonym_41b898
Včera o 06:09
@anonym_autor

Dievčatá, ja sama som mala otca s Alzheimerom, a mala som ho v dennom stacionári a striedali sa mi okrem toho pri ňom dve opatrovateľky, plus ja. Čiže viem, čo to je a rovnako viem, že som to žiaľ už nezvládla a musela som ho posledný rok umiestniť do špecializovaného zariadenia. A rovnako viem, že keď bude treba jeho otca plienkovať kŕmiť, obliekať, vyzliekať, keď sa mu otočí režim a v noci nebude vôbec spať, tak to doma nezvládne. Myslela som si, že si nájde opatrovateľku aspoň cez deň, ktorá by si ním bola. Ale on je s ním 24/7 doslovne. Začína mu to liezť už celkom na mozog. A nášmu vzťahu to neprospieva. To, že sme spolu pár 10m neznamená, že sa poznáme 10m. Poznáme sa od detstva, bývame neďaleko seba. Ja mu pomáham ako viem, ale mám dve práce, domácnosť, dieťa.

@anonym_autor V poriadku. Ak ti vyhovuje takto zit, tak pokracuj s frajerom dalej. Ak hladas normalne vazny vztah, tento ukonci a hladaj si chlapa ktory bude travit cas s tebou. Jeho nechaj sa starat o svojho otca, je to jeho rodina. Ty si len frajerka, nic viac a ani cas uz na teba nema. Co vlastne cakas za rady? Ze budeme kydat na tvojho frajera, ze sa ma vykaslat na otca? Ci o co ti ide?

autor
Včera o 06:26
@anonym_41b898

@anonym_autor V poriadku. Ak ti vyhovuje takto zit, tak pokracuj s frajerom dalej. Ak hladas normalne vazny vztah, tento ukonci a hladaj si chlapa ktory bude travit cas s tebou. Jeho nechaj sa starat o svojho otca, je to jeho rodina. Ty si len frajerka, nic viac a ani cas uz na teba nema. Co vlastne cakas za rady? Ze budeme kydat na tvojho frajera, ze sa ma vykaslat na otca? Ci o co ti ide?

@anonym_41b898 čakám, čo by ste urobili na mojom mieste, v mojej situácii. Nie rady od stola.

anonym_41b898
Včera o 06:36
@anonym_autor

@anonym_41b898 čakám, čo by ste urobili na mojom mieste, v mojej situácii. Nie rady od stola.

@anonym_autor Vsak som ti to presne napisala. Ukoncila to, a hladala ineho chlapa (v tvojom pripade). Ale ja mam manzela a deti, takze nieco taka ako frajer 50tnik, s ktorym ak chcem byt musim byt aj s jeho 82 rocnym otcom nehrozi. Naco ti to je taky frajer?

ukulela
Včera o 06:43
@anonym_autor

@anonym_autor ty už skúsenosť máš. On len 3 mesiace. Sam musi prist k rozhodnutiu, či/že to nezvláda. Má pocit, že opatrovateľkou, či ústavom zlyhá ako syn, že otca opustí, zapudi, odstrci. Nemôžeš ho do toho rozhodnutia tlačiť. Musí to byť jeho rozhodnutie. Kým je otec mobilný, komunikatívni, ešte aj spoločenský, chce mu dať maximálnu starostlivosť a pamätať si ho. Ty to vnímaš cez optiku obdobia, už keď si to nezvládala. On tu skúsenosť nemá a nevie a nechce si ju predstaviť.
Treba ho oceniť, že to robí, zaslúži si to. No veľmi jemne mu ukázať, že časom bude v situácii, keď to bude o rozhodnutí, buď otec, alebo práca. Minimálne opatrovateľka určite pribudne, keď odmieta DSS. Nehovor s ním o tom, aby otca supol so ústavu. Ale o Tom, že je dobré mať poistku, že pomoc bude potrebovať po určitom čase. A že na to treba myslieť dopredu. Pretože v tempe práca+sám na otca dlho nevydrží.

1sally12
Včera o 06:44

Ok, nech sa stará o otca, ale nechápem načo si takýto človek hľadá vzťah. To je ako rozvedený s deckom...partnerka na druhej koľaji lebo dieťa je boh.

autor
Včera o 06:53
@ukulela

@anonym_autor ty už skúsenosť máš. On len 3 mesiace. Sam musi prist k rozhodnutiu, či/že to nezvláda. Má pocit, že opatrovateľkou, či ústavom zlyhá ako syn, že otca opustí, zapudi, odstrci. Nemôžeš ho do toho rozhodnutia tlačiť. Musí to byť jeho rozhodnutie. Kým je otec mobilný, komunikatívni, ešte aj spoločenský, chce mu dať maximálnu starostlivosť a pamätať si ho. Ty to vnímaš cez optiku obdobia, už keď si to nezvládala. On tu skúsenosť nemá a nevie a nechce si ju predstaviť.
Treba ho oceniť, že to robí, zaslúži si to. No veľmi jemne mu ukázať, že časom bude v situácii, keď to bude o rozhodnutí, buď otec, alebo práca. Minimálne opatrovateľka určite pribudne, keď odmieta DSS. Nehovor s ním o tom, aby otca supol so ústavu. Ale o Tom, že je dobré mať poistku, že pomoc bude potrebovať po určitom čase. A že na to treba myslieť dopredu. Pretože v tempe práca+sám na otca dlho nevydrží.

@ukulela nepribudne, opatrovateľka nebude, ani DSS, to je jasné. Jeho otec neznesie okolo seba cudzích ľudí. Ja som o DSS nikdy nehovorila. On vie, čím som si prešla s otcom, vie o všetkom, videl to v priamom prenose.

ukulela
Včera o 07:02
@anonym_autor

@ukulela nepribudne, opatrovateľka nebude, ani DSS, to je jasné. Jeho otec neznesie okolo seba cudzích ľudí. Ja som o DSS nikdy nehovorila. On vie, čím som si prešla s otcom, vie o všetkom, videl to v priamom prenose.

@anonym_autor si veľmi tvrdá. On má len 3 mesačnú skúsenosť. Na to, že potrebuje pomoc, príde v momente, keď nebude zvládať prácu a bude hroziť, že príde o príjem. Ale musí byť o Tom presvedčený, na čo sú 3 mesiace malo. On musí vedieť, či je cesta ostať doma na opatrovateľskom a obetovať prácu.
V neposlednom, ak nie v prvom rade, on sa musí zmieriť s vedomím, že prichádza o otca. A to je najťažšie. 3 mesiace je na to málo času. Asi mali dobrý a pekný vzťah, keď je tam, kde je.

anonym_412858
Včera o 07:06

Život má človek iba jeden a podľa toho by som sa ja zariadila. Otvorene by som sa ho spýtala ako budeme fungovať ďalej. Jožo mrzí ma situácia s tvojim otcom, chápem že je pre teba priorita. Ak chceme fungovať ako partneri musíme spoločne vymyslieť ako to zvládnuť. Vieš si predstaviť že bude k otcovi chodiť opatrovateľka aby sme aspoň raz za týždeň mohli byť sami?
Ak by sa chcel o otca starať výhradne on tak by som to ukončila. Žiadny čas osamote, žiadne výlety, žiaden sex....nechala by som taký vzťah. Ak by sa bol ochotný baviť o pomoci inej osoby tak by som ostala a bola ochotná mu pomôcť.

autor
Včera o 07:12
@ukulela

@anonym_autor si veľmi tvrdá. On má len 3 mesačnú skúsenosť. Na to, že potrebuje pomoc, príde v momente, keď nebude zvládať prácu a bude hroziť, že príde o príjem. Ale musí byť o Tom presvedčený, na čo sú 3 mesiace malo. On musí vedieť, či je cesta ostať doma na opatrovateľskom a obetovať prácu.
V neposlednom, ak nie v prvom rade, on sa musí zmieriť s vedomím, že prichádza o otca. A to je najťažšie. 3 mesiace je na to málo času. Asi mali dobrý a pekný vzťah, keď je tam, kde je.

@ukulela on už teraz nezvláda prácu a hrozí mu, že príde o príjem a pomáham mu finančne ako môžem. Ale nebudem to robiť, mne nikto nepomáhal, na všetko som bola sama. Tým si musí prejsť sám.

autor
Včera o 07:13
@anonym_412858

Život má človek iba jeden a podľa toho by som sa ja zariadila. Otvorene by som sa ho spýtala ako budeme fungovať ďalej. Jožo mrzí ma situácia s tvojim otcom, chápem že je pre teba priorita. Ak chceme fungovať ako partneri musíme spoločne vymyslieť ako to zvládnuť. Vieš si predstaviť že bude k otcovi chodiť opatrovateľka aby sme aspoň raz za týždeň mohli byť sami?
Ak by sa chcel o otca starať výhradne on tak by som to ukončila. Žiadny čas osamote, žiadne výlety, žiaden sex....nechala by som taký vzťah. Ak by sa bol ochotný baviť o pomoci inej osoby tak by som ostala a bola ochotná mu pomôcť.

@anonym_412858 opýtala som sa ho priamo, sedeli sme, rozprávali sme sa veľa krát. Má v pláne prestať pracovať a byť na opatrovateľskom s otcom. neplánuje to nijako riešiť a všetky moje snahy o rozhovor bojkotuje a berie ako útok na neho. Čiže už som sa stiahla a nechcem mu zasahovať do života.

ukulela
Včera o 07:16
@anonym_autor

@ukulela on už teraz nezvláda prácu a hrozí mu, že príde o príjem a pomáham mu finančne ako môžem. Ale nebudem to robiť, mne nikto nepomáhal, na všetko som bola sama. Tým si musí prejsť sám.

@anonym_autor ved nepomáhaj. Finančne určite nie. To musi byť ich rodinná záležitosť. S dcérou a synom sa nevieš pozhovárať?
Ty čakáš od neho ihneď racionálne rozhodnutie. Na to on teraz nemá. Za 3 mesiace nie. On vidí, že otec tu 50rokov bol pre neho.

mandzula
Včera o 07:20
@anonym_autor

@anonym_412858 opýtala som sa ho priamo, sedeli sme, rozprávali sme sa veľa krát. Má v pláne prestať pracovať a byť na opatrovateľskom s otcom. neplánuje to nijako riešiť a všetky moje snahy o rozhovor bojkotuje a berie ako útok na neho. Čiže už som sa stiahla a nechcem mu zasahovať do života.

@anonym_autor Uz teraz mu pomahas financne, hoci ste len "frajeri". Chlap by to v takomto nastaveni ani nemal prijat. Kde ma len tak mimochodom nejake uspory? A teraz si predstav, ze prestane pracovat. Ako si to predstavuje, z akych penazi bude zit? Z tvojich? Lahko sa mu pcha hlava do piesku v otazke starostlivosti o otca, ked mu financne pomahas.

anonym_005daf
Včera o 07:27

Jedna vec je, že je to pre neho nová skúsenosť a druhá, ty mu dávaš peniaze? neblázni! Veď otec má dôchodok, on pracuje, musí sa zariadiť tak, aby mu to finančne vychádzalo. Mám rodiča so začínajúcou demenciou, vážne niekedy už nevládzem.Nemôžem toho rodiča nechať doma samého, už veľakrát porobil hlúposti doma - menší požiar, bo zabudol, plyn nevypol lebo zabudol, atď. Ale preboha nebudem vo vzťahu s nikým, ak chcem toho rodiča dochovať a určite sa nenechám finančne podporovať od inej osoby! On nemá súrodencov? je jedináčik?

mandzula
Včera o 07:28
@anonym_autor

@anonym_autor A teraz nam vysvetli toto: Mám 42 rokov a pred10 mesiacmi som sa zoznámila s mužom vo veku 49r. Tak ste sa zoznamili ci sa poznate od detstva?

autor
Včera o 07:33
@mandzula

@anonym_autor A teraz nam vysvetli toto: Mám 42 rokov a pred10 mesiacmi som sa zoznámila s mužom vo veku 49r. Tak ste sa zoznamili ci sa poznate od detstva?

@mandzula poznáme sa od detstva, dali sme sa dokopy pred 10m.

strelkyna1
Včera o 07:36
@anonym_c56d34

@anonym_c56d34 Ty nechapes, ze takto to dlhodobe nezvladne? Si myslis, ze ked si na HO, tak nic nerobis a nemusis sa sustredit? Ze opatrovat nonstop cloveka, ktoreho zdravotny stav sa bude stale zhorsovat sa popri praci neda a bude potrebovat opatrovatelku? Cim skor zacne vybavovat, tym lepsie.