icon

Ako zvládnuť domácnosť, keď manžel nepomáha?

4. feb 2024

Dobry den, uz dlho uvazujem o tom, ze si vypytam nazor na nasu situaciu doma s manzelom. Zacala by som tym ze mam dvoch chlapcov jeden ma 9, druhy 3. Mladsi ma diagnozu.Som stale na materskej, pretoze maly nastupuje do skolky az v septembri a kvoli velkemu poctu lekarov,kontrol este som stale.doma.Ale nie to som chcela.Chcela by som sa spytat na nazor zien,ako funguje vasa domacnost. Pretoze mne manzel s nicim doma nepomaha.Ano chodi do prace aj na brigady sezonne.Viem ze pracuje vela.Ale.pride mi uz jeho postavenie v rodinne cez ciaru.Ja sa citim uz ako zena aj muz v rodinne a on je len ako moja opatrovatelka deti. Dnes to vyhrotilo do situcie kedy som sla.rano do obchodu.Pretoze sa nikomu nechcelo samozrejme.Prisla.som domov a on znova sa hra s detmi.Nenavarene,nenacate nic v kuchyni jedli tak naco popratat.Vedel ze idem varit salat a rezne.Mohol aspon zacat vypekat rezne alebo popucit zemiaky s detmi.A to je len ako u nas normalna vec.Ja mam nastarosti financie,odpady, starostlivost o deti,vychova,ucenie,kruzky proste vsetko.On vobec nevie ani akych lekarov mame poriadne on je len moj taxik ze ma s malym odnesie ku lekarovi ked mame ist.Vsetko riesim ohladom zdravotneho stavu ja.objednavam ho,cvicili sme skoro dva roky vojtovku on sa vobec nezapajal.Dnes som to uz nezvladla a som sa ho spýtala preco ?preco mi nepomahas,preco chlapcom neukazes ze aj chlap moze stat v kuchyni.Tak mi povedal ze mozem ist ked sa mi nepaci ze kludne si m ten salat chcela.a on ho jest ani nebude.A toto je len jedna z mala situacii.On dokaze na mna len zautocit ze ja kricim nikty si chybu neuzna v nicom.Jja uz prpste nevladzem takto zit.Chcel dom mame ho chcel psa mame ho podotykam nestara

Strana
z4
lucmirka124
5. feb 2024

Ahojko precitala som co si popisala, a ver mi ze si skvela mama, a aj manzelka ked po nom vsetko spratuvas,,, nemam chore dieta, vdaka bohu je dcerka zdrava uzasna, ja mam dg jednu od narodenia vaznu, a dalsie 2 sa pridali postupom casu, som slabopocujuca, a zial aj onko pacient 3roky,,, myslim ze viem pochopit ake vypetie v sebe mas( ale ano neviem ake je to mat chore dieta) viem len ake je to byt chora, mat dieta pri sebe nonstop , a muz v praci od rana do vecera... takze vsetko na svojich pleciach,, celu domacnost,, moj muz nevedel prat, nevie varit, nevedel ani parky uvarit ci zemiaky, ja som mala chvile ze som ledva zila,,, a musela som sa prekonavat na ukor svojich fyzickych a psychickych sil!! Ver mi,,, mam svojho muza rada, lubim ho, ( neflaka sa z kamaratmi, nechodi piatky sa vetrat,nepije, nefajci, sdcerou sa zas pohra, a lubi nas velmi, viem ze by v zivote bez nas nebol,))) museli sme sa naucit spolu zit,, fungovat,, fungovat ze som chora,, boli chvile ze by ho zabila,, chodila som na chemo, na oziare,, myslis ze bol doma ?? Pomohol? Bol v robote od 7-19 a vikend zas daco pomohol, aspon s dcerkou,,, viem co je to mat alergiu na muza,, lebo si zabehnuta s detmi a on ti prekaza, mas pocit ze naco je doma,, ked i tak hovno spravi, a este ti robotu pridava🤣🤣 presla som si tymto vsetkym!! U nas je hlavny kamen urazu jeho robota!!pre robotu aj cez mrtvoli je jedno ze doma zena je po chemo s malym dietatom... xy krat ho pobalila v zlosti,, ze nech vypadne, niesom sluha,,nikdy neodisiel,, nechal ma vyziapat, vyrevat ukludnit sa,porozpravali sa...to ze nevie v domacnosti nic davam za velku vinu svokre,,, vychovala ho zrejme pre sluzku,,, ale to bolo otom ze si mysleli ze on nikdy nebude mat rodinu, dieta.. ze bude s nimi na veky doma... ked bolo zle hladala som aj pochopenie u svokry,,, ale to nebolo dobre... prisla som nato ze moj muz je fajn ale naucit ho musim JA!!! Kazem mu vsetko ako dietatu za pochodu, co ma spravit,, naucil sa dat oprat, vyvesat, spravit malej papat, v ramci svojich moznosti spravit,,, ale vies co vzdy stal pri mne,,, i ked pre posratu robotu sme sa vela hadali, zial on potrebuje zarobit aby nas utiahol(( a to je pravda)) pracujem aj ja v ramci svojich zdravotnych moznosti. Ale to je take na 2 nakupi.
Chlap je tiez unaveny z prace, netreba ho hned zavalit dalsou ked otvori doma dvere. A ano sme unavene aj my zeny. Bude to zniet mozno na prt ale nam mne velmi pomohla psychologicka ku kt som chodila kvoli onkologii,,, vsetko pocka, vsetok bordel,, nevladzes ty, nevladze muz,, pocka aj 3 dni kym nazbierate silu,, treba si pustit film, rozpravku, zajrat sa s detmi SPOLU!! a bordel nahat bordelom.
Musite s naucit spolu fungovat, najst si ku sebe zas cestu,, ak mas muza este rada..clovek v zlosti povie kadeco,,, hlavne unaveny, zbytocne do neho hustis ked on ma z roboty toho dost.. sama pises ze pracuje a este aj brigaduje. Daj mu pusu ked ide do prace , pusu ked idete spat, kaz mu deti obliect, kaz, kaz, kaz,,,,a otoc sa nevnimaj jeho hundranie ze nespravi... spravi ked bude vidiet ze ty nespravis.... zaujimalo by ma ako muz psychicky nesmie ze dieta mate chore?? Ako to vzal? Je to tazka situacia...
vies ja by ti ozaj poradila chojte sa zo par x porozpravat k psychologicke,,, ja to tiez brala ze naco,,, no v niektorych veciach nam to velmi pomohlo,,, bal aj moj muz so mnou zo 3 x,, tiez mu ukazala povedala ze co vsetko robim ja,, a musi sa zapret a nazbierat silu, inak uz nebude, uz sa budem onkologicky liecit cely zivot,, potrebujem jeho pomoc...chore dieta je vypetie, bolest,, ale staras sa ako najviac vies,,, aby sa malo co najlepsie... napredovalo,,,
Pobal muzovi deti psa cez vikend rovno ich vysli aj svokre ked je taka sikovna a vie vsetko najlepsie, nech sa postara za 5 hodin, a ty si odychni,,, im sa za tych par hodin nic nestane... a ked chlapa vy chovala pre sluzku nech sa zvrta sem tam aj ona..
na prechadzku mu nachystat deti obe, psa, daj im cas, keks, vratte sa o 2 hodiny,,
Nechavaj muza s detmi casto, on sa nauci,,, a ty odchod, zober psa choj na prechadzku, vyvettaj hlavu
Pocka pranie, pocka riad, pocka jeho bordel, pocka bordel po detoch...
Naco ma vyznam pratat v kuse hracky, ked deti ti to za 3 h opat vysypu z boxu , naco to v kuse dokola pratat a zbierat? Nech je to tam aj tyzden, pozbierame ked sa bude vysavat, a za 2 h tam i tak zas budu hracky,,,, nauc sa odychnut si,, v klude mi napis ak chces,,, drzim ti palce,,, v mnohom mi pomohlo na vela sa vykaslat,, a schlapom sa vecer porozpravat,,, potom aj pomoze ked mu nakazem... ano su dospeli,,, ale oni nevidia co treba spravit,,, cest vynimkam,,, moj brat vie vsetko porobit,, ale naucila som ho nevychovala som ho pre sluzku... vies kazdi rodia maju inu vychovu a mozno nevychovu... ak mate byt spolu,,, musite sa spolu naucit fungovat,,, aj napriek vsetkym dtarostiam a prekazkam🍀🍀😘😘

sinusoida
5. feb 2024

Hladáš problém tam, kde nie je....môj sa nikdy nehral s deťmi a to deťom chýba...a ja by som nechcela, aby mi robil šalát s rezňami, radšej by som prijala, keby sa hral s deťmi.

subartic
5. feb 2024

@sinusoida nehľadá problém , ten problém tam je .

gejb
5. feb 2024

@subartic sinusoida si prečítala prvých 5 riadkov, potom preskočila 4 strany diskusie a zmohla sa len na hejt lebo doma sa jej muž s deťmi ani nezahrá.

zltalienka
5. feb 2024

Autorka: my tu na MK môžeme vedieť o vašom vzťahu len to, čo tu napíšeš. Nič viac, nič menej.
Nezvyknem súhlasiť s lenkou kravcovou, ale má pravdu. Ak nechceš/nemôžeš odísť od manžela a tohto vzťahu, tak ho prijmi a skús v rámci možností žiť čo najspokojnejšie.

ely27
6. feb 2024

Ak chceš napíš mi správu, môžeme o tom pokecať.
Chápem ťa, ale neviem čo presne prežívaš,každý to máme inak. Podľa mňa muž by mal byť pre ženu partnerom a vzájomne sa majú dopĺňať. Žena nie je otrok, má svoju hodnotu tiež potrebuje svoj priestor. Nie je to pravda,že každý takto žije,to je len presvedčenie tvojho muža. Je fajn si to odkomunikovať,ale u Vás to asi nejde keďže reaguje ako reaguje. Tu je otázka, ako dlho chceš ešte takto žiť?

nelka93
7. feb 2024

No u nás veru nemame podelene mužské a ženské práce. Priateľ nemá problém upratať, oprat, povysavat a podobne. Teraz dokonca varil, lebo som sa necítila dobre, ani slovkom neprotestoval. Takisto, keď je treba tak pokosim, nemám problém vziať valček do ruky a malovat, pripadne skladať nábytok. Je to naša domacnost, nie len moja alebo jeho. Manžel si zvykol, že cely čas robíš všetko ty a on nič nemusí. Nechala by som mu deti a išla sama niekde, nech si oddýchneš a uvidíš ci sa nespamata

mantilka
7. feb 2024

Ideálny muž a ideálna rodina neexistuje. Je veľa rozmaznanych chlapov, ktorých treba pomaličky vychovávať. Chce to čas. Nečakaj, že sa úplne zmení. Prvé by som začala rozmýšľať v čom by ti určite pomohol. Financie od neho nechci...rozmýšľaj o ňom ako o nezrelom dieťati, to je príliš vysoký level. Lekári a zdravie ďalší vysoký level. Ak by ti pomohlo povysávať dom, dohodni sa s ním. Chci radšej jednu veľkú vec. Nečakaj žiadnu samoiniciativu. Nerob nikdy za neho.Ked niečo sľúbil, musí urobiť. Keď neurobí nebude ( ostane bordel , budete jesť niečo iné nevareme.., nebude nakúpené...) Buď vždy dósledna. To je ako s výchovou detí. Presne ako povedali, nepomôže nebudu zemiaky ale rožky. Vykašli sa na reči svokry. Ten pes musí ísť z domu preč, zaťažuje ťa to. Keď si veriaca modlí sa za to. Viem o čom hovorím. Nestazuj sa na neho okoliu. Môj manžel nevedel nič a teraz sa po dlhých rokoch zmenil.

mantilka
7. feb 2024

Prepáč čítam ďalšie strany a vidím, že najradšej by si mala ideálneho chlapa. Ty začínaš s detailami. Väčšina chlapov robí celý život bordel. Špinavý riad za sebou odprata, vyprať veci....toto nemôže byť tvoja priorita vo výchove chlapa. Niektoré veci bude treba presunúť na zdravé dieťa. Popros dieťa, aby poskladali rozhádzané veci po všetkých. Popros dieťa, aby dalo riad do umývačky po všetkých. Nauč manzela pomôcť v jednej veľkej veci, prípadne sem-tam pomoc pri čistení zeleniny. Nekritizuj ako sa stará o deti, keď sa s nimi hra. Keď je s mobilom, ale má dohľad nad nimi. Treba sa vzdať svojich predstáv a svojich správnych postupov. Popracuj na sebe a potom začnú s usmerňovanim manžela.

sima_simka
7. feb 2024

Muži stále vravia, že ženu nevedia pochopiť ale mali by dbať na to čo všetko spravia ženy pre mužov. Možno ten tvoj je lenivý a hľadá chybu stále v tebe a nie v sebe a svokra ho húcka proti tebe svojho synáčika. Ale za to viem pochopiť, že on má tiež toho veľa v práci. Treba sa s ním posadiť a komunikovať ide o to, že musíš predložiť fakty čo by si chcela zmeniť vo vzťahu. Ja mám to ľahké ja mám partnerku, to je tak isto žena tiež robí domáce práce ako ja, nemôžem sa sťažovať. Tak isto pracujeme, ťaháme nadčasy a venujeme sa mojej 7 ročnej dcére, domácnosti. Všetko závisí len na komunikácii. 🙂 A keď už u vás ani komunikácia nefunguje tak ROZVOD. Ale čo by sa vyriešilo rozvodom? By si bola na tom horšie podľa mňa. 🙁

matapo
10. feb 2024

...no sú aj takí ☹ a aj horší ☹ my sme bez detí úplne perfektne fungovali 10 rokov, na deti som sa nechala nahovoriť, lebo k spokojnému životu mi vôbec nechýbali. A zostala som sama na ne, lebo jeho nenaplnili a obmedzovali. No ani by nehrozilo žeby nieco v kuchyni nachystal, obed nemysliteľné a raňajky tiež nie, horšie on by ani tie deti nezabavil kým by som sa vrátila z toho obchodu, nakázal by mi zobrať ich so sebou nech sa môže vyspať, lebo však cez týždeň chodí do roboty tak má právo na oddych. Atď atď. No a ozaj sa tak stalo ako píšeš, že keď odišiel zistila som ako skvelo sa nám žije bez neho, bez neustálych frflani, nespokojnosti, nezhôd, nenaplnených ocakavani... Aký kľud, pohoda zrazu nastal. Je to na tebe. Samozrejmá toto všetko stojí na financiách, bez ich dostatku je to asi náročnejšie. Pokiaľ tie financie sú, načo zotrvávať v zväzku kt tá nemá napĺňať a robiť každý deň šťastnou. Ja už by som nemenila. Na nezávislosť a slobodu sa veľmi rýchlo zvyká.

Strana
z4