Ako zvládnuť financie v manželstve, keď chýba dôvera?
Ahojte baby
Na začiatku keď som spoznala môjho muža sme si povedali ze každý máme svoj účet, ale teda podielame sa každý natom načom treba v platení. Postupne sme boli manželia a narodil sa nám syn, chcela som už aby sme mali spoločný účet a všetko spolu, ale nechce, nechce mi ani banking ukázať, neviem co platí, kedy co odchádza dosť ma to mrzí, ja nemám pred ním tajnosti. Povedal mi ze ho nebudem kontrolovať, ide oto ze keby sa mu niečo stane ja neviem nič, nič mate to niektorá takto? Ako by ste to riešili 😪
@anonym_autor mala som to takto a už nemám. Musela som pritlačiť buď/alebo. Presne tak, ak by sa mu niečo stalo (a predpokladám že má vyšší príjem), potrvá kým sa k peniazom dostaneš. Treba sa na to pozerať prakticky. A áno musíte si to kontrolovať navzájom. Ideálne zaviesť si záznamy. Zošit, alebo excelovskú tabuľku. Aké máte príjmy, výdavky. Je predsa prípustné, že si chcete každý niečo kúpiť aj pomimo, len pre seba. Na to si treba vyčleniť rozumnú čiastku.
@anonym_autor mala som to takto a už nemám. Musela som pritlačiť buď/alebo. Presne tak, ak by sa mu niečo stalo (a predpokladám že má vyšší príjem), potrvá kým sa k peniazom dostaneš. Treba sa na to pozerať prakticky. A áno musíte si to kontrolovať navzájom. Ideálne zaviesť si záznamy. Zošit, alebo excelovskú tabuľku. Aké máte príjmy, výdavky. Je predsa prípustné, že si chcete každý niečo kúpiť aj pomimo, len pre seba. Na to si treba vyčleniť rozumnú čiastku.
@maya_hi Ďakujem za super názor
Moja mama napísala všetko otcovi do zošita, keby sa niečo stále tam to ma pekne
Áno má dosť vyšší príjem ako ja
Boli dni kedy mi nechcel dať ani kartu6do obchodu, s toho polavil už ako tak
@anonym_autor aj starostlivosť o deti a domácnosť máte podelenú 50:50? Či dobre predpokladám, že nie? Nerozumiem, prečo máš s ním za takýchto okolností dve deti. Manželia by mali mať prehľad o všetkých financiách, rozhodovať spoločne o vyšších položkách. Mala som kolegyňu, ktorej muž bol podobný tvojmu a ona so zdesením zistila, že ich idú odpojiť od elektriky, že nie je zaplatený byt a peniaze z jeho účtu fuč. Nemusá byť zrovna gambler, môže posielať inej žene výživné, môže peniaze zo svojho účtu postupne vyberať a dávať napr. mame na účet a ty sa k nim nikdy nedostaneš a deti tiež nie. By som ho pritlačila, alebo budete fungovať v modely, ktorý bude vyhovovať obidvom, alebo pôkdete od seba
Manžel aj podáva tikety, tak neviem ci s tím má niečo spoločné aj to
Manžel aj podáva tikety, tak neviem ci s tím má niečo spoločné aj to
@anonym_autor toto vsetko zavana pruserom
Urcite mu razne povedz ze tu nejde o kontrolu , vy ste manzelia takze laskavo nech ti ukaze riadny stav uctu aj pohyby. Na 90% moze aj napr. Gemblit. Urcite tam bude nieco nekale…
Urcite mu razne povedz ze tu nejde o kontrolu , vy ste manzelia takze laskavo nech ti ukaze riadny stav uctu aj pohyby. Na 90% moze aj napr. Gemblit. Urcite tam bude nieco nekale…
@anonym_c39536 tiež si myslím, že v tom bude gamblerstvo, najmä keď sa smeje ako priblbnutý
@anonym_autor jednoducho tají pred tebou čo si sám kupuje možno stávkujúci nie je to normálne my mame síce každý svoj účet ale všetko riešime spolu keď treba jemu peniaze pošlem mu a on mne a vieme o účtoch obaja navzájom aj sa dostaneme navzájom do mobilov nemáme žiadne tajnosti pohovor si s mužom
Tiez s partnerom fungujeme cca 50/50 a keby mi povedal, ze sa chce pozriet na moj IB, tak dostanem zachvat smiechu a hned po tom by som ho poslala dokelu s takouto poziadavkou. Ak mate podelene platby, tak mu snad doverujes, ze ich plni, ci? Ak nie, tak vas problem je daleko komplexnejsi. Kks neviem si to ani predstavit, ze mi moj partner povie aby som mu ukazala, ze som zaplatila elektrinu alebo kde minam peniaze, ktore sama zarobim 😂
@anonym_autor máme účty oddelené ale teda normálne ukážeme jeden druhému svoj účet a netajíme sa koľko máme na ňom penazí proste ich vnímame ako spoločné ... Inak fungujeme tak, že na zaklade situácie mame rozdelene zhruba čo kto platí ale nie je to nejak striktné napr. Teraz som na materskej tak platím také tie veci pre deti oblečenie, hračky a tak a potraviny a ostatné ide z jeho účtu.. pred tým keď ame obaja pracovali som potraviny platila ja a zvyšok manžel .. väčšie veci sa dohadujeme a podľa toho kde je koľko našetrených tak zaplatíme alebo si spojíme peniaze
Tiez s partnerom fungujeme cca 50/50 a keby mi povedal, ze sa chce pozriet na moj IB, tak dostanem zachvat smiechu a hned po tom by som ho poslala dokelu s takouto poziadavkou. Ak mate podelene platby, tak mu snad doverujes, ze ich plni, ci? Ak nie, tak vas problem je daleko komplexnejsi. Kks neviem si to ani predstavit, ze mi moj partner povie aby som mu ukazala, ze som zaplatila elektrinu alebo kde minam peniaze, ktore sama zarobim 😂
@bludna veď ale ak majú medzi sebou dôveru tak ukázať internetbanking je nič predsa..
@bludna veď ale ak majú medzi sebou dôveru tak ukázať internetbanking je nič predsa..
@angeli121212 Ale partner nie je tvoje dieta aby si ho kontrolovala 🤦♀️
Dovera je o niecom inom.
@anonym_autor ked sme zacali spolu zit, spravili sme jeden ucet, tam kazdy posielal dohodnuty balik penazi a z toho uctu isli vydavky. K uctu mame dve karty, kazdy ma IB. A to sme nemali ani uver nic. Proste aby bol prehlad na co sa mina a tak. Kazdy mame svoj ucet a tam mame ako to ja hovorim vreckove. Do svojich účtov si nechodime ale moj muz vie moj pin a aj ja jeho. Cize keby nieco, vieme pozriet. Ako sme sa zobrali, tak to ostalo rovnako, len pribudol spolocny uver. Skus muzovi navrhnut taketo riesenie, ze jeden ucet, ktory je zadarmo, dve karty a z toho uctu pojdu vydavky. Ostatne nech si necha na svojom ucte. Inak ked ti da kartu, tak vies ist do bankomatu a kuknut zostatok. Ale to nemusi byt smerodajné, lebo nevidis stav poductu, iba hlavného uctu. Ked uz aj toto odmietne, tak by mi svietila kontrolka, ci nemíňa viac na nejake stávky.
Dovera je o niecom inom.
@bludna si v manželstve ?
@anonym_autor ked sme zacali spolu zit, spravili sme jeden ucet, tam kazdy posielal dohodnuty balik penazi a z toho uctu isli vydavky. K uctu mame dve karty, kazdy ma IB. A to sme nemali ani uver nic. Proste aby bol prehlad na co sa mina a tak. Kazdy mame svoj ucet a tam mame ako to ja hovorim vreckove. Do svojich účtov si nechodime ale moj muz vie moj pin a aj ja jeho. Cize keby nieco, vieme pozriet. Ako sme sa zobrali, tak to ostalo rovnako, len pribudol spolocny uver. Skus muzovi navrhnut taketo riesenie, ze jeden ucet, ktory je zadarmo, dve karty a z toho uctu pojdu vydavky. Ostatne nech si necha na svojom ucte. Inak ked ti da kartu, tak vies ist do bankomatu a kuknut zostatok. Ale to nemusi byt smerodajné, lebo nevidis stav poductu, iba hlavného uctu. Ked uz aj toto odmietne, tak by mi svietila kontrolka, ci nemíňa viac na nejake stávky.
@betulinka1 Aj toto som včera navrhla ze jeden účet kde príklad budeme každý posielať 300€, alebo 200€ povedal ze nech si idem vybaviť keď chcem, taka odpoveď ze koniec
Dovera je o niecom inom.
@bludna dôvera je jedna vec, realita druha... ja poznám situácie, keď chlap neplatil ani najom ani elektriku. Za všetko nedoplatky. Žena sa to dozvedela až keď prišla výzva zo súdu z bytového družstva. A tiež bola v tom, ze vsak dôveruje. Ja nedôverujem. Všetky účty platím a mam na starosti ja a mm mi dá pekne na to peniaze.
Dovera je o niecom inom.
@bludna ale ja ho nekontrolujem... Ani ja ani môj manžel sa nehrabeme v internetbankingoch toho druhého ale normálne si ho prezeráme pred druhým otvorene povieme koľko tam máme zostatok a vieme i tom na čo sme mínali peniaze bez toho aby sme sa museli kontrolovať jednoducho otázka penazí nie je u nás tabu...
Lenže tu nie je problém, že nemáte spoločný účet. Koľko báb tu majú s manželom oddelený účet a bez problémov fungujú, lebo je tam tá dôvera. Tu ide, že z toho čo ja chápem, ty zjavne nemáš ani základný prehlad o jeho financiach. Peniaze sú v manželstve spoločné, či je účet spoločný alebo nie, to je fakt. A to, čo tvoj muž má na účte nulu, nebodaj dlhy, podáva tikety, zatajuje výdavky atď alebo rozumne míňa peniaze, radí sa so ženou o velkých výdavkoch, žena má prehľad aspoň základne o jeho financiach, na účte má slušne nasporené a investované pre prípad že by sa niečo stalo, tak to, ktorý scenár je tvoj muž muž veľmi výrazne ovplyvňuje život teba a tvojho dieťaťa. Váš problém jeden spoločný účet kde on a ty pošlete 300€ fakt nevyrieši.
K comu by som vyberala z muzovho uctu peniaze ak by doslo k najhorsiemu? Vybielim ucet kvoli notarskym poplatkom?
To je lahko napadnutelne.
Ine je mat ucet z ktoreho chodia pravidelne platby, aby nebol problem kym prebehne dedicske.
Muz nekontroluje moj ucet a ja nekontrolujem jeho.
Vlastne by si nemusela mat kontrolu nad jeho IB, keby si mala aspon potuchy, kolko zarobi, nech 1800, nech ti da1000 a ty vsetko z toho zaplatis, na teba sa on moze spolahnut? .. Dava ti vobec nieco, vyberie cash a donesie ci ako fungujete, ked bude v IB kukni mu cez plece, podla mna je tam v minuse a mina bohvie na co. Ako lahke to mali nase mamky, chlap doniesol vyplatu, dal zene, (alebo nedal, alebo prepil do vecera😡😅)
@bludna ale ja ho nekontrolujem... Ani ja ani môj manžel sa nehrabeme v internetbankingoch toho druhého ale normálne si ho prezeráme pred druhým otvorene povieme koľko tam máme zostatok a vieme i tom na čo sme mínali peniaze bez toho aby sme sa museli kontrolovať jednoducho otázka penazí nie je u nás tabu...
@angeli121212 V poriadku. Tebe pride v poriadku si prezerat IB svojho muza, pre mna je to narusenie sukromia. Nieco ako keby mi "nakukol" do mobilu. Spolocne vydavky riesime spolocne aj bez toho aby sme sa museli navzajom kontrolovat. Ale toto vyzaduje normalneho muza, ktoremu mozem doverovat. Ak by som bola v situacii autorky, z takeho vztahu by som urcite cim skor utiekla. Lebo aj napriek tomu, ze mame oddelene financie, mozem sa nanho spolahnut, ze ked treba, postara sa o vsetko sam. Rovnako ako ja. Bez toho aby sme si muselo vzajomne prezerat IB. Toto je pre mna fakt absurdne a ponizujuce.
@angeli121212 V poriadku. Tebe pride v poriadku si prezerat IB svojho muza, pre mna je to narusenie sukromia. Nieco ako keby mi "nakukol" do mobilu. Spolocne vydavky riesime spolocne aj bez toho aby sme sa museli navzajom kontrolovat. Ale toto vyzaduje normalneho muza, ktoremu mozem doverovat. Ak by som bola v situacii autorky, z takeho vztahu by som urcite cim skor utiekla. Lebo aj napriek tomu, ze mame oddelene financie, mozem sa nanho spolahnut, ze ked treba, postara sa o vsetko sam. Rovnako ako ja. Bez toho aby sme si muselo vzajomne prezerat IB. Toto je pre mna fakt absurdne a ponizujuce.
@bludna nečítaš či čo... Veď ti píšem, že nepozerám IB môjho muža ale ani ho predo mnou neskrýva a keď ho má vycapený na celý pc tak ho vidím jednoducho aj keď nechcem.. a tak isto mobil bolo že ame si vymenili.mobily keď som išla ja nakupovať a on mal v mobile kartu a nik to neprežíval... Ale v prípade autorky sa evidentne nedá hovoriť o dôvere....
@bludna aby som dovysvetľovala muž si prezerá svoj IB predo mnou a naopak ja so prezeram svoj IB pred mužom ... Nie naopak sle každý ten svoj len sa nijako neschovávame
@bludna aby som dovysvetľovala muž si prezerá svoj IB predo mnou a naopak ja so prezeram svoj IB pred mužom ... Nie naopak sle každý ten svoj len sa nijako neschovávame
@angeli121212 Ale to si predtym nespecifikovala 😀 Takze som vychadzala len z toho co si napisala. Nastastie my sme obaja samostatne jednotky co sa tyka IB ci financii a mame aj kazdy svoju kartu v mobile a nemusime riesit taketo hluposti.
@angeli121212 Ale to si predtym nespecifikovala 😀 Takze som vychadzala len z toho co si napisala. Nastastie my sme obaja samostatne jednotky co sa tyka IB ci financii a mame aj kazdy svoju kartu v mobile a nemusime riesit taketo hluposti.
@bludna veď som to tam napísala ale uznávam, že sa to dalo pochopiť aj tak aj tak.. v skratke netajím pred mužom ani svoj telefón ani svoj IB ale nemáme potrebu si do nich liezť lebo nie je prečo ale ja napr viem koľko zarába muž a manžel vie koľko mám ja príjem

Netolerovala to.