icon

Ako zvládnuť finančné problémy vo vzťahu?

5. jan 2026

Skúsim to stručne. S priateľom sme spolu niečo cez dva roky. Čakáme dieťa. Som na rizikovom. Mám niečo odpracované takže poberám PN a tehotenské. Jedno dieťa už mám z predošlého vzťahu. Som snažia, pracovitá, ňou priateľovi od začiatku finančne pomáham. Ma obdobia kedy chvíľu pracuje napr tri mesiace a potom si hľadá prácu pol roka. Vzala som ho bývať k sebe do prenájmu. Ale keďže sa nejako nevie uplatniť, tak sú financie na mne. Za tých pár mesiacov v spoločnej domácnosti sme sa zadlžili úvermi lebo proste peniažky neboli, ja som dúfala že keď vraví že o chvíľu bude mať super platenú prácu a všetko bude platiť, tak že bude to tak. Lenže nejak sa do práce nehrnie. Mám už naozaj pocit že sa mu nechce pracovať a spolieha sa na nejaký zázrak. Dohodli sme sa aj keď sme nechceli že pôjde do zahraničia zarobiť a vyrovnať dlhy. Termín sa blíži. Ale bojím sa že sa znovu nebudem môcť spoľahnúť a že sa bude termín odkladať a ja budem počúvať ďalšie rozprávky a ja to už nezvládam. Dlhy sú na moje meno. Vie že sa s ním rozidem keď do zahraničia nepôjde
Bohužiaľ. Bojím sa že úplne zle dopadneme pretože dlhy sú na mne a ja nebudem mať s dvoma deťmi z čoho vyžiť ani vyplatiť veci nájom a neviem kde skončíme.
Som veľmi hlúpa že som si toto naložila na plecia. Boli dni keď som brala úver lebo sme vôbec nemali peniažky. Postupne sa to nabalili do vysokých súm. Nemá mi kto pomôcť pomôcť.

anonym_cdd05e
5. jan 2026
@sasa1310

@anonym_autor ja si myslím, že 2 deti s dvoma chlapmi sú v tvojej situácii málo. Nájdi po pôrode ďalšieho, naozaj. Zbehni do najbližšej herne a hľadaj, možno sa nájde ďalší takí, aby si hneď mohla porodiť potom tretie. Uvidíš, uľaví sa ti

@sasa1310 Potom môže pre zmenu zas skúsiť krčmu, nejakého alkaca určite splasi, a bum ďalšie dieťa treba spraviť ako dôkaz lásky. A do pätice ešte nejakého cool feťáka, nech to má nakomplet, však ak bude ku nej milý, prečo nie. Ozaj by pomohlo niektoré ženy bez rozumu kastrovat, keď si chcú posrat život nech sa páči, ale prečo do toho ťahajú nevinne deti, čo za nič nemôžu

autor
6. jan 2026

Bola tu otázka že v akej výške je dlh. Naznačim len že je to niekoľko stovák mesačne niekoľko rokov. Začalo to malou sumou. Mala som svoj malý úver a na to som zobrala vyšší a vyšší. Sama to veľmi ľutujem. Trápi ma to veľmi. Vyzeralo to že sa priateľ snaží ale asi boli to len klamstvá. Dala som teraz poslednú šancu napraviť to. A preto som tu dala príspevok lebo už strácam nádej.

autor
6. jan 2026

Sama som mu to už neraz vykričala že normálny chlap maká pre rodinu a že keď chlap ľúbi tak nedopustí aby sa žena trápila s financiami. Stále som len počúvala že neboj bude dobre a bude taká práca a hentake výplaty nebude problém. Keby som toto bola vedela tak by som ho nebrala k sebe. Boli hádky kôli tomu.
On mal len občas brigádu keď tri dni v mesiaci. A je to na nervy je muž je vkuse doma. Takto som si to nepredstavovala že bude tíško sedieť doma a ja mu budem vyvárať na jeden deň týždennú zásobu.

anonym_6f9ad4
6. jan 2026
@anonym_autor

Bola tu otázka že v akej výške je dlh. Naznačim len že je to niekoľko stovák mesačne niekoľko rokov. Začalo to malou sumou. Mala som svoj malý úver a na to som zobrala vyšší a vyšší. Sama to veľmi ľutujem. Trápi ma to veľmi. Vyzeralo to že sa priateľ snaží ale asi boli to len klamstvá. Dala som teraz poslednú šancu napraviť to. A preto som tu dala príspevok lebo už strácam nádej.

@anonym_autor ty si mu dalana vyber, praca v zahranici alebo rozchod. Tipujem, cosi vyberie. Ako ti to pomoze v splacani dlhu a s 2 detmi na krku?

enmery
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ešte raz a pomaly. Tvoj priateľ sa nesnaží. Teda snazí-o svoj pohodlný život a aby nemusel nič robiť a niekto ho živil. Chlap si nájde prácu aj na SK, zabudni na to, že tento bude makať. A vyhodila ho z domu, prezerie vám s deťmi akurát stravu a ty si budeš brat ďalšie a ďalšie úvery. K ostatnému, čo robiť, si už odpovede dostala...

lienka.7
6. jan 2026
@anonym_autor

Sama som mu to už neraz vykričala že normálny chlap maká pre rodinu a že keď chlap ľúbi tak nedopustí aby sa žena trápila s financiami. Stále som len počúvala že neboj bude dobre a bude taká práca a hentake výplaty nebude problém. Keby som toto bola vedela tak by som ho nebrala k sebe. Boli hádky kôli tomu.
On mal len občas brigádu keď tri dni v mesiaci. A je to na nervy je muž je vkuse doma. Takto som si to nepredstavovala že bude tíško sedieť doma a ja mu budem vyvárať na jeden deň týždennú zásobu.

@anonym_autor vy ste v dlhoch až po uši a on si sedka doma a ty mu este aj vyvaras? Ty musíš byť fakt troll 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Btw, keď mu das na výber práca alebo rozchod, ktorú možnosť si vyberie, hádaj?

autor
6. jan 2026
@anonym_6f9ad4

@anonym_autor ty si mu dalana vyber, praca v zahranici alebo rozchod. Tipujem, cosi vyberie. Ako ti to pomoze v splacani dlhu a s 2 detmi na krku?

@anonym_6f9ad4 netuším. Aspoň keby neboli tie dlhý tak si to viem predstaviť. Bolo by to ťažké. Poznám to. Moje dieťa chodilo do jaslí, potom do škôlky a ja do práce. Ale nemala som dlhy iba maličký úver menej ako 100 eur vtedy. To bolo namiesto leasingu.
Ale teraz to je nad moje sily. Teraz bude pár dní taká akoby tichá domácnosť aby neboli hádky a potom neviem budem musieť navštíviť CPP a neviem poradiť sa. Rodina mi nepomôže. Nikdy som nič nedostávala. Každý si rieši svoj život a kontaktujeme sa alebo navštevujeme ale zaťažovať nemôžem rodičov dôchodcov.

la_dolce_vita
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor splacas niekolko stoviek mesacne?! Ste spolu len 2 roky, to ste zili z poziciek? Ved to je sialene.. Si v podnajme, tehotna, pristahujes si povalaca a este sa zadlzis?! Mne sa rozum zastavuje.. Co za chlapa toto dopusti, ved je to priserne. Ak sa stanes neplaticom, sanca na vlastne byvanie uz nebude. Plus tie deti, chudata. Ked vas vyhodia z podnajmu, pojdes kam? Do azylaku? Tvoj partner predpokladam nema nic, ani byvanie. Cele zle. Za dva roky tolko zlych rozhodnuti, to sa ako da stihnut? Je mi luto tych deti ☹

autor
6. jan 2026
@lienka.7

@anonym_autor vy ste v dlhoch až po uši a on si sedka doma a ty mu este aj vyvaras? Ty musíš byť fakt troll 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Btw, keď mu das na výber práca alebo rozchod, ktorú možnosť si vyberie, hádaj?

@lienka.7 nie tak doslova. Varím vo väčšom. Dvom by nám stačilo trochu cestovín s trochou mäska ale takto treba vo väčšom hrnci a viac.

la_dolce_vita
6. jan 2026
@anonym_autor

@lienka.7 nie tak doslova. Varím vo väčšom. Dvom by nám stačilo trochu cestovín s trochou mäska ale takto treba vo väčšom hrnci a viac.

@anonym_autor hnusne hovado sa nazerie / sorry za uprimnost a neprispeje ani cent, fuj... Je mi zle z toho chlapa, vedel si to zariadit..

anonym_6f9ad4
6. jan 2026
@la_dolce_vita

@anonym_autor splacas niekolko stoviek mesacne?! Ste spolu len 2 roky, to ste zili z poziciek? Ved to je sialene.. Si v podnajme, tehotna, pristahujes si povalaca a este sa zadlzis?! Mne sa rozum zastavuje.. Co za chlapa toto dopusti, ved je to priserne. Ak sa stanes neplaticom, sanca na vlastne byvanie uz nebude. Plus tie deti, chudata. Ked vas vyhodia z podnajmu, pojdes kam? Do azylaku? Tvoj partner predpokladam nema nic, ani byvanie. Cele zle. Za dva roky tolko zlych rozhodnuti, to sa ako da stihnut? Je mi luto tych deti ☹

@la_dolce_vita ja ked citam tieto tvoje odpovede, sa zamyslam, ci si ty fakt tak sprosto dobra alebo len blba. Ved toto nemoze jedna normalna inteligentna zena napisat, nie este urobit so svojom zivotom. A obhajovat ho k tomu a pisat, ze je dobry a sikovny. Dobry a sikovny oblbovac. pre seba isto sikovny.

autor
6. jan 2026
@la_dolce_vita

@la_dolce_vita to je od kedy som ho zobrala k sebe. Keby mi toto niekto povedal o sebe tak tiež poviem že je hlúpa. Že ako je to možné dopustiť. Ja sa aj cítim hlúpa a využitá. Drela som aby sme sa mali dobre a on ma vyžmýkal. A aby nebolo málo tak som ho vzala k sebe a odvtedy už mi prestali stacit moje financie lebo viac potravín plus cigarety a to ja nefajčím. Ľutujem že som ho vzala k sebe. Niekto iný by si to vážil alebo by to ani nepotreboval a snažil by sa. Ale tu to bolo dobré vystihnuté že chce len pohodlie zadarmo. A tak keď mi došli peniaze čo by mne stačili tak mi hovoril že kľudne nech navysim úver že on to bude platiť lebo o financie sa nebojí že pôjde robiť to a tam a za toľko peňazí a nakoniec žiadna lukratívna pracovná ponuka nebola. Lebo nevolali, lebo taký problém a neviem aký ešte problém...

tatiana288
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Neviem, z tvojich odpovedí cítim akúsi zvláštnu odovzdanosť a pasivitu. Nemala by ťa tvoja situácia rozrušovať viac? Stále spomínaš nejaké posledné šance, ale čo reálne robíš ty pre to, aby si s deťmi neskončila na ulici? Ak si teda reálna.

autor
6. jan 2026
@tatiana288

@anonym_autor Neviem, z tvojich odpovedí cítim akúsi zvláštnu odovzdanosť a pasivitu. Nemala by ťa tvoja situácia rozrušovať viac? Stále spomínaš nejaké posledné šance, ale čo reálne robíš ty pre to, aby si s deťmi neskončila na ulici? Ak si teda reálna.

@tatiana288 som reálna. Bodaj by to bol len sen. Ma ešte pár dní dokým odíde a potom to začnem riešiť - poradím sa v inštitúciách atď.

la_dolce_vita
6. jan 2026
@anonym_autor

@la_dolce_vita to je od kedy som ho zobrala k sebe. Keby mi toto niekto povedal o sebe tak tiež poviem že je hlúpa. Že ako je to možné dopustiť. Ja sa aj cítim hlúpa a využitá. Drela som aby sme sa mali dobre a on ma vyžmýkal. A aby nebolo málo tak som ho vzala k sebe a odvtedy už mi prestali stacit moje financie lebo viac potravín plus cigarety a to ja nefajčím. Ľutujem že som ho vzala k sebe. Niekto iný by si to vážil alebo by to ani nepotreboval a snažil by sa. Ale tu to bolo dobré vystihnuté že chce len pohodlie zadarmo. A tak keď mi došli peniaze čo by mne stačili tak mi hovoril že kľudne nech navysim úver že on to bude platiť lebo o financie sa nebojí že pôjde robiť to a tam a za toľko peňazí a nakoniec žiadna lukratívna pracovná ponuka nebola. Lebo nevolali, lebo taký problém a neviem aký ešte problém...

@anonym_autor pozri, ja ta nechcem deptat, mam uz dospele deti, ale keby robili taketo rozhodnutia, tak neviem.. Kde on zil pred tym? Kratko ste spolu na to, ze ste zadlzeni a cakate dieta. Mala byt dohoda, ako s financiami, kym si ho prichylila. Pracoval vtedy? Na splatky ti niekedy prispel? A kupujes mu cigarety?! To snad nie, skoda slov..

autor
6. jan 2026
@tatiana288

@tatiana288 mohli sme sa mať dobre. Nič extra som nechcela iba to aby pracoval. Neboli by dlhy. Nemôžem sa denne hádať lebo tu mám dieťa a zle nesie hádky.

anonym_6f9ad4
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor cim je, co ma vystudovane, co chcel robit? Aku lukrativnu ponuku cakal?
Poznam jednu taku, co ziadna praca jej nie je dobra. Pri tom ma ucnovku skoncenu. Taha uz tretiu matersku predlzenu. Muz ju zivy a len prebera a robit nebude. To su take typy, co makat nepojdu.

autor
6. jan 2026
@la_dolce_vita

@anonym_autor pozri, ja ta nechcem deptat, mam uz dospele deti, ale keby robili taketo rozhodnutia, tak neviem.. Kde on zil pred tym? Kratko ste spolu na to, ze ste zadlzeni a cakate dieta. Mala byt dohoda, ako s financiami, kym si ho prichylila. Pracoval vtedy? Na splatky ti niekedy prispel? A kupujes mu cigarety?! To snad nie, skoda slov..

@la_dolce_vita u rodičov bol. Niekedy pracoval a niekedy nie. Moja chyba je toto všetko lebo som mäkká. Chcela som abyal riadnu prácu keď chce u mňa bývať ale nakoniec som sa uspokojila s tým že mal brigádu. Lenže po mesiaci dvoch už bola brigáda len sporadicky. Nedávno bolo že len jeden deň za celý mesiac bol v práci. Zlostila som sa, kričala, posielala preč že nech sa zbalí a odíde a on že nejde že bez nás nebude a sľuby o lepšej práci a lepších zárobkoch. Dookola som opakovala že sa nedá vyžiť keď prispeje 100-500 max mesačne. O ničom. Veď koľko nákupov treba, cigarety chce a občas nejaká pizza niečo fajné.

la_dolce_vita
6. jan 2026
@anonym_6f9ad4

@anonym_autor cim je, co ma vystudovane, co chcel robit? Aku lukrativnu ponuku cakal?
Poznam jednu taku, co ziadna praca jej nie je dobra. Pri tom ma ucnovku skoncenu. Taha uz tretiu matersku predlzenu. Muz ju zivy a len prebera a robit nebude. To su take typy, co makat nepojdu.

@anonym_6f9ad4 tuto zenu, co spominas, muz aspon uzivi, ale autorka pojde na matersku, potom rodicak a zivitel ziadny. Ved to nebude stacit ani na podnajom, toboz pozicky a bezny zivot. Pan tvorstva je s tym ocividne v pohode a spokojny.

tatiana288
6. jan 2026
@anonym_autor

@tatiana288 mohli sme sa mať dobre. Nič extra som nechcela iba to aby pracoval. Neboli by dlhy. Nemôžem sa denne hádať lebo tu mám dieťa a zle nesie hádky.

@anonym_autor Ja ti nechcem brať ilúzie ani ťa zbytočne strašiť. Ale myslím, že keď ho doteraz nezaujímalo či je o teba a deti postarané, nebude ho to zaujímať ani za tých pár dní. Všetky dlhy sú písané na teba, na ceste druhé dieťa, neisté bývanie. Ty sa máš sústrediť na seba a deti a nie kupovať dementovi cigarety a nechať ho zožrať vám kastról jedla čo by vám stačil na týždeň, ešte keď na neho ani neprispel.

autor
6. jan 2026
@la_dolce_vita

@anonym_6f9ad4 tuto zenu, co spominas, muz aspon uzivi, ale autorka pojde na matersku, potom rodicak a zivitel ziadny. Ved to nebude stacit ani na podnajom, toboz pozicky a bezny zivot. Pan tvorstva je s tym ocividne v pohode a spokojny.

@la_dolce_vita tvári sa tak že má stres ale myslím si že má stres z toho že bude musieť odísť. A pritom o neho sa nebojím. Môže ísť k rodičom a spokojne si žiť...

la_dolce_vita
6. jan 2026
@anonym_autor

@la_dolce_vita u rodičov bol. Niekedy pracoval a niekedy nie. Moja chyba je toto všetko lebo som mäkká. Chcela som abyal riadnu prácu keď chce u mňa bývať ale nakoniec som sa uspokojila s tým že mal brigádu. Lenže po mesiaci dvoch už bola brigáda len sporadicky. Nedávno bolo že len jeden deň za celý mesiac bol v práci. Zlostila som sa, kričala, posielala preč že nech sa zbalí a odíde a on že nejde že bez nás nebude a sľuby o lepšej práci a lepších zárobkoch. Dookola som opakovala že sa nedá vyžiť keď prispeje 100-500 max mesačne. O ničom. Veď koľko nákupov treba, cigarety chce a občas nejaká pizza niečo fajné.

@anonym_autor aspon s tym tehotenstvom si mohla pockat, to nebolo rozumne, teraz si v pasci ☹

tundra
6. jan 2026
@anonym_autor

@tatiana288 som reálna. Bodaj by to bol len sen. Ma ešte pár dní dokým odíde a potom to začnem riešiť - poradím sa v inštitúciách atď.

@anonym_autor davno si mala vymenit zamok,kludne bez kriku,caka ta velmi tazke obdobie...Problemy tlacis pred sebou,ako snehovu gulu hore kopcom,az ta to zoberie,zo sebou dole...

tatiana288
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor K tvojim peniazom má prístup? Prečo mu varíš a kupuješ cigarety?

autor
6. jan 2026
@la_dolce_vita

@anonym_autor aspon s tym tehotenstvom si mohla pockat, to nebolo rozumne, teraz si v pasci ☹

@la_dolce_vita mňa zblbli aj túžby po deťoch a rodine a preto som bola taká naivná. Viem že nebolo to rozumné. Nechcem o deti prísť v žiadnom prípade.

autor
6. jan 2026
@tundra

@anonym_autor davno si mala vymenit zamok,kludne bez kriku,caka ta velmi tazke obdobie...Problemy tlacis pred sebou,ako snehovu gulu hore kopcom,az ta to zoberie,zo sebou dole...

@tundra o chvíľu dám upraviť nájomnú zmluvu. Za nem to teraz riešiť v najbližších dňoch. Ale budem musieť nájsť nieco menšie. Bojím sa že skončíme v azyle. Aj keby to nebolo naveky ale aj tak. A môjmu ex by sa to nepáčilo a tam by už hrozilo aby som o to prvé dieťa neprišla súdom.

autor
6. jan 2026
@tatiana288

@anonym_autor K tvojim peniazom má prístup? Prečo mu varíš a kupuješ cigarety?

@tatiana288 peniaze si pýta kým nedám. Keď ma on zcasu má čas tie trochu peniaze tak mi dá. Ale medzi tým mňa toto stojí viac peňazí. Keby normálne robil tak by mi dával peniaze ale prečo nerobí nechápem to. Mohli sme sa mať dobre.ne to samej neide do hlavy.

autor
6. jan 2026

Ja to nechápem. Veď ja by som aj s prepáčením hovienka zbierala aby bolo na šeky a jedlo a niekto má v riti že čo bude lebo nejak bude.
Úplne mám teraz rozbitý systém. Konečne som bola stabilizovaná, šeky vyplatené načas, boli peniažky na jedlo oblečenie tak akurát aj na pizzu zmrzku a teraz neviem kde čo skôr vyplatiť a z čoho vyplatiť. Splátka mešká. Ja sa som si myslela že to len hlúpy muž ktorý rozmýšľa rozkrokom sa nechá takto vyžmýkať a teraz ja som na tom takto že ani nemôžem z rodiny nikomu nič povedať lebo ma odpisu totálne a infarkty dostanú.

lienka.7
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor prepáč, ale ty NIE SI KOMPLETNA!!! on nedonesie ani cent a ty mu vyvaras? Cigaretu mu platis??? Prosím??? Kks, co ma zlatý 🍆 alebo ty máš nejakú traumu sa nechať využívať alebo co? Ti to vazne nedopina ze kvôli cudziemu chlapovi si v takých 💩💩💩 ze az??? Co tvoje deti??? Budete pod mostom??? Teda ty, lebo deti ti samozrejme vezme sociálka. A pokiaľ si ich niekto nevezme, tak skončia v domove. Toto chceš? Takýto život pre ne???

tatiana288
6. jan 2026
@anonym_autor

@tatiana288 peniaze si pýta kým nedám. Keď ma on zcasu má čas tie trochu peniaze tak mi dá. Ale medzi tým mňa toto stojí viac peňazí. Keby normálne robil tak by mi dával peniaze ale prečo nerobí nechápem to. Mohli sme sa mať dobre.ne to samej neide do hlavy.

@anonym_autor A prečo mu tie peniaze dáš? To, že by ti ich dal aj on keby mal, nie je argument. On ich totižto cielene nemá. Veď si to zober. Z vlastnej iniciatívy nepracuje, neprispieva, nestará sa, len ti natŕča tú svoju lenivú ruku a potom za peniaze na splátku/jedlo/nájom/lieky/potraviny egoisticky vypaľuje zobák. Obyčajný príživník, ktorý už teraz plánuje ako ťa po pôrode pošle do práce, aby nemusel pracovať on. Veď mysli už, kurňa, na svoje deti. Čo máš z toho, že sa ti vála doma na riti a denne prežerie jedlo na týždeň?