icon

Ako zvládnuť hádky a nedorozumenia?

6. sep 2025

Sme spolu 19 rokov, ale mám pocit, že to medzi nami začína dosť škrípať a to pre hádky a nedorozumenia, ktoré by vôbec nemuseli byť. Máme dve malé deti, 6 rokov na materskej, posledný rok som zamestnaná v oblasti medicíny, prácu mám odbornú, plat slušný. Domácnosť ťahám prevažne ja, varím, periem, upratujem, vodím deti každé ráno do škôlky/skoly, krúžky, úlohy, kúpanie, uspavanie, donedávna som mala ešte druhú prácu - ktorú som nedavno konečne delegovala na niekoho iného. Riešim bežné výdavky - potraviny, kozmetika, drogéria, krúžky, poplatky v škole/školke. Manžel platí skôr inkasá, phm. Manžel úspešný podnikateľ, doma väčšinou na pc alebo na telefóne, s domacnostou moc nepomôže. Zvykla som si, nemám od neho nejaké očakávania. Dnes ma ale zamrzela jedna situácia, ktorá sa udiala a asi mi nastavila zrkadlo. Išli sme do Tatier, lebo si chcel urobiť jeden športový kurz. Včera navrhol, že či by sme s deťmi išli tiež - ja s deťmi na výlete a on zatiaľ na kurze pol dňa. Vyrazili sme na našom novom aute a opýtala som sa ho, či by mi ho niekedy požičal - ťažký povzdych a potom zača, že možno áno ale úprimne sa mu nepáči, že neprinášam žiadnu hodnotu do rodiny (nepodnikám) a len si sedím v práci, ktorá ma baví vo svojom komforte. To ma dosť zamrzelo, lebo som od neho nič extra nežiadala a myslím si, že som ako ťažný kôň v rodine. Prišla mi tá situácia tak ľúto, že mi začali tiecť slzy po lícach. Hodnotí ma cez úspech a výšku platu, ktorým sa nikdy jemu nevyrovnám. Vypočula som si, že som mu nerovnocenný partner a ako si má vážiť keď dve hodiny stojím pri sporáku alebo behám s handrou v ruke. Ja som mu zas vytkla, prečo ma na ten kurz, ktorý si ide robiť nezavolal tiež a neurobili sme si to ako partnerský výlet bez detí. On na to zrazu, že ma chcel vziať ale neboli už voľné miesta a že to riesil na poslednú chvilu, vyčítala som mu, ze na mna nemyslí a žije si skôr ako osamelý vlk, na to už po mne zvyšoval hlas, že všetko len prekrúcam a klamem a že on sa mi miesto snažil vybaviť, doposiaľ ale nič také nespomenul až keď som mu to vytkla. Nakoniec zavolal do toho centra a kurz zrušil lebo som mu pokazila deň. Neskôr som tam zavolala ja, či by nám vedeli dať nejaký iný termín na september a že by sme išli dvaja a popritom som sa opýtala, či boli aj na dnes nejaké voľné miesta - boli 3.

anonym_2d2d38
7. sep 2025

@anonym_autor napíšem vlastnú skúsenosť, zatiaľ čo ja som bola na rodičaku, piplala 2 deti, môj manžel si spravil slušnú kariéru a popri práci to ťahal aj s milenkou 2 roky, tiež som bola neschopná, unavená, deti urevane, a on vraj potreboval pokoj. Dnes ma aj milenku , aj kariéru, ale podlomené zdravie a ona mu skôr robí opatrovateľku. A my s deťmi máme spokojný, aj keď skromný život
Ak si ťa neváži za to že si mu vytvorila domov a ponižuje ťa takýmto spôsobom, je to začiatok konca

summer138
7. sep 2025

@anonym_autor pekného manipulátora máš doma a ešte ako zrušil ten kurz, aby si sa TY cítila vinná za to, že ON chudáčik biedačik nejde. Čo už. Podľa mňa tieto ťahy ti robí celé manželstvo. Začni sa vzdelávať v narcizme, manipulátorstve a odhalíš celú pravdu o svojom manželovi. Ale bude bolestivá.

zuzanita1609
7. sep 2025

Kokos 🤬😤,že neprinášaš žiadnu hodnotu do rodiny...ten by si vypočul a rázom by zmenil svoju egoistickú, povýšeneckú poznámku....že neprinášaš hodnoty , matka jeho detí? 😡(normálne mi zdvihlo tlaky).... Citujem seba ,,Tak sa staraj o svoju "ústa" a brucho sám pri státí pri tom šporáku,os*até trenky, smradľavé ponožky si per sám a kedy sa z teba stal taký povýšenecký,egom nasiaknutý chrapúň, ktorému ani zastruhaný vlas do zadku nepichneš?... Že som si to všimla asi teraz?" No nemal by šancu ani reagovať pri mňe.... musíš začať byť viac asertívna a priebojná,bo ťa jeho prístup úplne zničí ako človeka, ženu. (Nechcem nadávať,ale... radšej nemám slov na neho) 😤.

simona20201309
7. sep 2025

@anonym_autor dúfam ze máš aspoň nejaký podiel v dome v ktorom bývate!
Co ta pri nom drží? Myslíš, že tvoje deti si ta budu vážiť keď vyrastú? Keď vidia ako sa k tebe správa ich ocko, tak celá tvoja obeta a celé tie roky kedy si robila pre svoje deti prvé aj posledné, budú úplne zbytočné - o par rokov sa budú k tebe správať rovnako ako tvoj muž a budú ta mat za nič.
Viem ze je to ťažké, ale odišla by som a žiadala by som také výživné, žeby jedol dokonca života suché rožky.
Deti po rozvode majú nárok mať rovnaký štandard ako ich rodič takže ak sa ocko vozí na drahom aute, zrejme ma slušný príjem tak výživné nebude 150e na dieťa.

rivini
7. sep 2025

@anonym_autor ako…s takym partnerom by som nezostavala. A to myslim vazne. Ak muz nevie ocenit hodnotu tzv. neplatenej, neviditelnej prace, ktoru vykonavaju zial vacsinou zeny-matky, nepovazovala by som ho za rovnocenneho partnera ja. S muzom mame rovnake vzdelanie a pred detmi sme boli obaja karierne, aj platovo uspesni. S detmi som zostala na rodicovskej ja, a aj ked opat pracujem, on sa za tie roky „vysplhal“ vyssie, kedze nebol doma s detmi. Ja riesim viac domacnost, viac veci okolo deti. Ale mame spolocny ucet a moja PRACA v domacnosti nim je plne cenena a uznavana a v ramci svojich casovych moznosti je on tiez plnohodnotny rodic. Ak by som ja drela v domacnosti a muzik by mi splietal o nerovnocennosti, kopla by som ho do zadku a z toho jeho podnikatelskeho super platu vytrieskala super alimenty a vyzivne…

anonym_366ee9
7. sep 2025

Ja to skratim: mas muza kkta 🤨

summer138
7. sep 2025
@zuzanita1609

Kokos 🤬😤,že neprinášaš žiadnu hodnotu do rodiny...ten by si vypočul a rázom by zmenil svoju egoistickú, povýšeneckú poznámku....že neprinášaš hodnoty , matka jeho detí? 😡(normálne mi zdvihlo tlaky).... Citujem seba ,,Tak sa staraj o svoju "ústa" a brucho sám pri státí pri tom šporáku,os*até trenky, smradľavé ponožky si per sám a kedy sa z teba stal taký povýšenecký,egom nasiaknutý chrapúň, ktorému ani zastruhaný vlas do zadku nepichneš?... Že som si to všimla asi teraz?" No nemal by šancu ani reagovať pri mňe.... musíš začať byť viac asertívna a priebojná,bo ťa jeho prístup úplne zničí ako človeka, ženu. (Nechcem nadávať,ale... radšej nemám slov na neho) 😤.

@zuzanita1609 oni berú energiu z hnevu, keď sa hneváš len ta oberá o energiu, ak si nešťastná on z toho ťaží.
Je to celá veda. Moji rodičia sú narcistickí, žila som v tom. Je to z väčšiny genetické a druhé je vplyv výchovy. Jej bude robiť peklo aj po rozvode a otáčať deti, kupovat si deti, ponižovať matku pred deťmi. Otáča tvoje myslenie natoľko, že sa pýtaš sama seba či robíš dobre, či to ty niesi tá vinná a zodpovedná.

summer138
7. sep 2025
@zuzanita1609

@zuzanita1609 presne toto “vypočul by si! Povedala by som mu!” Všetko toto sú zlé rady v komunikácii s narcistom. Čím viac vysvetľujes, obhajuješ, kričíš, tým si viac nešťastná a on spokojný. On sa chce hádať. Ukazovať ti aká si neschopná, vyzdvihovať seba.
Autorka - len si to mysli, získavaj silu, v tichosti vymýšľaj plán, ignoracia je pre manipulátora trestom, počúvaj o narcizme, manipulatorstve, vzdelávaj sa. V tichu mu spúšťaš overthinking, on je sám nešťastný a nespokojný sám so sebou.

zaba21
7. sep 2025

@anonym_autor
Vaše manželstvo mi pripomína situáciu mojej kamošky, jej exmanžela tiež tak postupne zmenili peniaze, u neho tá zmena bola dosť výrazná v relatívne krátkom čase. Začínal podnikanie na zelenej lúke z ničoho a pomerne rýchlo sa vyšvihol k veľkým peniazom. Zrazu mu ona bola málo atraktívna, obyčajná, nasledoval odchod od rodiny, milenka, nový život...atď. Časom pochopil, že pre vlastnú hlúposť si zničil krásnu rodinu. Vážne zdravotné problémy ho posadili na zem, teraz vie čo je v živote dôležitejšie než peniaze a užívanie.
V prípade autorky by som to tiež videla na milenku, s tým mám zase skúsenosť vlastnú. To už mu na mne vadilo aj že dýcham a jem...furt mal nejaké blbé poznámky.
Z praktického hľadiska by som poradila v každom prípade jednu vec. Nespomínať nahlas slovo rozvod. Ale v každom prípade začať si budovať vlastnú finančnú nezávislosť, byť pripravená, ak by manželstvo smerovalo k rozpadu. Lebo toto je človek, ktorému sa nedá veriť a treba byť o niekoľko krokov pred ním.
Určite tým nechcem povedať, že sa netreba pokúsiť o záchranu vzťahu, ale to čo povedal , je vážny zásah do dôvery. Veľmi ťažko sa buduje vzťah kde nie je dôvera.
Takto uvažujem až po rozvode a to teda sme sa s exmanželom slušne dohodli, a máme korektné vzťahy.

zuzanita1609
7. sep 2025
@summer138

@zuzanita1609 presne toto “vypočul by si! Povedala by som mu!” Všetko toto sú zlé rady v komunikácii s narcistom. Čím viac vysvetľujes, obhajuješ, kričíš, tým si viac nešťastná a on spokojný. On sa chce hádať. Ukazovať ti aká si neschopná, vyzdvihovať seba.
Autorka - len si to mysli, získavaj silu, v tichosti vymýšľaj plán, ignoracia je pre manipulátora trestom, počúvaj o narcizme, manipulatorstve, vzdelávaj sa. V tichu mu spúšťaš overthinking, on je sám nešťastný a nespokojný sám so sebou.

@summer138 Ale zasa byť ticho a nepovedať,čo si v skutočnosti autorka myslí a že tento prístup nie je tiež dobrý. Nech pekne vie,ako ho vníma okolie.
Keď dlhšie bude iba ticho (a nechá sa ďalej ponižovať),tým si viac dovolí a možno mu klesne hrebienok,keď zistí,že si vie autorka zastať samú seba. Aj manipulátorom,egoistom,narcistom treba povedať pravdu do očí,buď zmenia svoj prístup,alebo dovi,dopo,dopi.

biba_18
7. sep 2025
@0silvia0

A je fakt velmi zvlastne, ze az po 19tich rokoch si spoznala jeho charakter. Je mozne, ze sa po podnikatelskych uspechoch zmenil, a prehadzali sa mu priority, peniaze mu zatemnili mozog, no neviem no🤷‍♀️

@0silvia0 presne tak som to myslela, to určite nie je zo dňa na deň 🤷‍♀️

mane01
7. sep 2025
@anonym_autor

@biba_18 to čo prinášam ja do rodiny asi nie je "hodnotné". Často sme sa tiež hádali kvôli mojej práci. Už sa mu ani nezdoverujem, čo nové. Včera sa vyjadril, že žiarli na mňa, lebo sa bojí, či niekoho v práci nestretnem.

@anonym_autor a on tu veceru, co navariš nežerie? On to vyprate pradlo nenosi? Deti nie su jeho? Je to idiot a asi by som mu dala sluzbu kedy vybera a vezie deti do skoly/skolky a aj na varenie, nakupy. Aby si sa ty mohla venovat inym veciam, co ti prinesu v buducnosti hodnoty.

autor
7. sep 2025

Dnes sme tú tému znovu otvorili, nech si to vysvetlíme, začal, že neprinášam hodnoty v zmysle, že by som sa mala viac venovať deťom a jemu, viac učiť deti, a že strašne prekrúcam a klamem. Vôbec včera nemyslel hodnotu v zmysle financií. Pýtala som sa teda prečo mi včera vyčítal môj "komfort" v práci, ktorú mám rada tak začal zvyšovať hlas. Už pochybujem sama o sebe. Znovu to otvárať by nikde neviedlo.

anonym_64c5ab
7. sep 2025
@anonym_autor

@biba_18 to čo prinášam ja do rodiny asi nie je "hodnotné". Často sme sa tiež hádali kvôli mojej práci. Už sa mu ani nezdoverujem, čo nové. Včera sa vyjadril, že žiarli na mňa, lebo sa bojí, či niekoho v práci nestretnem.

Ja som mala tú istú situáciu, presne to čo opisuje autorka, skončilo to rozvodom.

autor
7. sep 2025

Pritom sa venujem deťom podstatne viac, učím sa so staršou, naučila som mladšiu pár dní dozadu bicyklovať, staršiu učím teraz korčuľovať. Ževraj by som ich ale mala viesť viac k samostatnosti. Beriem, že vždy sa dá robiť viac.

joannita
7. sep 2025
@anonym_autor

@joannita ale áno, už sme riešili, že nie som pre neho - z jeho pohľadu - rovnocenná. Stále vnútorne bojujem s tým, že mu nie som dosť dobrá

@anonym_autor tvoj muž je debil prepáč.
Myslím si niekoho ma. Vtedy zvyknú muži ženám vyhadzovať taketo absurdnosti.

derdia
7. sep 2025

@anonym_autor prepac, nema ta z nič. Kludne si popri tebe môže žiť svoj život. Pretoze mu a tebe nezáleží.
A pres e nevidí nijakú hodnotu v tebe.
Takze si uvedom to, ze zac i aj ty isto egoistikcy riešiť seba. Tak ako on.
Nerob nič navyše. Ani sa nečudujem ze ti zacali tiect slzy. Podla mna ale takýto bol vždy.. Len ty si si to až teraz uvedomila a začína ti b, t jasne, ze peniaze ie sú všetko.

anonym_7488e5
7. sep 2025

@anonym_autor prečo si si s takým imbecilom robila 2 deti?

didush27
7. sep 2025

@anonym_autor skús mu navrhnúť, že sa deťom budeš venovať viac, keď on zaplatí ešte upratovačku, kuchárku..
Že nech tieto "hodnoty" prináša do domácnosti cudzia osoba a ty môžeš aj kariérne rásť a prinesieš aj viac €

levantinka
7. sep 2025

Uvedom si ze prave zena vytvara rodinny krb, miesto, kde sa muz vracia, kde je mu dobre, je to jeho opora ako on jej stara sa o rodinne teplo, harmoniu, ci dusevnu alebo fyzicku. Spolu tvoria celok.
Zamerat sa na seba skrz akekolvek majetky a hmotne veci moze vyzerat fajn ale ked sa zovnajsok osucha alebo niekto nazrie do vnutra toho cloveka uvidi prazdno.
Ale zamerat sa na seba sameho zo svojho stredu, to robi muza muzom. To robi ludi ludmi. Nie majetky, ale to co mame a ktm sme ked nic nemame...
Vyvazeny clovek neriesi majetne/hmotne veci, vie ze su pominutelne a ze zalezi na hlbke, ci ide o vztah k sebe, k inym ludom a v neposlednom rade k sebe samemu.
Luxus pominie, nic o tebe nevypovie, ale ked ta ludia spoznaju a vidia tvoje vnutro a to je silne a ziari, to je ta najviac pritazliva vec a prave vtedy mozes mat okolo seba tych spravnych lebo ich pritiahne to kto si a nie co mas a vlastnis.

viera012345
7. sep 2025

@anonym_autor V prípade, že je p.manzel úspešný a Vám vyčíta,ze nie ste rovnocenný partner, tak mu pokojne navrhnite, že budete mať pomocnicu v domácnosti a Vy popracujete na svoje kariére.Mozete mu navrhnúť aj to, že budete pracovať v jeho firme/budete mu pomáhať/...V prípade, že tieto Vaše snahy manžel zmetie zo stola/nechcem byť zlý prorok/,ale je dosť ľahko možné,ze Vás uz nejakú dobu s niekým porovnáva/so ženou, ktorá je profesne veľmi úspešná a on je z nej zblbnuty...V tom prípade, ale problém je niekde inde, nie v tom,co Vám manžel vyčíta...

lilinka76
7. sep 2025
@anonym_autor

Pritom sa venujem deťom podstatne viac, učím sa so staršou, naučila som mladšiu pár dní dozadu bicyklovať, staršiu učím teraz korčuľovať. Ževraj by som ich ale mala viesť viac k samostatnosti. Beriem, že vždy sa dá robiť viac.

@anonym_autor máš doma debila. Povedz mu, že po rozvode budeš žiadať striedavú starostlivosť,baby mal príležitosť naučiť deti to, čo ich Ty nenaučíš a aby zistil, ako si "neprinášala hodnoty" do rodiny (hoci Tvoje budovanie tepla domova a starostlivosť o deti je viac, ako jeho eurá).

anonym_7681a4
7. sep 2025
@ajuga

Minule som v podcaste pocula, ze pokial netocis ako zena peniaze, tak sa pokojne moze stat, ze ta chlap bude mat za nic. Bolo to skor myslene na zeny na materskej, ktore "nic nerobia", dostanu 350e a pridavky... ze ten chlap si zenu nevazi, lebo ke doma s nizkym prijmom. Tak u vas je to prrto, lebo nepodnikas...
Na tvojom mieste by som sa chlapa opytala, ze kto by riesil deti, domacnost, ak by si zacala podnikat... a spravat sa ako on.

@ajuga tak taki debili mali rodit sami asi. Ved su to aj ich deti, nielen zenine. Nerozumiem tym pripecenym mozgom.

anonym_7681a4
7. sep 2025
@arianna25

Si suprova žena, dokážeš zarobiť a pekne sa doma o všetko starať. Nepripúšťaj si jeho namyslene reči. Myslí viac na seba. Nech sa zadrhne so svojím podnikaním hodnotným.

@arianna25 keby aj doma bola a nezarabala, tiez ma svoju super hodnotu, uz len tym, ze je a ze sa stara o deti a domacnost. Nemusi ani nic zarabat a aj tak si ju spravny chlap ma za co vazit. U nas to tak je. A nie henten tlk.

romiada
7. sep 2025

@anonym_autor tvoj muž je sebec, emócie pod bodom mrazu, zameraný len na peniaze (lebo majú hodnotu). Tipla by som že takéto typy majú milenku na každom rohu. Lebo Ty si "len služticka" a "len ovracana matka v tepláčikoch pri sporáku" a on je "obrovská peňaženka,ktorá tieto blbosti platí" . No somár na pohladanie...... Takýto príbeh som už počula v priamom prenose od chlapa. "Žena je.nutá, dcéra je.nuta. Žena zarába len na kávu a ja som pán tvorstva" 🤮

anonym_b4a067
7. sep 2025

Odišla by som na mesiac kdesi do preč 🤷 ale predtým by som doma dala kameru skrytu či ťa nepodvadza

domkakvet
7. sep 2025

@anonym_autor ked zacne niekto dehonestovat akekolvek zamestnanie, tak u mna klesne na same dno.

summer138
7. sep 2025
@zuzanita1609

@summer138 Ale zasa byť ticho a nepovedať,čo si v skutočnosti autorka myslí a že tento prístup nie je tiež dobrý. Nech pekne vie,ako ho vníma okolie.
Keď dlhšie bude iba ticho (a nechá sa ďalej ponižovať),tým si viac dovolí a možno mu klesne hrebienok,keď zistí,že si vie autorka zastať samú seba. Aj manipulátorom,egoistom,narcistom treba povedať pravdu do očí,buď zmenia svoj prístup,alebo dovi,dopo,dopi.

@zuzanita1609 čím viac bude mu vykrikovať a obhajovať sa, tým ju on viac zničí. On bude prekrúcať, otáčať a meniť konverzácie, že sama bude mať pocit, že je na vine. Rozprávať sa s narcistickými človekom je absolútne iný rozhovor ako debata so zdravým empatickym clovekom. Tí ľudia niesu v poriadku.

summer138
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
ty NIKDY nebudeš robiť dosť,
nikdy NEBUDEŠ JEMU DOSŤ.
Prosím v prvom rade si toto uvedom. Neustále len obhajuješ, obranuješ samú seba.
Dokedy? A prečo?

arianna25
7. sep 2025
@anonym_7681a4

@arianna25 keby aj doma bola a nezarabala, tiez ma svoju super hodnotu, uz len tym, ze je a ze sa stara o deti a domacnost. Nemusi ani nic zarabat a aj tak si ju spravny chlap ma za co vazit. U nas to tak je. A nie henten tlk.

@anonym_7681a4 presne tak. Buď muž ľúbi a váži si ženu alebo je .... domyslime si