Ako zvládnuť konflikty so svokrovcami ohľadom výchovy?
Ani neviem kde začať. Už som skúšala milión krát vysvetľovať, no to je horšie ako hádzať hrách na stenu.
Môj problém - ak sa to teda dá nazvať problémom, sa týka výchovy deti. Nás syn 5 r. nemôže snáď absolútne nič… Nemôže kríčať, hnevať sa, povedať slovo h*vničko, grgnuť si, nepozdraviť sa, odtrhnúť si kvetinku, či list z ich záhrady. Vždy to skončí pri tom, že je mrchavý a zlý a môže sa hanbiť… aj za to, že plače keď sa buchne, veď je predsa už “velky”. Ja osobne nie som za telesne tresty a vyhrážanie sa deťom, pripadne strašenie, no ony to považujú za normálne aj keď som im už 100x povedala, že si to neželám. Neželám si aby mu dávali na zadok pre nič za nič, len za to, že pre niečo plače, neželám si aby ho strašili čertami a kadečím, pretože sa reálne boji tmy- bubaci, čerti prídu atď., hovorili mu ako napr. nepôjde na výlet ak niečo nespraví alebo sa nebude chovať ako ony chcú… vrcholne ma vytáča vyhrozenie sa varechou alebo remeňom , pretože viem, že na druhých vnucatach boli používané takéto výchovne metódy od nich. Už to vyvrcholilo tým, že svokor povedal u nás doma synovi,keď od nervov plakal( mal naozaj o ničom náladu celý deň)že nech sa k nemu neopavaži chodiť keď je taký mrchavý, že ho tam nechce. No a jasne že som ho od nás vyhodila. Na to bola poznámka, že jeho deti by dostali výprask a že mi bude skákať po hlave 🤷🏽♀️ Svokra pracuje v škôlke kde malý chodí a stále donáša čo zas “vyviedol”, pritom pani učiteľky mi nikdy nič nevraveli. Navyše s nimi býva ešte aj manželovi sestra -bezdetna, a ta sa veru tiež neštíti dať malému po zadku alebo na neho nahukať. Aj tej môžem hovoriť milión krát to iste a o pár dni to už neplatí.
Proste pochvala žiadna, ale za to hrešenie a vyhrážanie nonstop.
Manžel sa do tohto sporu až tak zapájať nechce, no už aj on im dohováral a nič… Ja som názoru, že výchova deti je robota rodičov a pokiaľ si nepýtajú pomoc a rady, tak ich deti nemá čo karhať niekto iný ( škôlka, škola nerátam.. tam autority treba prijať) Viem sa s malým dohodnúť a aj pochopiť prečo niekedy z nervov niečo urobí, aj ho upozornim a niekedy aj krikom. Naozaj si nemyslím, že je z neho zle, nevychovane dieťa ako si to myslia moji svokrovci. Už veľakrát som obviňovala seba samu, že som asi zlyhala vo výchove.. ale potrebujem len radu, ako im to raz a navždy vysvetliť, alebo je to zbytočne? 😔
Milá autorka. Ja ti k tomu poviem len toľko. Ak niekomu zverím svoje dieťa - je jedno, či je to škôlka, škola, babka, dedo, teta, suseda, reedukačný ústav, tábor, krúžok,... - za mňa platí jedno: neserem sa im do pravidiel. Alebo - ak sa mi nepáči, raz to odkomunikujem a ak sa nezhodneme, beriem odtiaľ dieťa a vybavené. Nie, že dám niekam dieťa a očakávam, že oni budú skákať ako ja pískam. Takže, buď jedným uchom dnu a druhým von, ak chceš mať naďalej babysitting, alebo malého odtiaľ jednoducho vezmeš a budeš sa starať sama 🤷.
@lonely66 capla ho raz, " slusne" som jej povedala ze ak to este raz urobi tak jej zlomim obe ruky..😁😁.odvtedy ho nikdy necapla, neudrela...takze to mame vyriesene...keby to urobi znova, tak by uz maleho nikdy nevidela...vie ako neznasam násilie, leboo moj otec bol násilník...akceptuje to...takze nevidim dovod preco by tam maly nechodil...
Podľa mna to je všetko o nastavení v rodine. Moji svokrovci nebili ani vlastne dieťa, takže na bitku vnúčat ani nepomyslia. Keď chlapci neprimerane vystrájajú svokra ich uzemní, ale v rámci normy, bez vyhrážok a zbytočného kriku. Švagriná je zatiaľ bezdetna, ale s chalanmi vychádza super. Keď treba usmerní, ale nebije.
Mna mamina pár krát ako dieťa zbila, ale pri mojich deťoch som povedala, že si to neželám.
prerusit styk so svokrovcami (a osobne by som intenzivne riesila inu skolku). Chuda dieta.... musi mat z nich brutal stres.
@silviaa jj, presne to mi napadlo
@miadi prečítaj si ešte raz celý jej úvodný príspevok. Nepíše len o fyzických trestoch. Ďalej na konci: "Ako im to raz a navždy vysvetliť?" Ty by si takým ľuďom niečo ešte vysvetľovala? Lebo nič v zlom, ale ja ani nie... Tu bude chyba tak trochu na oboch stranách. Ja by som tam jednoducho moje deti nedávala a po prvom (možno druhom) takomto incidente by som stretávanie ukončila, maximálne povolila tak akurát cez kameru. Tu sa však zachádza so starými rodičmi z nejakého záhradného dôvodu v rukavičkách (predpokladám, že to bude práve z dôvodu toho "babysittingu" kedykoľvek) a nevesta sa im snaží čosi "vysvetliť", tak buď to bude naďalej tolerovať, alebo tam to dieťa jednoducho nepustí/nepôjde tak s ním, neviem čo iné by chcela vymyslieť. To aké dieťa má a nemá oficiálne práva a kde je realita, žiaľ všetci veľmi dobre vieme, predpokladám, že autorka tiež, k tomu si radu nepýtala, či má jej dieťa právo na bitku od starých rodičov.
@mikadooo tak je, ak im už mnohonásobne vysvetľovala, tak ako sa dá vysvetliť ešte raz a naposledy ?!
Nijako.
Dať po riti, tresnut po rukách, postrašiť že pre babku príde čert lebo je to stara jezibaba , pre dedka satan lebo je to bosorka, alebo ich má zatvoriť do špajze, nie radšej do pivnice a vypnúť svetlo ?!?
Švagrinej hroziť že si nenájde chlapa, lebo je to decko jezibaby a bosoraka ? Možno by raz pomohli takéto divadlo, zrkadlenie, ale prečo ?
Holt nepochopili, naďalej sa správajú a gestapaci, tak tam predsa nebudem chodiť a basta.
Som z toho prekvapená...švagriná zbila tvoje dieťa. Nechápem. Ani dedko s babkou by nemali bit, ale švagriná? Ani by ma nenapadlo zdvihnúť ruku na cudzie dieťa. Našťastie moju dcéru starí rodičia nikdy nebili. S tým strasenim nič neurobis aj ja to neznášam. Pohrozila by som im, ešte raz sa niekto dotkne a posledný krát sme sa stretli...nenormálne situácia.
To co je za psychicky narusenych ludi? Normalne ma desi, ze svokra robi v skolke - dufam, ze v kuchyni s co najmensim kontaktom s detmi.
Autorka, bohuzial je len na tebe, aby si pred tymito toxickymi ludmi ochranila svoje male dieta.
A prečo sa tam vôbec objavuješ tak často, že toto tvoj syn musí zažívať? Ak tam bývate, tak rýchlo preč, ak nie, tak obmedziť kontakt.
@pe_mi a aké vzťahy mame mať? Sme dospelé osoby. Naši rodičia a svokrovci su tiež dospelé osoby a to, že su starší im nedáva absolútne žiadne práve hovat sa ku mne tak ako si neželám. Rešpekt musí byt na obidvoch stranách a keď nie je, tak nedovolím aby si o mňa alebo nedajbože moje dieta obtieral hubu. Teba keď sa nepáči správanie nejakeho človeka voči tebe a tvojmu dieťaťu tak si ticho? Pre dobro v rodine? Vacsina ľudí sa ozve. Ale to vôbec nemusí znamenať, že sa nebavím s polovicou rodiny, lebo sa mi na nich niečo nepáči, alebo že som sa do krvi dohadala s niekým len pre to že povedal niečo čo sa mi nezdalo. Slušná komunikácia vystačí aj na nepríjemne situácie. Väčšina ľudí nemá problém pochopiť a dodržiavať hranice toho druhého a keď s tým niekto problém ma, nech sa páči, je to jeho problém, ja sa od toho dištancujem, ale našťastie 99% ľudí nie su takí extrémisti ako tuto autorky svokrovci, takže si ani nevyžadujú extrémne riešenia. To keby svokra otlka teba, do toho ťa sústavne ponižuje a hovorí aká si zla matka a manželka, hovorí ti ako chce od teba muž odísť (lebo to je taky ekvivalent toho čo sa deje tomu decku), tak by to bolo pre teba v pohode? Nebol by to pre teba dôvod na to sa ozvať?
A čo tak rešpektovať sa ??? Ak budete rešpektovať ich tak podľa mňa aj oni vás
Ak sa im neľúbi že malý kričí tak mu to vysvetlite, alebo aj tie kvetinky (ani mne sa neľúbi keď deti trhajú kvet ) mozno keby sa pekne spýta babky tak by aj dala
Skúste zmeniť prístup a verím tomu ze to zmenia aj oni
Treba začať od seba
Takto ste len kohúty na smetisku
A netrhala by som dieta od babky , neviem ci by sa to páčilo Vam ak by vám to spravilo vaše dieťa!!!!!
Neviem či bývate spolu ale keď nie, tak by som veru obmedzila kontakt 🤦🏼♀️ hádam nenecham aby mi bili dieťa svokrovci a švagriná 🙈 vy ste rodičia, vy si musíte ochrániť dieťa. By som im rázne vysvetlila že buď sa ich správanie zmení, alebo môžu vidieť malého akurát tak na fotke 🙈 chudáčik, normálne ľúto mi ho je 😠
A načo tam dáš syna samého ? Alebo vôbec načo tam s ním chodíš ? Zariaďte sa tak aby ste ich nepotrebovali.
Ehm a co tak prestať tam chodit? Ani by mi nenapadlo chodit k takymto starým rodicom.
Normálne mi prišlo zle pri čítaní. Ako toto môže matka dopustiť. Úlohou matky je dieťa chraniť. Veď toto je jedna chorá rodina ktorá doslova týra tvoje dieťa a ty sa spokojnučko prizeraš. Hnus.