icon

Ako zvládnuť napäté vzťahy s rodinou manžela?

7. máj 2025

Ahojte,
rodicia mojho manzela su fajn - len na prvy pohlad :D.
Su komplikovane povahy. Usudzujem to zo vztahov v ich rodine, komunikacii, a mnohymi skusenostami, ktorymi som si s nimi presla. Svokra je este ako tak ok, pokorna, nerobi naprieky. Ale svokor, je náladovy stary chlap. Ziarli, ze som im “zobrala” syna ? Ja vazne neviem. Sme zobrati, mame dieta, ktore svokrovci miluju. Chodime k nim velmi casto, na druhu stranu republiky. Ked nechodíme , frflú ze na nich kašleme. Ale ked sme u nich, prve dni su ok, no potom narasta napatie a svokrovi akoby u nich vadíme…. Hoc mame svoju izbu, priestor, on sa s nami normalne bavi, je citit ze nas ma “dost” a nema ten svoj klud, pivko, telku…. Teraz sme u nich pretoze cakam druhe dieta, byva mi zle, tak sme sem prisli opat na dlhsie, ze nam budu pomahat, sami to velmi chceli. Donútili nas zrusit opatrovatelku , ze jasne ze radsej budu s malym oni. Sme tu par dni, no a svokor ma zase jeho naladicky. Prvych 5 dni bol ok, a dnes uz ze nezoberie maleho von, ze ma po ušné dierky uz prechádzok, ze mame dat dedovi pokoj (poznamenám ze dedo je fit, 70 rocny clovek, ale ok, respektujem ze ma rad svoju pohodu). Vcera a dnes uz ani neprisiel ku kupaniu, ze si mame toho divocaka okupat sami. Ze ho oberá o veskeru energiu. Ani sa nas posledne dva dni nespýtal ako spal, ako zaspaval, predtym to riesil cely den, pokym nevedel vsteky detaily.
Manzel ma odist na pracovnu cestu, ja som tu chcela zostat, ale obavam sa, ze úmerne aj mne budu narastat na neho nervy tak ako jemu na nas :D snazim sa mu vyhybat ako sa da. Ale je to tazke.
Napriklad dnes som potrbovala dovarit obed. Svokra v praci. Manzel pracoval z izby. Maly krical v ohradke, tak som ho zobrala ze ideme do pivnice dole schodmi po zeleninu. Povedala som to nahlas, myslela som ze svokor pride k nemu. Povedala som to druhykrat, nic. Videl ze ho beriem , ze sa idem trepat tymi naozaj strmými schodmi s nim na rukach, ale nic nepovedal. Pozeral na Facebooku reels videa - to je teraz jeho obľuba 🙂. Ja nepotrbujem aby sa staral aj o mna, len som cakala, ze mi s malym pomoze,… ale ok. Ked ma videl manzel vychadzat po tych schodoch, skríkol, a svokor zrazu ze som mala povedat, ze on nevidel. Prd makovy, jemu sa len nechcelo… lebo Ano, nas syncek je fakt akcny a dava zabrat.

Manzel to citi, ze to nieje uplne ok, ale vraj to nemam riesit A ze aj tak bude jeho otec revat ked budeme odchadzat. No ja mam chut zduchnut uz teraz , aj ked viem, ze sama s malym to davam teraz tazko.

Nemam chut ist s nim do nejakej konfrontácie, alebo ho prosit , ziadat, o pomoc, ktoru nam ponukli a (aj) kvoli ktorej sme tu.

chatte007
8. máj 2025

Ja chapem, ze kazdej zene, ktora preziva to narocne obdobie v tehotenstve a s malymi detmi, dobre padnu otazky: Ako sa mas? Ako sa citis? Ako ste v noci spali? S cim ti mozem pomoct? A najlepsie: donesiem ti nieco navarene? 🙂 Len, uprimne - malokto je taky starostlivy. Ani vlastni rodicia a svokrovci sa casto nepretrhnu, uz su starsi, svoje si uz odmakali a nemajú chut pocuvat dceru ci nevestu s jej bolestami a starostami ohladom malych deti. Chcu si uz tie vnucata len uzivat, kym nepride vysoka staroba so svojimi tazkostami a chorobami. Tak im dopraj toto medziobdobie kludu. Ja som sa tiez musela naucit, ze nemam mat velke ocakavania, ze od niektorych blizkych ludi nikdy nebudem pocut niektore starostlive otazky s uprimnym zaujmom a ze pomozu len odtial-potial, len kym ich to prilis nezatazuje. Pomoze len stale si to pripominat, ze vy ste rodicia a toto je vas udel, vy si tym musite prejst. Urcite to zvladnete. A ked uz vies, co mozes ocakavat, nabuduce slubom never a zariadte si s muzom radsej tu opatrovatelku. A budete vsetci spokojnejsi.

janinah
8. máj 2025
@chatte007

Ja chapem, ze kazdej zene, ktora preziva to narocne obdobie v tehotenstve a s malymi detmi, dobre padnu otazky: Ako sa mas? Ako sa citis? Ako ste v noci spali? S cim ti mozem pomoct? A najlepsie: donesiem ti nieco navarene? 🙂 Len, uprimne - malokto je taky starostlivy. Ani vlastni rodicia a svokrovci sa casto nepretrhnu, uz su starsi, svoje si uz odmakali a nemajú chut pocuvat dceru ci nevestu s jej bolestami a starostami ohladom malych deti. Chcu si uz tie vnucata len uzivat, kym nepride vysoka staroba so svojimi tazkostami a chorobami. Tak im dopraj toto medziobdobie kludu. Ja som sa tiez musela naucit, ze nemam mat velke ocakavania, ze od niektorych blizkych ludi nikdy nebudem pocut niektore starostlive otazky s uprimnym zaujmom a ze pomozu len odtial-potial, len kym ich to prilis nezatazuje. Pomoze len stale si to pripominat, ze vy ste rodicia a toto je vas udel, vy si tym musite prejst. Urcite to zvladnete. A ked uz vies, co mozes ocakavat, nabuduce slubom never a zariadte si s muzom radsej tu opatrovatelku. A budete vsetci spokojnejsi.

@chatte007 pripad z okolia....babka sa išla potrhať kvoli vnucatam,chodila,strazila,,nosila,volala,venovala sa...
Babka ochorela a marne cakala na jeden telefonat ,ze ako sa ma...
Babka sa poucila,nadalej sa zaujima,ale odtial,potial...a nevesta nechape,ze babka sa uz akosi nejde pretrhnuť...

chatte007
8. máj 2025
@janinah

@chatte007 pripad z okolia....babka sa išla potrhať kvoli vnucatam,chodila,strazila,,nosila,volala,venovala sa...
Babka ochorela a marne cakala na jeden telefonat ,ze ako sa ma...
Babka sa poucila,nadalej sa zaujima,ale odtial,potial...a nevesta nechape,ze babka sa uz akosi nejde pretrhnuť...

@janinah Ano, samozrejme, stava sa to. Ved preto aj pisem, ze je v poriadku, ked si stari rodicia chcu uzit to medziobdobie kludu, cize obdobie medzi budovanim vlastneho zivota, vychovou deti a na druhej strane starobou so svojimi bolestami a tazkostami. Problem je, ze vacsina ludi je do istej miery sebecka, vidia hlavne seba, svoje problemy a ocavaju, ze ostatni sa budu spravat urcitym sposobom. Bolo by to pekne, keby sme si v rodinach vsetci navzajom pomahali. Ale to malokedy uplne idealne funguje. Preto aj autorka musi jedine akceptovat svokrovcov a zariadit sa podla seba.

darovanie
8. máj 2025

Mňa keby sa niekto pýtal každý deň ako sa mám, ako moje dieťa spalo, jedlo, kakalo a zavádzal mi pri kúpaní, tak prvá balím kufre🫣Nikdy som od dedka ani babky nič automaticky neočakávala, ale máme natoľko skvelý a zrelý vzťah, že sme si vedeli povedať keby niečo. Normálne: Dedko treba mi zeleninu, idem ja a postrážiš alebo ideš ty? A tak vo všetkom. Viem, že keby som potrebovala, tak by mi išiel na tú zeleninu aj do obchodu, aj na roľu nakopať😁Ale otvorím si ústa. A jasne, že aj on, keď sa v dome nakopilo cez leto detí si chodil oddychovať do pivnice (akože ju reorganizoval😁). Veď mať doma svoje súkromie a pohodu je najviac, to neznamená, že vás nemá rád, ale zvlášť v tomto veku už proste ten svoj kľud a režim potrebuješ (aj na pozeranie reelsiek). A ešte k tomu, tiež bol za mňa fit 60 tnik, behali s babkou po výletoch, pohoda. Srdiečko ho zradilo z hodiny na hodinu, nečakane😿.

betulinka1
8. máj 2025

Myslim si, ze ako 70 rocna budem mat po 5 dnoch plne zuby akejkoľvek navstevy a nie to este male aktivne dieta. Na svokra sa nehnevaj, chybate im ale zase ked ste dlhsie, uz maju toho dost. Podla mna je to prirodzene. Moj otec je aktivny 68 rocny ale ked berie vnuka na lyže alebo k moru tiez ma dost po tyzdni, to zacal, ked mal maly 6 rokov. S radostou mi ho vracia spat aj ked ma 11 rokov 🤣🤣🤣🤣. Potom ho aj dva tyzdne zase ani nevidíme…a to za svojho vnuka da zivot , ak bude treba. Skus radsej tu opatrovatelku a ostat doma, podla mna to budes mat lepsie.

janetinka27
8. máj 2025

Ahoj, nasi svokrovci ziju tiez daleko, maju komplikovane povahy, chodime tam max na 1 noc. Uz sme boli na 3 noci, lebo manzel so svokrom mali pracu a bol to horor. Moj svagor sa k nim prizenil a nechapala som ako tam moze byvat viac ako tyzden a onedlho bol svagornaozaj prec a bol rozvod.
Tvoji svokrovci maju svoj rezim, pohodu, maju svoj vek. Prvotne nadsenie z navstevy rychlo vyprchne. Je normalne, ze zo zaciatku chcel vsetko vidiet. A uz aj videl a stacilo.
Tvoja cesta po schodoch bola taka mensia manipulacia, mohla si syna nechat v ohradke a prebehnut pre zeleninu sama. Pripadne si mala zavolat muza.
Urcite by som tam neostavala, bude dusno. Ale tak je to vo vacsine domacnosti, nie je to "chyba" svokrovcov, proste to tak je, potrebuju svoj klud

zuzuliatko18
8. máj 2025

Navsteva u rodicov s prespanim je podla mna zatazou na vsetkych zucastnenych. Domaci AA musia priaposobit zo svojho reizmu, mladi nejako zapasovat do toho, co treba okolo. Ja som pjcas sruhejo tehotenstva Bola s malym viackrat u rodicov, ale vzdy Len na par dni, aj mne samej bolo dlho byt mimo domu a stale mysliet na to, aby sme ich nerusili zbytocne. Doma som mala svoj klud, rezim s malym. Iste, som im velmi vdacna, ze mi pomohli, ale netreba to prehanat.

cacianka
8. máj 2025

Starý unavený chlap a ty robíš teater so zeleninou a dieťaťom na rukách. Prečo sakra si nezavolala svojho mladého muža ?!
Alebo nevieš použiť priamu reč - svokor postraz dieťa na 5 minut, alebo dones zeleninu ?

lala123
8. máj 2025
@mandarinka555

Nerozumiem, prečo to dávaš s malým "ťažko" ??? Mala som do jedného roka dve deti a neumrela som....

@mandarinka555 ale zatrpknuta si ostala z toho doteraz....keďže sa potrebuješ s tým oháňať, že ty si to zvládla tak musia aj iné....

cacianka
8. máj 2025

A ako zvládnuť napäté vzťahy so svokrovcami ?
Neotravovat ich príliš dlhým pobytom u nich.
Oni idú na nervy tebe, ty im. Nechápeš kde je problém ?

mamaaja82
8. máj 2025

Nehnevaj sa na mna ale ani ty ani muz nemate Boha pri sebe.Natrepat sa k 70rocnym ludom,aby ti pomahali,ze vas hanba nefackuje.Odchod domov a starajte sa,deti ste si vedeli sparavit tak sa trpte ako vsetci ostatni.Jo a mudrosti ze ti je zle a vracias si nechaj,takisto ako ty grclo x zien podobne ja,v jednonom twhotenstve sa mi zlomil stavec a odisli 4platnicky a chlapa som mala daleko a sme tu.Tak sup domov plat opatrovatelku a starkym daj pokoj,nie su tu este o nich otierat hubu.

margotka17
8. máj 2025

Ja si myslim, že dedkovi stačí vnucik tak hodinku doobeda a hodinku poobede. Troška sa pohrať a vrátiť späť. On už má svoj zaužívaný systém, kludovy režim aj určitú pohodku. Skôr by som to riešila dohodou, viac mala malého okolo seba a dedkovi ho posúvala, len ak prejaví záujem, či na chvíľku, kým si odskočils, či do tej pivnice pôjdeš. A manžela by som viac zapájala do rodinného tempa.

mandarinka555
9. máj 2025
@lala123

@mandarinka555 ale zatrpknuta si ostala z toho doteraz....keďže sa potrebuješ s tým oháňať, že ty si to zvládla tak musia aj iné....

@lala123 Za to, že ty si lenivá, ja nemôžem....to len reakcia na tvoju stupídnu reakciu😝

maya_hi
9. máj 2025

Ty vieš že veľa žien toto všetko zvláda bez akejkoľvek pomoci? Načo si robíte ďalšie dieťa, ked jedno nezvládaš? Je to hlavne TVOJE dieťa, nie svokrove. Ty "prd makový sa mu nechcelo"

lala123
9. máj 2025
@mandarinka555

@lala123 Za to, že ty si lenivá, ja nemôžem....to len reakcia na tvoju stupídnu reakciu😝

@mandarinka555 pani klud...asi som trafila klinec po hlavičke keď nastala taka reakcia😆

sense
9. máj 2025

Manžel ide na služobnú vráť sa domov a pories opatrovateľku alebo choď k tvojim rodičom keď potrebuješ pomôcť.
Ono možno starý pán aj rád pomôže na hodinku dve ale tiež nevládze/nechce byť nonstop k dispozícii.

bielasovicka
10. máj 2025
@mandarinka555

@mandarinka555 ona je asi taká istá "firma" ako autorka.

bielasovicka
10. máj 2025

@autorka,ty teda dobre preháňas, od 70 ročného dedka čakáš ze bude lietať okolo malého decka? A že nebol pri kúpaní, čóóó? To nemôžeš myslieť ani vážne. V prvom rade tebe ma pomáhať tvoj muž, nie dôchodca. Chod pekne domov, a nechaj dedka oddychovať a žiť svoj kľudný život. Nevidíš ze tam zavadzias?

nikaeli
10. máj 2025

No.. moji rodičia sú tiež vekovo okolo 70, chodievame k nim pravidelne každú nedeľu na kávu. Dcéra má 18, syn 7. Dedko sa s vnukom pošalí, pošteklí, poskladá Lego, no vidím na ňom, že má po 2 hodinách dosť, je unavený. Raz za čas ideme do divadla, postrážia nám ho večer, ale tiež to nie je viac ako 3 hodiny. Iba raz bol u nich na víkend (1 noc) a videla som na nich, že stačí. Syn je relatívne samostnatný, pokojný, má rád knihy, Lego, nebehá pol dňa hore dole, nemusia mu byť nonstop za zadkom. Tvoje dieťa je menšie a svokrovci nie sú povinní starať sa oň. Sú radi, že ho vidia, že si ho pomojkajú a to stačí. Nevidím dôvod, aby ho napr. kúpali, keď ste tam vy dvaja. Máš priveľké očakávania, aj keď si tehotná. Chápem, že bývate ďaleko, ale možno by stálo za to nabudúce zvážiť dĺžku 'pobytu'. S mojimi rodičmi vychádzame na milión percent, ale neviem si predstaviť byť u nich týždeň.

veronicka88
10. máj 2025

Čo si blázon?dosť by som mala aj ja nieto ešte 70tnik. Potrebuje svoj kľud.aninsa mu nečudujem. Ak teda neprerabate a máte kde bývať chod domov. Čo to sú za móresy nasťahovať sa ku svokre a čakať že dedo bude kúpať malého🤣ešte možno k mamke by som pochopila na pár dní/dva týždne. Ale toto?máš môj obdiv že si to vôbec skusila

veronicka88
10. máj 2025

A ešte,žiadny chlap čo svokor je si nedomysli čo myslíš tým keď skriknes.ze ideš ppo schodoch🙈

queen_el
10. máj 2025

Ja len nerozumiem, prečo tam chodíte opakovane na dlhšiu dobu, ak vidíte že iba par dni ich baví/toľko vládzu pomáhať. Prečo nestači tých 5 dní, a potom domov? Chápem, že pomoc by sa zišla a nechceš to pocuť asi, ale aj za tú čo máte budte radi. Niekto nemá ani toľko, napr my, a to stari rodičia maju o 10-15 rokov menej.

ruzovakrava
10. máj 2025

Pekne sa zbaľte, poďakujte a vráťte sa domov. Zrušte zrušenie opatrovateľky, svokrovcov pozvite na ďalší víkend k vám nech sa nabažia malého a nech si navzájom dlho nezavadziate. Prečo to silíte keď vidíte že do spolu dlho nedávate? Ty potom priveľmi analyzuješ, dedo je nervný, svokra má určite toho tiež dosť keď ešte pracuje. Neviem v ktorom si týždni ale muž nech ti nehovorí že to nemáš riešiť, nech si buď prispôsobí prácu (HO aj prac.cestu) alebo nech zatne zuby, dobrí otcovia to takto zvyknú 🙂 drž sa

ravehami
10. máj 2025

Ja neznasam toto: poviem nieco nahlas len aby napadlo druhemu to co chcem aby mu napadlo..ak daco chces povedz to napriamo…vies ake to tam je a aj tak si tam isla..ak sa ti tam nepaci nemala si tam uz vobec dojst s tym aby sa vam starali o dieta..skuste sem tam vypadnut napar hodin aby ste si vsetci od seba oddychli a svokor mal ten svoj pokoj 🙂

alkapoiuy
10. máj 2025

Choď domov poradíš si ...nechápem ,ako tam chceš byť nebola by som ani jeden deň.On chce nech ty pomáhaš im nie oni tebe.Tiež mi bolo vkuse zle a nik mi nepomohol, by som sa nečakala...Nechápem

mamatroch
10. máj 2025

V ramci zachovania dobrych vztahov odporucam respektovat aj ich hranice. Ja som u mojej maminy vypozorovala, ze ked sme spolu 4 dni, ci uz my u nej alebo ona u nas, sme vsetci spokojni a v dobrej nalade. 5-ty den je uz kriticky, uz vyslovene citim, ze je toho uz na nu moc a to uz zacinaju prve kriticke poznamky od nej na to a tamto a ako to robim zle a tamto by som mala inak (nie, nie som dokonala a v niecom ma aj pravdu, no tiez som len clovek a jedna vec je vediet, co je spravne, druha byt schopna to zrealizovat).
Neberiem to v zlom, vacsinou byva sama, je zvyknuta na svoj klud, ma svoj program a zrazu som tu ja a tri deti a teda moje deti nie su prave tiche typy (vdaka Bohu za to 😉)... Neberiem to teda osobne, ze jej vadim ja / moje deti, jednoducho je toho hluku na nu uz moc, lebo u nas sa stale cosi deje, do toho teenagerky pustaju hudbu, nacvicuju tanceky, tu hadka medzi detmi, tam maly hlucny pri hre... Kazdy by mal najradsej sam pre seba jej 100%-nu pozornost... To ako keby si introverta tahala z jednej party na druhu...
Preto sa snazim navstevy vzdy zorganizovat tak, ze sme spolu tie styri dni a odkedy to akceptujem, je to pre nas vsetkych lepsie.
Mam pocit, ze u vas je to ten isty problem. Neviem, ci tam rozhovor nieco vyriesi, u nas by nie, jednoducho to respektujem a prisposobujem tomu dlzku spolu straveneho casu 🤷

evkatk
10. máj 2025

Asi tam už nie si vítaná, čo ti svokor dáva jasne najavo. Stereotyp svokrovcov je nabúraný a to treba rešpektovať. Musí to pochopiť aj manžel. Nechápem, ako môžeš ťažko zvládať malé dieťa. A vôbec, prečo ho bolo treba brať do pivnice? Predsa nejakú tú minútu by vydržal v ohrádke. V prípade plaču by tam boli ešte dvaja chlapi. To si riskovala nešťastie a brala na rukách dieťa dolu schodmi len preto, aby si dokázala, že svokor nepomôže? Alebo máš nesmierne rozmaznané dieťa, ktoré by nevydržalo? Potom odporúčam viac dbať na jeho výchovu. Nevoľnosti a nepohoda v tehotenstve je samozrejmosťou, ktorú ženy bežne musia zvládať aj za horších podmienok ako starať sa o malé dieťa. Ak toto nezvládaš, ako zvládneš dvoje malých detí?

detickyy
10. máj 2025

Pri všetkej úcte k rodičom pred služobkou by som zbalila veci a odišla domov. Radšej opatrovateľku (asi nemáte problém platiť ju, čo je super) a tak mať vo väčšej pohode to druhé tehotenstvo. Varíš aj u nich ako píšeš, aj doma navaríš.
13 rokov som bola nevestou v dome svokrovcov. Bývali sme v hornej časti domu, všetko sme mali samostatne. Na oko bolo všetko dobré, ale opak bol pravdou. Ked sa to po rokoch odkrylo, bola som veľmi sklamaná 😔. Po tých rokoch sme sa oddelili a to bolo to najlepšie rozhodnutie.
Ak chcú rodičia pomôcť, či z jednej alebo druhej strany, nech príde jeden z nich (v tomto prípade asi svokra) na víkend (max 3 dni, keď nemáte opatrovateľku). Píšem v dobrom 💗. Som vydatá za toho istého muža šťastne 21 rokov 😊.
Nemala som zo začiatku žiadne hranice, ale tie sú nevyhnutné. Dôležitá je vaša rodina a nie čo si rodičia myslia. Aj keby sa veľa krát nevesta roztrhla v konaní dobra pre všetkých, nebude dobre. No treba si uvedomiť, že ich syn je Tvoj manžel a jeho vždy budú ľúbiť aj vnúčatá 🥰. Žite si svoj rodinný život samostane. Je váš, nie ich 🙂

gagik
10. máj 2025

Ty mas svatych svokrovcov, 5dni by som v svojom dome nezniesla akúkoľvek navstevu. Deti si si narobila dobrovoľne -staraj sa.

4stanka4
10. máj 2025

Úprimne ja ta mam dosť len z tvojho príspevku a nie že by som ťa mala mat doma.
Choďte domov, zapriani do pomoci manžela, zavolaj opatrovatelke a ak ku svokrovcom tak na max 5 dní a domov.