icon

Ako zvládnuť neporiadneho hosťa s depresiou?

17. sep 2024

Bol tu dlhodoby kamarat u nas v dome na 5 dni sam v nasom dome a prespal tu.Ja som strasne nahnevana po tom co dnes rano odisiel.Tento clovek je zhruba 45rocny a je momentalne doma uz dva roky s depresiou.Chcela som mu pomoct ale uz mam plne zuby.

Ide o to ze on nie je nauceny nic po sebe urobit.Take ze odlozit tanier a spinave pradlo to uz by som vela chcela a za tych 5 dni ma tak vystavil ze normalne nemam chut ho vidiet u seba uz.S manzelom sme s nim dlhodobi kamarati a chapeme ze to ma tazke a nie je mu dobre preto sme sa snazili urobit mu program a podporit ho,boli sme si aj zacvicit,pozreli film,rozpravali sa o tom ako mu vieme pomoct.Ale prelina sa to u mna s hnevom lebo jedna vec je ak niekomu nie je dobre a druha vec je ta ze vidim ze nie je nic ochotny pre seba spravit.Len analyzovat a premyslat nad vsetkym,lezat na gauci s mobilom v ruke.Kolkokrat sa ho pytam das si kavu alebo caj?A nic uplna ignoracia.Spinave gate po sprche nechal na zemi v kupelni valalo sa to tam 2 dni,hajzlovu dosku nedal dolu ani raz za sebou,postel si neustlal ani raz,nespravil nic na jedenie ani sam sebe,neze nam dvom.My sme ho obskakovali ako v hoteli,ani ten podrbany tanier po sebe nevie spratat.Vinovy pohar nechal kde dopil,flasu od vina nechal kde dopil,vysavaca sa nechytil ani raz,pritom vysavame kazdy den lebo mame vnutri zviera.Ja uz neviem.
Pisem chaoticky viem,ale mam vela pocitov v sebe.Chapem ze ako kamarati mu musime pomoct,nie je mu dobre a hnevam sa na seba ze v sebe citim hnev ale tych 5 dni co mala byt spolocne dovolenka a volno,spolocenske hry a zabava bolo o tom ze som mu robila sluzku a manzel ked dopracoval tak tiez sa staral alebo mu robil program.Kamos len na gauci s tym vydrbanym mobilom v ruke.Vcera vecer pozeram spravy,mala som migrenu.Lezim na gauci v tvare L a hlavu som mala v rohu.On pride lahne si na gauc a spinave spotene chodila v ponozkach mi vylozil 15cm od hlavy,nasrala som sa a odisla do spalne.
Ano rozpravali sme sa,poziadali sme ho o pomoc,poprosila som ho nech si sprace po sebe toto a tamto a on pekne sa usmieval a povedal hej hej jasne a koniec.Nic.O 30 sekund zabudol ze slubil.Berie lieky tak som sa snazila byt tolerantna.Boli rozhovory,priatelske s humorom aj s troskou hnevu nic nepomohlo.Nechapem neviem co robit.Chcem mu pomoct a mam vycitky svedomia.Co robit?

autor
17. sep 2024

@unicornlady On ma rodinu,rodicov,brata,sestru.Ja nemam ziadnu rodinu iba manzela.Mozno mas v niecom pravdu,ze som mala stastie mat pri sebe dobreho manzela.Ale pokrvnu rodinu uz nemam ziadnu.On ich ma a priatelku a kvazi svokrovcov na dialku.Chodi k nim casto prespavat.Takze uplne sam podla mna nie je ale mozno ze ani neviem uplnu pravdu.Clovek uz nevie co si ma mysliet.

autor
17. sep 2024

Uvodny prispevok som pisala v hneve.Ale asi som uz rezignovala uplne po telefonate s manzelom.Kamos sa v podstate priznal,ze on menit nebude nic.Takze svoju pomoc a energiu budem venovat inym ludom.Co ine mozem robit?

sss777
17. sep 2024

Ja neviem, ale ku mne keď niekto príde na návštevu, tak od neho nečakám, že bude robiť domáce práce. Je to môj hosť a postarám sa oňho. Navarím, upracem, aj riad odložím ja. Na neustlatú posteľ by som sa vykašľala, to by som nechala tak, pokiaľ to nevie urobiť sám

janinah
17. sep 2024

Depresívny cumi do mobilu na gauči? To zvládne a pohár odložiť nie? Pýtam sa.nikdy som takú návštevu nemala.Nie náhodou lenivec tak robí?

autor
17. sep 2024

@sss777 Tak aspon tanier po sebe upratat,utriet omrvinky a sklopit dosku na hajzli hadam mohol hoci ma depresiu.Spinave spodne pradlo a spotene tricko mi nemusel nechat na zemi v kupelni 2 dni hlavne ze vsetky uteraky zo skrinky povyberal a co sprcha kazdy ten to cisty uterak.Jeho zasrate spodky som prekracovala 2 dni a potom sa ho manzel spytal kedy to uz po sebe uprace?

dominikamacakova
17. sep 2024

Pre boha, radšej nepomáhaj 🤦 Absolútne netušíš čo to znamená depresia. Zober si radšej zviera z útulku.

monikkatt
17. sep 2024

Ja ta chapem.. jedna vec je byt chory a mat depresiu a druha vec je totalna lenivost a vychcanost. Clovek ktoreho boli dusa sa sprava a vyzera zrejme inak ako "host" povalujuci sa na pohovke s vylozenymi nohami a cumiaci do mobilu cely den. Vsetci ho obskakuju, div ze ho pomaly nekrmia, vsetko po nom odpracu.. bodaj by sa chcel vyliecit ked mu je takto "dobre"

autor
17. sep 2024

@janinah neviem uz co si mysliet.Vinove flase mi nechal kde to dopil.Pohare nechal po sebe kade tade.Odpadky a omrvinky po sebe tiez nechal.Spinave pradlo na zemi.Kazdy den novu osusku vybral a potom mi ju mokru po sprche nechal na zemi v kupelni.Hajzel ocikany neumyl ani raz po sebe.Dosku nesklopil.Pri ranajkach jedol rukami vsetko.Mala som natanieri nachystanu zeleninu sunku a syry a dala som vidlicku a normalne rukami mi zabrdal do misy.Ja neviem.Asi fakt nie som objektivna.Tak darmo som si presla terapiu,liekmi,depresiou ale tak asi fakt neviem co je depresia ani plakat na gauci u psychologa takto vyzera podla niektorych co tu pisete.
@dominikamacakova netusim?no tak mi napis,co som spravila zle.Co je podla teba depresia a co som mala od roku 2015 a a za tych poslednych 5 dni spravit inac?Rada sa priucim od teba.

dominikamacakova
17. sep 2024

@monikkatt ako si predstavuješ človeka s depresiou? Opíš to

autor
17. sep 2024

@janinah
@monikkatt Zobrali sme mu telefon.Manzel sa nahneval lebo pri ranajkach sme sa rozpravali a chceli sme ho zapojit.So sklonenou hlavou jednou rukou vyberal veci zo studenej misy,a v druhej ruke mobil a vobec nevnimal.Manzel zobral papierovu krabicu a poziadal ho,aby mu vlozil mobil do skatule a kym sa stravujeme pri stole tak mobil nebude.Ked sme dojedli,vysvetlili sme mu ze mu mobil skodi,chceli sme ist na vylet,tak ze nech sa prezlecie a ideme niekam von lebo bolo pekne.Manzel sa isiel obliect,ja som si vybavila nieco na laptope a dovtedy rychlo vybral mobil so skatule.Hned ako sme ho nemali pred ocami.Co mam s takym clovekom robit?

januska12323
17. sep 2024

Po ďalších informáciách nechápem čo ste čakali od bordelára, že u vás zázračne začne upratovať? Inak asi by som sa s ním ani nekamarátila, nič vám tento vzťah nedáva. Pomáhať treba ale odtiaľ potiaľ. On pomoc nechce jemu je dobre, len sa občas posťažuje.

autor
17. sep 2024

@januska12323 Ano uz sme na to prisli.Teraz bol u nas naposledy.

janage
17. sep 2024

A k tomu vinu u vás sa ako dostal? Vezmem zamknúť do skrine nemám nedám

autor
17. sep 2024

@janage Je dospely,kupil si v potravinach.My doma nedrzime alkohol.

isis234
17. sep 2024

@sevrin 👏👍
@autorka ..Ak ste boli doma a videli, že si nalieva alkohol, mali ste mu v tom zabrániť- píšeš, že ste mu chceli pomôcť. Komunikácia, vysvetliť, že mu to škodí. Ak napriek tomu pil, mali ste ho odviezť domov. On pomoc neočakáva

isis234
17. sep 2024

Všetko, čo ti vadilo, o čom tu píšeš, si mala napísať na papier a posledný deň mu to dať prečítať. Nech ti dá odpoveď.

kitycat
17. sep 2024

Podlat domov, tam nech si popija

autor
17. sep 2024

@isis234 Zije daleko,neda sa odviezt.Mal na dnes letenku domov.A ano vysvetlila som mu to.On popocuval,prikyvoval mi,ano ano mam pravdu.Potom sa odpratal na gauc zase s telefonom a vinom v ruke.Nepomohlo nic,ani prosenie,ani empatia,ani manzelova skatula,ani hnev,nic vobec.Mohla som mu to vino vyliat do drezu,lenze uz pred rokmi ked tu raz bol sa na mna vyvrieskal lebo sa mu nepacila komedia.Vstal pri gauci vyvrieskal sa na nas,ze jemu sa ten vtip nepacil a odisiel spat.On je dost labilny hoci je na liekoch.Ratala som s tym,ze ak mu vino vylejem znova sa na mna vyvrieska ako zviera,nechala som to tak a odpocitavala hodiny nech uz ide prec konecne.Teraz sme chceli pozerat Hangover 3ku,on povedal ze on to pozerat nebude.On je taky ten zastanca WOKE skupiny ale az do takej miery,ze ked si dovolis s niecim nesuhlasit,je schopny vrieskat do takej miery ze sa trasu okna.Manzel musel pracovat,tak som nechcela robit cirkus a vedela som,ze dnes rano odide.Tak som len cakala.

monikkatt
17. sep 2024

@dominikamacakova tebe ja nemusim nic opisovat. A tiez si nemusim nic predstavovat. Dnes ma potom depresiu polovica ludi co cely den skroluju telefon a nechce sa im ani prstom pohnut. A 99% teenegerov.
By ma zaujimalo co take si pozeraju ludia s depkou cely den na internete. Hlavne ze chlast do obchodu si panko zvladol ist kupit.. hmm

autor
17. sep 2024

@monikkatt pytala som sa ho,co tolko robi na tom telefone.Nedozvedela som sa len tak zahmlieval.Ze pise nejake komenty niekde.A ze budu zase nejake woke protesty takze im pise lebo idu zase do ulic.Nepytala som sa kvoli tomu,vcera som pozerala zpravy a len tak matne bol nejaky obraz ohladom Izraelskeho konfliktu s Palestinou,zase mi tam zacal dudrat tak som povedala nech je ticho lebo ja v nedelu vecer toto s nim rozoberat nebudem.Tak stichol.

isis234
17. sep 2024

On sa musí liečiť. Pod dozorom lekárov. Už ho k sebe nevolajte.

tykat
17. sep 2024

a ty si myslis ze keby toto vsetko co ste pre neho fungovali na depresiu tak by sa ludia vyliecili? Je to v mozgu, v hlave, dusevne ochorenie. A nemusi mat ziadnu pricinu. Ten clovek nie je chory, ma vsetkeho dostatok, je obklopeny milujucou rodinou, priatelmi. Ale mozog to proste vyhodnocuje inak.
Ine je clovek ktory robi to co popisujes ale uderom nejakej zaujimavej aktivity vyskoci ako srnka a uteka cvicit, pozerat telku ci na pivo. A so skoncenim aktivity sa mu vrati "depresia".
Takze, mas skusenost, ano aj takto (ne)funguju ludia s depresiou a ano nie je to prijemne. Niektori nie su schopni cele dni ani vyliezt z postele, niektori placu, niektori negativne filozofuju, vidia vsetko cierne, nietori nekomunikuju, niektori len spia. Ty si si nepozvala navstevu ale pacienta. Stretavajte sa radsej mimo vasho domu.

autor
17. sep 2024

@isis234 vraj sa lieci.Bol niekde na 6 tyzdnovom pobyte zavrety pod dohladom lekarov a zdravotnickeho personalu.Povedal ze ked dosiel domov citil sa lepsie.Ale ze zase sklzol lebo on nevie ako si naplanovat dni.Toto bola jeho odpoved.

autor
17. sep 2024

Nie nebudeme ho sem volat.Nech si toto riesi s lekarmi,my po 10 rokoch uz nevieme co s nim.Mne sa hlavne zda ze on to ani nechce zlepsit.A ak on nechce tak nechce.Ja s tym nic nespravim.

autor
17. sep 2024

@tykat jasne ze pardnovy program nevyriesi depresiu ale chceli sme aby necumel furt do toho telefonu ale aby siel na vzduch a trosku sa rozptylil.to je akoze nieco zle?

tykat
17. sep 2024

nie je to zle ale ak ma depresiu a dva roky je s nou doma tak to nie je take jednoduche. TO ze vy chcete aby isiel na vzduch je OK, on to tak neciti (lebo depresia). Pri depresii potrebujes kvalitne a pravidelne lieky, psychologa, nejaky rutinny program. Pozvat niekoho s dlhodobou depresiou na 5 dni aby necumel do telefonu a isiel na vzduch je dobre akurat na to aby ste si povedali ze ste mu chceli pomoct. Ak by ste ho kazdu sobotu, pravidelne vytiahli na turistiku a dokazali to robit pravidelne tak toto je pomoc.

mamina7070
17. sep 2024

depresie nie su ospravedlnenim na vsetko tak ako liecba napr chrbtice si vyuaduje vela sebazaprebia lieky cvicenia atd a ak niekto nechce nespravis nic

ak sa tolko rokov trapi a nejde napr na liecenie a zapija ad alkoholom tak nechce byt zdravy a sucit a pomoc si nezasluzi v danom case

sevrin
17. sep 2024

Tak si to zhrňme:

býval u vás zadarmo, žral aj chlastal zadarmo, ani upratovať nemusel
Tvoj manžel ho odviezol na letisko, ešte sa mu ponúkol, že mu pomôže upratať, vymaľovať, dať vyrobiť nový nábytok.
A ešte aj agresívny je a vrieska po vás.

PÝTAM SA SÁM SEBA: čo robím zle, že JA nemám takých super kamarátov???

koniarova
17. sep 2024

@mamina7070 porovnávať depresiu s liečbou chrbtice je ..... Ani neviem, ako to pomenovať .

mamina7070
17. sep 2024

@koniarova no ako tiez musis vynalozit usilie a ani psychicka choroba nezmizne podanim zazracneho liecika ale dlhodobou pracou na sebe
a detto plati aj pre vacsinu ochoreni chrbtice