Ako zvládnuť nevyžiadané svokrine návštevy?
Ahojte. Dievčatá, máte nejaký tip, ako nastaviť hranice a zároveň sa nepohnevať so svokrou?
Dva dni v týždni chodím na pár hodín do práce od 13:00 do 19:00.
Manžel je živnostník a sám si určuje čas,ale väčšinou o 15:00 príde domov,ale zároveň nič nerieši, pretože už je navarené,popratané, má čo na seba, deti pochystané.
Obidve deti máme v škôlke, takže ich bez problémov vyberie. Ide o to, ja keď som tie dva dni poobede preč, tak svokra ako keby chcela manželovi pomôcť s deťmi,tak vždy k nám príde. Ale zároveň tu nie je nič porobené. Nie je upratané,kopec neumytých riadov, pohárov od káv, hračky všade porozťahované, oblečenie rozhádzané všade, topánky po strede chodby,deti len v rukách sladkosti lízatka, neokúpané, nenachystané a to ďalší deň ráno idú do škôlky. Ona mužovi ani nenaznačí, že by mal niečo porobiť. A takto ja o 19:15 prídem domov do tohto chaosu a dávam všetko do poriadku a zároveň tu ešte svokra sedí. Mimo tieto dni,keď sme poobede všetci doma, tak sem príde svokra na kávu navečer, čiže ju tu máme pravidelne minimálne 3x v týždni.
Ako taktne zariadiť to,že tu svokru nepotrebujem 3-4x v týždni
Začínam byť zúfalá
@guudy tak väčšinou sa tu babka aj navečerá,keď nie som doma
Ešte by tu bola jedna možnosť: v tie dni, kedy si v práci, nech pekne krásne manžel zoberie deti a ide s nimi k svokre. Keď tak túži po ich spoločnosti, nech sú u nej. A môže im dať aj večeru. Ty sa vrátiš domov do uprataného, deti s mužom nech sa vrátia tiež v tom čase, budú už po večeri, tak len sprcha a spať.
Už toľkokrát sme sa vadili kvôli tomu ale nikam to nevedie. Muž mi potom vyčíta, že veď on robí prácu okolo domu
Autorka,ja som nepochopila,čo s tým má svokra? Že muž je neschopný upratať,sa postarať o deti, dať im normálne jedlo,umyť ich a dať na spánok? Keby ja večer pri dem z roboty a nájdem tam toto,tak by nasledoval akurát cirkus a nie že varenie. A zvozila by som ho aj pred svokrou,že či je fakt taký truhlik.
Tvoj problém nie je svokra,ale chlap.Ci akože o čo ide s tou svokrou?
@jaskolka o čo ide? Chcem prísť domov a nemať ju tu. Na ďalší deň príde znova. Teraz tu bola tri dni po sebe
A co ma varena vecera so svokrou? Nech si daju chlieb s niecim, co si najdu v chladnicke. Vsetci 4. Z nikoho neubudne.
A ked nebude muz spolupracovat na chode domacnosti, tak by som sa zatala a neumyla tie riady par dni po sebe. Ved sa raz minu ciste taniere a pohare… aj ciste pradlo ;)
Potom snad muz pochopi..
Čo robí tvoj muž konkrétne teraz, vo februári, okolo domu? Čo robil okolo domu včera, predvčerom, minulý týždeň? "Zbožňujem", keď chlapi idú svoju občasnú prácu okolo domu dávať na rovnakú úroveň, ako je každodenná niekoľkohodinová práca v domácnosti.
Prioritne komunikuj manželovi, že to a to bude urobené keď prídeš domov. Ma doma na pomoc mamu. Ona bude s deťmi, on nech niečo urobi. Keď nestíha urobiť nič okolo toho ako ma k deťom niekoho na pomoc, sú to len jeho výhovorky.
Po druhé - manzel ka komunikovať svojej máme, že jej návštevy sú časté a neprimerane a mala by ich obmedziť. U nás to bolo podobne. Manzel to odmietol komunikovať. Komunikovala som to ja. Svokra sa pohnevala. Roky na mňa pozerá cez prsty. Nepreniesla sa cez to, ani sa cez to nikdy neprenesie. Nastavila som hranicu a s nastavením hraníc to tak býva, nezrely človek ich nevie rešpektovať a urazí sa. No to už nie je môj problem. Takže poradím ti, je to jeho mama. Ta synovi odpustí všetko. Aj keď sa urazí, synovi zabudne. Tebe však nezabudne nikdy. Mal by prevziať iniciatívu manzel.
A to mas problem po prichode povedat Zlatko, umyjes riad alebo okupes deti? Preco robis vsetko ty? Je to len tvoja domacnost alebo aj jeho? To je tvoja chyba, ze mu toto tolerujes. Ja sa mu ani necudujem, ze nic nerobi, ked nemusi. Keby musel, spravi.
No tak skús pol hodiny pred odchodom z práce zavolať manželovi: Ahoj láska, o chvíľu idem domov, odprevaď mamičku a poupratuj, nech ma hneď vo dverách netrafí šľak. Keď prídem, dáme deti spať a spravíme si pekný večer, teším sa na teba, ahoj."
by som dosla vecer unavena z roboty a toto mat doma by som taky krik urobila na oboch
normalne mu povedz ze nema ruky lave a ma sa postarat ked je doma a jej by som povedala ze ako ho vychovala ze sa nevie postarat a ze si neprajes aby si prisla z prace a mala doma navstevy
to je nonsens aby si musela vsetko robit a ona ta este zdrziavala ved deti potrebuju rezim
A ty si myslis,ze ked nebude svokra k vam chodit,tak muž zacne upratovat a bude vsetko porobene? Mne by nevadilo,keby bola v mojej nepritomnosti svokra u nas. Vadilo by mi,ze muz sa vykasle na domacnost. Nech ti aspon vecer pomoze upratat.
Precitala som celu diskusiu a nemam co dodat - problem je len Tvoj manzel a Tvoje nastavenie a neustale sluzenie a hasenie jeho ignoracie. A "neda sa s nim". Zbytocne to budeme zastierat za "svokra problem", ona je tu len detail. Pretoze keby bol Tvoj muz schopny, alebo vy dvaja navzajom schopni si nastavit pravidla, vobec by Ti doma nevadila babka na kavicke 3x do tyzdna, co prisla pozriet vnucata alebo len tak posediet aj ak nie si doma, keby aj do vecera. Lebo by si prisla do uprataneho, pripraveneho, a do pokoja. Sadla by si na gauc, porozpravali by ste sa s babkou co nove, ako travili cas s deckami, a pekne krasne dobru nocku cau.
Takze zmena je potrebna u Teba a u muza. Zbytocne sa budes ponosovat na svokru, klames samu seba.
Aj moj robi okolo domu,ale od jari do jesene. V zime nema velmi co robit,tak sa viacej podiela na domacich pracach. Ked robi okolo domu a to sa ozaj narobi mame velku zahradu a stale nieco robime na dome,tak jasne,ze od neho neziadam,aby este potom vnutri robil. Ale ani vtedy nema obe ruky lave v domacnosti. Uprace po sebe riad,nalozi-vylozi umyvacku,da prat,vyvesia pradlo. Take bezne prevadzkove veci spravi.
Tvoji rodičia ku vám ako často chodia?
Já som svokra a mám dovolené od nevesty iba raz do týždña aj to iba na 1 hodinu,rešpektujem to,ALE jej rodičia bývajú hneď vedla nich a sú tam ráno,naobed,večer každý deň.
@colsami neviem ako inak nastavit pravidla, povedala som urob toto a toto,ale neurobil ani neurobí. Raz keď som bola na rizikovom v nemocnici,tak si sem volal mamu a tá za neho umývala riady
@64jarka64 mám len jedného rodiča už a moja mama tu bola naposledy minulý rok v lete na oslave
@marca12 tiež pokosim trávu,nie často,ale párkrát v lete to je. Tiež zbieram hračky po dvore
no urob muzovi skolu hrou chod cez vikend na wellnes a nechaj ho s detmi
nevar mu neper mu neupratuj po nom vytlac mu navod na ladnicku na spotrebice
proste si si ho rozmaznala
Neviem či to mám brať ako neohlásené návštevy, keďže počujem ako deťom hovorí,aj zajtra prídem....
Ano 100x si hovorila a nic. Preco by Ta pocuval, ked muz vie, ze len hovoris, pofrfles, a vzdy aj tak vsetko spravis.
Pozri, Tvoje deti nie su ziadne dojcata. Prides domov a vidis bordel a nic neurobene? Ziadne upratovanie, ukladanie varenie. Povies muzovi ze uz takto dalej fungovat nevies a nechces a nech Ta do zajtra necaka. Deti hladom neumru, a aj keby sli spat o 12, preziju. A Ty pekne krasne hod na seba znovu kabat a chod prec, ci k mame, sestre, kamoske, do penzionu, na tu jednu noc. Vyspi sa a nechaj ich, nech si spravia poriadky a nech si nabuduce dobre rozmyslia, ci budu mat vsetko na salame.
A vratis sa az okolo obeda. Ked deti budu vychystane a uz davno v skolke. Nech Ta ani nenapadne rano si s tym robit nervy. Nech sa paci, pan manzel, mas sancu si to zazit.
Alebo nic nerob, dalej sa stazuj a trp. Ked muzickovi povedat a vysvetlit ludsky nestaci.
@mamina7070 To by mohlo fungovať, až na to, že on si zavolá mamičku a spoločne budú frflať na autorku, čo je to za matku, čo toto spraví. Ešte ona z toho vyjde, ako najhoršia. ☹️
@colsami ísť niekam na noc? Veď by ma nepustil, mala som problém ísť s kamoškou večer do baru cez víkend
Nepustil??? Nepustí ťa s kamoškou večer von?! Zlatá moja, tvoj problém vôbec nie je tvoja svokra! 😳
@h2 no, že keď si chcem chodiť po vonku,tak sa mám najskôr rozviesť
Mužovi podľa mňa vyhovuje, že vtedy chodí svokra
Ty si uvedomuješ,ze ty niesi jeho manželka ale poskok
@h2 a nech frfle kolkomchce ale suhlasim ze ak ju nepusti von tu bude inde problem
ja by som proste prestala na mladeho pana robit a ak by som prisla ani by ma nehlo ist upratat nechala by som svokricku s nim a sla na dve hodky do vane
ale toto bude asi nejaky sovi isticky macčo predpokladam vzorny krestan

Manžel jej musí povedať. Keď tam nie si, jediný za domácnosť a deti je zodpovedný on. To mi je riadna "pomoc s deťmi" od svokry teda, že narobí ešte viac bordelu... 😅
Nepratala by som po nich. A kvôli deťom by dostal vytmavené. Večer aby ešte lizatka vyhryzali, no pravda
...nech si ich potom svokra uspáva také naspeedované.