Ako zvládnuť partnera, ktorý sa často opije?
Moja otázka je, či to máte tak aj vy, že keď idete na akúkoľvek oslavu, že váš chlap sa musí za každú cenu ožrať. Či už sme pozvaní na narodeninovú oslavu päťročného dieťaťa, nejdeme tam preto, aby sa naše deti zabavili, ale ideme tam preto, aby si on mohol vypiť s oteckom. Keď ideme kdekoľvek na grilovačku, na akékoľvek stretnutie s priateľmi, vždy ide o to, aby sa chlapi tam ožrali. Čiže ja stále šoferujem, čo mne nevadí, lebo mne nejde o to, aby som aj ja pila. Ja alkohol nemusím k tomu, aby som sa zabavila, ale keď viem, že tá zábava končí tým, že veziem domov deti, ktoré zase vidia svojho otca ožratého a nevie sa správať a potom ja ho ešte musím doma počúvať, tak to pre mňa vôbec nie je zábava. A on a ešte viac mi vadí, že vôbec neberie ohľad na to, že v akom stave ho vidia tie jeho deti pravidelne, lebo je to celkom pravidelné. Naše deti sú už tak, že keď sa niekto ich opýta, že čo ocinovi ľúbi, tak prvé, čo odpovedia, že pivo. Čo máme ocinovi kúpiť na narodeniny? Pivo. Čiže už odmalička toto vidia, že ich otec musí neustále chľastať. Nie je alkoholik, ale keď začne, tak nevie potom, že kde sú hranice. a mne by ani nevadilo, že raz za čas sa opije. Áno, stane sa, alebo nech sa človek zabaví, ale nie v prítomnosti detí. Alebo keď ja nie som doma, aj vtedy pije. Alebo keď som odrovnaná, ako napríklad teraz, mám ruku v sádre, čiže nemôžem šoférovať, tak ani vtedy nevydrží, že by zostal triezvy, že keby náhodou potrebujeme niekam odviesť, alebo čokoľvek príde, nie, on musí mať to svoje pivo, keď príde domov. To je automatika pre ňoho. a teraz nás tiež pozvali na oslavu, už mi teda písal, že sme pozvaní na oslavu cez víkend a viem, nepovedal to priamo, ale viem, že mi to oznámil preto, aby som ho tam zobrala. Hoci nemôžem šoférovať. Viem, ale nechcem a vôbec neberie ohľad ani na mňa, že keď mne nie je dobre, proste on, aby mal svoju zábavu, on, aby sa nachlastal a že okolo neho rodina čo vidí, alebo ako sa cíti, to ho vôbec nezaujíma. Je to tak aj u vás, alebo to som len ja takto nešťastne vybrala?
@anonym_autor Ja som žila s abstinujucim alkoholikom a keďže vedel, že vo vlastnom záujme nemôže ani kvapku, tak sme problém, aký opisujes nikdy nemali.Bohuzial, podľa tvojho opisu je manžel alkoholik.
Nie, nemám takého muža, opije sa výhradne len keď je sám s kamošmi (tak raz za 3-4 roky) a zvyčajne potom nespí doma (ide k svokre), aby ho nevideli deti 🙂.
Vyrastala som v takom prostredí, kde chlastanie bolo normálne, našťastie u nás doma veľmi sporadické, dokonca aj keď sa stretneme celá partia, tak muži sú na nealku, ženy si dáme tak pohár vína.
@anonym_autor tak tam nechoď a povedz mu, že chlasta ako dúha a že buď sa bude krotiť, alebo s ním končíš. To budú zase výhovorky a buď si istá, že chlastať tam pôjde aj bez teba, akurát budeš mať vynadané že zvelicujes.
@anonym_autor je alkoholik, neospravedlňuj ho a otvor oči. Mne to spravil pár krát manžel na oslave, že sa zrúbal ako teľa, doma si tiež ľúbil vypiť. Tak som mu úplne vážne povedala, že mu toto tolerovať nebudem, môj otec pil a povedala som mu, že ja to doma nechcem, že ja si chcem oslavu užiť aj s návratom domov, nie pri ňom stáť s kýbľom a sledovať do rána či dýcha. Prestal, kvôli sebe aj kvôli tomu, že ma miluje. Som si vedomá toho, že raz do toho môže opäť spadnúť ale už sa drží pár rokov. Ty už máš naučeného alkoholika, ktorému je všetko jedno, hlavne že si drží hladinku. Ako sa na takého človeka môžeš spoľahnúť pri deťoch, to nepochopím. Keď by sa niečo stalo a ty nemôžeš tak deti pôjdu k lekárovi samé lebo tatko bude mať dennú hladinku? Vybral si alkohol miesto teba, už hráš druhé husle. Si šofér a opatrovateľka na jeho alkoakcie. Povedz mu rázne, že buď prestane alebo s deťmi odídeš.
len otazka, to kolko deti si si urobila s tym ozranom?
asi ti vezmem iluzie, alr tvoj muz je alkoholik a bude sa to zhorsovat, clovek, ktory sa potrebuje ozrat za kazdu cenu a je mu jedno, ze tym ublizuje svojej rodine a detom... bude to len horsie, interval sa bude stupnovat. Ja by som s nim nebola
asi ti vezmem iluzie, alr tvoj muz je alkoholik a bude sa to zhorsovat, clovek, ktory sa potrebuje ozrat za kazdu cenu a je mu jedno, ze tym ublizuje svojej rodine a detom... bude to len horsie, interval sa bude stupnovat. Ja by som s nim nebola
@mirola čo poznám jednu rodinu, muž keď sa opil bol agresívny bil ženu aj matku a tie ho stále obraňovali a zatĺkali
polícia aj záchranári tam chodili ako na klavír a stále len sľuboval že pôjde na liečenie
vyliečila ho pred rokom hlina, nedožil sa ani 50
@anonym_autor píšeš ,že není alkoholik.Ale ja ti napíšem,že je.A ver tomu,že rokmi,to bude horšie....Ale riešenie je veľmi jednoduché,nesmie piť,ani kvapku,musí ale chcieť,keď už nie kvôli sebe,tak kvôli Vám.Ak to nedokáže,vykašli sa na neho...
@anonym_autor ešte jedno ti poviem. Môj otec pil a aj keď je to skvelý človek a nikdy mi neublížil vtedy som sa ho bála. Sedela som v izbe a plakala keď ma prišiel objať lebo som nevedela ako sa v tom stave môže zachovať. A to hovorím, nikdy naozaj nikdy mi neublížil. Lenže na neho sa dalo inokedy spoľahnúť, nepil každý deň. Ten tvoj už je podľa mňa inde. Ber do úvahy že pre tvoje deti je to nepríjemné a stresujúce.
@anonym_autor ale on JE alkoholik, keďže bez toho nevydrží, je alkoholik. A kým si to on neuvedomí, Ty s tým moc neurobís.
Ospravedlnuj ho ako chces ale je to alkoholik. A najsmutnejsie na tom je, že to vidia aj deti.
Este,ze sa u nas nepije a preco???pretoze sme kolko razy na chirurgii castejsie ako,,,doma,,,preto.Po veceri dcera,syn sup prst tam a uz ideme.Keby ze chlastame este aj pivo na veceru,mozne ist tak akurat.
To ako svagor,jeho syn si zlomil clenok,oni uz pili.Maju rovnako stareho syna 17r,co ma vodicak ale jeho tatinko prisediaci uz by nafukal.
Ani otec,ani matka by nemali pit.Ako ja som neznasala ,ked moja mama isla do obchodu a za kazdym si vincisko kupila a uz vystrajala.Aj to je dovod preco,stacilo mi vtedy,ta hanba.Nemusime robit hanbu aj my nasim detom.
Prečítaj si ešte raz, čo si napísala a prehodnoť slová "nie je alkoholik"
Nie, nemam to doma, to by som uz davno robila poriadky. Tak ako ja sa nikde neozieram, tak sa neoziera ani manžel.
Skus mi povedať teraz, ze rada by si si dala aj ty pohár vína, nech teraz šoféruje on. A uvidíš reakciu ( vôbec piť nemusíš ale to on nemusi vedieť).
Obraňuješ ho, že nieje alkoholik, bohužiaľ si to len nahováraš a on ten alkoholik je, ak potrebuje každý deň pivo je totálny alkáč, toto je nádhera vzor pre deti, buď by som mu dala ultimátum, alebo balím deti a seba dovidenia, môže sa ožierať, a ešte napíšeš, že je dobrý chlap chorá si aj ty zrejme
@anonym_autor pises ze, nieje alkoholik - ty vies kto je alkoholik? Pytam sa v dobrom, lebo tvoj muz je....
Toto neznášam ani ja niekam prídeme posedieť a hneď sa opiť a ja skôr len zo slušnosti pár pohárikov len malo kto to chápe že človek si môže vypiť ale nemusí sa ozrat. Tak isto aj pivo proste ja vypijem len jedno. Alebo keď pride na návštevu k nám a len čaká kým bude plný pohárik. Však posedieť na terase sa daj aj pri jednom pohári vina.
Alkoholik. Ma vzťah s chlastom ty si mu ukradnutá. Jeho zaujima len to ako sa dostať k alkoholu či ho zoberieš tam kde si môže dať a aby si mohol dať hneď ako ma chvíľku voľna.
@anonym_autor podľa mňa v tvojom príspevku veta že nie je alkoholik nie je pravdivá.
Tvoj muž alkoholik JE, a fest závislý, nič ti nepomôže kryt ho. Ty si slepá, odsúvaš pravdu na 15 koľaj, aké tvoje deti ti vidia, vedia , vie to aj celá rodina, celé okolie.
Len ty nie ... Prečo ? Lebo si spoluzávislá a máš realitu úplne inde
(a to ti píšem ako človek čo túto problematiku pozná 40+ rokov), takže seba môžeš - ale mňa, a iné ženy neobabreš.

Manžel buď nepije vôbec, alebo maximálne keď ja šoférujem, si dá prípitok a hotovo. Inak sa zaobíde s nealko radlerom. Tvoj muž je pravdepodobne alkoholik. Nie každý alkoholik sa opíja každý deň, niekto to má v “epizódach”. Na vašom mieste by som to kľudne riešila s párovým terapeutom. Lebo to nie je v poriadku. Už len aspoň kvôli deťom to rieš. Držím palce a odvahu. Muž by mal byť ochotný sa kvôli rodine vzdať alkoholu.