Ako zvládnuť priatelovu toxickú matku?
Prosim poradte, tie ktore mate nejake skusenosti...od sameho zaciatku si nerozumiem s priatovymi rodicmi, najma s jeho mamou, ktora ma nema rada a ocividne by bola radsej keby som s jej synom neni...ma na moju osobu velmi skarede komentare, zosmiesnuje ma, absolutne nerespektuje moje nazory, potreby atd...zasahuje nam aj do vztahu s priatelom a snazi sa aby sme spolu netravili volny cas tak ze ona si vzdy nieco vymysli kam potrebuje odviezt aby priatel nebol so mnou napriklad...ja som toto hned na zaciatku zbadala ze bude problem a priatel najprv tomu neveril ale teraz povedal ze ano ze jeho mama ma velmi nenavidi a ziarli na mna vo vsetkom...on si ma prednou viackrat zastal ale vobec to nepomaha...situacia sa vyostrila ked sme u nich boli na navsteve a ona zacala urazat mojich rodicov ze aku maju pracu a ze nemaju vs...to uz som nevydrxala a vynadala som jej a odisla som...priatelovi som povedala ze s jeho rodinou najma mamou nechcem byt v kontakte pretoze jeho mama je toxicka osoba...povedal ze to chape a znovu sa s nou porozprava...problem je ze akurat mame dohodnute stretka na kupu bytu a ja neviem ci chcem toto zazivat xy rokov ako na mna nejaka zena utoci..plus ak by sme mali deti...
čo má ona spoločné so stretkami a kúpou bytu?
@rozculena ze neviem ci si chcem toto zobrat na krk ked ma priatel taku mamu...uplne eliminovat v zivotee ju neviem...rozmyslala som normalne aj nad rozchodom hoci priat3la velmi lubim ale proste kto to nezazil to asi nepochopi ze ma sustavne na moju osobu nejake narazky
Tak buď to priateľ vyrieši tak že matke dá jasne najavo, že si pre neho priorita a keď neprestane, tak končí s návštevami. Ináč by som sa obávala kúpy spoločného bytu.
On bude nejaky mamickar a nechce to dat najavo a hlavne s nim nekupuj ziadny byt.
asi by som ešte s tým bytom počkala........prípadne kúpte ten byt min.100 km od svokry
Tiez by som sa bala kupovat s nim byt. To budes mat stale na krku, deti pridu… fuuu ani si to nechcem predstavit. Velmi velmi by záležalo na postoji toho partnera ale to sa ukaze az ovela neskor. A inak, ked si odisla, isiel s tebou aj partner? Ze by si pocula ako s mamou robi poriadky a ide za tebou?
Spolocny byt s priatelom by som nikdy nekupovala.
S chlapom si veries aj jeho rodinu,ani sa nemusite stretavat,ale jej vplyv tam vzdy bude.
Nezbavovalq by som sa inak dobreho chlapa len preto,lebo svokra..to sa da zvladnut..
Toto nebude fungovať, ja by som určite ešte neriešila kúpu bytu. V žiadnom prípade. Takáto osoba ti bude neskôr ubližovať aj cez tvoje deti.
Ahoj, no chcela docielit tvoj vybuch a odchod
Taketo matky stoja casto za rozchodmi a rozvodmi. Je dost dolezite uvazovat,co dalej. Lebo je to priatelova matka a to moze miesat karty cely vas spolocny zivot. Cize zapracujes na tom, aby si s nou akokolvek vychadzala, t.j. bude sucastou vasho zivota a zivota vasich pripadnych deti
Alebo nebude sucastou tvojho zivota, ale tvoj muz, pripadne deti s nou v kontakte budu a to bude dost naprd. Predpokladam, ze partner sa nerozhodne prerusit kontakt.
Ja mam tiez svokru, s ktorou je to tazke, ale je to manzelova matka. Dost nam to zasahuje do manzelstva, mne to zozralo kus nervov aj zivota, ale moj manzel ju proste berie aka je, ona ina nebude. Nie je vyslovene zla, je pracovita, da ti vsetko na podnose, ale len materialne. Ale inak je velmi konfliktna a stale si vynucuje suhlas a chvalu.mame uplne odlisne nazory snad na vsetko. Ja som proti nej nikdy nevystupila. Ale pri zasnubach sa zachovala strasne, ale v podstate aj svokor a svagrina, ktora s nimi zije, teda zhrniem, nikto nam z nich negratuloval 😀
Navstevujeme sa a tolerujeme. Ja mam zaklad slusnosti, ktory som dostala vo vychove od rodicov. Myslim, ze vdaka tomu to este drzi pokope.
S kúpou bytu určite ešte počkaj, s priateľom sa porozprávaj aby svoju mamu uzemnil a návštevy vynechaj, uvidíš ako sa situácia vyvinie. Ak by priateľ nadalej uprednostnoval matku tak by som zo vzťahu odišla.
Este dodam, ze tieto zeny maju synov vacsinou pod papucou. S nimi sa inak zit neda, synovia sa teda naucia nejak fungovat, napriklad prestanu pocut, jednym uchom dnu a druhym von a nasledkom je, ze vobec nepocuju ked matka uraza partnerku/manzelku
Alebo sa stiahnu a matku posluchaju, lebo si myslia, ze je to tak spravne
Atd
Cize ten partner byva vychovou takej matky poznaceny a podla mna sa malokedy vie postavit za svoju rodinu, sam konci vacsinou medzi dvomi mlynskymi kamenmi
Ja ta chapem velmi dobre a kazdy ko ma narcisticku osobu vo svojom okoli ti povie - rozmyslas spravne, citis spravne - ona sa nikdy nezmeni.
Je mi to velmi luto, co zazivas,a ti co ti davaju nadej, ze sa zmeni, tak klamu. To ako sa s narcismi da prezit je jediny mozny sposob - radikalna akceptacia toho, ze su aki su, a udrziavanie chladneho vztahu. Ak narcis nie je rodina, odporuca sa no contact. Ak ale je rodina, tak ako hovoris, neda sa tomu stretavaniu uplne vyhnut, presne ako vravis, raz budes chciet mat deti a predstavujes si pre ne idealnu babicku, ku ktorej budu chodit rady deti a ktorej ich rada s doverou zveris.
Radikalna akceptacia znamena - celozivotne a navzdy sa vzdat mznosti mat laskavy vztah so svokrou. A musis byt pripravena na to, ze ona bude aj deti manipulovat. Ci vedome, nevedome, pretoze sama ma taku povahu, program v sebe, to az tak nezavazi. Bude.
Niekto, kto to nezazil, tak to nepochopi a od takeho cloveka ani nepocuvaj rady.
Chod za tym inuitivnym a spravnym pocitom - ze ona sa naozaj nikdy nezmeni a ze by ti v zivote mohlo byt aj krajsie, ak by si nasla laskavejsich ludi.
Priatel moze v mnohych situaciach byt medzi mlynskymi kamenmi tiez - vacsinou deti narcisov az neskoro prensekoro spoznaju narcizmus svojich rodicov. A aj ked ho pochopia, neznamena to, ze dokazu urobit za vztahom s rodicmi cervenu ciaru a byt uz len na strane svojho partnera.
Radikalna akceptacia znamena roky odriekania citov, ktore od laskavych ludi mozes dostat.
Jedine riesenie je - ak zostanes s partnerom a veris, ze ta nebude pri vychove a vo vasom spoluziti nutiit pouzivat sposoby jeho mamy, obmedzis navstevy a budes si hladat svoju komunitu laskavych ludi medzi kamaratmi a medzi svojou rodinou. Nie u svokrovcov.
Tak ci tak je to ale strata, s ktorou sa musis zmierit.
Co ti moze pomoct - preber so svojim priatelom rozne hodnotove otazky - ako by ste vychovavali deti, jednoduche veci - napriklad ako by ich motivoval do obliekania, keby sa im nechce, ako by ich prinutil ist do kopca, keby sa im nechce, ci by im dovolil skakat do mlak a podobne - mozes zrazu zbadat to co nevidis teraz, ze on ma hlboko zazite postupy jeho mamy. Ze by zrejme vase deti vychovaval ako jeho mama jeho... Alebo v dobrom pripade, ak mu jej sposoby vadili, tak sa vyhrani, ze nikdy to svojim detom nespravi...
@heminepa ano, muzi, co maju taketo matky, su ako mamin cecokaj ked v roznej podobe.lebo taketo zeny nevychovavaju sebavedomych muzov, ktori by sa postavili za novu rodinu. Cely zivot ich totiz rozne manipuluju, vydieraju, ovladaju
Tiez by som sa bala kupovat s nim byt. To budes mat stale na krku, deti pridu… fuuu ani si to nechcem predstavit. Velmi velmi by záležalo na postoji toho partnera ale to sa ukaze az ovela neskor. A inak, ked si odisla, isiel s tebou aj partner? Ze by si pocula ako s mamou robi poriadky a ide za tebou?
@betulinka1 hned jej zacal strasne nadavat a isiel sonmnou domov potom a viem ze potom sa este velmi pohadali kvoli jej reciam...
" strašne nadával matke", "veľmi sa pohádali, kvôli jej rečiam ".
Priateľ používal vulgarizmy na matku? No, asi by som ozaj prehodnotila ten vzťah s priateľom. Aby si si aj ty o pár rôčkov nevypočula na svoju adresu pár vulgarizmov podčiarknutých útokmi svokričky. Asi sa teraz zdá, že si svokra zaslúžila, ale teda strašne nadávať matke, ... no neviem, mohol aj slušne ...
Nadávať? Ako nadávať?
" strašne nadával matke", "veľmi sa pohádali, kvôli jej rečiam ".
Priateľ používal vulgarizmy na matku? No, asi by som ozaj prehodnotila ten vzťah s priateľom. Aby si si aj ty o pár rôčkov nevypočula na svoju adresu pár vulgarizmov podčiarknutých útokmi svokričky. Asi sa teraz zdá, že si svokra zaslúžila, ale teda strašne nadávať matke, ... no neviem, mohol aj slušne ...
@rejka7 Možno neboli žiadne vulgarizmy, nekonšpirujme.
Ja som sa tak s byvalym rozisla aj kvoli jeho mame. Ale u mna to zase nebola az taka velka laska,zeby som si bez neho nevedela predstavit zivot. Kazda svokra je nejaka,ale prezit zivot so svokrou,o ktorej viem,ze ma nikdy nebude mat rada,na to som prilis sebecka a chcem prezit zivot v harmonii aj s muzovou rodinou.
Byt sa nekupuje s priatelom, ale s manzelom. A ak si ho neches vziat, nekupuj ani byt. Posluchni intuiciu.
Autorka ukonči to. Jedine riešenie je rozchod alebo odísť na druhý koniec krajiny prípadne do zahraničia a úplne s ňou prerušiť kontakt. Vytvoriť si rodinu ty a partner. Predpokladám že to partner neurobí a teba čaká xy rokov s niekým kto má chorý vzťah s mamou. Vždy budeš druhá. Vždy to budú nervy. Takyto vzťah ak je toto jasné od začiatku netreba ani zacjnat. Psycho matka mizerny partner. Ukončí to čím skôr a nie s ním kupovať byt preboha byt si kup ty. Nastuduj si niečo o poruchách osobnosti pochopíš to lepšie s čím bojujes
No, nezbavíš sa toho. Je to jeho mama. Ak.s ním chceš zostať, budeš to mať na tanieri stále
@rozculena ze neviem ci si chcem toto zobrat na krk ked ma priatel taku mamu...uplne eliminovat v zivotee ju neviem...rozmyslala som normalne aj nad rozchodom hoci priat3la velmi lubim ale proste kto to nezazil to asi nepochopi ze ma sustavne na moju osobu nejake narazky
@anonym_autor no poznám to aj na mám taký podobný prípad

čo má ona spoločné so stretkami a kúpou bytu?