icon

Ako zvládnuť rozdielne záľuby vo vzťahu?

31. aug 2024

Ahojte, mam partnera, s ktorym zijem zatial len par mesiacov. Kedze sme sa dali dokopy az po 30tke, tak mame svoje zauzivane ritualy, hobby a nejake standardy fungovania. Obaja chodime denne do prace, co v praxi znamena, ze sa rano zobudime(neranajkujeme ani jeden, co je skoda pre spolocne straveny cas ale couz), vychystame do prace a vecer sa okolo 8mej stretneme doma. Obaja mame specificke hobby, ja dost casovo narocne, partner menej ale problem je podla mna v tom, ze sa v nich neda najst nijaky prienik. Nevieme tie veci robit spolu. Alebo teda on by aj mohol ale ja som zvyknuta svoje hobby vykonavat s kamosmi alebo sama. Musel by si na to nakupit vybavenie, co nie je uplne lacne(tak 3k len na zaciatok) a ked som sa ho na to pytala tak mi povedal, ze jeho to ani velmi nelaka. V inych partnerskych oblastiach nemame problem, fungujeme spolu v pohode, sex je tiez velmi super. Len ma trapi to, ze vlastne ja mam vacsinu zazitkov s inym okruhom ludi nez s nim, kedze sa viacmenej stretneme len doma a riesime spolu len take bezne operativne veci, nijake vzrusenie(nesexualne). Niekedy mam pocit, ze spolu byvame len preto, aby sme sa vobec mali kedy vidiet. Tento rok sme uz obaja absolvovali par dovoleniek ale vsetky viacmenej oddelene (ak neratam dva predlzene vikendy v blizkom pohranici). Na jesen sa chystame na taku vacsiu spolocnu. On je aj teraz odcestovany, predovsetkym kvoli tomu svojmu hobby. Nevadi mi to, neziarlim, doverujem mu. Len mam z toho mozno trochu obavy do buducna, ze ako vlastne funguju tieto pary, v ktorych partneri potrebuju taku vacsiu autonomiu...? Nemame deti ale skrz moj vek sa uz nad tym zacinam zamyslat a toto aj trochu s tym suvisi. Budem rada ak sa podelite s tym, ako to u vas funguje v takychto vztahoch.

autor
1. sep 2024

@rorino Ide o to, ze to moje je take flexibilnejsie a da sa pri tom travit viac spolocneho casu nez pri tom jeho 😀 tak preto som sa ho na to skusala zlakat a je pravda, ze to mi je zabera viac casu a tym padom uz by som nemala az tak vela priestoru no

autor
1. sep 2024

@rorino a s tym dietatom to vobec netusim ako by bolo. Tak si to predstavujem, ze to asi vyriesime aktualne ked sa to stane

autor
1. sep 2024

@petracandle mala by som akurat tak fomo, ze nic nestiham 😀 akoze chapem kam tym smerujes a asi to aj teraz vyzera tak, ze naco s nim vobec som ale ja som nemala doteraz nejak vela vaznych vztahov kde by sme spolocne aj byvali, tak neviem ako toto ludia bezne riesia. My ked sme spolu doma tak si akurat spravime veceru a venujeme sa kazdy svojej praci alebo si nieco samostatne citame a tak. Moj partner fakt nie je typ, ktory by sa chcel rozpravat. Ja som zas dost odlisna v tomto 😀 chcem s nim zdielat vsetko co mam akurat v hlave a on je zlaty a snazi sa ale proste vidim, ze mu to nie je prirodzene. A tiez by sme museli dost skoro vstavat aby sme boli o 5tej doma a v podstate zbytocne lebo aj tak by sme ten cas netravili nijak hodnotne. Fakt by ma zaujimalo ako to maju ine pary. Ale uz som to tu napisala, ze ked sa vrati, tak mu navrhnem to lezenie raz do tyzdna, to sa mi paci.

rorino
1. sep 2024

No len ak ho to nebaví,tak darmo je to flexibilnejšie....Ani ja s mojím nebeham a ani nemám v pláne,keď ma na to za 17 rokov nedokázal nalákať,nepodarí sa mu to😂ale ani ja ho nenutim čítať knižky😉

autor
1. sep 2024

@rorino ani nevies o ake endorfiny prichadzas! 😀🙂

rorino
2. sep 2024

Ja si ich viem vynahradiť inde😂

zzzza
2. sep 2024

Musíte obidvaja robiť kompromisy

hellionka
2. sep 2024

zaujímavé … domov po práci chodiš o 8 lebo uprednostnuješ svoje hobby pred partnerom. Na druhej strane povieš, že si nevieš predstaviť prist domov o 5 a nič nerobiť … Čiže ak obaja pridete domov o 5 nemate čo robiť? Čo tak si niečo naplanovať… Ale prepač, moj nazor je taký že priorita pre vás oboch sú vaše koníčky a nie partner. Ak dáte jeden druhého na 1. miesto, aj toho času bude viac.

zzzza
2. sep 2024

@zzzza keď bude dieťa bude musieť byt tých kompromisov este oveľa viac

autor
2. sep 2024

@hellionka Neuprednostnujem svoje hobby pred partnerom, to urcite nie. Ja to beriem, ze aj moje zaluby a aj moj partner su teraz sucast mojho zivota do tej miery do akej mi je to komfortne. A ked prideme domov o 5-6, tak co to zmeni? Budeme si obaja robit to svoje lebo nemame nijake spolocne hobby, co mi je vlastne dost luto. Pritom on to moje ani len nevyskusal, rovno to zrusil, ze jeho to nelaka 🤷‍♀️ Tak takto sme obaja 100% sebarealizovani ale nas vztah tym trpi

lindous
2. sep 2024

Podľa tvojich odpovedí by som povedala, že váš vzťah netrpí až tak tými rozličnými hobby ako tým, že si "nemáte" čo povedať, resp. tvoj partner nie je zhovorčivý a komunikácia medzi vami akosi viazne, nezdieľate svoje životy, nerozprávate sa o veciach... viem, že sú ľudia tichší, introvertnejší, ale väčšinou ani tí nemajú problém sa rozkecať pri tých správnych ľuďoch...má nejakú partiu priateľov? ak hej, pri nich asi nesedí po tichu a nešúcha nohami, či?? ... myslím, že aj keď nájdete tú spoločnú záľubu (ktorá naozaj môže byť pre niekoho veľmi dôležitá, keďže kvalitne strávený spoločný čas je jedným z jazykov lásky), bude ti stačiť, že komunikujete len o tej jednej spoločnej vášni a o ničom inom?? asi je to mojím úplne iným nastavením, lebo veď sme rôzni - ale mne príde také zvláštne, že čo zmení, keď prídete domov skôr - no budete spolu, proste tá túžba po prítomnosti toho druhého vo vzťahu je pre mňa taká úplne prirodzená, aj keď si každý robí svoje, sme spolu a to je fajn...

autor
2. sep 2024

@lindous Zaujimavy pohlad. On je v partii svojich blizkych priatelov uvolneny a aj sa zapaja ale stale je to vidiet, ze je proste ten tichsi typ. Je velky introvert s bohatyn vnutornym svetom ale nema potrebu ho zdielat, zial. Teda aspon nie verbalne. Sme spolu kratko ale pri niektorych aktivitach, ktore sme spolu robilo, sa obcas stalo, ze sa tak momentalne nadchol a to bol iny clovek zrazu 😀 Preto mam taku nadej, ze ked nieco take najdeme, tak to zlepsi nas vztah. Ale toto co spominas, ze pritomnost toho druheho, aj ked si kazdy robi svoje, tak taky potrebu uplne nemame. Aspon z toho co som si vsimla.

autor
2. sep 2024

Inak navrhla som mu aj spolocnu terapiu nedavno ale zatial to tak neciti.

pralinka25
2. sep 2024

tento vztah nema buducnost. ste na zaciatku a terapia? na zaciatku by mal byt vztah uplne o niecom inom ako pises ty.
neviem takyto vlazny vztah som nikdy nemala ani nezazila a ani nechcela mat.
pozri keby si bola po usi zamilovana tieto problemy co riesis by neexistovali. mas ho mozno rada aj chemia mozno je ale nieco tomu chyba.
ved vy si ani nemate kedy vytvorit spolocne hobby a aktivity ked ste na 100% angazovani kazdy v tom svojom. len tak pre zaujimavost co robis ze ti to berie takmer vsetok cas.
podla mna toto skratka nie je to prave orechove ocividne. potrebujes k sebe niekoho ineho. ak je on tichsi introvert a ty hyperaktivny extrovert asi to nikdy nebude uplne idealne. protiklady sa sice pritauju ale tiez odtial potial. ono tieto eci ktore ty ocakavas by asi mali ist tak nejak prirodzene. a ked nejdu tak tam nie je kompatibilita. som s mojim muzom 20 rokov sme tiez takmer vo vsetkom rozdielni ale tak nejak v zasadnych veciach sa doplname. tuto u vas je to cele take zvlastne podla tvojich slov.

lindous
2. sep 2024

Tak s terapiou sa mu ani nečudujem, v krátkom vzťahu, keď váš jediný problém je, že ste si možno proste až tak nesadli, to príde aj mne zbytočne vynaložená energia... ale jasné, treba skúsiť sa spolu pre niečo nadchnúť, možno sa to trošku rozhýbe, keď hovoríš, že bol ako iný človek, netreba to hneď zahodiť, ale zase nenaťahovala by som to donekonečna a HLAVNE, nesnažila sa ho zmeniť... my sme začínali ako študenti a v obdobiach, keď sme mali veľa povinností, tak sme si čas organizovali tak, aby sme aspoň do knižnice mohli ísť spolu, kde sme sa teda fakt nerozprávali, ale proste sme boli pri sebe a aj to bolo lepšie ako nič😀

autor
2. sep 2024

Terapiu som navrhla preto, ze mi na tom vztahu zalezi a lubim ho a nerada by som o vztah s nim prisla len preto, ze mu nerozumiem. My spolu zdielame, aj komunikujeme, len nie vzdy je to verbalne. Ciel terapie (aspon pre mna) bol to, aby som sa k nemu mohla priblizit, nie aby som ho nejak menila alebo napravala. Som jeho prva partnerka a je velky introvert, nie je to jednoduche ani pre mna. Ja som tiez introvert ale mam vacsiu potrebujem socializacie nez moj partner. Ja ho fakt lubim, je to skvely clovek, strasne ma pritahuje, vzrusuje, inspiruje a chcem s nim travit cas ale velakrat ked sme este spolu nebyvali to bolo take, ze sme sa stretli pred pracou a dali si ranajky, odskocili sme si spolu na obed alebo isli do divadla. Ja som sa vzdy na to tesila ale nie je to pre mna az take inspirujuce nez mat spolocne hobby.

autor
2. sep 2024

@pralinka25 Ja mam prave pocit, ze sa super doplname. Ja som tornado a on je moj pokojny ostrov lasky 😀❤️ Mame rovnake hodnoty a chemia funguje. V tomto sa s tebou neviem stotoznit 🤷‍♀️ Len mozno je problem to, ze sme sa spoznali neskoro a mame kazdy nejaky zauzivany zivot. Ideme na jesen na dovolenku tak som zvedava.

pralinka25
2. sep 2024

vsak ale realne kam chces vtesnat dalsie hobby alebo ako ho chces vytvorit ked nemas na to uz viac casu. tazko sa radi ked nevieme co vas oboch tak berie

grof_monte_christo
2. sep 2024

Ak je tvoje hobby pre teba tak dôležité, mala si si nájsť partnera so spoločným hobby. Toto, co píšeš, je nezlučiteľné so životom v pare. Nesadli ste si, len to nechceš vidieť.

autor
2. sep 2024

Mohli by sme zostat v tom, ze sa nechceme rozchadzat ale vyriesit problem 😀 To moje hobby zas nie je nieco uplne profi coho sa nedokazem vzdat ale robim to preto, ze mozem a mam priestor a robi mi to radost. A ked si najdeme nieco spolocne tak si viem predstavit, ze 1-2 dni v tyzdni po praci budem venovat vylucne partnerovi. Ale pokial mame obaja len sediet doma a kazdy robit nieco svoje, tak v tom nevidim dlhodobo zmysel.

autor
2. sep 2024

@pralinka25 to je uplne irelevantne co to je. Je to sport v oboch pripadoch.

grof_monte_christo
2. sep 2024

A v tom je práve ten problém. Len tak si vedieť posedieť aj doma a vychutnávať si svoju prítomnosť bez nutkania stále musiet niečo robiť.

pralinka25
2. sep 2024

@grof_monte_christo ved toto. len tak byt.

autor
2. sep 2024

@grof_monte_christo ale kvoli comu je to tak velmi dolezite? Ja s partnerom travim cas, len to nie je cely vecer. Chodime spat v rovnakom case, cize spolu zaspavame a mame ajcspolocne rana celkom casto. Cez den spolu nie sme, pochopitelne, kedze sme v praci ale zas to nie je tak, ze sa vecer stretneme doma a sme ticho. On tiez vecer casto chodieva na kulturu s kamaratmi, ja to respektujem, nemam vzdy chut ist. A velmi rada by som si aj 2x v tyzdni zrusila svoje program a mala nieco s nim ale nechcem len sediet doma a citat si knihu. Ved to spolu aj tak nic nezazijeme.

grof_monte_christo
2. sep 2024

Môj pocit je, že je to cele akesi silené. Ste dve samostatné jednotky a chcete z toho spraviť vzťah.

mamutka
2. sep 2024

Toto je také zvláštne, čo píšeš…..
“o 5tej doma a v podstate zbytocne lebo aj tak by sme ten cas netravili nijak hodnotne….”
Sme s mužom vyše 20 rokov spolu, každý máme svoje hobby, ale čas strávený len tak spolu, bez konkretnej činnosti nepovažujeme za zbytočný a bez hodnoty. A tobôž v začiatkoch vzťahu neexistuje, aby sme spoločný čas považovali za premárnený. Ty mu navrhujes terapiu, ale myslím, že by si rovno mala navrhnúť aspoň dva krát do týždňa zrušiť tie samostatne aktivity a venovať sa spoločnej. Alebo byt len tak doma. Nebude to premarneny čas, možno vám ukáže, že k sebe vobec nepatríte. To si naozaj nemáte čo povedať? Je jedno ze je introvert. Aj ja som, ale keď niekoho milujem, milujem sa s ním aj rozprávať. Zdieľať svoj svet so spriaznenou dušou. Píšeš, že ho miluješ, ale si si istá, že nie ako najlepšieho kamaráta? Keby ste boli len spolubývajúci, ktorí sú super kamosi a občas majú sex, nebolo by to vlastne to iste?
Ak nevyhnutne musíte športovať neustále, je milión možnosti, tenis, bicykel, tanečná….
Napr môj je tak posadnutý pohybom, že my ani do toho divadla nemôžeme ísť. On by tam zaspal od nudy. Ale prechádzky po lese, či dlhé túry, to hned letí. On sa kľudne vo februári zbalí, že ideme opekať, vôbec nevadí, že je vonku sneh. Na malom variči si predsa ohrejeme, ak sa nepodati rozložiť oheň a v snehu sa to potom aspoň dobre umýva 😁 ale vynechá to vlastne hoby a ide s rodinou.
Ja som sa predtým v podstate vzdala môjho športového koníčka, keďže mi to zdravotne moc neprospelo. Roky som mala záľubu skôr hodnú tichého blázna a introverta, takže sa každý bavil sám. Lenže o to viac sme chceli byt potom aj spolu viac doma. Byt spolu len tak…. Neskôr som kvôli potrebe hýbať sa postupne nabehla na jeho hobby. Nikdy nedosiahnem jeho level, nemienim sa ustvat ako idiot a ani popri rodine nebudem robiť to čo robí on. Aby bol s rodinou čo najviac, odsúva hobby do večerných hodín, čo znamená takmer 365 dni v roku vonku, často potme v každom počasí. Ako žena toto ja vonku riskovať nebudem, skúšala som, nemám na to gule 😁
Ale teda užívame si spoločne hobby a často tak, že po návrate domov ja riešim seba a deti a on sa ešte ide doraziť. Aj koza cela, aj vlk sýty.
Vy mate toho ešte dosť na diskusiu, ale máte čas. Daj tomu chvíľu. Kým necitis ze už fakt chceš ísť do dieťaťa, aspoň nie si pod tlakom a môžeš to v klude skúšať prehodnotiť alebo nastaviť aby to lepšie fungovalo.

autor
2. sep 2024

@mamutka Fuha, rozmyslam nad tym a neviem, fakt neviem. Ja som si myslela, ze ho lubim ale neskusala som sa nad tym zamyslat tak ako pises. Uz som pisala skor, ze sa casto pozastavim nad tym, ze som nanho podvedome nahnevana lebo so mnou nechce robit tie moje veci, resp ani sa len nepokusi. Tak mozno tym si robim odstup od neho a nevieme sa tak priblizit. Akoze on pojde so mnou na preteky, podpori ma, postara sa ale je v tom taky pasivny. Ale dam tomu este sancu lebo si s nim v nejakej rovine viem predstavit buducnost ak sa toto bude dat nejak vyriesit. Ked sa doma rozpravame, tak je to velmi casto o praci(robime to iste) alebo mu ja hovorim o tom co som zazila, co je vlastne velmi vela nepodstatnych infiv ramci celeho dna, ja mu fakt hovorim vsetko a serie ma, ze on nie 😀 fakt by som o comkolvek rada pocuvala. Akoze ja si nemyslim, ze problem je v tom, ze si nemame co povedat ale v tom, ze on nerad rozprava 🤷‍♀️

grof_monte_christo
3. sep 2024

Inak aj introverti bývajú ukecani, len ich nebaví diskutovat o povrchnejsich veciach ako napr. co robili cez deň, potrebujú hlbšie debaty. Pre extroverta je toto nepochopiteľné.

hellionka
3. sep 2024

prepač celé “čudné”. Ty vôbec potrebuješ vzťah? Vieš čo to vzťah je? mala si aj nejaký iný? ( nemyslím to vzlom) Reči ako “viem si predstaviť že 1-2 dni v týždni po práci budem venovať partnerovi” … on vlastne tiež chodí večer “za kultúrou s kamarátmi” a ste spolu lebo zaspávate a vstávate v rovnaký čas … Nuž želám Ti, aby si niekedy zažila, čo je to sa tešiť po práci na partnera a ponáhláť sa, len aby si s ním mohla v kľude posedieť doma a spolu 🙂

grof_monte_christo
3. sep 2024

Za prvé. Keby mi veľmi záležalo na mojom hobby, tak si na 100 percent nájdem partnera, ktorý sa tomuto koníčku venuje tiež alebo sa preň dokáže nadchnúť a je šanca, že ho budeme zdieľať spoločne. Ja rada bicyklujem a neviem si predstaviť mat partnera, ktorý by nebol cyklista. Takže zčásti tvoje nadšenie pre hobby chápem.

Ale ak by som mala pocit, ze musíme mať nutne nejaký program, inak by to nebol plnohodnotne strávený čas, tak vztah ukončím,lebo by mi bolo jasné, že je tak potrebné vykryť prázdnotu, ktorá by medzi nami bola.