icon

Ako zvládnuť vyčerpanie z rodinného života?

14. nov 2023

Ahojte, ženy aj vy mate taketo pocity niekedy? Mam pocit, ze som v jednom kole, vstat, vychystat sa, vychystat deti, zaniest do skolky, pracovat, vybrat deti zo skolky, aktivity, varenie, podavanie vecere, upratanie, vecerne ritualy a je 9 hodin vecer, kym zaspia ( predpokladam, ze je to kvoli dvojhodinovemu spanku v skolke ). Urcite sa pytate, co robi manzel. Tak on pracuje cca o dve hodiny denne dlhsie ako ja, kedze aj nosi domov viac penazi ako ja. Jeho povinnosti su: 3x do tyzdna rano zaniest deti do skolky, robit nakupy, vykladat umyvacku, vesat oprate pradlo, kazdy druhy den kupat deti, 2-3x do tyzdna sa plnohodnotne venovat detom, kym som ja vo fitku.
Zvysok je na mne. Mozno si poviete, ze toho nemam vela, ale mne sa zda, ze mam. Ked uz deti zaspia je teda po 21 h, idem do sprchy, este ak mam nieco male na praci v domacnosti, dorobim to, ani neviem ako a je 22 h a ja som suca akurat tak rovno do postele. Ak chcem este vecer manzelovi venovat cas, je to na ukor mojho nevyspatia sa (vstavam o 6.00).
Tak rada by som mala taky vecer, ze prelezim pred telkou, pri nejakom dobrom filme alebo serialy. To sa mi podari mozno tak raz za mesiac. Knihy mam nedocitane, precitam v posteli dve strany a uz mi klipkaju oci.
Proste uz som z tohto zivota vycerpana. Citim, ze je vsetko na mne. Ked nieco, deti volaju iba mna, ja mam vsetko vediet, vsetko zvladat, este sa aj usmievat a nebyt nervozna. Uz to nedavam skratka. Potrebovala by som asi taku mesacnu dovolenku sama. Poradte ako zvladate vsetko vy.

lenkakravcova
15. nov 2023

Ak máš možnosť polovičného alebo tretinové ho úväzku, a máte dosť financií, tak by som na tvojom mieste zvážila prechod na čiastočnú prácu.. zdravie je len jedno. Čas s rodinou tiež.
Takto sa zdrieš a ani si neužiješ ako deti rastú.

maranta_leuconeura
15. nov 2023

@zltalienka 8 hodin denne je uplne normalna potreba spanku dospeleho cloveka. Niekto vie fungivat aj so 6 a napr vrcholovi sportovci potrebuju aj 10. Neviem kde je tam priestor na lekara

eeffka
15. nov 2023

Nuz z mojho pohladu mas kopec casu na seba a este nevies aky poklus ta caka pri prechode na ZS 🤣.

zltalienka
15. nov 2023

@maranta_leuconeura veď to, že má vyplnenú "normálnu potrebu spánku" a nevládze....

taga
15. nov 2023

3x do tyzdna fitko? Takyto luxus som naposledy mala ked som bola slobodna a bezdetna...
Manzel chodi na nakupy, vesia pradlo,mycka... zabava deti, ved to je celkom dost pomoci
Nemas to az take zle 🙃

ivik4
15. nov 2023

@eeffka presne
Autorka chce sice podporu aj ju chapem ale to s ucenim je tvrda realita.
Decka ked pridu z mš,netreba im sediet za zadkom ( len ze ona moc chce) a vie si robit aj svoje. Zatial co s dietatom hlavne take prve 3 roky,tahas ucenie aj vyse hodinny denne a sediet prinom ozaj sedis ,ina praca vtedy nie 🙄

ivik4
15. nov 2023

U nas mame vzdy dohodnute kto sa po skole uci s malym a kto vari ked treba . Asi raz do tyzdna to vyjde tak ze som sama a mam pracu, varenie,ucenie,upratat domacnost, vela x aj posilka a zazivam realitu ktoru ma mnoho zien denne . Je to fakt velmi narocne pri detoch ktore este niesu samostatne . Ale hlavne, treba kaslat na neviem aky vybliskany cisty byt, spravit zaklad a byt spolu

candii
15. nov 2023

No myslím že tak funguje väčšina rodín. Aj my

lujza123
15. nov 2023

My do tvojho dňa nevidíme, ale mne vzdy v podobnej situácii pomohlo spraviť si niečo ako “audit života”

Co z tvojich činnosti robíš zbytočne? Co sa dá robit jednoduchšie ? Veľa žien ide na 200%, pritom úplne zbytočne. Zabúdajú oddychovať, všetko je prednejšie než oni sami, pritom takých obyčajných 15 minút vyložených nôh s kávou a mobilom v ruke hneď po príchode z prace domov ta nabije na zvyšok dňa

Všetko je zložené z maličkých dielikov ktoré tvoria celok. Teplákovu súpravu si oblečie škôlkar aj sám, šaticky a zapletené copiky musíš spraviť dievčatku ty. Raňajky termix ci cerealie nevyžadujú žiadnu prípravu, chlebík musíš krájať a natierať.
Poobede rovnako. Co naozaj musíš? Večera ak príprava zaberie viac ako 30 - 40 min nerob to. Jednoduché jedla, polievka na viac dni, sucha večera. Nic viac predsa netreba.
Deťom sa trochu povenovat. Trochu, nie im robit animátora. Intenzívna pol hodina je ovela viac než im behať za zadkom. Radšej ich zapoj do dospelackych činnosti, uč ich samostatnosti. Niekto robí hodinové ceremónie okolo spánku, načo. Clapkat vo vani sa môžu cez víkend aj hodinu. Pracovný týždeň osprchujem jedno, druhé, zuby a šup do postele, rozprávka pusa a idem si po svojom, 30 min hotovo

Tik tak tik tak. Minútka ušetrená z každej činnosti denne ti nazbiera polhodinu volna večer

malav
15. nov 2023

@riyadh Paaaanenka a tato starsia generacia... Otras a des, ako pomohlo autorke to, ze ty si vsetko stihala, lebo si musela? A ze si to prezila? Pre niekoho je zivot viac ako len "prezit". Tak isto niekto potrebuje spat 8 hodin, aby fungoval a niekomu staci aj 5. A niekto vladze viac a ma lepsiu psychiku a niekto je citlivejsi, inak vnima veci. Absolutny nedostatok empatie z tvojej strany. Ale to je klasika uz tu, "ja som stihala, musia vsetci". Ale su ludia, ktori chcu mat aj zo zivota troska viac, ako len pracu pracu pracu. Neviem, ci to pochopis, vidno, ze si v zivote inak nastavena.
Napriklad ja by som si nerobila deti, kebyze ich musim v 5 mesiacoch odlozit a ist pracovat. A takisto by som si zivot zariadila inak, aby som nemusela makat 12-tky a nocne.
Zit sa da naplno aj s detmi.
Autorka sa podla mna chce naplno venovat detom, aj manzelovi, aj mat upratane, preto uz nestiha.
Dnes su na zeny obrovske naroky z kazdej strany. Byt dobra mama a venovat sa detom, byt dobra manzelka a venovat sa manzelovi, byt spokojna sama so sebou a venovat sa sama sebe no a este aj mat navarene a upratane, chodit do prace na plny uvazok. Ja sa necudujem, ze tolko zien je vyhorenych, ked toto vsetko "by mali" stihat.
A tebe len odporucam do buducna... ak nechces zeny co tu pisu podporit, tak radsej mlc. Fakt nikomu nepomoze porovnavanie co kto stiha a kto je rozmaznany, lebo tolko nestiha. Nikdy nevies, co tie zeny vnutorne prezivaju.

malav
15. nov 2023

@autorka
Ja by som ti odporucila len spomalit, upratuj menej, ak varis denne, vypusti to alebo skus obmedzit. A cez vikend si dopraj relax s rodinou, ci uz na vylete alebo len tak doma, na prechadzke. Proste nauc sa viac oddychovat. 🙂

matkav21
15. nov 2023

S malymi detmi je to proste takyto kolotoc. Treba len niekedy z niecoho upustit aby si stihla mat ten cas pre seba. Napriklad niekedy nenavarit ale si jedlo objednat alebo sa zajst niekde najest. Vybavit si raz za cas nejake strazenie deti a spravit si svoj program ci uz niekedy sama alebo s muzom. Ja sa teraz celkom tesim, ze starsi syn 4 rocny niekedy chodi prespat k starym rodicom. Je doma vacsi klud vtedy a pomoze to.

maryetta
15. nov 2023

Chapem ta. A zaroven obdivujem ze popri tom vsetkom chces ist resp vladzes ist aj do fitka 😂
Ja ked mam kusok casu lahnem. A to som doma bez prace. Takze robim vsetko. Muz vyhodi cestou do roboty deti v skole a nakup ma na starosti on. Jaaaaj a najnovsie sa s najstarsim uci anglinu-tu ja neviem.
Inac ja a ozaj niekedy vecer o pol 9 spolu s detmi lahnem a spim.

majlo1234
15. nov 2023

Ved prelez, aspon tie vecery, ked kupe manzel, si to mozes dovolit. Nech ich aj ulozi, a ty od casu ako su vo vani sup pred telku, ked z nej vyjdu, daj si sprchu, nalej vam vino, ked zaspia, urobte si pekny vecer 🙂

hellenb
Autor odpoveď zmazal
nika23t
15. nov 2023

@hellenb neviem, či toto bolo určené mne alebo autorke, ale veľmi pekne napísané ❤️

ivik4
15. nov 2023

Inak preco niekedy miesto posilky si nespravis vecer klud a pokoj, nelahnes ,nezamknes sa v izbe ?
Ja chodim v prac.tyzdni do posilky len 2x lebo by som bola ozaj uz unavena jak svina pritom vsetkom
Potom idem jeden den cez vikend

hellenb
15. nov 2023

@nika23t autorke, vďaka

hellenb
15. nov 2023

.je veľmi dôležité, že si to uvedomuješ, čo ťa vyčerpáva prípadne frustruje...ďalej s tým treba pracovať, hlavne sa porozprávať s mužom a spoločne hľadať riešenia, mám dojem, že je parťák, keďže sa delite o povinnosti...rady typu zaťať a vydržať nepočúvať... dôležité je dobrý pocit, že nie si na všetko sama, vedieť sa zdôveriť, čo ti už vadí a hľadať riešenia, ktoré budú vyhovovať všetkým, no hlavne Treba byť v pohode a spokojný v tomto kolotoči, určite nastaviť pre seba hranice, mantinely a hlavne áno oddych-psychohygienu...na začiatok stačí si vyhradiť aj 15-20 min len pre seba... treba to mať na mysli hneď, keď začínaš byť v zhone, nervózna a pod...napr. prísť a sadnúť si na 15 min ku káve, k čaju, vyložiť nohy a povedať 15 min tu nie som, alebo iná činnosť, deťom vysvetľovať, maminka si sadne a na chvíľu odpočinie, potom som tu pre Teba znova,....a pod... Je veľa praktík, len sa o to začni zaujímať....toto je veľmi dôležité- budovať si ten svoj dobrý pocit pocas dňa, aby si predisla neskôr nervozite, vyčerpaniu, vyhoretiu....kukaj témy ako psychohygiena, sebalaska, pohoda, radosť zo života.... nepočúvaj ženy, ktoré závidia, lebo im sa nevedeli ozvať, poprosít o pomoc a pod... nedávať sem otázky... skôr hľadať "odborníka" k danej problematike.... počúvať seba je to najdôležitejšíe, držím palce k spokojnosti a radosti, aby ste žili naplnený rodinný život v láske

kamatopo
15. nov 2023

Pred pár dňami tu bola téma ako chce 45r bábo. A jedna mamina jej odpísať ,že ona si už užíva všetko čo môže robiť sama,lebo deti sú odrastené. Tak vyckaj času aj ty sa dočkas.😉 A je milé čítať tu ako jednej chýba byť chvíľu len sama so sebou a druhej vadí ,,prázdne hniezdo,, kiež by sa tieto dve diametrálne odlišné situácie dali dáko prepojiť zrovna keď mi chceme.

soldi
15. nov 2023

chapem, co to znamena, mat toho vela. som single mama na 4 deti, z toho su dvaja na prvom stupni a jedna v skolke. nepomaha mi nikto 🙂
a ako pisu baby vyssie, chce to utriast si priority.
mozes vypustit fitko a miesto toho si citat knihu 🙂
alebo vypustit cas upratovania, ci zaplatit si niekoho, kto Ti pride raz do tyzdna urobit velky poriadok - nestoji to az tak vela a ta uspora casu je super!
a ano, s nastupom deti do skol to bude horsie. ulohy, kruzky, stretavanie sa s kamosmi.
na druhu stranu, vacsie deti lepsie zapojis do domacich prac 🙂

opakuj si mantru vycerpanej matky: je to len obdobie 🙂

heln
15. nov 2023

ahoj, zvladam to presne ako ty, neustaly stereotyp a stale vsetko dokola, mensi je teraz chory, v praci som si musela povykryvat sluzby aby som nemusela brat ocr, tak idem z domu do prace a z prace domov, nic medzi tym. byte vkuse total neporiadok, ktory sa robi 3 krat rychlejsie nez stiham upratat. niekto povie ze musim na muza a starsiu dceru dohliadnut, ale to sa neda ked som v praci. stale citim.ten tlak ze musim upratat a upratovat a vsetko zvladat. ale jednu vec robim, ze ked si spravim poobede kavu, tak si sadnem a vylozim nohy, a cez vikend si najdem ten cas poobede pri kave, ze si robim svoje veci, zaluby, citanie, najdem si ten cas na seba.
ale neboj, aby si sa citila este "lepsie" isto sa najdu aj v tejto teme tie dokonale, ktore vsetko stihaju, zvladaju, a za kazdych okolnosti su upravene aj s umytymi vlasmi.

banderaska29
15. nov 2023

ahoj. napísala si nam tu a podelila si sa, možno si chcela počut slova pochopenia, ale to si tu uplne na zlej adrese, pretože tu sa milého slova sotva dočkáš od určitých osôb.

ja som slobodná mama s dvomi školopovinnými detmi (mám priatela, ale zatial spolu nežijeme, ale už čoskoro budeme 🙂 ) . vyzerá to asi tak, že prídem z práce o 17:00, ulohy s jednym, ulohy s druhym, večera (ktoru robím) potom sa hráme karty, šach, kreslíme na platno (to je nasa naj činnosť posledne obdobie) 🙂 . deti som naucila si po sebe všetko upratať (taniere po jedení, dohrajú sa odložia), takže ked ideme spat, mame upratané. domace prace si celkovo delíme, deti teda hlavne vysavanie, vykladanie umyvacky a detska izba je v ich réžií.

ver mi, základ je si určit priority. upusti od zbytočného upratovania, od postávania v kuchyni. a ty máš ešte tú výhodu, že ste s partnerom dvaja a pomáha ti dost.

marcellka32
15. nov 2023

Už mám deti väčšie (14,16) tak odporúčam toto:
Nevarene večere (teplý obed bol v škole, v práci)
Upratovať v týždni len základ: umývačka, wc, kúpeľňa, prádlo (podlahy a veľké upratovanie len 1 deň v týždni), zminimalizovat domácnosť (čo znamená vyniesť/predať/darovať všetko čo sa nepoužíva), a je toho teda hodne (takisto šatník, ubudne ti prania)
Naučiť deti od 1. Triedy v škole samostatnosti.....znamená prvý polrok chystat tašku a úlohy, potom už len skontrolovať tašku a úlohy....mám kamošku čo sa učí ešte so siedmakom ! Keď budeš niekedy variť večeru, nech prvák píše úlohy a číta v kuchyni nahlas, nesed pri ňom! Niekto povie, že sa to nedá, ale deti vedia za seba zobrať zodpovednosť, keď im to umožníme..
Krúžky je fajn vybaviť poobede v danej škole kam chodia (ak nie sú v škole tak odporúčam 1 krúžok za týždeň, deti nepotrebuju veľa krúžkov)
Ty si nasad multivitamin alebo céčko, magnézium

0silvia0
15. nov 2023

@riyadh len ma zaujíma, prečo si od 5 mesačného išla do práce?

riyadh
15. nov 2023

@0silvia0 Lebo v danrj krajine bola 6m materska, ziadne 3j az 6r RD, ako ozaj neviem naco si tu matky stazuju na SR.

riyadh
15. nov 2023

@malav ako 3x tyzdenne fitko a manzel Maka aj domacnosti, a pani autorka je ustvana? Jeemine amen. A ano mlada rozmaznana generacia, kde rodicia ritku ofukuju, ako deti sme inac fungovali a makali, preto mi prislo normalne ze ked som zalozila rodinu, budem ficat, aj ked boli tazke dni, ale moje deti, moja zodpovednost. A nieneboj sa dieta som "neodlozila". To len na SK je vymozenost valat sunky aj 10r s retazovymi porodmi. A este sa stazuju aky maly RD, to ked som sa snazila vysvetlit kolegyni am vtedajsim v zahranici nechapali, ze mozem doma sediet 3r na SK, este mi aj zaplatia odvody a este aj daju prispevok. Tak podla teba kazda moja vtedajsia kolegyna "odkladala" dieta po 6m😊mnuz svata obmedzena sedliacka prostoto....

malav
15. nov 2023

@riyadh tak ak ona ma 3x tyzdenne fitko, znamena to, ze 4x do tyzdna ma zasa manzel volny vecer a cas pre seba. Manzel maka ze vylozi umyvacku a pracku. Predpokladam, ze ona vari, serviruje jedlo, upratuje kuchynu, vysava, umyva podlahy, utiera prach, umyva zachod/kupelnu, prezlieka periny, zehli.
Manzel ide 3x do tyzdna s detmi do skolky. Tym padom autorka 2x do skolky, 5x zo skolky, to je 3 : 7.
Takze podla mna ma toho o dost viac na pleciach ako manzel.
Dalej pise, ze deti volaju len ju. Ak za den pocuje 30x mami mami mami, je to dost, co myslis?
A co sa tyka vychovy deti... nemyslim si, ze rodicia dnes ritku ofukuji, skor chcu zodpovedne vychovat svoje deti a to stoji cas, trpezlivost. Niekedy to bolo inak, detom sa tolko nevenovali, ked zacali revat, este dostali. A preto mozno vyrastli taki jedinci ako ty, s nedostatkom empatie a nizkou schopnostou vediet sa vcitit do pocitov inych. Lebo ved city treba potlacat uz od malicka.
A o systeme materskej v zahranici sa nevyjadrujem, bola to tvoja volba odist zo Slovenska a "nevalat sunky 10 rokov na materskej". Tak nezavid. Mohla si tu ostat a valat ich aj ty 🙂

riyadh
15. nov 2023

@malav mnoo Co ti odpovedat, rozmaznane mlade😊hm neempaticka😀mnoo ja som empaticka az dost neboj sa.. Svoju mamu si doteraz vazim aku vychovu Nam dala a ze pri 1vej prilezitosti sa nehadzem z okna,lebo som pretazena a depresivna a neboj mam doma pubertiakov a temer 15r syn zamnou dojde ako ma lubi, a to ze sme v nie ktorych veci ach prisnejsi nasim detom urcite neuskodi, preto doteraz nemam s nimi problemy, nepoznam flakanie sa po vonku, pitie alkohol, drogy.. Viem kedy kde su, vedia Co si mozu dovolit.. U nas nechyba objatie pochvala, ale zaroven musia vediet kde maju hranice. A ze som ja sla do zahranicia, ano moja vec a rozhodnutie, ale nechapem preco sa tu x maminiek len stazuje a caka kedy I'm cinkne RD, a este ako malo, hadam necakaju ze ich budeme z nasich platov do dochodku zivit.. A kks autorka je premna Nana rozmaznana, tak ju vyxhovali rodicia, ofukali a teraz caka od chlapa more z neba, ze snad aj na wc zanu zajde... Nech si madam skusi makat a chlapa nechat doma, ci donesie jeho plat, a samozrejme este Bude makat aj v domacnosti

scorpionflower1
15. nov 2023

@riyadh akoze to tu hejtujes autorku, ze je rozmaznana, za to, ze jej chlap doma pomaha? Vau....Pre mna su hlupe nany tie, ktore si zoberu a spravia deti s debilmi, ktori pre ne nie su schopni pohnut ritou cely zivot a maju ich za sluzky, a este zo seba robia hrdinky a martyrky. Btw. neviem preco si z tejto nadhernej krajiny zazrakov najvyhodnejsej pre matky odchadzala....jaaaj, lebo by si tu so svojou kvalifikaciou nezarobila ani na slanu vodu...vsak si tu mala ostat, ked je tu tak dobre.