Ako zvládnuť vyčerpanie z rodinného života?
Ahojte, ženy aj vy mate taketo pocity niekedy? Mam pocit, ze som v jednom kole, vstat, vychystat sa, vychystat deti, zaniest do skolky, pracovat, vybrat deti zo skolky, aktivity, varenie, podavanie vecere, upratanie, vecerne ritualy a je 9 hodin vecer, kym zaspia ( predpokladam, ze je to kvoli dvojhodinovemu spanku v skolke ). Urcite sa pytate, co robi manzel. Tak on pracuje cca o dve hodiny denne dlhsie ako ja, kedze aj nosi domov viac penazi ako ja. Jeho povinnosti su: 3x do tyzdna rano zaniest deti do skolky, robit nakupy, vykladat umyvacku, vesat oprate pradlo, kazdy druhy den kupat deti, 2-3x do tyzdna sa plnohodnotne venovat detom, kym som ja vo fitku.
Zvysok je na mne. Mozno si poviete, ze toho nemam vela, ale mne sa zda, ze mam. Ked uz deti zaspia je teda po 21 h, idem do sprchy, este ak mam nieco male na praci v domacnosti, dorobim to, ani neviem ako a je 22 h a ja som suca akurat tak rovno do postele. Ak chcem este vecer manzelovi venovat cas, je to na ukor mojho nevyspatia sa (vstavam o 6.00).
Tak rada by som mala taky vecer, ze prelezim pred telkou, pri nejakom dobrom filme alebo serialy. To sa mi podari mozno tak raz za mesiac. Knihy mam nedocitane, precitam v posteli dve strany a uz mi klipkaju oci.
Proste uz som z tohto zivota vycerpana. Citim, ze je vsetko na mne. Ked nieco, deti volaju iba mna, ja mam vsetko vediet, vsetko zvladat, este sa aj usmievat a nebyt nervozna. Uz to nedavam skratka. Potrebovala by som asi taku mesacnu dovolenku sama. Poradte ako zvladate vsetko vy.
Vôbec to nemusí byť horšie keď deti pôjdu do školy. Môj syn sa od tretieho ročníka pripravuje a učí sám. Ja tiež to mám podobne. Prídeme domov o štvrtej, spravím deťom jesť a piť aj sebe. Nájeme sa ,syn sa ide učiť a chystat do školy,dcéra sa hrá alebo kuka rozprávky a ja mám pre seba niekedy aj dve hodiny. Buď nieco porobim,ale minimalne hodinu ležím na gauči a kukám telku. Muž príde o piatej, večerný rituál je zas na ňom. Varím na dva dni, bežné spratavanie mám každý deň a v sobotu upratujem a varíme zložitejšie jedla a nedeľu máme na oddych a výlety
@scorpionflower1 a teda ze sa tu najde buranov, ze nechapem ze s nimi tie zeny su, ale podla opisu autorky, jej manzel to zrovna nie je, akurat je trosku rozmaznana
@autorka, bohuzial podpory sa tu nedockas. Akurat sa dozvies, ze si rozmaznana a ze mnohe ine zeny stihaju ovela viac ako Ty. Co ti urcite "pomoze" citit sa lepsie.
Ja poviem jedno, ano mnohe zvladaju ovela viac. Niektore chcu, ine zvladaju, ine nemaju na vyber. Ale to nic nemeni na Tvojich pocitoch, na tom ako sa Ty citis. A v zahranici sa coraz viac sklonuje vyraz rodicovsky/matersky burn out. Vyhorenie.
Hodim Ti sem par info zo zahranicneho webu:
Materské vyhorenie je forma vyčerpania, ktoré zažívajú ženy v úlohe matky. Tieto ženy sa cítia zavalené duševnou a fyzickou únavou, z ktorej nie sú schopné uniknúť.
Na tejto stranke si mozes urobit test:
https://en.burnoutparental.com/test-pba
A hlavne nepocuvaj "supermatky" ktore podcenuju Tvoje pocity, to je ako poporodna depresia a podobne. Necit sa vinna. Ak mas pocit, ze by si mohla spadat do burn out, tak je potrebne vyhladat potrebnu pomoc. Drzim palce.
@riyadh tak pomaha alebo robi svoj diel??? Pretoze to je setsakramentsky rozdiel. Aj v Tvojej hlave, pokial manzel POMAHA, tak to znamena ze za normalnych okolnosti su to TVOJE povinnosti. Normalni muzi nepomahaju zenam, ale spolu zdielaju domacnost, rodicovstvo atd a existuje delba prace. nie POMOC
@riyadh nechala si sa trocha uniesť nie?sú ľudia čo potrebujú viac spánku, viac kľudu aj čas pre seba atď ..pripomínas mi kolegyňu, ktorá hltá lieky v 40 tke na vysoký tlak, ale musí všetko stíhať a niet na ňu.ano, to čo píše je bežný život matky, zamestnankyne a tak sa cíti veľa žien, ale možno nájde nejaké rady, ktoré jej pomôžu.Nemusi byť hneď hnila, rozmaznana.
Akože za mňa pohoda, no nenudis sa 🙂
@riyadh ja naozaj nikde nevidím, žeby autorka nadávala alebo sa sťažovala na manžela. len povedala čo robí ona čo robí on a že deti stále volaju iba ju. nikde nepíše, že je zly, alebo že jej nepomáha. ani si nemyslím, že je rozmaznaná, každy mame iny prah znašania situacie a to, že ty to zvládaš tak, ako zvládaš a teda ok si šikovná neznamená, že autorka je zlá alebo rozmaznaná, ked ten timemanagement, aký zažíva, je na ňu moc.
Ahojte,
ani som necakala, ze tu bude tolko komentov k tomuto mojmu vylevu.
Tak vam odpisem tak hromadne, dakujem kazdemu, kto to chape a ma to pripadne podobne - aspon viem, ze nie som sama.
Aby som to priblizila, ja som uplne vdacna za moju rodinu, deti lubim, manzela lubim, vazim si ho.
Len proste teraz mladsi syn (3roky) hocikedy aj v noci krici na mna, ocka v noci nechce. Potom mi to nabura nocny spanok a som nevyspata. Pracujem normalne na plny uvazok, mam psychicky narocnu pracu, ale mam ju rada. Som ten typ, ze ked sa dobre nevyspim, neviem fungovat na 100%. Uprimne zavidim tym zenam, co im staci 6 hodin spanku, brala by som to aj ja, no zial som inak nastavena.
Do fitka chodim striedavo, niekedy 2x do tyzdna, niekedy 3x do tyzdna a to nie preto, ze chcem, ale su to skupinove cvicenia pod dohladom fyzioterapeutky na chrbat, ktory mam zniceny a davam si ho do poriadku. Takze viac menej to musim, kedze mam sedave zamestnanie.
A ano, ako tu niektore pisete, snazim sa vsetko stihat a to je moj najvacsi kamen urazu, lenze som taka povaha, ze povinnosti si nerada odkladam na potom alebo na zajtra, no mala by som na tom popracovat.
A tak sa mi potom zda, ze je to len nekonciaci kruh, stale to iste dookola.
Autorka, ja som momentálne chorá tak marodujem doma a pozerám americkú zámenu manželiek 🤦♀️😂😂
No zrovna tam bol jeden diel presne o tomto, kým jedna pani sa išla s 2 detmi zblázniť, varila im, učila sa s nimy, rozvazala po krúžkoch, upratovala dom, úplne na prášky vystresovaná zo všetkého a druha mala deti 6,totálna pohodicka, decká nenarocne , samostatne …
Takto nejak to majú aj Slovenské ženy, niektoré si zbytočne ničia život svojou perfekcionistickou povahou. Život treba žiť v nejakej normálnej rovnováhe medzi povinnosťou/prácou a zábavou/oddychom.
Už si skúšala niekedy ked toho mas naozaj dosť proste si len objednať pizzu a zahrať si s detmi človeče nezlob sa a neurobiť to poobedie vôbec nic?
@lujza123 nie, ale mozem to skusit dnes 🙂
Akoze s detmi sa hram kazdy vecer, bud nieco lepime, strihame, vyrabame, pracujeme s pracovnymi zositmi alebo nieco proste a ked sa s nimi nehram, tak bud varim alebo chystam mne a manzelovi desiatu do prace, alebo si zmyslim, ze treba chladnicku umyt, tak ju vypracem a vycistim a stale si takto doma proste nieco najdem, az ma to uz samu hneva 😀
@riyadh vau, tak si spokojna, ze si si do mna kopla?
Ok, neberiem ti tvoj nazor na mna, ze som rozmaznana nana, manekyna, harpia na manzela, aj ked to neviem ako si si vydedukovala, kedze ja som na svojho manzela kriveho slova nepovedala, myslim, ze ani milenku si hladat nepojde, pretoze mame pekny a silny vztah.
A co sa tyka rodicov a toho ako ma vychovali, no to tiez neviem ako si prisla na to, ze ma ofukovali a rozmaznavali. Otec si casto rad vypil a casto a rad potom rypal do mamy a vyvolaval hadky. Mozno preto neznesiem vacsi tlak na psychiku, ktoru mam z detstva slabsiu. Ale kedze som videla ako to u nas v rodine chodi, tak som si povedala, ze ked budem velka, najdem si muza co nepije a detom dam vsetku lasku a cas a porozumenie aku budu vyzadot a budem na sebe makat, aby som nebola zavisla od chlapa a nevedela prezit sama ako mama.
Ale vidim, ze ty si rada vymyslas a domyslas, mala by si napisat knihu s tou tvojou predstavivostou.
pockaj kym budu chodit deti do skoly, to uz bude len mega kolotoc, pribudnu kruzky, teda aspon u nas tak to je, spravidla vecer chodime po celom dni domov, rychlo vecera, popritom aj hodinu a viac sedime pri ulohach, a chystame sa do postele, pol 10tej zaspavame,,,, a ozajupratovanie? - stiham raz za tyzden, ked cez vikend vypadmeme na vylet, ani to hahah, takze vsetko robim po kuskoch pomaly, co stihnem, malokedy mam tip top cely byt, ze vyluxovany vsade, vsetko oprate, ulozene vsetko na mieste,,, ale citim sa fajn aj napriek tomu,, ozaj som samozivitelka, nemam partnera, proste to je zivot.. plynie.. je to o nastaveni mysle, ked to budes brat tak, ze zmyslom zivota je popratane, deti milion percentne poriadene, vsetko tip top a budes cakat, kedy nebudu ziadne povinnosti zaroven csetko idealne, tak to nie je dobre, tak to sa nedockas, zivot nie je o nejakej vysnenej dokonalosti
@riyadh cakala som, kto prvy bude vykrikovat aka je rozmaznana, vyhrala si. Ona necaka, ze jej prides vyriesit vsetky problemy, mozno chce len trochu pochopenia a moznost vyrozpravat sa. Aj to vie pomoct, to ti nenapadlo? Alebo mas aj ty svoje problemy a hejtovanim si myslis, ze ich zakryjes sama pred sebou?
Neviem ako si si predstavovala rodinný život ale takto funguje väčšina domácností,aj tá moja. Keď chces viac času pre seba,nájmu si opatrovateľku alebo pani na upratovanie.
Aj ja si myslim, ze si pohodlna. Ved sa s muzom striedate, uz o deviatej mas klud a este chodis aj do fitka. Proste Ta to nenaplna, ani praca, ani deti. A zjavne nemas ziaden vazny problem, ked riesis len to, ze toto Ta vycerpava. Bud vdacna, bude horsie.
Vsetky zeny,ktore tu pisete mudre rady,myslim ze autorka vie,ze bude aj horsie... a nie,nie je rozmaznana,ofukovana a podobne. Nehovorte ze ste nikdy nemali obdobie ze ste toho vsetkeho mali dost,fakt dost. Jasne ze ste fungovali dalej,lebo ste museli, a kazda funguje dalej, no myslim ze kazda z nas prezila taketo obdobie.
Tak tu zo seba nerobte supermamy,super zeny v domacnosti,pretoze kazda funguje ako vie a dava zo seba vsetko.
@nika23t nie si rozmaznaná, práca na plný uvazok, domacnost a deti je skratka narocny kolotoc. Ano, vo vacsine casti sveta zeny proste takto funguju ale nie je to pre organizmus jednoduche. Mas pravo sa citit unavena, ak sa da tak skratit uvazok alebo pomoc do domacnosti, pripadne zapojit starych rodicov ak mas taku moznost. A nenechaj si od nikoho nahovorit ze si rozmaznana, proste mas toho vela ako kazda pracujuca zena, zijeme v spolocnosti kde je problem s vyhorenim lebo tato hekticka doba je skratka pre ludi narocna.
Autorka: aha, už chápem. Nestačí Ti 8 hodín spánku, lebo to vlastne nie je neprerušovaných 8 hodín spánku. Nastúpila si po viacročnej materskej/rodičovskej do práce a chceš všetkým (a hlavne sebe) dokázať, že Ty to všetko zvládneš.... deti, kariéru, domácnosť, vlastné zdravie, manželské "povinnosti"....až si prišla na to, že len naháňaš svoj tieň deň za dňom a nestíhaš pri tom ŽIŤ.
Odpovedz si na otázku: Je niekto/niečo čo Ťa núti byť 100% vo všetkom? Ak nie, skús si poukladať priority skôr než sa "uštveš" úplne.
Ja som zanechala psychicky a časovo náročnú prácu (a asi aj kariéru) a našla si prácu na skrátený úväzok. Ale, ja nemám v hlave myšlienku, že musím na sebe makať a musím byť nezávislá od manžela, keby náhodou...ako to Ty popisuješ.
Ty si vyber, čo je pre Teba najdôležitejšie a podľa toho si zariaď život.
Zvládam to tak, že nie som rozmaznaná. Napríklad ako ty.
Moze to byt aj jesen, viac depresívne obdobie. Je skor tma a ty mas toho vela. Vsetci to takto mame, deti, robota, zase deti, nieco porobiť doma a spat. Je super, ze si najdes na seba cas aspon na to fitko.
Nie si v tom sama, poznám to. Pripadám si ako škrečok v tom koliesku ... Čo na to povedať? 🤷🤣🤣 Nevieš dať niekam deti prespať na 1-2dni? Starý rodičia? U nás to pomáha, keď aspoň občas.....že máme s manželom čas aj na seba....
Ahoj, myslím, že to máme všetky rovnaké, ktoré máme deti, prácu, domácnosť... 😊 A je to zrejme v pohode. Ja som rozvedená, 3 deti - dvaja školáci (starší, mladší) a jedna škôlkárka. Ráno vychystať všetkých, malú do škôlky odviesť (mimo obce, kde bývame, tam kde bývame, mi ju nevzali), stadiaľ utekám na vlak smer práca. Po práci (vlakom) cestou už rozmýšľam, čo treba kúpiť, doma navariť. Učiť sa s mladším školákom denne, do toho malá škôlkárka neustále (mami poď sa hrať, mami poď sa hrať), pomedzi úlohy varím, pustím pračku, vysávam, riady umývam...), učíme sa 2 - 2,5 hodiny. Keď sa doučíme, večerný rituál - večera deťom, sprcha, uloženie na dobrú noc, skôlkárku uspávam ešte, dokiaľ nezaspí. Veľakrát tak vyjdem z izbičky aj o 22 hodine a druhá šichta začína - desiaty pripraviť, oblečka na ďalší deň, mne obed do práce, ja sprcha... Padám ako kabela. Mám i druhú prácu, sporadickú - chodím ešte pomedzi to upratovať rodinné domy. Z 1 platu by sme nevyžili (žijeme v podnájme, keďže matka s 3 deťmi šancu na hypo a svoje bývanie absolútne nemá). Neviem, ako to dávame, tiež mi z toho mnohokrát hrabe a vedela by som si predstaviť iný život, no ale život mám takýto, nič s tým neurobím 🤷🏻♀️ snáď aspoň na povzbudenie pre Teba, že nie si v tom sama 😊
Zásadne máme suché večere. Chlieb, rožky, šunka, nátierky, zelenina. Upratujem len najväčší bordel, z linky hodím do umývačky. Deti naháňame spať spolocne. Konečne začal umývačku vykladať aj manžel a deti. Periem len cez víkend. Prádlo je v sušičke aj 3 dní. Neriešim. A všetko funguje. 2x v týždni zapnem robotický vysávač.my nechodíme sami nikam, naše babky nechcú deti varovať. Chalani-Sú to čerti. Takže ak dovolenka, všetci 4. Takže oddych nula. A to už majú 12 a 8. Ale, čo bolo top v našom vzťahu, 4 roky dozadu sa nám podarilo odlozit viac peňazí a išli sme na 16 dní s manželom na ostrov Reunion. 9 dní prechod horami, 5 dní pri teplom oceáne. Spomíname a žijeme z tej energie doteraz. Už by sa nám to zišlo znova, všetci mi lezú na nervy 😀

@scorpionflower1 si predstav ze mam manzela ktory mi celych 20r pomaha, ci uz s detmi, domacnostou atc.. Takze ja mam doma podporu,, pomoc ale nejdem sa po skladat z deti a domacnosti... 😊Ale manekyne nedtaci 3x fitko a pomoc manzela v domacnosti, chudatko... A neboj aj na slanu vodu mam😊skratka autorka je malo Co manzel robi, neuznava ho len vidi nanom to negativne a je jej malo.. Mala by cosi so sebou urobit, aby si nenasiel viac chapajucu😂a to zas Bude Tema ako ma manzel podvadzal...ale ze ma doma harpiu nik nevie