Ako zvládnuť vzťah, keď priateľka opatruje mamu?
Ahojte, mám priateľku. Sme spolu 2,5 roka. Prvý rok bol nádherný, požiadal som ju po roku o ruku, všetko vyzeralo super. Začali sme spolu bývať, u mňa. Ale po roku jej náhle vážne ochorela mama. Ona najprv bola doma na OČR s mamou, potom si vybavila skrátenie úväzku (robí z domu) a presťahovala sa ku mamine a opatruje ju. Ony dve majú spolu veľmi intenzívny vzťah, po smrti otca sa nejako zomkli, tým že ona nemá súrodencov. Cez deň sa stará o mamu, pomedzi to pracuje alebo dorába veci večer. Keď to trvalo pár mesiacov, ešte som s tým bol ok, myslel som si, že to nebude mať dlhé trvanie. Trvá to už viac ako rok. Máme málo času na seba, odcudzili sme sa, aj keď sa ľúbime, toto nám neprospieva. Mamu do zariadenia momentálne nechce dať, až keď by bola na tom tak, že by to sama nezvládla. Spoločné bývanie neprichádza do úvahy, u nich to nejde a jej mamu nikde nedostaneme. Aj tak potrebuje kľud a má rada svoje prostredie. Viem, že ma potrebuje, aj ja potrebujem ju, len ako s týmto ďalej? je tu niekto v podobnej situácii?
To, že jej mama netoleruje cudzích ľudí, to bola taká vždy?
Keby je tam každý deň nejaká ošetrovateľka/opatrovateľka, tak čo? Bude po nej kričať, nenechá ju pomôcť jej či ako? A keby nemala inú možnosť, lebo jej dcéra(tvoja priateľka) by išla von s tebou? Tak by sa nenechala ošetriť, pomôcť s kŕmením (netuším, čo všetko treba)
To, že jej mama netoleruje cudzích ľudí, to bola taká vždy?
Keby je tam každý deň nejaká ošetrovateľka/opatrovateľka, tak čo? Bude po nej kričať, nenechá ju pomôcť jej či ako? A keby nemala inú možnosť, lebo jej dcéra(tvoja priateľka) by išla von s tebou? Tak by sa nenechala ošetriť, pomôcť s kŕmením (netuším, čo všetko treba)
@unicornlady nie inú osobu by pri sebe netolerovala, žiadnu opatrovateľku. Nenechala by sa nikým ošetriť. Ona sa sama naje, sama sa osprchuje, sama sa oblečie.
Byt by som určite nepredala ani sa nesťahovala k svokre. Situáciu chápeš, pomáhaš, podporuješ ju, ale potrebujete žiť partnersky a nie čakať. Takže treba si to odkomunikovať s priateľkou ako ide veci riešiť, aby ste boli aj spolu. Svokra sa musí prispôsobiť a nie že ona netoleruje! Keďže je čiastočne samostatná treba sa spýtať akú pomoc potrebuje a tak si urobiť pár hodín pre ňu a prípadne sa striedať s opatrovateľkou ak to potrebuje. Svokra je sebecká, neprispôsobivá, manipuluje s obávam sa, že ak tvoja priateľka si nedupne, bude ľahšie vzťah ukončiť. Teba to u rok pre mňa včera bolo neskoro .
Čiže ona nie je ešte nemohúci ležiaci pacient?
Tvoja priateľka jej pomáha s varením, upratovaním napr. (čo by dokázala, aj keby tam nebýva, ale že by napr. prišla na 2 hodiny denne, dajme tomu).
Tá jej mama dokáže chodiť von (ak by chcela napr. sa prejsť k susedke na návštevu?)
@anonym_1bb1b9 a keby som bola žena, chcela by si to po mne? Aby som išla ku mužovi domov, a kým by on bol na opatrovateľskom, ja by som aj chodila do práce, aj by som sa starala o domácnosť, o fungovanie a o jeho chorú mamu?
@anonym_autor vieš čo, na to nie je jednotná odpoveď. Ty sa správaš štandardne. Primerane situácii. Tak ako priemerná populácia. Riešenie závisí od teba a od nej. Možno by si bol mudrejsi, keby prišlo ku kompromisu zo strany priateľky aj z tvojej strany. Lebo úprimne, vy obaja nechcete nič meniť . Ona chce toto a toto a nebude to meniť, lebo matka je na prvom mieste. Ty tiež nebudeš robiť ústupky, lebo nechceš sa k nim sťahovať. Mal by prísť kompromis v 2. bodoch a to 1. v podobe spoločného bývania a 2. v starosti o matku, ale úprimne ani jeden z vas kompromis nechce.
@unicornlady lebo načo sa budeme brať, keď ona bude doma bývať a starať sa o mamu? Nebude to meniť, dokiaľ je mama na tom takto. Povedala, že ju samu nenechá, ani nedá do domova a rovnako jej mama netoleruje iných ľudí. To sa máme vziať a čakať, kým mama zomrie?
@anonym_autor akoze na co sa budeme brat? Normalne by ste sa mohli zobrat a zit zivot a svoju buducnost, spolocne byvanie by sa naslo, izba pre mamu na doopatrovanie kde moze byt zavreta tiez. Chce to kompromisy zo vsetkych stran a nielen "neda sa". Predstav si, ze my sme sa tiez s manzelom brali a s plnym vedomim ze som vedela ze jeho mama je na tom zle (fyzicky aj psychicky) a bude sa to iba zhorsovat a budeme ju musiet doopatrovavat a budu s nou velmi tazke chvile. A to je mlada zena.
Mali by ste sa seriozne porozpravat. Aki ste stari? Ked vravis ze ani deti nechcete. Aj to sa moze este zmenit a Vase nazory sa pekne postupne rozidu.
Vies, mne to tak pride, ze ju milujes LEN POKIAL nemame nejaky vazny problem - a uz ho mate. A aby som bola fer - ona ak jej zalezi na vasej spolocnej buducnosti, tiez by mala robit kompromisy. Ziadne ze mamicke sa opatrovatelka nepaci. Robi jej servis 24/7 takze sa dohodne s mamou ze akokolvek sa jej to nepaci, x hodin denne (trebars) bude chodit opatrovatelka a frajerka ma volno pre seba a pre vas. A ak sa z jej strany neda, nechce, nieje to medzi prioritami... Aj tam mas odpoved. Jednoducho musite sa uplne realne dohodnut na REALNOM fungovani, a nie na oblacikoch a hypotetickych predstavach o zivote.
Drzim palce.
Čiže ona nie je ešte nemohúci ležiaci pacient?
Tvoja priateľka jej pomáha s varením, upratovaním napr. (čo by dokázala, aj keby tam nebýva, ale že by napr. prišla na 2 hodiny denne, dajme tomu).
Tá jej mama dokáže chodiť von (ak by chcela napr. sa prejsť k susedke na návštevu?)
@unicornlady nie nedokáže chodiť von, bez cudzej pomoci. Ani ku susede, ani ku lekárovi ani inde. Je odkázaná na pomoc niekoho.
@unicornlady nie nedokáže chodiť von, bez cudzej pomoci. Ani ku susede, ani ku lekárovi ani inde. Je odkázaná na pomoc niekoho.
@anonym_autor Čiže s ňou chodí na vozíku von či nechodia vôbec von?Ona ani po byte neprejde, je leziaca? Alebo prejde a potrebuje len doprovod?
@anonym_autor Čiže s ňou chodí na vozíku von či nechodia vôbec von?Ona ani po byte neprejde, je leziaca? Alebo prejde a potrebuje len doprovod?
@anonym_ace763 pri akejkoľvek chôdzi potrebuje doprovod. Postojí sama, oblečie sa, naje sa, ale akákoľvek chôdza kdekoľvek musí byť s podporou a palička to nezabezpečí. Chodia spolu von, keď to počasie umožní. Nie je na vozíku a teta nechce ani ten rolátor.
Veď ale chcete byť manželia a spolu žiť? Očividne toto nemáte zodpovedané. Ona čo hovorí, ako si predstavuje spoločnú budúcnosť?
Čítam, že teda si ju požiadal o ruku. Prečo to teda neposuniete aj k tej svadbe? Ja mám pocit, akoby ste to až tak vážne nebrali.
Ake ste tu zrazu chapave. Keby to bolo opacne a chlap opatroval mamu a byval s nou, vsetky by ste tu odporucali rozchod. Ja ho teraz tiez odporucam. Ako dlho chces cakat?
@anonym_29a6b5 ppeco by mali popredavat majetky a kupovat spolocne? Vztah je na pokraji krachu. Bol by uplne sprosty, aby predal vlastny byt a investoval do cudzich ludi s neistym osudom.
@unicornlady preco by sa posuvali k svadbe, ked maju akurat krizu? Co by ten uzasny sobas spravil-zazrak?
Rozumiem ti a úprimne mi je ľúto, že ťa tu niektorí hneď odsudzujú. To, že ti tá situácia vadí, z teba nerobí neschopného ani bezcitného človeka. Znamená to len, že ti na tom vzťahu záleží.
To, čo robí tvoja priateľka, je obdivuhodné starať sa o chorého rodiča je extrémne náročné. Ale zároveň je úplne normálne, že ty potrebuješ blízkosť, čas spolu a fungujúci vzťah. Dostali ste sa do situácie, ktorá dlhodobo nie je udržateľná bez nejakej zmeny. Ak sa vzťah úplne odsunie bokom, začne sa postupne vytrácať,aj keď sa máte radi.
Možno by pomohlo si pokojne sadnúť a povedať jej niečo v zmysle, že chápeš, prečo to robí, ale zároveň sa bojíš o vás dvoch, lebo ti chýba čas a blízkosť.
Držím palce, lebo toto nie je jednoduché pre nikoho z vás. A to, že to riešiš a nevzdávaš hneď, skôr ukazuje, že ti na nej naozaj záleží.
Ake ste tu zrazu chapave. Keby to bolo opacne a chlap opatroval mamu a byval s nou, vsetky by ste tu odporucali rozchod. Ja ho teraz tiez odporucam. Ako dlho chces cakat?
@anonym_29a6b5 ppeco by mali popredavat majetky a kupovat spolocne? Vztah je na pokraji krachu. Bol by uplne sprosty, aby predal vlastny byt a investoval do cudzich ludi s neistym osudom.
@unicornlady preco by sa posuvali k svadbe, ked maju akurat krizu? Co by ten uzasny sobas spravil-zazrak?
@anonym_03a487
Presne tak, kebyže to píše zena tie odpovede by boli úplne iné 😀
Tito dvaja su krátko spolu, 2,5 roka ešte nevedia, či by im to vôbec fungovalo, ale chlap ma predať svoj byt a ist k ním alebo kúpiť väčší
Ono ľahko sa to píše z pohodlia domova ale v reale by to maloktora urobila pre chlapa s mamickou
Pocastovali by ho ako mamanek, mamičkin maznacik, cecek a utekali kade ľahšie
Ale túto keď je dcéra choro naviazaná na matku, tak to ma chlap tolerovať aj 10 rokov, najlepsie keby predal svoj byt a kúpil väčší aby si tam mohli všetci traja v trojuholníku nažívať
To že on by sa trapil, nevadí, hlavne že matka s dcérou by boli spokojne
@anonym_autor nepises, akú.ma jej matka diagnózu (aspoň teda v úvode nie) a prepáč, ale budem úprimná. Pre tvoju priatelku je na 1.mieste jej matka. Pokial bude žiť, bude tomu tak. Ja na tvojom mieste by som nestrácajú čas a porozprávala sa s nou. Ako si to takto ďalej predstavuje. Koľko rokov ešte. A podla toho sa zariadila. Lebo any si na ňu nečakal zbytocne, ty stracas čas a podla mňa spolu aj tak potom ani nebudete.
@anonym_autor vztah a spolocny zivot prinasa aj starosti vitaj v dospelom svete, ak nie si ochotny stat sa dospelym muzom, tak si nemal ani uvazovat o vztahu.
@anonym_autor vztah a spolocny zivot prinasa aj starosti vitaj v dospelom svete, ak nie si ochotny stat sa dospelym muzom, tak si nemal ani uvazovat o vztahu.
@domkakvet mám 39 rokov, pochoval som oboch rodičov, ja som v tomto dospeláckom svete 20r.
Keby tu pisala zena ze priatel na nu nema cas lebo opatruje mamu tak by bol hned mamickar, cervena vlajka, utekaj od neho 😂
@domkakvet keby ti poviem, že som žena? A opatruje muž doma mamu?
Keby tu pisala zena ze priatel na nu nema cas lebo opatruje mamu tak by bol hned mamickar, cervena vlajka, utekaj od neho 😂
@anonym_8bef6f ani nevies, ako si sa trafiila.
@anonym_autor nevyzera to tak, ze by si bol dospely a ak by si bol zena a opatroval doma mamu, tak je jedna vec mat vlastne byvanie a ist opatrovat mamu, ked ochorie a druha je byt u nej nasackovany v detskej izbe, este pred tym ako ochorela.
@anonym_8bef6f Väčšiu pravdu som ešte nečítal. Keby toto píše žena, tak chlap je okamžite mamičkin synáčik, nedokáže si navariť, upratať, nezamestnaný. Okamžite rozchod, lebo je nesamostatný atď. Smutné, ženy chcú chlapa, ktorý venuje všetok čas im, lebo keď nevenuje, tak to znamená menej peňazí pre ňu.
@unicornlady nie inú osobu by pri sebe netolerovala, žiadnu opatrovateľku. Nenechala by sa nikým ošetriť. Ona sa sama naje, sama sa osprchuje, sama sa oblečie.
@anonym_autor no a toto je problem. Mama nechce to a mama nechce hento a vsetci naokolo sa z toho maju posrat, nechat svoje zivoty a vztahy. Mama je akurat sebecka a tvoja priateľka sa necha zneužívať. Najprv som si myslela, ze je ležiaca, na hadickach, polomrtva, ked sa tak dcera obetovala 🙈🙈🙈 no nic… chod dalej… niekedy musime pustit ludi aj ked ich lubime. Takto sa zvytocne trápiš a snažíš sa ziskat pozornost. Fakticky je to o tom, ze tvoja priateľka je skor fanaticky fixovaná na mamu. Cize napriklad za mna by to bol koniec vztahu. Mam kamosku, co ma mamu bez bedrového klbu uz 8 rokov. Nebýva s nou, normalne zije svoj zivot. K babke chodi opatrovateľka cez den, vecer na hodinku dcera, umyje, pokecaju, zapne kameru a ide domov k muzovi. Vecer pred spanim skontroluje kameru, ak nieco vedia s muzom vybehnut. Ak idu na dovolenku, vikend prec, dohodne sa s opatrovatelkou na službe naviac. Vybavene. Ako hovori, milujem svoju mamu ale aj svoj zivot. Museli sme najst kompromis obe a funguje to. Cize kto chce riesenie najde.
@anonym_8bef6f Väčšiu pravdu som ešte nečítal. Keby toto píše žena, tak chlap je okamžite mamičkin synáčik, nedokáže si navariť, upratať, nezamestnaný. Okamžite rozchod, lebo je nesamostatný atď. Smutné, ženy chcú chlapa, ktorý venuje všetok čas im, lebo keď nevenuje, tak to znamená menej peňazí pre ňu.
@anonym_48869d no a predstav si, ze toto pise zena. Ja som zena, aktualne cakatelka. Chcela som vediet, co by ste poradili muzovi, ak by bol na mojom mieste. Lebo situacia je presne opacna. Ja som zena, pracujuca, byvajuca sama a on opatruje svoju mamu.
@anonym_8bef6f ani nevies, ako si sa trafiila.
@anonym_autor podľa mňa je toto na vážny rozhovor. Resp. na dva. 1. Ty a priateľka, vysvetlí jej čo potrebuješ, že sa chceš niekam posunúť a takto to jednoducho ďalej nejde.
2. Rozhovor partnerky s jej matkou. Ono je to pekné, že spolu držia ale keď sa mama poberie, tak tak partnerka zostane úplne sama, bez akejkoľvek socializácie a bude to mať veľmi ťažké. Jej mama by tiež mala pochopiť, že dcéra okrem jej opatrovania potrebuje aj svoj život. Lebo takto ju o ten jej akurát tak oberá.
Partnerka je dospelá a miesto toho aby žila normálny život, zatvorená v miniatúrnom byte s matkou.
Ak nebude ochotná pristúpiť na nejaký kompromis alebo zmenu, hľadala by som šťastie niekde inde.
@anonym_autor tak napr.moj postoj by sa vobec nezmenil, to co som radila chlapovi by som radila aj zene. Zhodnotit situaciu ci ju uz ta druha strana spracovala, ci uz ma zvladnutu opateru tak ze len nehasi co najviac hori. No a potom rozhovor, ako dalej. A podla odpovedi sa rozhodnut. Ci ten druhy si uz zariadil zivot s tym ze bude opatrovat a nejake partnerstvo a vztah nechce riesit, alebo vztah chce a zacne preto aj nieco robit. Ak by som.nevidela snahu tak by som to nechala odist do stratena, aj tak ste sa uz odcudzili a smeruje to ku koncu ak sa nic nezmeni.
@anonym_autor tak napr.moj postoj by sa vobec nezmenil, to co som radila chlapovi by som radila aj zene. Zhodnotit situaciu ci ju uz ta druha strana spracovala, ci uz ma zvladnutu opateru tak ze len nehasi co najviac hori. No a potom rozhovor, ako dalej. A podla odpovedi sa rozhodnut. Ci ten druhy si uz zariadil zivot s tym ze bude opatrovat a nejake partnerstvo a vztah nechce riesit, alebo vztah chce a zacne preto aj nieco robit. Ak by som.nevidela snahu tak by som to nechala odist do stratena, aj tak ste sa uz odcudzili a smeruje to ku koncu ak sa nic nezmeni.
@citronove_koliesko ako pisem, on ma zvladnutu situaciu, spracoval to, ale mamu chce dochovat. A ja mu na jednej strane rozumiem, lebo ja som tu bola pri svojich rodicoch, ale na druhej strane toto nas oboch nici.
@citronove_koliesko ako pisem, on ma zvladnutu situaciu, spracoval to, ale mamu chce dochovat. A ja mu na jednej strane rozumiem, lebo ja som tu bola pri svojich rodicoch, ale na druhej strane toto nas oboch nici.
@anonym_autor ok.cize si zena?
Ako to nici jeho? Chce opatrovat, bude opatrovat. Chce vztah, bude mat vztah. To je na nom ako si teraz nastavi priority. Ono sa kludne moze stat ze ty mu budes 5, 10 rokov pomahat, chapat, cakat, ustupovat, tolerovat. A ked mama zomrie tak si hnef najde inu a ty ostanes so spadnutou sankou ze preco. No preto ze uz bude chciet vztah, ale nie s tebou. A tak isto si moze najst vztah aj pocas opatrovania lebo pride taka ktoru bude naozaj chciet.
@anonym_autor ok.cize si zena?
Ako to nici jeho? Chce opatrovat, bude opatrovat. Chce vztah, bude mat vztah. To je na nom ako si teraz nastavi priority. Ono sa kludne moze stat ze ty mu budes 5, 10 rokov pomahat, chapat, cakat, ustupovat, tolerovat. A ked mama zomrie tak si hnef najde inu a ty ostanes so spadnutou sankou ze preco. No preto ze uz bude chciet vztah, ale nie s tebou. A tak isto si moze najst vztah aj pocas opatrovania lebo pride taka ktoru bude naozaj chciet.
@citronove_koliesko nici to nas vztah. Takisto by si zena co opatruje mohla niekoho najst. Aj pocas aj po smrti mami.
@citronove_koliesko nici to nas vztah. Takisto by si zena co opatruje mohla niekoho najst. Aj pocas aj po smrti mami.
@anonym_autor vztah to nici ale vyzera ze to vadi len tebe. On tym nejako trpi? Snazi sa s tym nieco robit?
Mozno mu to takto aj vyhovuje ze sa ma ba co vyhovorit a vycuvat zo spolocneho byvania aj xo vztahu, ako typicky chlap, necha to vyhnit.
A on ta poziadal o ruku? Ci ty jeho? Lebo pises v prvom.prispevku ako chlap.

Strata casu, toto sa nezmení, dokedy tu mama bude a či potom je otázne.Priorita je mama a ty si až na predposlednej koľaji.Predpokladam, že debata prebehla a nič sa nezmenilo, nenavrhla žiadne riešenie.Mas dve moznosti, tolerovať to možno i 10 i viac rokov, zatiaľ ti ujdú tie najkrajsie roky ktoré si mohol zit s človekom ktorý je aj reálne s tebou, buduje zivot, travi chvile alebo to ukoncit,Aj aj keby si počkal, vôbec nevies, či by ste vedeli spolu fungovat .